İçeriğe atla

Die Deutsche Wochenschau

Wochenschau spikeri Harry Giese mikrofonda, 1941

Die Deutsche Wochenschau (Almanca'da "Alman Haftalık Bakışı" veya "Alman Haftalık Şovu" anlamına gelir.) Nazi Almanyası'nın sinemalarında Haziran 1940'tan 22 Mart 1945'te yayınlanan son yayınıyla II. Dünya Savaşı'nın sonlarına kadar gösterilen birleştirilmiş haber filmi serisinin başlığıdır.[1] Koordineli haber filmi prodüksiyonu, savaşta Nazi propagandasının kitlelere yayılmasında hayati bir araç olarak görüldü ve bu doğrultuda kuruldu. Günümüzde, korunmuş Wochenschau kısa haber filmleri Nazi Dönemine ait görsel-işitsel kayıtların büyük bir kısmını teşkil ediyor.

Tarihçe

Eski UFA baş ofisi, Berlin-Mitte

Haber filmleri Alman Sinemasının ilk günlerinden beri özellikle I. Dünya Savaşı'nda, Messter Film gibi şirketler kısa sessiz film formunda belgeseller çekmeye başladığından beri düzenli olarak yayınlanmıştı. 1930'ların başında sesli filmlere son geçişlerle birlikte haber filmi piyasası 4 baskın prodüksiyon şirketinin etkisine girdi: Universum Film AG (Ufa-Tonwoche ve Deulig-Tonwoche, 20th Century Fox (Fox Tönende Wochenschau), Bayern Film (Emelka-Tonwoche) ve Tobis (Tobis-Wochenschau). Nazilerin 1933'te iktidara gelişinin ardından prodüksiyon başında propaganda amaçları üzerinde haber filmlerinin büyük etkisini fark eden Joseph Goebbels'in olduğu Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanlığı tarafından denetlenmeye ve sansüre uğramaya başladı.
Eylül 1939'da Almanların Polonya'yı işgal etmesi üzerine, II. Dünya Savaşı'nın başlangıcının resmidir, Nazi otoriteleri Berlin'de Universum Film AG tarafından öncülük edilen 4 farklı haber filmi prodüksiyonunu birleştirdi. Bu haber filmleri tek bir savaş zamanı haber filminde birleştirildi fakat Haziran 1940'a kadar kendi adlarını muhafaza ettiler. Daha sonra birleşme yeni bir ad kullanılarak kamuoyuna açıklandı: Die Deutsche Wochenschau.[2] Bu prodüksiyonun bitirildiği, Almanya'daki çoğu sinemanın kapatıldığı ve ulaşım ağlarının çöktüğü Mart 1945'e kadarki tek Alman haber filmi serisiydi.

