İçeriğe atla

Didgori-1

Didgori I
Didgori-1 Gürcü ordusunun geçit töreninde

Çeşidi Zırhlı personel taşıyıcı
Uyruğu  Gürcistan
Hizmet geçmişi
Hizmet 2011–günümüz
Kullanıcılar Operatörler
Üretim tarihi
Tasarımcı Scientific Technical Center Delta
Üretici Scientific Technical Center Delta
Özellikler
Ağırlık 8059kg (muharebe yüklü ağırlık 8855 kg)
Uzunluk 5.75 m
Genişlik 2.38 m
Yükseklik 2.20 m
Mürettebat 1+8


Ana silahı 7.62×51mm NATO Minigun or 12.7×108mm NSV makineli tüfeği
Diğer silahları ATGM
Motor Çift turbolu dizel motoru
450hp
Süspansiyon donanımı 4x4 tekerlekli
Harekat menzili 500 km
Azami hızı 120 km/h

Didgori-1 (Gürcüce: დიდგორი), Gürcistan Savunma Bakanlığı'na bağlı "Delta" araştırma merkezi tarafından geliştirilen zırhlı personel taşıyıcısıdır. Didgori APC serisindeki 5 modelden biridir.[1]

Teknik özellikleri

Araç, ABD uyruklu Ford Super Duty kamyonetlerinin şasisi üzerine monte edilmiştir. Didgori-1 hem önden hem arkadan termal ve gece görüş cihazları ile donatılmıştır. Kameralardan gelen görüntüler sürücü, komutan ve yolcu bölümünün monitörlerine yansıtılmaktadır. Sistem, özel bir GPS sistemi ile birbirine bağlanmıştır.

Zırh

Zırh, 7,62 × 54 mmR ölçülerindeki mermi ve 6-8 kiloluk mayın patlamalarına dayanaklıdır. Malzemenin bileşimi sınıflandırıldığı için zırh hakkında daha fazla ayrıntı bilinmemektedir. İki temel model 7.62 × 51mm M134 Minigun ve 12.7 × 108mm NSV makineli tüfekle donanmıştır, ancak ATGM'ler de dahil olmak üzere çok çeşitli silahlarla silahlandırılabilir.

Monokok çelik gövde, küçük ateşli silahlara, topçu mermisi şarapneline, anti-personel/tank mayınlarına ve el yapımı patlayıcılara karşı koruma sağlar.[1][2]

Operatörler

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 3 Aralık 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zırhlı personel taşıyıcı</span> Cepheye asker taşımak için kullanılan araç

Zırhlı personel taşıyıcı veya kısaca ZPT, piyadeleri cepheye taşımak için üretilen Zırhlı savaş aracıdır. Genellikle Makineli tüfek ile silahlandırılan araçlarda kimi zaman geri tepmesiz top, güdümlü tanksavar füzesi ya da havan topundan yararlanılmaktadır. Bu araçlar doğrudan cephe savaşları için tasarlanmayıp, taşıdıkları askerleri şarapnel ve düşman pusu ateşlerinden korumak içinde üretilmiştir. Yürüyen aksamlarında genellikle tekerlek ve palet kullanılmıştır. Örneğin Birleşik Devletler Ordusuna ait M113'de (palet), Birleşik Krallık Ordusuna ait FV 432'de (palet), Fransız VAB'da (tekerlek), Alman Ordusu GTK Boxerda (tekerlek) ve Sovyet BTR'de (tekerlek) kullanmaktadır. Bu araçlardan daha zırhlı olan Zırhlı Muharebe Araçları (ZMA) ise doğrudan cephede düşmanla çarpışmak için üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sd.Kfz. 251</span>

Sd.Kfz. 251 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan yarı paletli zırhlı personel taşıyıcı (ZPT).

