İçeriğe atla

Die Presse

Die Presse, Avusturya'da yayınlanan günlük gazetedir. Politik olarak muhafazakâr, ekonomik olarak liberal bir çizgiyi savunan gazete, ortalama 300.000 okuruyla Kronen Zeitung, Kleine Zeitung, Kurier ve Der Standard'dan sonra ülkenin en çok okunan beşinci gazetesidir. Hafta içi 32 sayfa ve kısmen renkli olarak yayınlanan gazetenin cumartesi sayısı 50 sayfadır.

İlk defa 1848 Devrimi sırasında August Zang tarafından kurulan gazetenin ilk sayısı 3 Temmuz 1848'de yayınlanmıştır. Devrimin yenilgisinden sonra yayını kesintiye uğrayan gazete 1851 yılında yeniden yayınlanmaya başlamıştır. 1864 yılında Zang'ın gazetenin redaksiyonundan uzaklaştırdığı bir ekibin çıkarttığı Neue Freie Presse gazetesi başarılı olurken, Zang kendi gazetesini kapatmak zorunda kaldı. Neue Freie Presse Habsburg monarşisinin en önde gelen gazetelerinden biri oldu. Yazarları arasında Eduard Hanslick, Theodor Herzl, Hugo von Hofmannsthal, Stefan Zweig, Felix Salten ya da Arthur Schnitzler gibi isimler bulunuyordu. Karl Marx da gazeteye Londra'dan bazı haberler yazdı. Ancak yazılarının önemli bir kısmı redaksiyon tarafından kabul edilmedi. 1872 yılında redaksiyona katılan Moriz Benedikt 1908 yılında gazetenin tek yayıncısı oldu. Benedikt'in idaresinde önemli bir atılım yapan gazete, Nazi Almanya'sı tarafından Avusturya'nın ilhakı sonrasında Neues Wiener Journal adlı popüler gazete ile birleşerek Neues Wiener Tagblatt adını aldı. II. Dünya Savaşı'nın bitmesinden sonra Ernst Molden yönetimindeki gazete Die Presse adıyla İkinci Cumhuriyet'in ilk kurulan gazetesi oldu. 26 Ocak 1946'da ilk sayısı yayınlandı. 1990'lı yıllarda gazetenin hisselerinin % 51'i, gazeteyi halen yayınlayan ve Katolik Medya Derneği'nin bir parçası olan Syria Medien AG adlı şirketin eline geçti.

Dış bağlantılar

Die Presse İnternet Sitesi 11 Haziran 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gazete</span> haber, bilgi, bulmaca ve reklam içeren, genellikle düşük maliyetli kâğıt kullanılarak basılan ve dağıtımı yapılan bir yayın

Gazete, haber, bilgi, bulmaca ve reklam içeren, genellikle düşük maliyetli kâğıt kullanılarak basılan ve dağıtımı yapılan bir yayım olup, halka güncel olaylara ilişkin bilgi verme amacı gütmektedir. Genel olarak yayınlandığı gibi, özel bir konu üzerine de yayınlanabilir ve genellikle günlük ya da haftalık olarak yayınlanır. Gazete anlamında Osmanlı döneminde Arapça kökenli ceride sözcüğünün yanında günlük gazete anlamında Farsça rûznâme sözcüğünün de kullanıldığı ve geçmişte günlük olayları kaydetmek üzere günnâme, aylık olayları kaydetmek üzere aynâme yazıldığı da belirtilir. Gazete sözcüğünün Türkçe eş anlamlısı ise yenün sözcüğüdür.

Şalom, Türk Yahudi toplumuna yönelik yayın yapan, tamamını gönüllü yazar, köşe yazarı ve çizerlerin oluşturduğu, İstanbul'da yayınlanan haftalık gazete.

<i>Kronen Zeitung</i>

(Neue) Kronen Zeitung, Avusturya'nın çok satan günlük bulvar gazetesidir. Yüksek satış oranıyla aynı zamanda dünyanın en başarılı gazetelerinden biridir. 2005 yılı itibarıyla dünyanın en büyük gazeteleri listesinde 45. sıradadır. 2006 itibarıyla günlük okuyucu sayısı 3 milyonun üzerindedir.

<span class="mw-page-title-main">Moriz Benedikt</span>

Moriz Benedikt, Avusturyalı gazeteci.

<i>Wiener Zeitung</i>

Wiener Zeitung, Avusturya'da yayınlanan bir günlük gazetedir. İlk defa 1703 yılında Wiennerisches Diarium adıyla kurulan gazetenin ilk sayısı 8 Ağustos 1703 tarihinde yayınlanmıştır. Dünya üzerinde halen yayınlanmakta olan gazetelerin en eskisidir.