Prodüksiyonu

Karışım odası, 1941

Die Deutsche Wochenschau, film stoğunu özel Wehrmacht savaş muhabiri birlikleri (Propagandakompanien) ve Hans Ertl ve Walter Frentz gibi kayda değer görüntü yönetmenlerinden almıştır. Materyal, Der ewige Jude ve Feldzug in Polen gibi geç dönem Nazi propaganda filmleri ve sayısız savaş sonrası belgeselleri için bir kamera görüntüsü kaynağıydı. Eski Tobis-Wochenschau spikeri ve seslendirme sanatçısı Harry Giese birleşik Alman haber filmi prodüksiyonun "sesi" olarak görevlendirildi. İmza özelliği olan tok sesinin haber filmlerine belgeselvari bir ton vermesine karşın gerçeklerin yeniden anlatıldığı bu Nazi propaganda aracında esneklikler (farklı ses tonlarında konuşmak vb.) yasaktı.[3] Kamu hizmetlerinin mizahi biçimde duyurulması işi Tran ve Helle ikilisi tarafından yapıldı. Avusturyalı besteci Franz R. Friedl, Die Deutsche Wochenschau'nun müzik direktörüydü.[4][5]Horst-Wessel-Lied'den türetilen bir açılış sekansıyla sunulan haber filmleri genellikle ana uzun metrajlı filmden önce gelirdi. 1941'de Doğu Cephesi'nin açılmasıyla açılış sekansına Liszt'in Les Préludes'inden fanfar motifi de eşlik etmeye başlamıştır. 1943'te Stalingrad Muharebesi'nin ardından Goebbels, Alman halkının sebatını muhafaza etmek üzere savaş raporlarının manipülesine yönelik çabanın artırılmasını emretti. Fakat bu planlar Wehrmacht askerlerinin sayısız görgü tanığı beyanının askeri posta yoluyla veya izinli biçimde evdeyken anlatımıyla cephe gerisindeki halka aktarılmasının, yabancı radyo istasyonları dinlemenin yaygınlaşmasının ve Alman şehirlerinin Müttefik bombardıman uçakları tarafından bombardıman edilmesinin etkisiyle engellenmiş oldu.
Ayrıca Die Deutsche Wochenschau Nazi Almanyası tarafından ilhak edilen, Avusturya ve Lüksemburg gibi işgal bölgelerine de ihraç edildi. Diğer işgal edilmiş bölgeler için ve tarafsız uluslar için (İsviçre gibi) başka bir haber filmi yapıldı: Ufa's Auslandstonwoche (Yabancı Haftalık Haber Filmi'nin Almancası).[6] Haber filminin koruduğu pek çok kayda değer sahne arasında Normandiya Çıkarması sırasında Nazilerin bakış açısı, 20 Temmuz Komplosu'nun hemen ardından Hitler ve Mussolini'nin kamera kaydı ve Hitler'in Hitler Gençliği mensuplarına Berlin Muharebesi'nden kısa bir zaman önce Şansölyelik Binası'nın bahçesinde Demir Haç takdim ederken kayda alınan son görüntüleri yer alıyordu. Son belgesel Halk Mahkemesindeki Hainler, 20 Temmuz Komplosu'nun sanıklarının yargılanmasını anlatıyordu ve hiçbir zaman gösterilmemiştir.[7]

Telif Hakları

Wochenschau haber filmlerinin çoğu hâlâ telife tabidir, telif haklarının sahibi Almanya'da federal hükûmetin sahibi olduğu Transit Film GmbH'dir.

Ayrıca Bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Newsreels Die Deutsche Wochenschau". www.net-film.ru. 7 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2020. 
  2. ^ Bucher, Peter (1986). "Goebbels und die Deutsche Wochenschau. Nationalsozialistische Filmpropaganda im Zweiten Weltkrieg 1939–1945" [Goebbels and the Deutsche Wochenschau: Nazi Film Propaganda in the Second World War 1939–1945]. Militärgeschichtliche Zeitschrift (Almanca). 40 (2). ss. 53-69. doi:10.1524/mgzs.1986.40.2.53. .
  3. ^ Vande Winkel, Roel (2003). "The Auxiliary Cruiser Thor's Death and Transfiguration: a case study in Nazi wartime newsreel propaganda". Historical Journal of Film, Radio and Television. 23 (3). ss. 211-229. 
  4. ^ Singer, Hans-Jürgen (1986). "Tran und Helle. Aspekte unterhaltender Aufklärung im Dritten Reich" [Tran and Helle. Aspects of entertaining education in the Third Reich]. Publizistik (Almanca). 31 (3–4). ss. 347-356. 
  5. ^ Friedl, yeni Deutsche Wochenschau'nun ilk bestecisi, jenerik müziğini bestelemiştir. 20 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ScienceOpen. Cf. Protokoll Konstituierende Sitzung vom 23.12.1949, Film- und Fernsehmuseum Hamburg (FFMH). Retrieved on 4 December 2022.
  6. ^ Vande Winkel, Roel (2004). "Nazi newsreels in Europe, 1939–1945: the many faces of Ufa's foreign weekly newsreel (Auslandstonwoche) versus the German weekly newsreel (Deutsche Wochenschau)". Historical Journal of Film, Radio and Television. 24 (1). ss. 5-34. doi:10.1080/0143968032000184470. 
  7. ^ Hertzstein, Robert Edwin (1978). The War That Hitler Won: The Most Infamous Propaganda Campaign in History. Putnam. s. 283. ISBN 0-399-11845-4. 