<span class="mw-page-title-main">Tank</span> Ateş gücü ve mobilitesi yüksek, ağır zırhlı araç

Tank; ana görevi doğrudan ateş gücü kullanımıyla düşman kuvvetlerine saldırmak olan, paletli ve zırhlı savaş aracı veya bu araçlardan oluşan birlikleri kapsayan askeri sınıf. Tankı diğer savaş araçlarından ayıran özellikleri ağır bir zırha, yüksek ateş gücüne ve her türlü arazide hızlı gidecek şekilde tasarlanmış sürüş takımlarına sahip olmasıdır. Her ne kadar masraflı ve lojistik açıdan çaba gerektiren araçlar olsa da, yer hedeflerine saldırma yeteneği ve piyadelerin moralini çökertmesi nedeniyle modern orduların vazgeçilmez unsurlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">M1 Abrams</span> Amerikan menşei ana muharebe tankı

M1 Abrams, ABD Kara Kuvvetleri ve Deniz Piyadeleri'nin yanında Mısır, Kuveyt, Suudi Arabistan, Avustralya ve 2010'dan itibaren Irak orduları envanterinde bulunan 3. nesil bir ana muharebe tankıdır. 1980'den başlayarak ortaya çıkan üç ana tipiyle Amerikan Ordusu tarafından kullanılan temel tank sınıfıdır. Son üretilen M1A2 modellerinde yeni nesil zırh ve elektronik sistemler kullanılmıştır. Tank adını 1968 ile 1972 yılları arasında görev yapan eski Genelkurmay Başkanı General Creighton Abrams'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">RPG-7</span> Sovyet yapımı geri tepmesiz tanksavar

RPG-7, Sovyetler Birliği yapımı bir geri tepmesiz tanksavar silah olup, dünyada en çok kullanılan tanksavar silahıdır. Etkili menzili 400 metredir. Özgün adı: Ручной Противотанковый Гранатомёт-Ruçnoy Protivotankovıy Granatomyot. Önceki modeli RPG-2'den geliştirilmiştir. Atası II. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından geliştirilen Panzerfausttur. ABD Ordusu kendine malederek "Rocket Propelled Grenade" biçiminde açıklar.

<span class="mw-page-title-main">Otokar Cobra</span> taktik tekerlekli zırhlı araç

Otokar Cobra, Türkiye merkezli Otokar'ın araştırma ve geliştirme ekibi tarafından silahlı kuvvetlerin piyade hareketlilik aracı ihtiyacı doğrultusunda geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">BTR-60</span>

BTR-60, Sovyet yapımı bir 8x8 lastik tekerlekli zırhlı personel taşıyıcısıdır. Rus 8x8 lastik tekerlekli zırhlı araç serisinin ilk modelidir. BTR-60'ın yerine geçen modeller BTR-70 ve BTR-80'dir.

<span class="mw-page-title-main">Möbelwagen</span>

3.7 cm FlaK auf Fahrgestell Panzerkampfwagen IV (sf), kısa adı Möbelwagen, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan Panzer IV şasesi üzerine kurulu üstü açık kutu şeklinde taretli bir uçaksavar silahıydı. Wehrmacht bu silahı Avrupa Cephesi'nde kullandı.

<span class="mw-page-title-main">M3 (yarı paletli araç)</span>

M3 Yarı Paletli Personel Taşıyıcı, Amerikan Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş sırasında kullanılan bir tür zırhlı savaş aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">BGM-71 TOW</span>

BGM-71 TOW ABD tarafından geliştirilen yarı otomatik güdümlü SACLOS sınıfı bir tanksavar füzesidir. TOW kısaltması İngilizce Tube launched, Optically tracked, Wire command link guided kelimelerinin baş harflerinden almaktadır. 1970 yılında üretilen füze dünya çapında özellikle Batı ülkeleri arasında en çok kullanılan füze sistemidir. Hâlen üretimine devam edilmekte olan füze her türlü pasif zırhı geçebilmektedir. TOW Güdümlü Antitank Füze sistemlerinin hedefte istenen etkiyi gerçekleştirmesi ihtiva ettikleri savaş başlıkları ile olur. Gerek ilk modellerdeki standart tip HEAT başlıklar ve gerekse daha sonraları geliştirilen tandem etkili harp başlıkları "Munroe Etkisi" etkisi denilen fizik kanunu esasına dayanan çukur imla hakkı sistemi ile gerçekleşir. Bu yapı penetrasyon etkisinin zırh üzerinde bir noktada toplanmasını ve yine aynı noktadan zırh içine çok kuvvetli olarak patlamalı basınç yaparak zırhı delmesini, delinen bu noktadan da içeriye oluşan patlamanın girmesini sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Humvee</span>

