İçeriğe atla

Dieppe Baskını

Dieppe Baskını
Batı Cephesi, II. Dünya Savaşı
Tarih19 Ağustos 1942
Bölge
Sonuç Alman zaferi
Taraflar
Birleşik Krallık Birleşik Krallık
Kanada Kanada
Özgür Fransa Özgür Fransa
Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Polonya Polonya
Çekoslovakya Çekoslovakya
Nazi Almanyası Almanya
Komutanlar ve liderler

Birleşik Krallık Louis Mountbatten
Kanada John Roberts
Birleşik Krallık Trafford Leigh-Mallory
Birleşik Krallık John Hughes-Halett

Birleşik Krallık Lord Lovat

Nazi Almanyası Gerd von Rundstedt

Nazi Almanyası Konrad Haase
Güçler
6.800 (çoğunlukla kanadalı) 1.500
Kayıplar

Kanada 3.367 paraşütçü öldürüldü veya esir alındı.

Büyük Britanya 550 öldürüldü,
561 ölü ve yaralı

Dieppe Baskını veya Jubilee Harekâtı, İkinci Dünya Savaşı sırasında Kuzey Fransa'daki Alman işgali altındaki Dieppe limanına Müttefiklerin yaptığı başarısız bir amfibi saldırısıydı. Çoğunluğu Kanadalı olan ve bir tank alayı tarafından desteklenen 6.050'den fazla piyade, Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF) pilotlarının koruması altında faaliyet bir deniz kuvvetiyle karaya çıkarıldı.

Bir çıkarmayı test etmek ve istihbarat toplamak için limanın ele geçirilmesi ve kısa bir süre için tutulması gerekiyordu. Baskının amacı Müttefiklerin moralini yükseltmek, Birleşik Krallık'ın Batı Cephesini yeniden açma ve Doğu Cephesinde savaşan Sovyetler Birliği'ni destekleme konusundaki kararlılığını göstermekti.

Kara kuvvetlerinin hedeflerine ulaşması için hava ve deniz desteği yetersizdi. Tanklar sahilde mahsur kaldı ve piyadelerin şehre girişi Alman ateşi nedeniyle büyük ölçüde engellendi.[1] Altı saatten kısa bir süre sonra artan kayıplar geri çekilmeyi zorunlu kıldı. Operasyon, yalnızca bir çıkarma kuvvetinin amacına ulaştığı ve bir miktar istihbaratın toplandığı bir fiyaskoydu.

On saat içinde karaya çıkan 6.086 kişiden 3.623'ü öldürüldü, yaralandı veya esir alındı. Luftwaffe RAF'ın beklediği gibi inişe karşı azami çaba gösterdi, ancak RAF, 48 Alman kaybına karşı 106 uçak kaybetti. Kraliyet Donanması 33 çıkarma gemisini ve bir destroyeri kaybetti.

Her iki taraf da kıyı saldırılarına ilişkin önemli dersler aldı. Müttefikler D Günü çıkarmalarının başarısını etkileyen dersler aldılar. Yapay limanların hayati önemde olduğu ilan edildi, tanklar özellikle sahiller için uyarlandı, yeni entegre taktik hava kuvvetleri yer desteğini güçlendirdi ve başlangıçta büyük bir limanın ele geçirilmesi artık bir öncelik olarak görülmüyordu. Winston Churchill ve Mountbatten, bu derslerin maliyetinden fazla olduğunu iddia etti. Almanlar ayrıca Dieppe'nin bir öğrenme deneyimi olduğuna inanıyordu ve Avrupa'nın işgal altındaki kıyılarını savunma yöntemlerini geliştirmek için hatırı sayılır bir çaba harcadılar.[2]

Kaynakça

  1. ^ Tunzelmann, Alex Von (2007). Indian Summer. India: Simon & Schuster. s. 118. ISBN 978-1-4711-6644-0. 
  2. ^ Shelley, James. "Dieppe: a German Learning Experience". media.kcl.ac.uk. King's College London. 24 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Normandiya Çıkarması</span>

Normandiya Çıkarması, General Dwight D. Eisenhower kumandasındaki Müttefik kuvvetlerinin 1944'ün Haziran-Eylül ayları arasında giriştiği hücum harekâtıdır. Müttefiklerin çıkarmasından sonra Alman cephesinin yarılmasına ve hemen hemen Fransa'nın ortasına kadar geriletilmesine yol açtı.

