İçeriğe atla

Diego de Almagro

Diego de Almagro
Kişisel bilgiler
Doğum 1475
Malagón[1] veya Almagro, Kastilya Tacı
Ölüm 8 Temmuz 1538
Cuzco, Yeni Kastilya Valiliği, İspanyol İmparatorluğu
Evlilik(ler) Ana Martínez
Mencia
Akraba(lar) Juan de Montenegro (baba); Elvira Gutiérrez (anne)
Çocuk(lar) II. Diego de Almagro (oğlu)
Isabel de Almagro (kızı)
Mesleği Konkistador
Askerî hizmeti
Çatışma/savaşları İnka İmparatorluğu'nun İspanyollar tarafından fethi
  • Cajamarca savaşı
  • Vilcaconga savaşı
  • Abancay savaşı
  • Battle of Las Salinas

Diego de Almagro (d. Almagro, İspanya 1475 - ö. Cuzco, Peru 1538), İspanyol konkistador.

Hayatı

1514'te Amerika'ya gidip, Francisco Pizarro'nun 1524-25'te Güney Amerika'nın batı kıyısında yaptığı başarısız sefere katılan Diego de Almagro, 1526-28'de yapılan seferde ve 1533'te Peru'nun alınmasında Pizarro kardeşlerin yanında yer aldı. Yerlilerle girdiği çatışmalarda sol gözünü kaybetti. Pizarro kardeşlerin, ele geçirdikleri topraklarda büyük bir bölümü kendilerine ayırmaları üstüne, onlarla bozuşup, tek başına, yanında 500 kadar İspanyol ve çok sayıda yerliyle günümüzün Şili topraklarındaki Copiapo Vadisi'ne kadar ilerledi. Araukanyalılarla birçok kez kapıştı. Umduğu değerli madenleri bulamayınca 1537'de Peru'ya dönüp, patlak veren yerli ayaklanmasını bastırdı. Pizarro'ya ve Cusco'yu denetim altında tutan kardeşlerine savaş açıp, başlangıçta birkaç başarı kazandıysa da, Las Salinas'ta yenildi ve 8 Temmuz 1538'de Cuzco'da başı kesilerek idam edildi. Oğlu II. Diego de Almagro Pizarrolar'la savaşmayı 1542'ye kadar sürdürdü.

Kaynakça

  1. ^ "Historia del descubrimiento y conquista del Peru..., folio 1, capítulo 1". Biblioteca Nacional de España (İspanyolca). 26 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kristof Kolomb</span> İtalyan kaptan, kâşif ve sömürgeci (1451–1506)

Kristof Kolomb, Atlantik Okyanusu'na yaptığı dört seferi tamamlayarak coğrafî keşifleri başlatan ve Amerika'nın kolonizasyonunun yolunu açan Cenevizli kaptan ve kâşiftir. Katolik hükümdarlar tarafından desteklenen keşifleri; Karayipler, Orta Amerika ve Güney Amerika ile Avrupalıların ilk temâsı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Quito</span> Ekvadorun başkenti

Kito, Güney Amerika'nın kuzeybatısındaki Ekvador'un başkentidir. Şehrin yüksekliği 2,850 metredir ve bu onu dünyadaki ikinci en yüksekte yer alan başkent yapar. Yine de bu durumda bir karışıklık vardır, çünkü daha yüksekte yer alan La Paz, Bolivya'nın devlet başkentidir fakat Sucre - ki daha alçaktadır- devletin yasal başkentidir. Kito, Ekvator'un 25 km güneyinde yer alır. Bu yüzden, yüksekliğe rağmen, Kito'da her yıl düzenli olarak ılıman iklim görülür. En yüksek sıcaklık öğle ortasında görülürken en düşük sıcaklık geceleri görülür. Ortalama sıcaklık ise 15o C'tır. Şehirde sadece iki mevsim vardır: kuru ve nemli. Kuru mevsim yazdır, nemli mevsim ise kış mevsimidir.

<span class="mw-page-title-main">Havana</span> Kübanın başkenti

Havana, Küba'nın başkenti. 2.2 milyon nüfusuyla hem Küba'nın hem de Karayipler'in en büyük şehridir. Geçim kaynakları başta puro, şeker kamışı ve mısırdır. Havana ayrıca bir turizm kentidir. Kentte ilkbahar aylarında hızı 200 km hıza ulaşan kasırgalar görülür. Havana uzun yıllar İspanyolların sömürgesi altında kalmıştır. Bu sebepten dolayı bazı sokaklarında İspanyol etkisi hâlâ görülür. Havana Latin Amerika'nın önde gelen kentlerindendir. Havana'da tropik bir iklim görülür. Havana sanayi bakımından da gelişmiştir. Kentte yer altı kaynakları da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Peru</span> Güney Amerika ülkesi

Peru, ya da resmî adıyla Peru Cumhuriyeti Güney Amerika'nın batısında bir ülkedir. Kuzeyde Ekvador ve Kolombiya, doğuda Brezilya, güneydoğuda Bolivya, güneyde Şili ve batıda Büyük Okyanus'la sınırlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hernán Cortés</span>

Hernán Cortés, İspanya adına Meksika'yı işgal eden denizcidir. Hernando veya Fernando olarak da bilinir, ancak tüm mektuplarını Hernán Cortés ismiyle imzalamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aymaralar</span> Güney Amerikada yaşayan yerli halk

Aymara, bir Güney Amerika yerli kavmi ve konuştukları dil. Yaşam alanları And Dağları çevresi olup ağırlıklı nüfus Bolivya'da bulunur(toplam nüfusun yaklaşık % 30-40 ı). Ayrıca Peru'nun güneyi ve Şili'nin kuzeyinde yaşarlar. Çok az sayıda nüfus da İspanyol sömürgesi zamanında göç ettirildikleri Ekvador'dadır. Bolivya Devlet Başkanlığına 22 Ocak 2006 da seçilen Evo Morales de bir Aymara yerlisidir.