Kleine Zeitung, Avusturya'nın en büyük yerel gazetesidir. Steiermark, Karintiya ve Doğu Tirol'de yayınlanır. 1904 yılında kurulan gazetenin redaksiyon merkezi Graz'dır. 306.763 tirajı bulunan gazete her gün yaklaşık 800.000 okura ulaşır. Gazetenin yayının ağırlık noktası, yayın yapılan bölgelerdeki günlük haberler ve yerel politikadır. Graz ve Klagenfurt'ta bulunan ana redaksiyonlarının yanı sıra gazetenin Karintiya ve Steiermark'ın bütün illerinde bölgesel redaksiyon büroları bulunur. Ortaklık sözleşmesi nedeniyle gazetede yayınlanan birçok makale aynı zamanda Neue Voralberger Tageszeitung ve Neue Zeitung für Tirol gazetelerinde de yayınlanır.

Kurier, Avusturya'da yayınlanan günlük gazetedir. 260.517 tirajıyla Kronen Zeitung ve Kleine Zeitung'dan sonra ülkenin en çok okunan gazetesi niteliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Rheinische Zeitung</span>

Rheinische Zeitung Karl Marx`ın yazı işleri müdürlüğünü yaptığı 19. yüzyıl Alman gazetesi.

<i>Süddeutsche Zeitung</i>

Süddeutsche Zeitung, kısa adıyla SZ, ulusal ve günlük bir Alman gazetesidir. Gazete, kendisi ile aynı adı taşıyan Süddeutscher Verlag'a ait Süddeutsche Zeitung GmbH tarafından 1945'ten beri Münih'te yayınlanmaktadır.

Pravda, Eski Sovyetler Birliği'nde ve Rusya'da yayınlanan günlük gazete.

<i>24 Çasa</i>

24 Chasa Bulgaristan'da tabloid yayınlanan ülkenin en büyük sirkülasyonuna sahip Sofya merkezli günlük gazete.

<span class="mw-page-title-main">Siegfried Jacobsohn</span>

Siegfried Jacobsohn, Yahudi kökenli Alman gazeteci ve tiyatro eleştirmeni.

Daily News, Amerika Birleşik Devletleri'nin en yaygın beşinci günlük gazetesidir. 13 Haziran 2009 itibarıyla günlük baskı sayısı 632.595'tir. 1919'da kurulan ve ilk kez tabloid formatında basılan gazetenin 2007 itibarıyla sahibi Mortimer Zuckerman'dır. Gazete, on kez Pulitzer Ödülü kazandı.

<i>Unsere Zeit</i> 1969 yılında kurulan sosyalist Alman gazetesi - Alman Komünist Partisi (DKP) yayın organı

Unsere Zeit (UZ) 1969 yılında kurulan sosyalist Alman gazetesi - Alman Komünist Partisi (DKP) yayın organı.

Tercümân-ı Hakîkat, Osmanlı İmparatorluğu döneminde, İstanbul'da 1878-1921 yılları arasında yayınlanan günlük gazete.

<i>Neue Rheinische Zeitung</i>

Neue Rheinische Zeitung - Organ der Demokratie, 1 Haziran 1848 ve 19 Mayıs 1849 tarihleri arasında Karl Marx tarafından Köln'de yayınlanan bir Alman gazetesidir. Adını, Marx'ın daha önce editörlüğünü yaptığı Rheinische Zeitung gazetesinden almıştır. Editörlerinden biri Komünist Birlik üyesi Joseph Weydemeyer olmuştur.

<i>Tanin</i> 1908-1947 arasında İstanbulda yayımlanan İttihatçı bir gazete

Tanin, II. Meşrutiyet'ten sonra İstanbul'da yayınlanan İttihatçı bir gazete.

<i>Der Stürmer</i> gazete

Der Stürmer (Saldırgan), Julius Streicher tarafından yayınlanan bir haftalık tabloid formatında Nazi gazetesiydi. NSDAP'nin önemli resmi gazetesi olarak 20 Nisan 1923'ten 22 Şubat 1945'e kadar yayımlandı. Gazete, Nazi propaganda araçlarının önemli bir parçasıydı ve şiddetli antisemitik ifadeler içeriyordu. Tabloid tarzı olan Der Stürmer, sık sık antisemitik karikatürler ve Yahudilere karşı iftira, kan iftirası, müstehcen, anti-Katolik, anti-komünist, anti-kapitalist ve anti-"gerici" propaganda gibi suçlamalara ek olarak müstehcen materyaller yayınladı.

Alman gazetelerinin bir listesi aşağıdadır.

<i>Neue Freie Presse</i>

Neue Freie Presse 1864 - 1939 yılları arasında yayınlanmış Viyana merkezli günlük gazete. Baskılarını Almanca yapmıştır.