İçeriğe atla

Diego Kolomb

Diego Kolomb
4. Hint Adaları Valisi
Görev süresi
1509-1518
Hükümdar II. Fernando
(Joanna'nın naip'i olarak, 1508)
Yerine geldiğiNicolás de Ovando
Yerine gelenDiego Velázquez de Cuéllar
Kişisel bilgiler
Doğum 1479/1480
Portekiz
Ölüm 23 Şubat 1526 (45 yaşında)
La Puebla de Montalbán, Kastilya
Evlilik(ler) María de Toledo
Akraba(lar) Kristof Kolomb (baba)
Filipa Moniz Perestrelo (anne)
Çocuk(lar) 5

Diego Kolomb, (Portekizce: Diogo Colombo; İspanyolca:Diego Colón; İtalyanca:Diego Colombo; 1479/1480 – 23 Şubat 1526) Kastilya ve Aragon Hükümdarları emri altında bir gezgin ve kaşifti. 2. Okyanus Deniz Amirali, 2. Batı Hint Adaları Genel Valisi ve 4. Batı Hint Adaları Valisi olarak Kastilya ve Aragon Hükümdarlarına hizmet etti. Kristof Kolomb ve karısı Filipa Moniz Perestrelo'nun büyük oğludur.[1]

Portekiz'de 1479/1480'de Porto Santo'da veya 1474'te Lizbon'da doğdu. Hayatının çoğunu keşifleri için babasına tanınan unvan ve ayrıcalıkları geri kazanmaya çalışarak geçirdi. Kral Ferdinand'ın kuzeni olan Alba'nın 2. Dükü'nün yeğeni, María de Toledo ile evlenmesi bu hedefe büyük ölçüde yardımcı oldu.

Hayatı

Diego, babasının ilk yolculuğuna çıktığı yıl olan 1492'de İspanya Sarayında yaver olarak görev yapıldı. Diego'nun kendisinden daha genç olan bir üvey kardeşi, Fernando vardı.

Ferdinand ve Diego, Prens Don Juan'ın yaveri olarak görev yaptılar, 1497'de Kraliçe Isabella'nın emri altına girdiler.[2]

Ağustos 1508'de, Hint Adaları Valisi olarak seçildi ve Temmuz 1509'da Santo Domingo'ya vardı. Günümüzde Dominik Cumhuriyeti'nin bir parçası olan Santo Domingo'da kendisine günümüzde hala ayakta olan bir konak yaptırdı (Alcázar de Colón).

1511'de kraliyet konseyi, Hispanyola, Porto Riko, Jamaika ve Küba'nın "babası tarafından keşfedilmiş olması sebebiyle" Diego'nun kontrolüne verildiğini ilan etti. Ancak konsey, Uraba ve Veragua'yı Rodrigo de Bastidas tarafından keşfedildiklerini söylerek Diego'nun kontrol alanının dışında tuttu. Konsey ayrıca Diego'nun Genel Vali ve amiral unvanlarının kalıtsal olarak devam edeceğini kabul etti. Dahası, Diego'ya bölgenin kraliyet gelirinin onda birini elde etme hakkı verildi. Ancak, Diego'ya sadık olanlar ile Ferdinand'ın kraliyet yetkilileri arasında kısa süre sonra hizipler oluştu. Meseleler, Ferdinand'ın Diego'yu geri çağırdığı 1514 yılına kadar gittikçe kötüleşti. Diego, sonraki beş yılını İspanya'da "hak iddialarını umutsuzca savunarak" geçirdi. Sonunda, 1520'de Diego'nun yetkileri Şarlken tarafından geri verildi.[3]:143–144,148,197

Diego, 12 Kasım 1520'de Fransisken misyonerlerin alanı olan Cumana Nehri üzerindeki yerel bir ayaklanmanın ortasında Santo Domingo'ya geri döndü. Burası köle avının yanı sıra İspanyol tuz ve inci ticaretinin de yapıldığı alandı. Diego, Gonzalo de Ocampo'yu 200 adam ve 6 gemiyle isyancıları cezalandırmak üzere bir sefere gönderdi. 1521'de Diego, Cumana bölgesine yerleşmek için Bartolomé de las Casas'ın girişimine yatırım yaptı. Diego'nun üzerine kalan bu başarısızlık, kralın güveninin yitirilmesi anlamına geliyordu. Ayrıca Diego'nun Küba'daki kraliyet gücüne meydan okuması, Şarlken'i 1523'te Diego'yu kınamaya ve onu İspanya'ya geri çağırmaya zorladı.[3]:204–210,213,215

Ölümünün ardından, oğlu Luis Colón de Toledo ile Hint Adaları Amirali olarak seçildiği, yıllık 10,000 dukatlık gelir, yurtluk olarak Jamaika adası, daha sonra Veragua olarak adlandırılacak olan Panama Kıstağı'nda 25 kare lig arazi ve Veragua Dükü ve Jamaika Markisi unvanları karşılığında diğer tüm haklarından feragat ettiği bir uzlaşmaya varıldı.

