İçeriğe atla

DigiKam

DigiKam
Geliştirici(ler)DigiKam Geliştirme Ekibi
Güncel sürüm8.1.0 / 10 Temmuz 2023
İşletim sistemiGNU/Linux, Unix tipi
TürFotoğraf yöneticisi
LisansGNU Genel Kamu Lisansı
Resmî sitesiwww.digikam.org
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

DigiKam KDE projesi kapsamında geliştirilen gelişkin bir fotoğraf yönetim uygulamasıdır. DigiKam, kullanıcıların tüm görüntü dosyalarını organize etmeyi ve tek bir arayüz üzerinden yürütmeyi amaçlar. DigiKam ile kullanıcılar fotoğraflarını albümler halinde saklayabilir ve bu albümleri kronolojik ya da diğer seçenekler ile sıralayabilir.

DigiKam, KDE için geliştirilmiş grafik uygulamalarında ortak olarak kullanılan KIPI eklentilerini desteklediği gibi kendi bünyesinde de birçok eklenti bulundurur. DigiKam, C++ ve Qt/KDE kütüphaneleri kullanılarak yazılmıştır.

Özellikleri

  • Fotoğraf ve albümler etiketlenebilir, yorum eklenebilir
  • DigiKam, sayısal fotoğraflarınızı DNG biçimine dönüştürerek, farklı platformlardaki grafik işleme yazılımlarına uyumlu bir RAW dosyası haline getirebilme
  • Fotoğraflara gömülü olan etiket, derecelendirme, tarih ve zaman, yorum bilgilerini EXIF ve/veya IPTC etiketlerinden okur ve değiştirilen bilgileri fotoğrafa ekler
  • EXIF/IPTC bilgileri fotoğraflar aktarılırken otomatik olarak okunur ve saklanır
  • Tüm bilgiler SQLite veritabanı aracılığıyla tutulur

Ayrıca bakınız

  • Shotwell - GNOME projesi kapsamında fotoğraf yönetim uygulaması

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Amarok (yazılım)</span>

Amarok, KDE projesi kapsamında geliştirilen gelişmiş bir müzik çalar yazılımdır. İlk sürümü Haziran 2003'te yayınlanmıştır. KDE bünyesinde geliştirilmekle birlikte KDE'nin sürüm takviminden ayrı bir takvim izler. Amarok, kelime olarak eskimo dilinde kurt anlamına gelir. Özgür GNU Genel Kamu Lisansı ile lisanslıdır. Sloganı Müziğini yeniden keşfet tir.

<span class="mw-page-title-main">K3b</span>

K3b, Linux sistemler için tasarlanmış, KDE projesi kapsamında gelişitirilen özgür ve ücretsiz bir CD/DVD/Blu-ray yazma uygulaması. K3b kullanılarak; Veri CD'leri oluşturma, Ses CD'si hazırlama, kalıp dosyası yazdırma gibi temel yazdırma işlemlerinin yanı sıra Video CD/DVD'lerini ya da Ses CD'lerini bilgisayara kopyalama gibi daha pek çok işlem gerçekleştirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">KSnapshot</span> Uygulama

KSnapshot, KDE projesi kapsamında bir ekran görüntüsü yakalama uygulaması. 14 yıl boyunca KDE'de ekran yakalama aracı olarak kullanılmış olup Aralık 2015'te yerini Spectacle yazılımına devretmiştir.
PNG, JPG gibi yaygın dosya biçimlerinde ekran görüntüsü almaya imkân verir.

<span class="mw-page-title-main">KMail</span>

KMail, KDE projesi kapsamında geliştirilen bir e-posta istemcisidir. KDE'nin kişisel bilgi yönetim aracı olan Kontact'ın bir bileşenidir. HTML ileti görüntüleme, ileti filtreleme, OpenPGP şifreleme gibi çeşitli özelliklere sahiptir, uluslararası karakter kümelerini destekler.

<span class="mw-page-title-main">Picasa</span>

'Picasa' Dijital fotoğrafların düzenlenmesi ve düzenlenmesi için durdurulan bir görüntü organizatörü ve resim görüntüleyici, ayrıca entegre bir fotoğraf paylaşım sitesidir. Lifescape adlı bir şirket tarafından yaratılmıştır. Temmuz 2004'te Google, Lifescape'ten Picasa'yı satın aldı ve ücretsiz olarak sunmaya başladı. "Picasa", İspanyol ressam Pablo Picasso'nun, Mi casa ve "resimler" için pic sözlerinin karışımıdır.

<span class="mw-page-title-main">KDE uygulamaları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

KDE Gear, KDE topluluğu tarafından geliştirilen uygulamalar ve destekleyici kitaplıklar seti olup ağırlıkla Linux tabanlı işletim sistemlerde kullanılır fakat çoğunlukla çok platformludur ve ortak bir yayın programı içerisinde yayınlanır.

<span class="mw-page-title-main">Krita</span>

Krita, özgür ve açık kaynak bir grafik düzenleme yazılımı ve dijital sanatçılara yönelik çizim uygulamasıdır. Calligra yazılım setinin bir bileşeni olan ve Qt platformu üzerine C++ dilinde yazılan Krita, GNU Genel Kamu Lisansı ile dağıtılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">JuK</span>

JuK, KDE projesi kapsamında bir müzik çalar uygulamasıdır. JuK, Scott Wheeler tarafından 2000 yılında "QTagger" adıyla başlatıldı. 2002 yılında QTagger başlatılmıştır. Daha sonra KDE kapsamında alınarak ilk sürümü 2004 yılında KDE 3.2 ile beraber yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Konqueror</span>

Konqueror, KDE projesi kapsamında geliştirilen bir dosya yöneticisi, dosya görüntüleme aracı ve İnternet tarayıcısıdır. KDE'nin 3.5 ve önceki sürümlerinin öntanımlı dosya yöneticisi ve İnternet tarayıcısı olarak kullanılmıştır.

