İçeriğe atla

Dietwin

Dietwin (ayrıca Theodwine, Theodin ya da Theodevin) (ö. muhtemelen 7 Mart 1151, Kudüs Krallığı)[1] 12. yüzyılda yaşamış Alman kardinal ve papa elçisi.

Hayatı

Dietwin, 1126 ile yaklaşık 1133 yılları arasında Gorze manastırında başkeşişti.[2] sonra Santa Rufina piskoposu olarak kardinalliğe yükseltilmiştir, bu makamı ölümüne kadar elinde tutmuştur.

Dietwin, 1144 ve 1145 papa seçimlerine katılmıştır. 7 Haziran 1135 ve 15 Haziran 1150 arasında ciddi papalık ayrıcalıklarına sahip oldu.

1147 yılında Suriye'de elçi olarak, Kudüs kralı II. Baldwin, Fransa kralı VII. Louis ve Almanya kralı III. Konrad'ın katıldığı Ptolemaïs'te gerçekleşen konsile katılmıştır.

Almanya ile diplomasi

Dietwin çağının tek Alman kardinaliydi. Bu nedenle, özellikle papalıkta etkili oldu ve 1138'de seçimlerini desteklediği Almanya III. Konrad'ın yakın arkadaşıydı.[3] Genellikle Almanya'da papalık elçisi veya öyle davranıyordu. İkinci Haçlı Seferi öncesi, Almanya'nın haçlı seferine katılmasına yol açacağı umuduyla bazı iç siyasi gerginlikleri çözmesi için, kilise onu 1145'te Almanya'ya gönderdi.[4] Sonra Haçlı Seferi boyunca, papalık temsilcisi olarak Konrad ile beraber seyahat etti.

Sicilya ile ilişkiler

Başarısız Haçlı Seferi'nin ardından Konrad'ın itibarı düşük seviyedeyken Konrad'a yazmaya ve Sicilya kralı II. Rugerro'nun Haçlıların müttefiki olduğuna Konrad'ı ikna etmesi için, Rugerro Dietwin'i razı etti. Bunların hepsi, Kutsal Roma İmparatorluğu ile Rugerro'nun savaşmak istediği Bizans İmparatorluğu arasındaki ittifakı bozma çabasının bir parçasıydı.[5] Başkeşiş Suger'e göre, Fransa kralı VII. Louis ve Akitanya düşesi Eleanor ile seyahat etmiş olan Langres başpiskoposu Godfrey'in, Dietwin'in yazıları üzerinde bir etkisi olmuş olabilir. Dietwin'in günün papalığına özgü görünen belirgin Bizans karşıtlığı, ilişkilerde önemli bir rol oynadı.[6] Bununla birlikte, tüm söylem, politikaları daha ılımlı (ve Sicilya karşıtı) olan Papa III. Eugenius'in desteği olmadan yürütülmüştür. Hatta Eugenius, Corvey başkeşişi'ne Dietwin ve Bernard de Clairvaux 'ın görüşlerinin papalık düşüncesi ile uyumlu olmadığını ve görmezden gelineceğini yazmıştır.[7]

Ölümü

15 Haziran 1150'den bir süre sonra Dietwin,[8] büyük olasılıkla 7 Mart 1151'de öldüğü Kutsal Topraklara tekrar papalık elçisi olarak gönderildi.[9] Ancak, bazı kayıtlar Papa IV. Anastasius'un seçildiği 1153 papalık seçimine katıldığını göstermektedir.[10]

Kaynakça

  1. ^ Ölüm yılı Pöhlder Annales tarafından verilmiştir, gün Montecassino ölüm ilanında gözükür, cf. Brixius, Die Mitglieder des Kardinalkollegiums von 1130-1181, p. 95. Some later accounts, cited by Salvador Miranda 24 Ekim 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., indicate that he died in 1153.
  2. ^ Kardinalliğe terfi etmesinin tarihi hakkında bakınız: Konrad III., Bd. 1, Leipzig 1883, p. 6 note 9, Gorze'ye başkeşiş olarak halefi 1133'te kaydedilmiştir.
  3. ^ Bachmann, J. "Die päpstliche Legaten in Deutschland und Skandinavien (1125-1159)." Historische Studien 115 (Berlin, 1913).
  4. ^ The Second Crusade: extending the frontiers of Christendom by Jonathan P. Phillips
  5. ^ Rowe, John Gordon. "The Papacy and the Greeks (1122-1153) (Part II). 21 Aralık 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi." Church History, Vol. 28, No. 3. (Sep., 1959), pp 310-327.
  6. ^ Norwich, 144.
  7. ^ Rowe, 320.
  8. ^ Bu tarihte Papa III. Eugenius'un bir fermanında son kez ismi geçmektedir, bakınız Johannes Baptista Gobatus,Bullarii ordinis S. Hieronymi congregationis B. Petri de Pisis, II, Padova 1775, p. 406-407. Brixius, p. 47, ve Zenker, p. 26, bu belgenin farkında olmadan, onun son kez 14 Nisan 1150 tarihinde imza attığını söyler.
  9. ^ Zenker, p. 28
  10. ^ Florida International University - Theodwin 24 Ekim 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; cf. above, note 1.

