İçeriğe atla

Didier Queloz

Didier Queloz
Didier Queloz (Ekim 2012)
DoğumDidier Patrick Queloz
23 Şubat 1966 (58 yaşında)
İsviçre
Milliyetİsviçreli
EğitimCenevre Üniversitesi
ÖdüllerBBVA Vakfı Basit Bilimler Bilginin Öncüleri Ödülü (2011)
Clarivate Atıf Ödülleri (2013)
Wolf Fizik Ödülü (2017)
Nobel Fizik Ödülü (2019)
Kariyeri
DalıAstronomi
Çalıştığı kurumlarCenevre Üniversitesi
Cambridge Üniversitesi
Doktora
danışmanı
Michel Mayor

Didier Patrick Queloz (d. 23 Şubat 1966),[1][2] İsviçreli astronom ve akademisyendir. Cambridge Üniversitesi ve Cenevre Üniversitesi'nin akademik kadrolarında yer almaktadır.

Cenevre Üniversitesi'ndeki fizik alanındaki lisans eğitimini 1990'da, astronomi ve astrofizik alanlarındaki yüksek lisansını 1992'de, Michel Mayor danışmanlığındaki doktorasını ise 1995'te tamamladı.[3] 1995'te, Michel Mayor ile birlikte, Güneş benzeri bir yıldızın (51 Pegasi) etrafında yörüngesi olan 51 Pegasi b adlı ilk Güneş dışı gezegeni keşfetti.[4] Bu keşif ile 2019'da, Jim Peebles ve Michel Mayor ile birlikte Nobel Fizik Ödülü'nün sahibi oldu.[5]

Ödülleri

Etkileri

177415 Queloz asteroide kendisinin adı verilmiştir.

Özel hayatı

The Daily Telegraph, kendisinin dini ile alakalı olarak "inançlı birisi değildir" ifadesini kullanmıştır.[6]

Kaynakça

  1. ^ Vonarburg, Barbara (25 Nisan 2015). "Didier Queloz" (İngilizce). PlanetS. 9 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2019. 
  2. ^ Johnston, Hamish (8 Ekim 2019). "James Peebles, Michel Mayor and Didier Queloz share Nobel Prize for Physics" (İngilizce). Physics World. 22 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2019. 
  3. ^ "Curriculum Vitae Didier Queloz" (PDF) (İngilizce). Cenevre Üniversitesi. 10 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Kasım 2019. 
  4. ^ Mayor, Michel; Queloz, Didier (Kasım 1995). "A Jupiter-mass companion to a solar-type star". Nature (İngilizce). 378 (6555). ss. 355-359. Bibcode:1995Natur.378..355M. doi:10.1038/378355a0. 
  5. ^ "The Nobel Prize in Physics 2019" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2019. 
  6. ^ Bodkin, Henry (8 Ekim 2019). "Cambridge University planet hunter says mankind could find alien life in 30 years as he wins Nobel prize". The Daily Telegraph (İngilizce). 24 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nobel Fizik Ödülü sahipleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Nobel Fizik Ödülü, Alfred Nobel'in mirası üzerine Nobel Vakfı tarafından organize edilen ve her yıl, kendisinin ölüm yıl dönümü olan 10 Aralık günü Stockholm'de gerçekleştirilen Nobel Ödülleri töreninde, fiziğin çeşitli alanlarında faaliyet gösteren kişilere verilir. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisinin belirlediği beş akademi üyesinin oluşturduğu bir komite tarafından seçilen kazanan kişiler, birer madalya ve diplomanın yanı sıra, zaman içerisinde değişiklik gösteren para ödülünün de sahibi olur.

<span class="mw-page-title-main">Charles Édouard Guillaume</span> İsviçreli fizikçi (1861 – 1938)

Charles Édouard Guillaume, İsviçreli fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Kenneth Wilson</span>

Kenneth Geddes Wilson, Amerikalı teorik fizikçidir. 1982'de maddede ikinci mertebeden faz geçişleri konusunda, komşu moleküllere olan etkisini de hesaba katan bir teori geliştirdiği için Nobel Fizik Ödülüne layık görüldü. Diğer bir önemli çalışması da Kuvantum alan kuramında kullanılan renormalizasyon grupları tekniğini ve felsefesini geliştirmiş olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">51 Pegasi b</span>

51 Pegasi b, Bellerofon olarak da bilinir, 51 Peg b diye kısaltılır, Kanatlıat takımyıldızında 50 ışık yılı uzaklıkta bir güneşdışı gezegendir. 51 Pegasi b, Güneş-benzeri bir yıldızın çevresinde yörüngede keşfedilen ilk gezegendir ve astronomik araştırmada bir atılım olarak işaretlenmiştir. Sıcak Jüpiter denilen gezegen sınıfının bir prototipidir.

<span class="mw-page-title-main">Roy Glauber</span> Amerikalı teorik fizikçi (1925 – 2018)

Roy Jay Glauber, Amerikalı kuramsal fizikçi. Kendisi Harvard Üniversitesi'nde fizik profesörü ve Arizona Üniversitesi optik bilimleri öğretim görevlisi olarak çalışmıştır. Fizik dalında 2005 Nobel Ödülü kazanmış bu ödülü John L. Hall ve Theodor W. Hansch ile birlikte paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bertram Brockhouse</span> Kanadalı Fizikçi

Bertram Neville Brockhouse, Kanadalı fizikçi. "Nötron spektroskopisinin" özellikle de "Yoğun madde çalışmalarında kullanılan nötron saçılımı tekniklerinin" geliştirilmesine öncü nitelikte katkıları için için 1994 Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Leon Lederman</span> Amerikan matematikçi ve fizikçi (1922–2018)

