İçeriğe atla

Didem Madak

Koordinatlar: 41°02′1.68″K 28°55′58.80″D / 41.0338000°K 28.9330000°D / 41.0338000; 28.9330000
Didem Madak
Doğum8 Nisan 1970(1970-04-08)
İzmir, Türkiye
Ölüm23 Temmuz 2011 (41 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Ölüm sebebiKalın bağırsak kanseri
Defin yeriEdirnekapı Şehitliği (Mısır Tarlası Mezarlığı bölümü)
EğitimDokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi
MeslekŞair
Memleketİzmir, Türkiye
EvlilikTimur Çelik
Çocuk(lar)Füsun Çelik
Ödüllerİnkılap Kitabevi Şiir Ödülü (Grapon Kağıtları)

Didem Madak (8 Nisan 1970,[1] İzmir - 23 Temmuz 2011, İstanbul), Türk şair. Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Şiirleri Öküz, Ludingirra ve Sombahar dergilerinde yayımlandı. İlk kitabı olan Grapon Kağıtları, İnkılap Kitabevi Şiir Ödülü'nü kazandı. Kanser nedeniyle 41 yaşında ölen şair Didem Madak'ın naaşı Edirnekapı Şehitliği'ndeki Mısır Tarlası Mezarlığı'na defnedildi.

Hayatı

8 Nisan 1970 tarihinde, Füsun ve Yusuf çiftinin ilk çocuğu olarak İzmir'de doğdu. Anne ve babası öğretmen olduğu için çocukluğunun büyük bir kısmını Amasya ve Burdur'da geçirdi. Kendisi henüz altı yaşındayken, kardeşi Işıl dünyaya geldi. 12 Eylül olayları sırasında babası Uşak'a sürülünce kardeşi ve annesiyle birlikte Burdur'da kalarak sıkıntılı bir hayat geçirmeye başladı. 1983 yılında, annesini beyin kanseri sebebiyle kaybetti. Bu kayıp, Didem Madak'ın şiirlerine tesir edecek olan ilk büyük travmaya yol açtı. Babasının kısa süre sonra tekrar evlenmesiyle birlikte de yavaş yavaş ilişkileri kopmaya başladı. İlköğretimine Uşak'ta, babasının yanında, başladıysa da ortaokul ve liseyi İzmir'de tamamladı.[2]

Üniversite sınavına girdiği ilk yıl Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümünü kazandı ancak maddi sıkıntılardan dolayı çalışmak zorunda kalınca okulu bıraktı. Daha sonra tekrar sınavlara hazırlanan Madak, bu kez Dokuz Eylül Üniversitenin hukuk fakültesine girmeyi başardı. Birinci sınıfa kadar devam ettiyse de bu kez babasıyla olan ilişkisinin bozulmasından dolayı kaydını dondurdu. Henüz on dokuz yaşındayken ilk evliliğini yaparak evi terk etti. Yaklaşık dört sene evli kaldıktan sonra boşandı ve yarım bıraktığı hukuk eğitimini 2000 yılında tamamladı. Stajyer avukatlık yaptığı zamanlarda tasavvufa yöneldi ve aynı zamanda şiirle tanıştı. Bu süreçte, edebiyatçı Müjde Bilir ile sıkı bir dostluk ilişkisi kurdu.[2]

2002 yılında İstanbul'a taşındı ve ölene kadar burada yaşadı. İstanbul Eczacılar Odasının avukatlığını yapmaya başlayan Didem Madak, bir yandan da şiir çalışmalarına devam etti. 2006 yılında, ikinci evliliğini Timur Çelik ile yaptı. Bu evlilikten doğan çocuğuna ise annesinin adını verdi. Anne olduktan sonra şiir yazmayı bırakan şair bir süre edebiyattan uzaklaştı. 2010 yılında kolon kanserine yakalandı ve bir yılı aşkın süren tedavisinin ardından 23 Temmuz 2011 tarihinde öldü. Mezarı Edirnekapı Mısır Tarlası Mezarlığı'nda bulunmaktadır.[2]

Kitapları

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2015. 
  2. ^ a b c "Didem Madak". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. 30 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Turgut Uyar</span> Türk şair

Ahmet Turgut Uyar, Türk şair.