Kaynakça

  1. ^ "Diego Columbus". Encyclopedia Britannica. 1 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2020. 
  2. ^ Columbus, Ferdinand (1959). The Life of the Admiral Christopher Columbus by his son Ferdinand. New Brunswick: Rutgers, The State University. s. 175. 
  3. ^ a b Floyd, Troy (1973). The Columbus Dynasty in the Caribbean, 1492-1526. Albuquerque: University of New Mexico Press. s. 31. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kristof Kolomb</span> İtalyan kaptan, kâşif ve sömürgeci (1451–1506)

Kristof Kolomb, Atlantik Okyanusu'na yaptığı dört seferi tamamlayarak coğrafî keşifleri başlatan ve Amerika'nın kolonizasyonunun yolunu açan Cenevizli kaptan ve kâşiftir. Katolik hükümdarlar tarafından desteklenen keşifleri; Karayipler, Orta Amerika ve Güney Amerika ile Avrupalıların ilk temâsı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Pîrî Reis</span> Türk denizci ve kartograf (1465–1553)

Pîrî Reis, Türk denizci ve kartograf. Asıl adı Muhyiddin Pîrî Bey'dir. Künyesi Ahmed ibn-i el-Hac Mehmed El Karamanî'dir. Amerika'yı gösteren Dünya haritaları ve Kitab-ı Bahriye adlı denizcilik kitabıyla tanınmıştır. Ayrıca Hadikat'ül Bahriye, Bilad-ül Aminat ve Eşkalname gibi eserleride bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Santo Domingo</span> Dominik Cumhuriyetinin başkenti

Santo Domingo, Dominik Cumhuriyeti'nin başkenti. Avrupalıların Batı Yarıküre'de kurdukları en eski sürekli yerleşmedir. Hispaniola Adası güneydoğu kıyısında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">I. Isabel</span> İspanyol hükümdarı (1474–1504)

I. Isabel, Kastilyalı Isabella veya Katolik Isabel, Kastilya (1474-1504) ve Aragon (1479-1504) Kraliçesi. Bu iki Krallığı 1479'dan sonra kocası Aragon Kralı II. Fernando ile birlikte yönetmiştir. Hükümdarlığı sırasında İspanya'nın birliğini sağlamış ve Kristof Kolomb'un Yeni Dünya'yı keşfiyle güçlü bir sömürge imparatorluğunun temelleri atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rodrigo Díaz de Vivar</span>

Rodrigo Díaz de Vivar El Cid Campeador olarak bilinen Kastilyalı asil, askerî komutan, başarılı diplomat. Sürgün edildikten sonra Valensiya şehrini fethetmiş ve yönetmiştir. Kastilya sarayında eğitilmiş, VI. Alfonso'nun en önemli komutanı olmuş ve Müslüman Araplara (Endülüs) karşı savaşmıştır. Lakabı olan “El Cid” İspanyolcadaki tarif edatı “El” ve Arapçadaki seyid (سيد) kelimelerinden gelir. “El Cid” bu şekilde hükümdâr olarak çevrilebilir. “Campeador” ise Latince bir kelimedir ve savaş sanatının ustası, silâhşör anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">II. Fernando (Aragon kralı)</span> İspanyol hükümdarı (1452-1516)

II. Fernando 1452-1516 arası yaşamış, İspanya'nın siyasi ve dini birliğini Kastilyalı I. Isabel ile evlenerek sağlamış ve modern bir devletin temelini atmış tarihi kişiliktir. 1461'de babası tarafından yasal mirasçı ilan edilip Aragon'un bazı topraklarının idaresi kendisine verilmiştir, daha sonra Ferdinand II adıyla 1468-1516 arasında Sicilya Kralı olmuştur. Ayrıca Ferdinand III adıyla 1504-1516 yılları arasında Napoli Krallığı'nı yönetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kolomb öncesi okyanus ötesi temas</span>

Kolomb öncesi okyanus ötesi temas, Kristof Kolomb'un 1492 yılında Amerika kıtasına ayak basmasından önce Amerika yerli halklarıyla diğer kıta halkları – Afrika, Asya, Avrupa ve Okyanusya - ile olduğu iddia edilen temasları kapsar. Çeşitli dönemlerde tarihi, arkeolojik ve kültürel kanıtlara dayanılarak değişik iddialar ortaya atılsa da sadece tek bir temas kanıtlanmıştır. Akademik çevrelerce ispatlanmış olarak kabul edilen temas Avrupalı halklardan Vikinglerin Kanada Newfoundland’da MS 1021 yılında L'Anse aux Meadows yerleşimini kurmalarıdır. Diğer tüm temas iddiaları akademik çevreler tarafından dayanaksız olarak reddedilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pinzón Kardeşler</span>

Pinzón Kardeşler, Palos de la Frontera doğumlu İspanyol denizci, kâşif ve balıkçı kardeşler. Martín Alonso, Francisco Martín ve Vicente Yañez adlarındaki üç kardeş de Kristof Kolomb'un Yeni Dünya'ya doğru ilk seferine katılmıştır. Pinzón Kardeşler tarihçiler tarafından bu tarihsel yolculuğun çok önemli bir parçası olarak değerlendirilse de yeterince tanınmamaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Sevilla Katedrali</span> İspanyada bulunan bir Roma Katolik katedrali

