İçeriğe atla

Die Kanaken

Kontrol Edilmiş
Die Kanaken
Cem Karaca stüdyo albümü
Yayımlanma1984
TarzProgresif Rock
DilTürkçe - Almanca
ŞirketPlane RC
Cem Karaca kronolojisi
Bekle Beni
(1982)
Die Kanaken
(1984)
Merhaba Gençler ve Her Zaman Genç Kalanlar
(1987)

Die Kanaken, 1984'te Almanya'da yayınlanmış Cem Karaca albümü. Sanatçının kariyerindeki tek Almanca albümdür. Nâzım Hikmet şiiri "Çok Yorgunum" dışında bütün şarkılar Almancadır. "Die Kanaken", Almanların başta Türkler olarak yabancıları tanımlamak için kullandığı argo bir sözcüktür.

Tarihi

Die Kanaken albümü, darbe sonrası Almanya'ya iltica eden Cem Karaca tarafından, Almanya'da yaşayan Türk müzisyenlerden gitarist Fehiman Uğurdemir, bas gitarist Cengiz Öztunç, klavyelerde Sefa Pekelli ve Betin Güneş (Güneş trombon da çalmıştır.) ve davulda İsmail Tarlan ile kaydedilmiştir. Albümün kaydı Köln'de "Studio am Dom"da yapılmıştır. Türk müzisyenler dışında "Beim Kaffee" şarkısındaki kemanı Clemente Alfredo ve "Çok Yorgunum"daki synthsizerı Dick Stadtler çalmıştır.

Albümdeki şarkıların teması Almanya'da yaşayan Türk işçi ve göçmenlerin karşılaştıkları problemler ve halkların kardeşliğidir. Şarkılar Alman yazar Henry Böseke'nin 1984'te Martin Burkert ile yazdığı Ab in den Orient-Express adlı tiyatro oyunu için yazılmıştı. Oyun uzun yıllar boyunca Karaca'nın müzikleri ile Almanya'da oynandı. "Die Kanaken" da oynanan bu tiyatroda 1986'da bir süre Karaca'nın annesi Toto Karaca da rol almıştır.

Albümün tek kırkbeşliği "Beim Kaffee/Çok Yorgunum" olmuştur. Albümün tanıtımı sırasında Cem Karaca programlara kendi adıyla değil, albümün adı olan "Die Kanaken" grubu olarak çıkmıştır.

Albümden "Beim Kaffee" Yarım Porsiyon Aydınlık adıyla, "Es Kamen Menschen An" ise Almancılar adıyla Türkçeye uyarlanmıştır ve "Çok Yorgunum"un yeni versiyonu ile birlikte 1987 tarihli, "Merhaba Gençler ve Her Zaman Genç Kalanlar" albüme koymuştur. Aynı şarkıyı 2005'te Ferhat Göçer de yorumlamıştır.

Albümün teması

Albümün giriş şarkısı "Mein Deutscher Freund" (Alman arkadaşım) Türkiye'den giden ilk kuşak göçmenlerin gözünden durumlarını anlatmaktadır. İlk kıtasında babanın, ikinci kıtasında annenin gözünden kötü durumlarını anlatırken, üçüncü kıtada çocuğun gözünden umutlu bir gelecek umudu yansıtılır. İkinci şarkı "Beim Kaffee" (Kahve içerken) bir Alman babaanne ile Türk göçmenin arasında geçen bir diyaloğu anlatmaktadır. Babaanne, Polonya'dan gelen babasının gördüğü kötü muammeleyi anlatırken, Türk göçmen de Türklerin yaşadıkları ile paralellik kurmaktadır. Üçüncü şarkı "Total Geschlaucht" (Tamamen bitkin) işsizlik ve iş aramaya değinmektedir. Dördüncü şarkı "Willkommen" (Hoş geldin) Almanların ülkeye gelen Türklerden bekledikleri ile ilgili ironik bir anlatıma sahiptir. Her kıta boyunca Türk, Alman toplumuna daha çok entegre olurken aslında değersiz bir kişi haline geliyordu. Beşinci şarkı "Es kamen Menschen an" (İnsanlar geldi) yine yabancı işçileri 1970'lerdeki kötü durumunu, en kötü işlerin hep onlara verilmesini, bir kriz olduğunda onların suçlandığını ve Almanların onları tamamen yabancı olarak gördüklerini ve entegrasyonu istemediklerini söyler.