Detaylı Okuma İçin

  • Bartels, Ulrike, Die Wochenschau im Dritten Reich: Entwicklung und Funktion eines Massenmediums unter besonderer Berücksichtigung völkisch-nationaler Inhalte, Frankfurt am Main – Berlin – Bern – Bruxelles – New York – Oxford – Wien, Peter Lang, 2004
  • "Nazi newsreels in German-occupied Europe, 1939–1945". Special issue of the Historical Journal of Film, Radio and Television, 24, 2004, 1
  • Zimmermann, Peter and Hoffmann, Kay (Editors), Geschichte des dokumentarischen Films in Deutschland. Band 3: Drittes Reich (1933–1945), Stuttgart, Philipp Reclam, 2005

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Joseph Goebbels</span> Alman siyasetçi

Dr. Paul Joseph Goebbels, 1933-1945 yılları arasında Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanlığı yapmış Alman politikacı ve Nazi Almanyası'nın ikinci şansölyesi. Adolf Hitler'in en yakın arkadaşlarından biri ve en sadık yandaşıydı. Kendisi coşkulu ve enerjik hitabet yeteneği, topluluk önünde konuşma becerisi, sert anti-semitik görüşleri ve kitlesel propagandanın Büyük Yalan olarak bilinen tekniğini kullanmadaki ustalığıyla bilinirdi. Hitler intihar ettikten sonra bir günlüğüne III. Reich'in başına geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası</span> 1933ten 1945e dek Nazi Partisi yönetimindeki Almanya

Nazi Almanyası, Almanya’nın 1933 ile 1945 yılları arasında, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) idaresi altında, tek parti rejimine dayalı yönetim sistemiyle “Führer” unvanlı hükûmet (1933-1945) ve devlet başkanı (1934-1945) Adolf Hitler’in liderliğinde egemenlik sürdüğü döneme verilen isim. Alman tarihi içerisinde “Reich”ların üçüncüsüdür; bundan dolayı Üçüncü Reich ismiyle de nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Magda Goebbels</span>

Johanna Maria Magdalena Goebbels, Nazi Almanyası'nda Propaganda Bakanı olarak görev yapan Joseph Goebbels'in eşi. Magda Goebbels Adolf Hitler'e olan hayranlığıyla da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Walther Funk</span> Alman siyasetçi

Walther Funk, Alman siyasetçi. Nazi Almanyası döneminde Ekonomi Bakanı ve Reichsbank Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Hans Fritzsche</span>

Hans Fritzsche, Alman gazeteci. Nazi Almanyası döneminde Propaganda Bakanlığı üst düzey görevlisi.

<span class="mw-page-title-main">Goebbels çocukları</span>

Goebbels çocukları, Nazi Almanyası'nın propaganda bakanı olan Joseph Goebbels ve Magda Goebbels'in isimleri Helga, Hildegard, Helmut, Holdine, Hedwig, Heidrun olmak üzere altı çocuğudur. Çocukların isimlerinin "H" harfi ile başlamasının nedeni ise karı kocanın Hitler'e karşı olan yoğun sevgisi nedeniyledir.