Konuyla ilgili yayınlar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İkinci Haçlı Seferi</span> 1147–1149 yılları arasında gerçekleşen Haçlı seferi

İkinci Haçlı seferi, 1147-1149 yılları arasında gerçekleşen Haçlı Seferleridir.

<span class="mw-page-title-main">I. Friedrich (Kutsal Roma imparatoru)</span>

I. Friedrich veya Friedrich Barbarossa, 12. yüzyılda yaşamış Alman kralı ve Kutsal Roma Cermen İmparatoru. Almanya Kralı olarak 4 Mart 1152 tarihinde Frankfurt'ta seçildi ve 9 Mart 1152 tarihinde Aachen'da taç giydi. Pavia'da 24 Nisan 1155'te İtalya Kralı ve 18 Haziran 1155'te Roma'da Papa IV. Adrian tarafından imparator olarak taçlandırıldı. İki yıl sonra, Latince: sacrum ("kutsal") terimi ilk kez onun imparatorluğuyla bağlantılı bir belgede yer aldı. Daha sonra 30 Haziran 1178'de Arles'de Burgonya Kralı olarak resmen taç giydi. Yönetmeye çalıştığı kuzey İtalya şehirleri tarafından Barbarossa olarak adlandırıldı: Barbarossa İtalyancada "kızıl sakal" anlamına gelir; Almanca: Kaiser Rotbart olarak bilinirdi ve bu da İngilizcede "İmparator Kızıl Sakal" anlamına gelir. Daha sonraki Almanca kullanımda bile İtalyanca lakabın yaygınlığı, İtalya seferlerinin onun kariyeri için önemini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sicilya Krallığı</span>

Sicilya Krallığı, genel kabul gören kısaltması Regno 1130 tarihinden 1816 tarihine kadar hüküm süren ve II. Rugerro tarafından İtalya'nın güneyinde kurulmuş olan bir devletti. Sicilya Krallığı sadece Sicilya'yı değil aynı zamanda İtalya'nın Mezzogiorno diye adlandırılan tüm güney bölgesini ve 1530 yılına kadar Malta ve Gozo adalarını kapsıyordu. Ada yöre idaresi bakımdan "Valle di Mazzara", "Valle di Demona" ve "Valle di Noto" olarak üç bölgeye bölünmüştü.

<span class="mw-page-title-main">II. Friedrich (Kutsal Roma imparatoru)</span> Kutsal Roma İmparatoru (1194 - 1250)

II. Friedrich, Hohenstaufen hanedanı, 1212 yılından beri Roma Krallığı üzerinde hak iddia eden İtalyan ve 1215 yılından beri elinde bulunduran karşı çıkılmaz hükümdar. VII. Freidrich Hohenstaufen Swabia unvanıyla Almanya Kralı, I. Federico unvanıyla ve annesinin vârisi olarak Sicilya Kralı ve Burgundy Kralı idi. Onun orijinal unvanı İtalya Sicilya Kralıdır, 1198 yılından ölünceye kadar. 1220 yılında papalık taç giyme töreninden ölünceye kadar II. Friedrich unvanıyla Kutsal Roma İmparatoru'dur. Onun diğer unvanları Kıbrıs Kralı ve evlilik bağı nedeni ve Altıncı Haçlı Seferi bağlantısıyla Kudüs Kralı.

<span class="mw-page-title-main">Clermont Konsili</span> Haçlı Seferlerinin başlangıç noktası olan konsey

Clermont Konsili, 1095 Kasım'ında, Papa II. Urbanus’un başkanlığında ve birçok din adamının katılımıyla gerçekleşen Clermont Konsili Haçlı Seferleri’nin başlangıç noktasıdır.

Bu Sicilya krallarının bir listesidir:

<span class="mw-page-title-main">XII. Pius</span> 260. Katolik Kilisesi papası (1876-1958; pd. 1939-1958)

Papa XII. Pius, asıl adı Eugenio Maria Giuseppe Giovanni Pacelli, 2 Mart 1939 – 9 Ekim 1958 arasında papa.

<span class="mw-page-title-main">Altıncı Haçlı Seferi</span>

Altıncı Haçlı Seferi, Kudüs'ün geri alınması için 1228 yılında Beşinci Haçlı seferi'nin başarısızlıkla bitmesinden yedi yıl sonra başlatılan Haçlı Seferidir.

<span class="mw-page-title-main">III. Honorius</span>

Papa III. Honorius, doğum adı Cencio Savelli, 18 Temmuz 1216 - 18 Mart 1227 döneminde Papalık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Haçlı Seferleri</span>

Kuzey Haçlı Seferleri veya Baltık Haçlı Seferleri, Kuzey Avrupa, Baltık Denizi, güney ve doğu kıyılarında etrafında yaşayan pagan halklarına karşı Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'na bağlı Alman Saksonya Krallığı; Danimarka Krallığı ve İsveç Krallığı Katolik Hristiyan kralları ve Livonyalı Kılıç Kardeşleri ve Töton Şövalyeleri askeri tarikatları ve onların müttefikleri tarafından yürütülen haçlı seferleridir.

<span class="mw-page-title-main">V. Nicolaus</span>

Papa V. Nicolaus. Doğum adı Tommaso Parentucelli. 6 Mart 1447'den 24 Mart 1455'teki ölümüne dek papalık yapan İtalyan din adamı.

<span class="mw-page-title-main">Hauteville ailesi</span>

Hauteville ailesi Normandiya kökenli feodal Norman derebeyi hanedanını anlatır. Aile üyelerinin özellikle İtalya ve Sicilya'da yaptıkları fetihlerle ele geçirdikleri topraklar sonucu Avrupa çapında bilinen bir hale gelmişlerdir. Güney İtalya'nın Normanlar tarafından fethinin yanı sıra İngiltere'nin de fethine katılmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">II. Rugerro (Sicilya kralı)</span> Sicilya Kralı

II. Rugerro – Sicilya Kralı, Sicilya Kontu I. Rugerro'nun oğlu, kardeşi Sicilya Kontu Simone'nin ardılı. Hükümdarlığına Sicilya Kontu olarak 1105 yılında başladı, 1127 yılında Puglia ve Calabria Dükü oldu ve 1130 yılında Sicilya Kralı oldu. 58 yaşında öldüğünde, Rugerro Güney İtalya'nın Normanlar tarafından fethini tamamlamış, İtalyan Normanları güçlü merkezi bir hükamdarlık altında birleştirmeyi başarmıştı.

<span class="mw-page-title-main">III. Clemens</span>

III. Clemens, doğum adı Paulino Scolari, 19 Aralık 1187'den ölümüne kadar papalık yaptı.

<span class="mw-page-title-main">III. Eugenius</span>

Papa III. Eugenius ,, 15 Şubat 1145'ten ölümüne kadar papa. İlk Sistersiyen papadır.

<span class="mw-page-title-main">Şam Kuşatması (1148)</span>

Şam Kuşatması, İkinci Haçlı Seferi sırasında 24 ile 29 Temmuz günleri arasında gerçekleşmiştir. Mutlak haçlı yenilgisiyle sona erdi ve haçlı seferinin parçalanmasına yol açtı. Papa III. Eugenius ve Bernard de Clairvaux'ın İkinci Haçlı Seferi çağrısına yanıt olarak Kutsal Topraklar'a yürüyen iki ana Hristiyan güce, Fransa kralı VII. Louis ve Almanya kralı III. Konrad komuta etti. Her ikisi de takip eden aylarda Anadolu boyunca yürüyüşleri sırasında felaket ile karşılaştılar ve ordularının çoğu yok edildi. Haçlı seferinin asıl odağı Urfa idi, fakat Kral III. Baldwin ve Tapınak Şövalyeleri'nin tercihi Şam'dı. Akka Konsili'nde Fransa, Almanya ve Kudüs Krallığı'nın önde gelenleri Haçlıların Şam'a yönelmesine karar verdiler.

<span class="mw-page-title-main">II. Lucius</span>

Papa II. Lucius, 9 Mart 1144'ten 1145'teki ölümüne kadar Katolik Kilisesinin başı ve Papalık Devletinin hükümdarıdır. Papalığı, Roma Komünü ile bağlantılı Roma'daki huzursuzluk ve şehrin kontrolünü papalıktan alma girişimleriyle dikkate değerdi. Anarşide İmparatoriçe Matilda'nın İngiltere üzerindeki iddiasını destekledi ve Sicilya Kralı II. Rugerro ile kötü bir ilişkisi vardı.

<span class="mw-page-title-main">III. Lucius</span> 171. Katolik Kilisesi papası (1110-1185; pd. 1181-1185)

Papa III. Lucius, asıl adı Ubaldo Allucingoli, 1 Eylül 1181'den 1185'teki ölümüne kadar papalık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">II. Géza</span> Macaristan ve Hırvatistan Kralı (1130-1162)

II. Géza, 1141'den 1162'ye kadar Macaristan ve Hırvatistan Kralıydı. Kör Béla ve eşi Sırbistanlı Helena'nın en büyük oğluydu. Babası öldüğünde Géza henüz çocuktu ve annesi ve erkek kardeşi Beloš'un vesayeti altında ülkeyi yönetmeye başladı. Tahtın taliplisi Boris Kalamanos, Kör Béla'nın hükümdarlığı sırasında Macaristan'ı ele geçirmiş ve 1146'nın başlarında Alman paralı askerlerinin yardımıyla Pressburg'u geçici olarak ele geçirdi. Misilleme olarak aynı yıl reşit olan Géza, Avusturya'yı işgal etti ve Fischa Muharebesi'nde Avusturya Uçbeyi Heinrich Jasomirgott'u bozguna uğratmıştır.

<span class="mw-page-title-main">IV. Anastasius</span> papa 1153-1154

Papa IV. Anastasius Corrado Demetri della Suburra doğum isimli, 8 Temmuz 1153'ten 1154'teki ölümüne kadar Katolik Kilisesi'nin başı ve Papalık Devleti'nin hükümdarıydı. Seçildiğinde "Anastasius" adını alan en son papadır.