Albümün ikinci tarafının ilk, albümün 6. şarkısı "Schnüffler" (Hafiyeler) George Orwell'in 1984'üne göndermelerde bulunan, Almanya'daki göçmen yaşantısına doğrudan değinmeyen bir şarkıdır. 7. şarkı "Orient Express" (Doğu Ekspresi) zenofobi (yabancı düşmanlığı) konulu bir şarkıdır. Şarkıda doğrudan Batı Almanya hükûmetinin yabancı işçileri ülkelerine geri gönderme düşüncesine değinir. 8. şarkı "Was Sagt Du?" (Ne diyorsun?) her kıtasında Almanların Türklere karşı sahip oldukları değişik bakış açılarına değinip, nakaratta ise Karaca'nın, "Ben seni sevdiğimi söylüyorum, sen ne diyorsun?" sözünü tekrarlar. 9. şarkı "Ayşe, Meral, Semra", Cem Karaca'nın politik mülteci olarak durumunu anlatır. Arkadaşlarına düzenleyeceği gezilerde tutuklanabileceğini anlatır ve hem Almanya'da hem Türkiye'de özgürlüğe sahip olamadığını söyler. 10. şarkı "Çok Yorgunum", bir Nazım Hikmet şiiridir. Nazım Hikmet'in Moskova'da Türkiye için yazdığı bu şiirdeki duyguların aynısını Karaca, Almanya'da yaşaması sonucu, Karaca şarkıyı bestelemiş ve albümün sonuna eklemiştir.

Albüm kapağı

Albümün kapağı açık mavi-beyaz bir gökyüzünü temsil etmektedir. Albüm kapağının üstüne ise bir yağlı boya resim bulunmaktadır. Hanefi Yener'in "İkimiz" adlı resmi, köylü kıyafetleri içinde çömelmiş bir kadın ve kadının elleri arasına uzanmış bir erkeği resmetmektedir. Arkalarında da renkli bir ağaç vardır.

Albümün içinde ise tüm şarkı sözleri ve sözlerin Türkçe tercümeleri bulunmaktadır.

Şarkı listesi

Belirtilenler dışında bütün sözler, Harry Böseke ve Martin Burkert'e, bütün müzikler ise Cem Karaca'ya aittir.

  1. Mein Deutscher Freund (Söz: Beate Fischer, Müzik: Cem Karaca)
  2. Beim Kaffee
  3. Total Geschlaucht
  4. Willkommen
  5. Es Kamen Menschen An
  6. Schnüffler
  7. Orient-Express
  8. Was Sagst Du? (Söz: Theo König, Harry Böseke, Martin Burkert, Müzik: Cem Karaca)
  9. Ayşe, Meral, Semra
  10. Çok Yorgunum (Söz: Nazım Hikmet, Müzik: Cem Karaca)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cem Karaca</span> Türk rock müziği sanatçısı (1945–2004)

Muhtar Cem Karaca, Türk rock müziği sanatçısı, söz yazarı, besteci, tiyatrocu ve sinema oyuncusu. Anadolu rock türünün kurucularındandır. Birçok grupla çalışmış, grupların kurucu ve yöneticisi olmuş, güçlü bir rock kültü yaratılmasının öncülerinden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Cahit Berkay</span> Türk müzisyen

Cahit Berkay, Moğollar adlı müzik grubunun kurucularından Türk müzisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Türk pop müziği</span> müzik türü

Türk pop müziği, Türk popu, Türkçe pop, Anadolu pop veya T-pop modern popüler müzik kalıplarıyla oluşturulmuş ya da yoğun modern müzik kalıplarının üzerine hafifçe alaturka ve halk müziği ezgileri monte edilmesiyle oluşturulmuş Türk müziği çeşididir.

<i>Söyleyemediklerim</i>

Söyleyemediklerim. Edip Akbayram'ın, 2008 tarihli, 22. stüdyo albümüdür. Albümde yer alan şarkıların tamamı, daha önce Edip Akbayram'ın farklı farklı sanatçı dostları tarafından seslendirilmiş olan şarkılardır. Şarkıların sözlerinde ve müziklerinde; İlhan Şeşen'den Özer Şenay'a, Enver Karagöz'den Mehmet Koç'a, Zülfü Livaneli'den Aşık Mahzuni Şerif'e, Adnan Ergil'den Ahmed Arif'e, Fikret Kızılok'tan Sarper Özsan'a birden fazla şarkı sözü yazarı, şair ve müzisyenin imzası bulunmaktadır.