<i>Blitzkrieg</i> piyade ve hava desteğinin hızlı, ezici bir kuvvet yoğunluğunu kullanarak düşmanı kırmak, yerinden oynatmak ve dengesini bozmak için sürpriz saldırısı

Blitzkrieg ya da yıldırım harbi, II. Dünya Savaşı sırasında Almanların temel savaş doktrinidir. Doktrinin amacı hızlı ve ani saldırılarla, düşmanın düzenli bir savunma kurmasını engelleyip sonra da hızlı bir şekilde yok etmektir. I. Dünya Savaşı'nda uygulanan siper savaşı yöntemine karşı geliştirilmiştir. Tankların, uçakların ve zehirli gazların gelişmesiyle siper savaşları terk edilmeye başlanmış, daha çok hareketli savunmaya geçilmiştir. Almanların bütün savaş araçları bu doktrin üzerine üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Arıburnu Cephesi</span> Çanakkale Savaşının bir parçası olan I. Dünya Savaşı cephesi

Arıburnu Cephesi, 25 Nisan 1915 tarihindeki Arıburnu Çıkarması ile başlayan ve 6 Ağustos 1915 tarihine kadar süren çarpışmaları kapsayan, Çanakkale Savaşı'nın bir parçası olan cephedir. Bu tarihte Müttefik kuvvetlerce üçüncü bir cephe olarak açılan Anafartalar Cephesi ile birleşmiştir. Arıburnu Çıkarması, 25 Nisan 1915 günü Gelibolu Yarımadası’nın Ege Denizi sahillerinde, “Anzak Koyu” olarak bilinecek olan kumsal ve civarına Anzak Kolordusu tarafından yapılan çıkarmadır.

<span class="mw-page-title-main">Seddülbahir Cephesi</span> Çanakkale Savaşında bir cephe

Çanakkale Savaşı'nın bir parçası olan Seddülbahir Cephesi, 25 Nisan 1915 tarihinde Seddülbahir bölgesine beş ayrı noktadan yapılmıştır. Her iki tarafın da ağır kayıpları ile sonuçlanan saldırılar yapılmıştır. Sonuç olarak Haziran ayının sonlarında Osmanlı güçleri ilerlemeyi durdurmuş ve çıkarma başarısız olmuştur, daha sonra bu bölgede savaşın sonuna kadar kısıtlı ve etkisiz siper çatışmaları devam etmiştir.

DKM <i>Prinz Eugen</i> Kriegsmarineye ait ağır kruvazör

Prinz Eugen, Kriegsmarine'ye ait ağır kruvazör.

<span class="mw-page-title-main">Dragoon Harekâtı</span>

Dragon Harekâtı, II. Dünya Savaşı’nın bir parçası olup, 15 Ağustos 1944’te Müttefik Kuvvetleri'nin Güney Fransa’yı ele geçirmesine verilen isimdir. Operasyon, Toulon ve Cannes arasında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Anafartalar Cephesi</span> Çanakkale Savaşında bir cephe

Çanakkale Savaşı'nın üçüncü cephesi olan Anafartalar Cephesi, 6 Ağustos 1915 tarihindeki Suvla Koyu civarında Müttefik kuvvetlerce yapılan çıkarma harekâtıyla başlamış ve hemen ertesinde Arıburnu Cephesi kuvvetleriyle birleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Meşale Harekâtı</span>

Meşale Harekâtı, Britanyalı-Amerikan birliklerin Vichy Fransası kontrolündeki Cezayir ve Fas'ı işgalidir.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Seferi (1941-1942)</span> Wikimedia anlam ayrımı sayfası