Exchangeable image file format, sayısal fotoğraf makineleri tarafından çekilen görüntülerin içine enstantane, diyafram, pozlama, fotoğraf makinesi markası, modeli gibi teknik bilgilerin gömülmesini sağlayan, bir veri tanımlama standardıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cheese</span>

Cheese GNOME projesi kapsamında bir bilgisayar kamerası uygulamasıdır. Bilgisayar kamerasını kullanarak fotoğraf ve video çekmeye ve bunlar üzerinde çeşitli etkiler oluşturmaya yarar.

<span class="mw-page-title-main">Shotwell</span>

Shotwell, Linux sistemler için gelişkin bir fotoğraf yönetim uygulaması. 2009 yılında Yorba Vakfı bünyesinde geliştirilmeye başlanılmış olup günümüzde GNOME projesi kapsamında geliştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">F-Spot</span>

F-Spot GNOME masaüstü ortamı için kişisel fotoğraf yönetimi sağlamak amacıyla tasarlanmış bir görüntü düzenleme uygulamasıdır. F-Spot kullanımı basit, ama gelişmiş özellikleri destekleyen bir arayüze sahip olmayı hedeflemektedir.

Metadata, metaveri ya da üst veri, bir kaynağın ya da verinin öğelerini tanımlayan bilgilerdir. Kısaca veri hakkında veri/bilgi olarak özetlenebilir. Pratikte kütüphanelerdeki kart kataloğu ya da bibliyografya ile benzerlik gösterirler. Kitapları birer veri kaynağı olarak düşünürsek kütüphane kartları nasıl kitaplar hakkında bilgi veriyorsa üst veri de data (veri) hakkında bilgi verir.

<span class="mw-page-title-main">Windows Fotoğraf Galerisi</span> Microsoftun 2017de desteğini çektiği fotoğraf görüntüleme ve düzenleme yazılımı

Windows Fotoğraf Galerisi Microsoft tarafından geliştirilen Resim düzenleyici, resim görüntüleyici, Raster grafik editörü, resim paylaşımı uygulamasıdır. Microsoft Windows Essentials yazılım paketinin bir parçasıdır. Microsoft, ürünün artık 10 Ocak 2017'den sonra desteklenmeyecek veya indirilmeyeceğini açıkladı.

<i>Yıkıla Yıkıla</i> 1986 yılında çıkan Müslüm Gürses albümü

Yıkıla Yıkıla, Müslüm Gürses'in 9 Ağustos 1986'da Elenor Müzik firması etiketiyle piyasaya sunulan albümüdür. Albümdeki şarkıların her biri Müslüm Gürses klasiği haline gelmiştir. Bu albümün Gürses'in en çok satan albümlerinden olduğu söylenmekle birlikte bu albüm kayıtlara göre Gürses'in hayattayken resmi olarak LP formatında yayımlanan son albümüdür.

<span class="mw-page-title-main">KDE System Guard</span>

KDE System Guard, Unix benzeri sistemlerde KDE platformu için görev yöneticisi ve performans izleyicisidir. Uzak ana bilgisayarda ksysguardd çalıştırılarak ve Grafiksel Kullanıcı Arayüzünün (ksysguard) uzaktan bağlanması sağlanarak hem yerel, hem de uzak ana bilgisayarları izleyebilir. Basit değerleri ya da tablolar gibi karmaşık verileri alıp bu bilgileri çeşitli grafik ekranlarda görüntüleyebilir. Ardından ekranlar çalışma sayfaları halinde düzenlenebilir. Ayrıca top uygulamasına benzer, ayrıntılı bir işlem tablosu da sunar.

<span class="mw-page-title-main">KWallet</span>

KWallet, KDE masaüstü ortamı kimlik bilgisi yönetimi uygulamasıdır. Kullanıcıların hassas parolaları "cüzdan" (wallet) adı verilen şifreli dosyalarda saklamaları için merkezi bir yöntem sunar. Ekstra güvenlik için her cüzdan her biri kendi parolasına sahip farklı türde kimlik bilgilerini saklamak için kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Lokalize</span>

Lokalize, KDE projesi kapsamında esas olarak yazılım yerelleştirme amacıyla geliştirilen ve genel amaçlı Bilgisayar Destekli Çeviri (CAT) uygulaması olarak da kullanılabilen bir özgür yazılımdır. Üretkenlik ve etkinliğe odaklanarak çevirmenin yalnızca metinleri kendi diline çevirmeye dikkatini vermesini sağlar. OpenDocument dosyalarını (*.odt) çevirmek, metni .XLIFF dosyalarına çıkarmak ve geri dönüştürmek için dahili Translate-Toolkit kullanılmaktadır.

AV1 Image File Format (AVIF), görüntüleri veya AV1 ile sıkıştırılmış görüntü dizilerini HEIF kapsayıcı biçiminde depolamak için bir görüntü dosyası biçimi belirtimidir. ISOBMFF üzerine kurulu aynı kap biçimini kullanan HEIC ile rekabet eder, ancak sıkıştırma için HEVC ile rekabet eder. AVIF spesifikasyonunun 1.0.0 sürümü Şubat 2019'da tamamlandı.