<span class="mw-page-title-main">Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanlığı</span>

Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanlığı, Nazi Almanyası'nda nasyonal sosyalist ideolojiye göre hareket eden bakanlıktı. Kurulduğu günden kapandığı güne kadar bakanlığını Joseph Goebbels yapmıştır. O zamanki Alman halkı bu bakanlığı sadece "Halkı Aydınlatma Bakanlığı" olarak biliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in 50. doğum günü</span>

Adolf Hitler'in 50. doğum günü, 20 Nisan 1939'da Nazi Almanyası genelinde ve dünyanın bazı kesimlerinde millî bayram olarak kutlandı. Müttefikler diplomatik olarak kutlamaları yok saysa da Almanya genelinden ve Mihver ülkelerinden Hitler'e hediyeler yollandı, telgraflar çekildi. Kara, hava ve deniz kuvvetlerinin yanı sıra SS birliklerinin de katıldığı doğum günü kutlamasında yaklaşık 50 bin kişi Berlin sokaklarında yürüdü.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası'nda propaganda</span>

Nazi Almanyası'nda propaganda, NSDAP'nin iktidara gelmeden önce çoğunlukla Joseph Goebbels'in ve Adolf Hitler'in yürüttüğü II. Dünya Savaşı'nın öncesinde ve savaştaki zaman zarfını teşkil eden dönemde nasyonal sosyalizm öğütleri doğrultusunda yapılan antisemitik, antikapitalist ve antikomünist konuşmalar ve propagandalardır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Cermen Reich'ı</span>

Büyük Cermen Reich'ı, tamamen Alman Milletinin Büyük Cermen Reich'ı, Alman ulusunun Büyük Cermen Reich'ı tamamen tasarlanmış, Nazi Almanyası'nın II. Dünya Savaşı sırasında Avrupa'da kurmaya çalıştığı siyasi varlığın resmi devlet adıdır. Hitler ayrıca Mein Kampf adlı kitabında gelecekteki bir Alman Ulusunun sahip olduğu Alman Devletinden bahseder. Büyük Cermen Reich'ı için bölgesel hak iddiaları zamanla dalgalandı. 1933 sonbaharının başlarında Adolf Hitler, Bohemya, Batı Polonya ve Avusturya gibi bölgelerin Almanya'ya ilhak edilmesini ve kendi ekonomileri veya politikaları olmadan uydu veya kukla devletlerin yaratılmasını öngörüyordu.

Nazi Almanyası'nda sansür aşırıydı ve iktidardaki Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi tarafından sıkı bir şekilde uygulandı, ancak özellikle Joseph Goebbels ve Reich Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanlığı tarafından uygulandı. Nazi Almanyası içindeki sansür, gazete, müzik, edebiyat, radyo ve filmi içeren tüm kitle iletişim biçimlerinin kontrolünü içeriyordu. Aynı kurum, yalnızca Nazi fikirlerini ve mitlerini ilerletmeye adanmış kendi literatürünü de üretti ve yaydı. Yahudi karşıtlığı, Jud Süß ve The Eternal Jew gibi 1940 filmleri de dahil olmak üzere çalışmalarının merkezinde yatıyordu. Bakanlık, 1934 Der Sieg des Glaubens ve 1933'te yapılan İradenin Zaferi gibi ilk filmlerin sponsoru oldu, Adolf Hitler kültünü destekledi ve filmlerin bilinen tüm kopyaları Hitler'in emriyle yok edildi. Birleşik Krallık'ta 1990'larda bir kopyası ortaya çıkıncaya kadar kaybolmuş sayıldılar. 1934'te Hitler tarafından Uzun Bıçaklar Gecesi'nde öldürülen Ernst Roehm'in öne çıkan rolü nedeniyle Naziler tarafından yasaklandı.

<span class="mw-page-title-main">Das Reich (gazete)</span> Nazi gazetesi

Das Reich, Nazi Almanyası'nın propaganda bakanı Joseph Goebbels tarafından 1940 Mayıs'ında kurulan haftalık bir gazeteydi. Deutscher Verlag tarafından yayınlandı.