M998 Yüksek Hareket Kabiliyetli Çok Amaçlı Vasıta askerî kullanım için üretilen 4X4 sınıfında AM General firması tarafından geliştirilmiş bir taşıttır. Bu taşıt daha önceden Amerikan Ordusu servisindeki M151 MUTT, M561 Gama Goat, M718A1 ve M792 model cankurtaranlar, CUCV ile diğer ülke ve ordular tarafından kullanılan hafif sınıf araçların yerine geçmiştir. Humvee daha sonra üretilecek sivil amaçlı Hummer ve SUV taşıtlarına ilham kaynağı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">RG-31</span>

RG-31 Nyala Güney Afrikada bulunan BAE Systems Land Systems South Africa firması tarafından geliştirilmiş çok amaçlı mayın korumalı bir taşıttır. Aracın yapımında TFM Industries firmasının ürettiği Mamba APC temel alınmıştır. Araç sahip olduğu kaynakla birleştirilmiş monokok V şekilli şasesi ve yüksek süspansiyon sistemi sayesinde iki adet TM-57 tanksavar mayınının patlaması durumda bile taşıdığı mürettebatı koruyabilir.

<span class="mw-page-title-main">BMC Vuran</span>

BMC Vuran, BMC tarafından üretilen Türk yapımı bir zırhlı askeri araçtır. Tasarım ve üretim amacı mayına karşı dayanıklı zırhlı personel taşıyıcı olan ve MRAP kategorisinde bulunan aracın başlıca kullanıcısı Türk Silahlı Kuvvetleridir.

<span class="mw-page-title-main">Sd.Kfz. 250</span>

Sd.Kfz. 250 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ve DEMAG şirketi tarafından üretilen hafif zırhlı ve yarı paletli bir araçtır. Kendisinden biraz büyük olan Sd.Kfz. 251 modeline benzemektedir. "Sd.Kfz. 250" modeli 4 adet dingilli, "Sd.Kfz. 251" ise 6 dingillidir. Sd.Kfz. 251 modeli 3 ton yük kapasitesine, Sd.Kfz. 250 ise bir ton yük kapasitesine sahipti. Önden bakıldığı zaman iki araçta birbirine çok benzemekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Fiat 6614</span> Merve

Fiat-OTO Melara 6614, İtalyan FIAT ve OTO Melara ortaklığı tarafından üretilen dört tekerlekten çekişli amfibi zırhlı personel taşıyıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Askerî araç</span>

Askeri araç bir taşıt türüdür. Tüm kara muharebe ve nakliye araçlarını içerir. Askerî kuvvetler için tasarlanmıştır ve askerî birlikler tarafından önemli ölçüde kullanılmaktadır. Birçok askerî aracın, araç zırhı veya off-road yetenekleri vardır. Cenevre Sözleşmeleri uyarınca saha ambulansları ve mobil ilk yardım istasyonları gibi savaş dışı tüm askerî araçlar, uygun ve açık bir şekilde işaretlenmelidir.

<span class="mw-page-title-main">Roket güdümlü el bombası</span>

Roket güdümlü el bombası (RPG) , omuzdan ateşlemeli füze silahıdır. Patlayıcı bir savaş başlığı ile donatılmış roketleri fırlatır. Çoğu RPG, tek bir asker tarafından taşınabilir ve sıklıkla tanksavar silahları olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Piyade hareketlilik aracı</span>

Piyade hareketlilik aracı, askerî devriye, keşif veya güvenlik aracı olarak hizmet veren tekerlekli zırhlı personel taşıyıcıdır. Örnekler arasında ATF Dingo, Iveco LMV, Oshkosh M-ATV, AMZ Dzik, AMZ Tur, Mungo ESK ve Bushmaster IMV sayılabilir. Bu terim aynı zamanda MRAP programının bir parçası olan araçlar için de geçerlidir.

<span class="mw-page-title-main">Didgori-2</span>

Didgori-II STC Delta tarafından üretilen çok amaçlı özel harekât aracıdır. 2009 yılında Didgori-1 ile birlikte bazı ek özellikle geliştirilmiştir. Zırhlı personel taşıyıcı olan Didgori-II'nin, keşif ve konvoy koruması da dahil olmak üzere çeşitli görevlerde özel kuvvetlere ulaşım, gelişmiş görünürlük ve ateş gücü desteği sağladığı düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Didgori-3</span>

Didgori-3, Gürcistan Savunma Bakanlığı'na bağlı "Delta" araştırma merkezi tarafından geliştirilen 6×6 MRAP tipi zırhlı personel taşıyıcıdır. Didgori-3 ilk olarak 2012'deki bir askeri geçit töreni sırasında sergilendi.