Kırım Seferi, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde Alman ve Rumen ordularının Kırım Yarımadası'nın işgali ve Sivastopol'ün düşürülmesi için giriştikleri bir askeri seferdir. Barbarossa Harekâtı'nın başlarında Aşağı Dinyeper'e kadar ilerleyen Alman 11. Ordusu ve Rumen 3. Ordusu, Kırım'ı anakaraya bağlayan Perekop Kıstağı'nda Kızıl Ordu savunmasını 29 Ekim 1941'de aşmış, hızla Kırım işgal ederek Sivastopol'ü kuşatmıştır. Ancak Kızıl Ordu'nun Kırım Cephesi kuvvetlerinin Kerç Yarımadası'na 26 Aralık 1941'de bir çıkarma yapmaları üzerine Sivastopol taarruzu durdurulmuştur. Daha sonra Mihver kuvvetlerin Kerç Yarımadası'nda yerleşmiş olan Sovyet kuvvetlere taarruz etmiştir. Yenilgiye uğrayan Kızıl Ordu birlikleri geride tüm ağır silahlarını ve çok sayıda tutsak bırakarak denizden tahliye edilmiştir. Sivastopol'e ikinci taarruz 2 Haziran 1942 tarihinde başlatıldı ve bir aydan biraz fazla süren şiddetli çatışmalardan sonra 3 Temmuz 1942 tarihinde kent Alman-Rumen kuvvetlerinin eline geçti.

<span class="mw-page-title-main">Batı Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span>

Batı Cephesi, Almanya'nın işgal ettiği Belçika, Hollanda ve Fransa'da Müttefikler ile geçen savaşlar dizisine verilen addır. Cephe iki evreden oluşur. Birinci evre 1940'ta Fransa Seferi ile Fransa'nın Almanlar tarafından işgal edilişi, ikinci evre ise 1944'te Normandiya Çıkarması ile daha çok ABD, Birleşik Krallık ve Kanada'dan oluşan Müttefik Birleşik Ordusu'nun Fransa'yı Almanlardan geri alması ve Almanya'yı işgal etmesidir.

<i>Luftwaffe</i> II.Dünya Savaşında Alman Hava Kuvvetleri

Luftwaffe, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Wehrmacht birliklerinin hava savaş birimiydi. Almanya'nın I. Dünya Savaşı sırasındaki askeri hava kuvvetleri, İmparatorluk Ordusu'nun Luftstreitkräfte'si ve İmparatorluk Donanması'nın Marine-Fliegerabteilung'u, Mayıs 1920'de Versay Antlaşması'nın şartları uyarınca dağıtıldı ve Almanya'nın herhangi bir hava kuvvetlerine sahip olması yasaklandı.

<span class="mw-page-title-main">Overlord Harekâtı</span> 2. Dünya Savaşında Müttefiklerin düzenlediği bir harekât.

Overlord Harekâtı, 6 Haziran 1944 günü Müttefikler'in milyonlarca askerle yaptığı Normandiya Çıkarması ile başlayan ve Paris'in Kurtuluşu ile biten harekâttır. Müttefik birlikleri Normandiya'da Omaha, Utah, Sword, Gold ve Juno Sahillerine çıktılar. Erwin Rommel başta olmak üzere Alman birlikleri çıkarmanın Pas-de-Calais'e yapılacağını düşünüyordu. Ancak Almanlar yanıldı ve çıkarma Omaha Sahili başta olmak üzere Utah, Sword, Gold ve Juno Sahillerine yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Heligoland Körfezi Muharebesi (1939)</span>

Heligoland Körfezi Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nda ismi bilinen ilk hava muharebesi ve en uzun hava muharebesi III. Reich'in Savunmasının başlangıcıdır. 3 Eylül günü Birleşik Krallık Almanya'ya savaş açtı ve Avrupa'daki savaş başladı. Ancak Birleşik Krallık Polonya'ya ne havadan ne de karadan yardım etmedi. Buna rağmen Almanya'nın bazı hedeflerini havadan vurdular. Alman donanmasına Alman limanlarında birkaç küçük hava baskını yaptılar. Cephenin durgun olduğu Eylül 1939-Mayıs 1940 arası Phoney Savaşı'nda havada ve karada çok küçük çapta çarpışmalar olmasına rağmen denizde Alman U-Botları terör estiriyordu. Bunun üzerine Britanya Kuzey Atlantik'teki Alman yüzey gemilerine karşı havadan saldırı düzenlemeyi planladı. Bu gemiler U-botlara (denizaltı) destek oluyordu.