<i>Titanic</i> (film, 1943)

Titanic II. Dünya Savaşı sırasında Tobis Productions tarafından UFA GmbH için Berlin'de yapılmış ve RMS Titanic'in 1912'de feci şekilde batmasını betimleyen 1943 yapımı bir Alman propaganda filmidir. Battıktan sadece dört hafta sonra 1912'de zaten bir Alman sessiz filmi çekilmiş olmasına rağmen, bir İngiliz şirketi 1929'daki felaketle ilgili Almanca bir film yayınladı. Film, Nazi Propaganda Bakanı Joseph Goebbels tarafından yalnızca Alman sinemacılığının üstünlüğünü göstermek amacıyla değil, aynı zamanda felaketten İngiliz ve Amerikan kapitalizminin sorumlu olduğunu gösterecek bir propaganda aracı olarak yapıldı. Geminin mürettebatına tamamen kurgusal bir kahraman Alman subayının eklenmesi, Alman erkeklerinin İngiliz subaylarına kıyasla üstün cesaretini ve özverililiğini göstermeyi amaçlıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Propagandakompanie</span>

Wehrmacht Propaganda Birlikleri İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın Wehrmacht ve Waffen-SS'in bir hizmet koluydu. Wehrmacht'ın Yüksek Komutanlığına bağlı olan işlevi, Alman birliklerine ve nüfusa yönelik propaganda materyalleri üretmek ve yaymaktı.

<span class="mw-page-title-main">Lída Baarová</span> Çek aktrist

Lída Baarová iki yıl boyunca Almanya'nın Nazi propaganda bakanı Joseph Goebbels'in metresi olan bir Çek aktristi.

<span class="mw-page-title-main">Hans Schweitzer</span>

Hans Schweitzer, bilinen adıyla Mjölnir veya Mjoelnir, Adolf Hitler yönetimindeki Nazi Partisi (NSDAP) için birçok afiş üreten bir sanatçıydı. Cermen mitolojisinde Mjölnir, Thor'un çekicinin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in kişilik kültü</span>

Adolf Hitler'in kişilik kültü, Nazi Almanyası'nın (1933–1945) öne çıkan bir özelliğiydi, ve 1920'lerde Nazi Partisi'nin ilk günlerinde başladı. Führerprinzip'e dayanarak, aralıksız Nazi propagandasının her zaman öne sürerek, liderin her zaman haklı olduğu ve Hitler'in Almanya'nın ekonomik sorunlarını çözmedeki bariz başarısıyla, İkinci Dünya Savaşı öncesinde dış politikadaki kan dökmeden elde ettiği zaferleriyle pekiştirildi ve savaşın başlarında Polonya ve Fransa'daki hızlı askeri başarıları, sonunda Alman halkının Nazi kontrolünün merkezi bir yönü haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Popüler kültürde Adolf Hitler</span>

1933-1945 yılları arasında Almanya'nın diktatörü olan Adolf Hitler, Almanya'da tanınmış bir politikacı haline geldiğinden beri popüler kültürde temsil edilmiştir. Kendine özgü imajı muhalifleri tarafından sık sık parodileştirildi. Parodiler, iktidarda olduğu dönemde Almanya dışında çok daha belirgin hale geldi. İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana Hitler'in hem ciddi hem de hicivsel temsilleri popüler kültürde öne çıkmaya devam etmiş ve bazen önemli tartışmalara yol açmıştır. Birçok kitap ve filmde Hitler ve Nazizm arketipik kötülük rolünü üstlenmektedir. Bu yaklaşım kurguyla sınırlı olmayıp, Hitler'i bu şekilde ele alan kurgusal olmayan yazarlar arasında da yaygındır. Hitler başka açılardan da hayranlık uyandırmaya devam etmiştir; Alman Tarih Müzesi'nde geniş katılımlı bir sergi de benzer örnekler arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">30 Ocak 1939 Reichstag konuşması</span>

Nazi Almanyası diktatörü Adolf Hitler, 30 Ocak 1939'da Reichstag'da yaptığı ve yeni bir dünya savaşının çıkması halinde "Avrupa'daki Yahudi ırkının yok edileceği" öngörüsüyle bilinen bir konuşma yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Hitler'in kehaneti</span>

30 Ocak 1939'da Reichstag'da bir konuşma sırasında, Adolf Hitler savaş durumunda "Avrupa'daki Yahudi ırkının yok edilmesi" tehdidinde bulundu: