İçeriğe atla

Didgori-2

Didgori-II
Askeri geçit sırasında Didgori-2'nin yandan görünümü

Çeşidi Zırhlı keşif ve ulaşım aracı
Uyruğu  Gürcistan
Hizmet geçmişi
Hizmet 2011-günümüz
Kullanıcılar Operatörler
Üretim tarihi
Tasarımcı STC Delta
Üretici STC Delta
Özellikler
Ağırlık 8059 kg (muharebe yüklü ağırlığı 8855 kg)
Mürettebat 3(2)+6(7)

Ana silahı 7.62×51 mm M134 Minigun or 12.7×108 mm NSV makineli tüfeği

İsteğe bağlı: Uzaktan kumandalı savaş istasyonu (12.7 mm ve 7.62 mm'lik makineli tüfeklerle beraber)

Motor Aşırı doldurmalı V8 motor
351 hp
Süspansiyon donanımı 4×4 tekerlekli
Harekat menzili 500 km
Azami hızı Kaplanmış yollarda saatte 120 km
Arazide saatte 80 km
Hasarlı tekerleklerle saatte 50 km hıza ulaşabilir.

Didgori-II (Gürcüce: დიდგორი-II) STC Delta tarafından üretilen çok amaçlı özel harekât aracıdır. 2009 yılında Didgori-1 ile birlikte bazı ek özellikle geliştirilmiştir. Zırhlı personel taşıyıcı olan Didgori-II'nin, keşif ve konvoy koruması da dahil olmak üzere çeşitli görevlerde özel kuvvetlere ulaşım, gelişmiş görünürlük ve ateş gücü desteği sağladığı düşünülmektedir.[1][2]

Araç, adını Gürcülerin daha kalabalık Selçuklu ordusunu mağlup ettiği Didgori Muharebesi'nden almıştır.

Operatörler

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 3 Ekim 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2021. 
  3. ^ https://agenda.ge/en/news/2020/3134 []
  4. ^ "Archived copy". 1 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2015. 
  5. ^ "Archived copy". 5 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2015. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2021. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2021. 
  8. ^ "Archived copy". 15 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2016. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2021. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2021. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2021. 
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2021. 
  13. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri</span> Azerbaycan Cumhuriyetinin askerî gücü

Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, Azerbaycan'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Azerbaycan Kara Kuvvetleri, Azerbaycan Hava Kuvvetleri, Azerbaycan Hava Savunma Kuvvetleri ve Azerbaycan Deniz Kuvvetlerinin askeri birliklerinden oluşmaktadır. Bütçesinin 2019 yılı itibarıyla 6 milyar manat olduğu belirtildi.

<span class="mw-page-title-main">Özel Harekât Başkanlığı</span> Türkiye Cumhuriyeti Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Özel Harekat Başkanlığı

Özel Harekât Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün banka soygunu ve terör eylemlerine müdahale, rehine kurtarma gibi olağanüstü durumlar ve baskınlar için özel taktik ve silahlar kullanan merkez teşkilatına bağlı olarak görev yapan birimidir. 1983 yılında kurulmuştur. Karargâhı Gölbaşı/Ankara'dadır. Bu birimde görev yapan personel Özel Harekât Polisi olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Kara Kuvvetleri</span>

Azerbaycan Kara Kuvvetleri, Azerbaycan'ı karadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Bu kuvvet 1992 yılında kurulmuştur. Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük kuvvettir.

FNSS Savunma Sistemleri A.Ş., Türkiye'de savunma sanayine yönelik ilk özel sektör kuruluşu olan FNSS'nin %51 hissesi Nurol Holding'e, %49 hissesi BAE Systems'e aittir. Şirket Türk Silahlı Kuvvetleri ile Müttefik Silahlı Kuvvetlerinin kullanımı için paletli ve tekerlekli Zırhlı Muharebe Araç aileleri, İstihkam Araçları, İnsansız Kara Araçları, Güç Grubu ve Hareket Sistemi çözümleri ile Silah Sistemleri'nin tasarım, üretim ve satışı amacıyla 1986 yılında kurulmuştur. İlk üretimine 1990 yılında başlayan FNSS, bugüne kadar 4.000'in üzerinde zırhlı muharebe aracı üretim ve satışını gerçekleştirmiştir. Türkiye'nin dışında Suudi Arabistan, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri ve Malezya'da ofisleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fehd (zırhlı personel taşıyıcı)</span>

Fehd, Mısır yapımı bir zırhlı personel taşıyıcıdır. Araç, Mısır Ordusu'nun ihtiyaçlarına göre Mercedes-Benz LAP 1117/32 kamyon şasisi temelinde geliştirilmiş olup önceki BTR-40 ve Velid zırhlı araçlarının yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Patria AMV</span>

Patria AMV, Patria tarafından üretilen Finlandiya yapımı bir 8×8 tekerlekli zırhlı personel taşıyıcıdır.

Otokar Arma, Otokar tarafından üretilen Türk yapımı bir tekerlekli zırhlı savaş aracıdır. Türk Kara Kuvvetleri'nin Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç projesi kapsamında geliştirilmiştir. Araç, yüksek sertlikli monokok çelik gövdesi sayesinde yüksek düzeyde balistik ve mayın korumasına sahiptir. 6x6 ve 8x8 olmak üzere iki adet tekerlek düzenine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">BMC Vuran</span>

BMC Vuran, BMC tarafından üretilen Türk yapımı bir zırhlı askeri araçtır. Tasarım ve üretim amacı mayına karşı dayanıklı zırhlı personel taşıyıcı olan ve MRAP kategorisinde bulunan aracın başlıca kullanıcısı Türk Silahlı Kuvvetleridir.