<span class="mw-page-title-main">İnka medeniyeti</span> Kolomb öncesi Amerikan uygarlığı

İnka medeniyeti, Güney Amerika'nın batı kıyısındaki And Dağları bölgesindeki Cuzco şehri civarında, efsanevi kralları ve ilk Sapa Inca olan Manco Capac'ın 11. yüzyılda Cuzco Krallığı'nı kurmasıyla başlamıştır. Manco Capac'ın soyunun egemenliğinde Krallık bölgedeki diğer Andlı topluluklar gibi büyümeye devam etmiş ve 1438 yılında adının birebir çevirideki anlamı yer sallayan olan Pachacutec liderliğindeki İnkalar sınırlarını genişleterek diğer Andlı toplulukları egemenlikleri altına almaya başlamışlardır. Böylece, Pachacutec Amerika kıtasında Kolomb öncesi var olan en büyük imparatorluk olan İnka İmparatorluğu'nu (Tawantinsuyu) kurmuştur.

İnka mitolojisi, mitolojik olan ve İnka inançlarının açıklanmasını veya sembolize edilmesini sağlayan birçok hikâye ve efsaneler içerir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Amerika Uluslar Birliği</span>

Güney Amerika Uluslar Topluluğu, Peru'daki tarihi İnka kenti Cuzco'da buluşan 12 Latin Amerika ülkesinin üst düzey yetkililerinin öncülüğünde; ABD, Avrupa ve Asya'ya karşı ellerini siyasi ve ekonomik olarak güçlendirmek için temellerini attıkları yeni oluşumdur.

<span class="mw-page-title-main">Francisco Pizarro</span>

Francisco Pizarro, Peru'daki İnka topraklarını ele geçiren İspanyol fatih.

<span class="mw-page-title-main">Sebastián de Belalcázar</span>

Sebastián de Belalcázar, İspanyol conquistador. Nikaragua, Ekvador ve Kolombiya'nın güneybatısını fethetmiş, Ekvador'da Guayaquil, Kolombiya'da Popayán kentlerini kurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Santo Domingo</span> Dominik Cumhuriyetinin başkenti

Santo Domingo, Dominik Cumhuriyeti'nin başkenti. Avrupalıların Batı Yarıküre'de kurdukları en eski sürekli yerleşmedir. Hispaniola Adası güneydoğu kıyısında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Pedro de Valdivia</span> İspanyol konkistador ve Şilinin ilk valisi

Pedro de Valdivia, İspanyol konkistador ve Şili'nin ilk valisi. Valdivia, Santiago, Concepción şehirleri başta olmak üzere, bölgedeki birçok şehrin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">İnka İmparatorluğu</span>

İnka İmparatorluğu, Kolomb öncesi Amerika'nın en büyük imparatorluğudur. İnka terimi, yarı efsanevi kurucu Manco Capac'tan 1532'de İspanyollara yenik düşmüş Atahualpa'ya dek toplam 13 imparatordan oluşan bir hanedanın hükmettiği Kolomb öncesi Güney Amerika halklarının tarihi ve uygarlığına ilişkin her türlü olayı kapsayan bir ifadedir.

<i>Aguirre, Tanrının Gazabı</i>

Aguirre, Tanrının Gazabı 1972 Batı Almanya-Peru-Meksika ortak yapımı tarihi dramatik filmdir. Özgün adı Aguirre, der Zorn Gottes dir. ABD'de Aguirre: The Wrath of God adı ile gösterilmiştir. Yapımcılığını ve yönetmenliğini Werner Herzog'un yaptığı filmin senaryosu da Herzog'a aittir. Film Türkiye'de Mart 1992'de 11. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde gösterilmiştir.

İspanyolların İnka İmparatorluğu'nu fethi, Amerika'daki İspanyol sömürgeciliğinin en önemli olayı oldu. Yıllarca süren ilk keşifler ve askerî çatışmalardan sonra, Francisco Pizarro'nun önderliğindeki 169 İspanyol askeri ile bazı yerli kabilelerin desteği ile İnka İmparatoru Atahualpa'nın 1532'de yaptığı Cajamarca Muharebesinden sonra Peru Kral Vekilliği İspanyollar tarafından ele geçirildi.

<span class="mw-page-title-main">Francisco de Orellana</span>

Francisco de Orellana, İspanyol kâşif ve fatih. Ayrıca günümüzde Ekvador'un en büyük şehri olan Guayaquil şehrini kurmasıyla tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cristóbal Vaca de Castro</span> İspanyol kaşif

Cristóbal Vaca de Castro, Peru'da yaşamış bir İspanyol sömürgecidir.