Safinaz, 1978 yılında Türk sanatçı Cem Karaca ve kendi kurduğu Edirdahan topluluğu tarafından yayımlanan bir Anadolu rock teklisidir. Üç şarkı barındıran teklide on sekiz dakikalık senfonik rock şarkısı Safinaz da yer almaktadır. Bu şarkı, Türkçe müzik tarihindeki nadir örneklerden birisi olduğu gibi, bir kapıcı kızı Safinaz'ın hayatından bir kesiti almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Atasoy</span>

Orhan Atasoy, Türk müzisyen. 1993 yılında yayınladığı Gemiler şarkısı ile tanınmaktadır.

<i>Nerde Kalmıştık?</i> Cem Karacanın Uğur Dikmen ve Cahit Berkay ile çıkardığı albüm

Nerde Kalmıştık?, Cem Karaca'nın Cahit Berkay ve Uğur Dikmen ile beraber çıkardığı 1992 tarihli 2. stüdyo albümüdür.

<i>Töre</i> (Cem Karaca albümü)

Töre, 1988 tarihli bir Cem Karaca albümüdür.

Merhaba Gençler ve Her Zaman Genç Kalanlar, 1987 tarihli Cem Karaca albümüdür. CD ve dijital platformlarda "Merhaba Gençler" adıyla yayınlanmıştır.

Bekle Beni, Cem Karaca'nın Almanya'da yaşarken çıkardığı 1982 tarihli albümdür.

Hasret, Cem Karaca'nın 12 Eylül Darbesinden önce yerleştiği Batı Almanya'da kaydettiği ve 1980'de yayınladığı albümdür.

Yoksulluk Kader Olamaz, 1977 tarihli Cem Karaca ve Dervişan albümüdür.

Edirdahan, 1978-1979 arası müzik yapan bir progresif rock grubu. Cem Karaca ile çıkardıkları Safinaz uzun çaları ile bilinir.

Apaşlar 1960'larda etkin olan bir Türk rock grubu. Cem Karaca ile yaptıkları çalışmalar ile bilinir.

Kardaşlar, 1970'lerde etkin olan bir Türk rock grubu. Cem Karaca, Ersen Dinleten ve Selda Bağcan gibi isimlere eşlik etmişlerdir.

Ünol Büyükgönenç Türk şarkıcı, gitarist ve besteci. Cem Karaca ve Kardaşlar ile yaptığı çalışmalar dışında, solo kariyeriyle de tanınır. 1979 yılında üç dalda Altın Mikrofon birincisidir.

<i>Aşkın Masum Çocukları</i>

Aşkın Masum Çocukları, Funda Arar'ın 10 Şubat 2011 tarihinde çıkartmış olduğu sekizinci stüdyo albümü. Albümde yer alan şarkıların düzenlemeleri Febyo Taşel'e aittir.

Bindik Bir Alamete..., 1999 yılında yayımlanan Cem Karaca albümü. Cem Karaca'nın hayattayken yayımlanan son albümüdür.

Gültekin Kaan,, Almanya doğumlu Türk Anadolu rock şarkıcı. Almanya'da müzik hayatına başladı, üç tane şiir kitabı yayınladı ve birçok albüme imza attı. Şarkı yazarı ve prodüktör olarak uzun yıllar kendi stüdyosunda çalıştı. Birçok edebiyat ve müzik ödülleri aldı ve bu zamana kadar 2.000'den fazla besteye imza attı.

<i>Od</i> (albüm)

Od, Şebnem Ferah'ın 9 Mayıs 2013 tarihinde piyasaya çıkan yedinci stüdyo albümüdür. Albüme adını veren "od" sözcüğü, eski Türkçede "ateş" anlamına gelir. Albümün çıkış parçası "Birileri Var" adlı şarkı olarak belirlenmiştir. Albümde dokuz şarkının söz ve müziği Ferah'a aitken, "Çok Yorgunum" adlı şarkının sözleri Nâzım Hikmet'e, müziği ise Cem Karaca'ya aittir.