Azerbaycan nüfusunun nominal olarak %90.30'ından fazlası Müslümandır. Müslüman nüfusun ise hemen hemen %85'i Şii, %15'i Sünnidir. Azerbaycan yüzdelik olarak İran'dan sonra en fazla Şii oranına sahip ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Cengel savaşı</span>

Cengellik savaşı, harp ortamı ve kara savaşı türlerinden biridir. Cengel ve ormanlarda giden savaşları ve eğitimleri ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Askerî araç</span>

Askeri araç bir taşıt türüdür. Tüm kara muharebe ve nakliye araçlarını içerir. Askerî kuvvetler için tasarlanmıştır ve askerî birlikler tarafından önemli ölçüde kullanılmaktadır. Birçok askerî aracın, araç zırhı veya off-road yetenekleri vardır. Cenevre Sözleşmeleri uyarınca saha ambulansları ve mobil ilk yardım istasyonları gibi savaş dışı tüm askerî araçlar, uygun ve açık bir şekilde işaretlenmelidir.

<span class="mw-page-title-main">Didgori-1</span>

Didgori-1, Gürcistan Savunma Bakanlığı'na bağlı "Delta" araştırma merkezi tarafından geliştirilen zırhlı personel taşıyıcısıdır. Didgori APC serisindeki 5 modelden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Savaş aracı</span>

Savaş aracı veya muharibe aracı, kendinden tahrikli, silahlı askerî araç'dır. Zırhlı savaş ve muharebe operasyonları için kullanılır. Savaş araçları tekerlekli veya paletli olabilir. Savaş araçlarına mürettebat tarafından hizmet verilmektedir. Tank komutanı aynı zamanda mürettebat komutanıdır. BMP, zırhlı personel taşıyıcı, BRM ve BMD mürettebatı, araç komutanı tarafından yönetiliyor. Kendinden tahrikli topçu tesislerinde benzer bir pozisyona silah komutanı denir.

<span class="mw-page-title-main">Piyade hareketlilik aracı</span>

Piyade hareketlilik aracı, askerî devriye, keşif veya güvenlik aracı olarak hizmet veren tekerlekli zırhlı personel taşıyıcıdır. Örnekler arasında ATF Dingo, Iveco LMV, Oshkosh M-ATV, AMZ Dzik, AMZ Tur, Mungo ESK ve Bushmaster IMV sayılabilir. Bu terim aynı zamanda MRAP programının bir parçası olan araçlar için de geçerlidir.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan'daki diplomatik temsilcilikler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste Kazakistan'daki diplomatik temsilcilikleri içermektedir. Günümüzde başkent Astana'da 69 büyükelçilik bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Otokar Cobra II</span> Askerî araç

Otokar Cobra II, patlayıcılar ve kara mayınlarından gelen tehditlere karşı koruma sağlayan, Otokar Savunma tarafından Otokar Cobra aracından geliştirilmiş olan 4x4 piyade hareketlilik aracıdır. Çeşitli işlevleri arasında güvenliği sağlama, askerî operasyonlar ve sınır devriyeleri bulunmaktadır. Personel taşıyıcı modüler tasarımı sayesinde kullanıcının farklı güvenlik gereksinimlerine göre farklı versiyonlarda üretilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Bumerang (zırhlı personel taşıyıcı)</span>

Bumerang, VPK tarafından üretilen Rusya yapımı bir tekerlekli zırhlı personel taşıyıcı ve piyade savaş aracıdır. Araç, 2010'larda eskiyen BTR-80 ve sınırlı sayıda üretilen BTR-90'ların yerini alması için tasarlanmış olup Armata platformuna dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kurganets-25</span>

Kurganets-25, Kurganmaşzavod tarafından üretilen Rusya yapımı bir piyade savaş aracı ve zırhlı personel taşıyıcıdır. Araç, 2010'larda tasarlanmış olup kademeli olarak BMP-3, BMD-1, MT-LB ve diğer paletli Sovyet zırhlı platform türlerinin yerini alarak çeşitli modellere dönüşmesi planlanmaktadır. Kurganets-25, belirli tehditler için yükseltilebilen modüler zırha sahip olacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Uruguay Silahlı Kuvvetleri</span>

Uruguay Silahlı Kuvvetleri kara kuvvetleri, donanma ve hava kuvvetlerinden oluşur. Bu üç branş anayasal olarak Savunma Bakanı aracılığıyla Uruguay Devlet Başkanına bağlıdır. Hükûmet, silahlı kuvvetler personel sayısını kara kuvvetleri için yaklaşık 16.800'e, donanma için 6,000'e ve hava kuvvetleri için 3.000 kişiye indirdi. Şubat 2003 itibarıyla, Uruguay'ın 12 BM Barış Gücü görevinde yer alan 2.500'den fazla askeri bulunuyor. En büyük gruplar Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Haiti'dedir. Ayrıca Sina'daki Çok Uluslu Kuvvet ve Gözlemciler'de 58 kişilik bir birliği vardır. Şu anki Savunma Bakanı Javier Garcia'dır.

<span class="mw-page-title-main">Didgori-3</span>

Didgori-3, Gürcistan Savunma Bakanlığı'na bağlı "Delta" araştırma merkezi tarafından geliştirilen 6×6 MRAP tipi zırhlı personel taşıyıcıdır. Didgori-3 ilk olarak 2012'deki bir askeri geçit töreni sırasında sergilendi.