Leon Max Lederman Amerikalı fizikçi. Martin Lewis Perl ile birlikte kuarklar ve leptonlar üzerine yaptıkları araştırmalarla 1982 yılında fizik dalında Wolf Ödülü'ne, Melvin Schwartz ve Jack Steinberger ile birlikte nötrinolar üzerine yaptıkları araştırmalarla da 1988 yılında Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü. Batavia, Illinois'deki Fermilab'ın fahri müdürüdür. 1986 yılında Aurora, Illinois'de Illinois Mathematics and Science Academy'i kurdu ve 1998'e kadar burada çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Jack Steinberger</span> Amerikalı fizikçi ve Nobel fizik ödülü sahibi

Jack Steinberger veya gerçek ismiyle Hans Jakob Steinberger, Amerikalı Nobel fizik ödülü sahibi fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">51 Pegasi</span>

51 Pegasi veya Helvetios, Pegasus takımyıldızında 50.9 ıy uzaklıkta yer alan Güneş benzeri bir yıldızdır. 51 Pegasi, üzerinde bir Güneş dışı gezegen keşfedilmiş ilk anakol yıldızıdır.

<span class="mw-page-title-main">David Thouless</span> İngiliz fizikçi (1934 – 2019)

David J. Thouless tam adı ile David James Thouless, Britanyalı fizikçi ve bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Michael Kosterlitz</span> İngiliz fizikçi

John M. Kosterlitz tam adı ile John Michael Kosterlitz, Britanyalı fizikçi ve bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Duncan Haldane</span> İngiliz fizikçi

Duncan Haldane tam adı ile Frederick Duncan Michael Haldane, İngiliz fizikçi ve bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Ashkin</span> Amerikalı fizikçi (1922 – 2020)

Arthur Ashkin, Amerikalı fizikçidir. 2018'de, "lazer fiziği alanında yaptığı devrimsel icatları", özellikle de "optik cımbızı icat etmesi ve bunu biyolojik sistemlere uyarlaması" gerekçesiyle Nobel Fizik Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gérard Mourou</span> Fransız fizikçi (d. 1944)

Gérard Albert Mourou, Fransız fizikçi ve akademistendir. Elektrik mühendisliği ve lazerler üzerine çalışmalarda bulunmaktadır. 2018 yılında Nobel Fizik Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rainer Weiss</span> Amerikalı fizikçi

Rainer "Rai" Weiss, Amerikalı fizikçi ve akademisyendir. Kütleçekimi fiziği, lazer fiziği ve astrofizik alanlarında çalışmalarda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Evrenin ivmelenerek genişlemesi</span>

Evrenin ivmelenerek genişlemesi, belli bir mesafedeki bir galaksinin gözlemciden sürekli olarak, zamanla artan bir hızla uzaklaşmasından yola çıkılarak gözlemlenen evrenin genişlemesi olayıdır. Evrenin ivmelenerek genişlemesi 1998'de, Supernova Cosmology Project ve High-Z Supernova Search Team olmak üzere birbirlerinden bağımsız iki proje tarafından tespit edilmiştir. Her iki projede de ivmelenmenin ölçümü için tip Ia süpernovalar kullanılmıştır. Bunun nedeni, bu tip süpernovaların neredeyse aynı iç parlaklığa sahip olmaları ve bunlardan uzak olan nesnelerin daha donuk görünmeleri sebebiyle, bu tip süpernovaların parlaklıklarının daha net gözlemlenebilmesidir. 2011'de Saul Perlmutter, Brian Schmidt ve Adam Riess, "uzak süpernovaların incelenmesi sonucunda evrenin ivmelenerek genişlemesini keşiflerinden dolayı" Nobel Fizik Ödülü'nü paylaşmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Michel Mayor</span>

Michel Gustave Édouard Mayor, İsviçreli astrofizikçi ve akademisyendir. Akademik kariyerinin tamamını geçirdiği Cenevre Üniversitesi'nden 2007'de mezun olmuş, ancak üniversiteye bağlı Cenevre Gözlemevi'nde aktif olarak araştırmalarına devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jim Peebles</span> Kanadalı-Amerikalı astrofizikçi, astronom, akademisyen

Phillip James Edwin Peebles, Kanadalı-Amerikalı astrofizikçi, astronom, teorik kozmolog ve akademisyendir. Günümüzde, Princeton Üniversitesi'nin akademik kadrosunda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Andrea Ghez</span> Amerikalı gökbilimci

Andrea Mia Ghez, Amerikalı bir gökbilimci ve Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi Fizik ve Astronomi Bölümü'nde profesördür. Araştırmaları Samanyolu galaksisinin merkezine odaklanıyor. 2020'de, Nobel Fizik Ödülü'nün yarısını Reinhard Genzel ile paylaşarak Nobel Fizik Ödülü'nü alan dördüncü kadın oldu. Nobel Ödülü, Samanyolu galaktik merkezinde artık genel olarak bir kara delik olarak kabul edilen süper kütleli kompakt bir nesneyi keşfettikleri için Ghez ve Genzel'e verildi.

<span class="mw-page-title-main">Cenevre Gözlemevi</span>

Cenevre Gözlemevi, İsviçre'nin Cenevre Kantonunda, Versoix belediyesindeki Sauverny'de bulunan bir gözlemevidir. Binalarını, École Polytechnique Fédérale de Lausanne'ın astronomi bölümü ile paylaşmaktadır. Ötegezegenleri keşfetme, yıldız fotometrisi, yıldız evrimi modelleme konularında aktif olarak görev almış ve Avrupa Uzay Ajansı'nın Hipparcos, INTEGRAL, Gaia ve Planck görevlerinde yer almıştır.