<span class="mw-page-title-main">Fransa Muharebesi</span> 1940ta Alman ordularının Fransayı istilasıyla sonuçlanan askeri harekat

Fransa Savaşı, II. Dünya Savaşı sırasında Alman ordusunun Fransa'yı istilasıyla sonuçlanan askerî harekâttır. Fransa Seferi, Alman ordusunun Belçika topraklarına saldırdığı tarih olan 10 Mayıs 1940 tarihinde başlamış, daha önce Polonya seferlerinde kullanılan yıldırım savaşı taktiği ile çok kısa bir sürede, 22 Haziran 1940 tarihinde Fransa – Almanya arasında imzalanan ateşkes sözleşmesiyle kesin Alman zaferiyle sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Muharebesi</span>

Britanya Savaşı, Alman Hava Kuvvetleri olan Luftwaffe'nin Kraliyet Hava Kuvvetlerine karşı, Büyük Britanya'ya yönelik planlanmış çıkarma ve işgal harekâtını gerçekleştirmek için hava üstünlüğü elde etmek amacıyla giriştiği hava savaşlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Varşova Ayaklanması</span>

Varşova Ayaklanması, Polonya'daki Armia Krajowa birliklerinin Varşova'yı Alman işgalinden kurtarmak için gerçekleştirdiği, II. Dünya Savaşı'nın önemli operasyonlarından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Fransız İç Kuvvetleri</span>

Fransız İç Kuvvetleri, II. Dünya Savaşı sırasında işgal edilen ve ikiye bölünen Fransa topraklarında Nazi İşgal Güçlerine karşı mücadele yürüten direniş örgütlerinin genel adı. Yurt dışında Fransız Silahlı Kuvvetleri adına Müttefik Devletler ile birlikte Nazilere karşı savaşı örgütleyne General Charles de Gaulle Fransız İç Kuvvetleri ismini, tüm direniş savaşçılarının resmi adı olarak kullandı. Fransa'nın çeşitli bölgeleri, özellikle Normandiya Çıkarması ile kurtarıldıkça, FFI gerilla savaşı yapan milis güçleri yerine resmi olarak hafif piyade birimleri halinde örgütlendi ve düzenli Özgür Fransız Kuvvetlerine eklenen değerli bir insan gücü olarak hizmet etti. Bu rolde, FFI birimleri ön safların daha az aktif bölgelerinde personel bulundurarak, düzenli Fransız ordusu birimlerinin kuvvet tedbirlerinden tasarruf etmelerine ve birliklerini cephenin belirleyici bölgelerine yığmalarına olanak tanıdı. Nihayet, Ekim 1944'ten itibaren ve Fransa'nın büyük bir kısmının özgürleştirilmesiyle, FFI birimleri Batı Cephesinde savaşı sürdüren Fransız düzenli kuvvetleriyle birleştirildi ve böylece II. Dünya Savaşı'ndaki Fransız düzensiz birlikleri dönemi sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Normandiya Çıkarması'nda Avustralya'nın rolü</span>

Normandiya Çıkarması'nda Avustralya'nın rolü, İngiliz komutası altında hizmet eden 3.000'den fazla askerî personeli içeriyordu. Bu personelin çoğu Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin (AKHK) havacıları idi, ancak daha küçük sayıda Kraliyet Donanması ve Britanya Ordusu'nda görev yapan Avustralyalılar da 6 Haziran 1944'teki çıkarmanın öncesi ve sonrasındaki muharebelere katıldılar. Birleşik Krallık merkezli bütün AKHK birimleri çıkarmada yer alsa da, Avustralyalılar Müttefik kuvvetlerinin sadece küçük bir kısmını oluşturuyordu.

Grün Operasyonu, sıklıkla Durum Yeşil veya Plan Yeşil olarak da anılmaktadır. Bu, Nazi Almanyası'nın İrlanda'yı işgal etmesi için Deniz Aslanı Operasyonu'nu destekleyen tam ölçekli bir operasyon planıdır. Ayrıntılı yapısına rağmen, Grün Operasyonu gerçek bir operasyon değildir. Tehdit ve bir yanıltma olarak tasarlandığı düşünülmektedir. Özgür Devlet'in (İrlanda) tamamının Britanya Silahlı Kuvvetleri tarafından planlanan bir işgali olan Plan W, İngiliz ordusu tarafından herhangi bir Alman işgaline karşı koymak için İrlanda hükûmeti ile gizli irtibat halinde hazırlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Belçika Savaşı</span>

Belçika Savaşı veya Belçika Seferi, Belçika'da genellikle 18 Gün Seferi olarak anılır, İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanya'nın saldırı seferi olan Fransa Muharebesi'nin bir parçasıydı. Mayıs 1940'ta 18 gün sürdü ve Belçika Ordusu'nun teslim olmasının ardından Almanya'nın Belçika'yı işgal etmesiyle sona erdi.