Sevilla Katedrali veya Azize Meryem Katedrali İspanya’nın Endülüs bölgesinin Sevilla şehrinde yer alan bir Roma Katolik katedralidir. Dünyanın en büyük gotik kilisesi ve en büyük üçüncü kilisesidir. Ayrıca dünyanın en büyük katedrali olan bu dini yapı 1987 yılında UNESCO tarafından Alcázar ve Batı Hint Adaları Genel Arşivi yapıları ile birlikte Dünya Mirası ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Alonso de Ojeda</span> İspanyol denizci ve kâşif

Alonso de Ojeda, İspanyol denizci, kâşif, vali ve istilacıydı. Adı zaman zaman "Alonzo" veya "Oxeda" şeklinde yazılır. Venezuela'ya varan ilk Avrupa filosunun kumandanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Cristóbal Vaca de Castro</span> İspanyol kaşif

Cristóbal Vaca de Castro, Peru'da yaşamış bir İspanyol sömürgecidir.

<span class="mw-page-title-main">Francisco de Bobadilla</span>

Francisco Fernández de Bobadilla, Kastilya emri altında bir memur ve şövalyeydi. Aynı zamanda Moya ve Penalosa Marki'si, Kristof Kolomb'un müdavimi ve Kraliçe Isabella'nın yakın arkadaşı olan Beatriz de Bobadilla'nın kardeşiydi. Hâkim olarak Hispanyola adasına gönderildi ve burada hükûmetindeki usulsüzlük suçlamalarından dolayı Kolomb'u tutukladı. 1500'den 1502'ye kadar Hint Adaları Valisi olarak görev yaptı. Denizde, konvoyunun bir kasırgaya yakalanması sonucu öldü.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand Kolomb</span>

Ferdinand Kolomb, Kristof Kolomb'un ikinci oğludur. Annesi Beatriz Enriquez de Arana, babası ile evlenmemiş ancak ileriki yaşamında sürekli kendisine arkadaşlık yapmış bir kadındı.

<span class="mw-page-title-main">Rodrigo de Triana</span>

Rodrigo de Triana, 15. yüzyılda yaşamış İspanyol bir denizcidir. Kristof Kolomb'un ilk transatlantik yolculuğunda kullandığı üç İspanyol gemisinin en hızlısı olan La Pinta adlı karavelinin gözcülük görevinde bulunan Rodrigo, 12 Ekim 1492 gecesinde gemideki gözetleme noktasından ufku izlerken Guanahani olarak adlandırılan Bahama kıyılarını gördüğü için "Amerika'yı ilk gören Avrupalı" olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Kastilyalı Juana</span> Kastilya ve Aragon Kraliçesi

Kastilyalı Joanna ya da tarihsel olarak Deli Joanna bilinen Joanna, 1504'ten sözde Kastilya Kraliçesi ve 1516'dan 1555'teki ölümüne kadar Aragon Kraliçesi olarak hayatını sürdürdü. 20 Ekim 1496'da Habsburg Hanedanı mensubu Avusturya Arşidükü Yakışıklı Philip ile anlaşmalı olarak evlendi.

Filipa Moniz Perestrelo, Portekiz'in Madeira kentindeki Porto Santo Adası'ndan Portekizli bir soylu kadındı. 1479'da adadaki Vila Baleira'da evlenen Kristof Kolomb'un karısıydı.

<span class="mw-page-title-main">Bartholomew Columbus</span>

Bartholomew Columbus, Cenovalı bir İtalyan kaşif ve Kristof Kolomb'un küçük kardeşiydi.

<span class="mw-page-title-main">Juan de Esquivel</span>

Juan de Esquivel İspanyol bir sömürgeci ve Jamaika'nın ilk valisiydi.

1492 ve 1504 yılları arasında İtalyan denizci ve kâşif Kristof Kolomb, İspanya'nın Katolik Hükümdarları adına Karayipler'e ve Orta ve Güney Amerika'ya dört transatlantik deniz seferi düzenledi. Bu yolculuklar Yeni Dünya'nın geniş kitlelerce bilinmesine yol açtı. Bu atılım, Keşifler Çağı olarak bilinen dönemi başlatarak Amerika kıtasının sömürgeleştirilmesini, bununla bağlantılı biyolojik alışverişi ve Atlantik ötesi ticaretin de başlangıcı oldu. Etkileri ve sonuçları günümüze kadar devam eden bu olaylar, sıklıkla modern çağın başlangıcı olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Vicente Yáñez Pinzón</span> İspanyol denizci ve kâşif

Vicente Yáñez Pinzón Pinzón kardeşlerin en küçüğü olan İspanyol denizci ve kâşif. Niña'nın kaptanı olan Vicente, Pinta'nın kaptanı olan ağabeyi Martín Alonso Pinzón ile birlikte 1492'de Kristof Kolomb'un yanında Yeni Dünya'ya ilk yolculuğa çıktı.