<span class="mw-page-title-main">Latife Uşşakî</span> Mustafa Kemal Atatürkün eşi (1923–1925)

Latife Uşşakî ya da Latife Hanım, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ilk ve tek evliliğinde eşiydi. 29 Ocak 1923 ile 5 Ağustos 1925 tarihleri arasında, iki buçuk yıl Atatürk ile evli kalmıştır. Atatürk ile evliliği ve bu evliliğin bitişi, Türkiye Cumhuriyeti tarihi açısından önemli ve popüler bir konudur.

Fikret Hakan, gerçek adıyla Gaffar Bumin Çıtanak, Türk oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Leylâ Saz</span> Türk şair

Leyla Saz, Türk besteci, yazar, şair.

<span class="mw-page-title-main">Halit Fahri Ozansoy</span> Türk şair, gazeteci, oyun yazarı ve öğretmen (1891-1971)

Halit Fahri Ozansoy, Türk şair, gazeteci, oyun yazarı ve öğretmendir.

Kemalettin Kâmi Kamu, Gurbet Şairi olarak da tanınan Türk şair ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Necati Cumalı</span> Türk yazar ve şair (1921-2001)

Necati Cumalı, Türk yazar, şair.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Haşim</span> Türk şair

Ahmed Haşim, Fecr-i Ati topluluğu üyesi Türk şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Oktay Rifat</span> Türk şair, romancı ve oyun yazarı

Ali Oktay Rifat, Türk şair, oyun yazarı ve roman yazarı. Türk şiirinin en büyük isimlerinden birisi kabul edilir. Orhan Veli ve Melih Cevdet'le birlikte Garip Akımı'nın kurucularındandır. 1955 yılından itibaren İkinci Yeni adlı şiir akımına yönlenmiştir. Şiir dışında roman ve oyun türlerinde de eserler vermiştir. Şair Nazım Hikmet'in kuzenidir.

Ziya Osman Saba, cumhuriyet dönemi şair ve yazarı. Yedi Meşaleciler Hareketi'nin kurucularındandır. Şair olarak ün kazanan edebiyatçı, küçük hikâye türünde de eserler verdi.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Safa</span> Türk şair, yazar ve eleştirmen

İsmail Safa, Türk şair, yazar ve eleştirmendir. Yazar Peyami Safa ve gazeteci İlhami Safa'nın babası, siyasetçi Ali Kami Akyüz'ün de ağabeyidir. Zaman zaman "Kâmil" takma adıyla da şiir ve yazılar yazmıştır. Servet-i Fünûn şairlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Mithat Cemal Kuntay</span> Türk yazar, şair ve hukukçu

Mithat Cemal Kuntay, Türk yazar, şair ve hukukçu. Yazdığı vatanseverlik şiirleri onu Türk edebiyatının en tanınmış hamaset şairlerinden birisi yaptı. Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılış dönemini konu edinen, Üç İstanbul (1938) adlı ilk ve tek romanı ile ünlendi. Biyografi yazarlığı yönüyle de tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Edirnekapı Şehitliği</span> Mezarlık

Edirnekapı Şehitliği, İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde bulunan tarihi bir mezarlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Benal Nevzat Arıman</span> Türkiyenin ilk kadın MVlerinden

Benal Zübeyde Arıman, Türk yazar, şair, siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Haci Kadir Koyi</span> Kürt şair

Haci Kadire Koyi (Kürtçe; Hecî Qadirê Koyî Kürt edebiyatçısı, şair ve Kürt milliyetçisi. Asıl ismi Abdulkadir babasının ismi Molla Salih'tır. Hac aylarında doğması sebebiyle Haci Kadir diye bilinir. Küçük yaşlarda babasını yedi yaşında iken de annesini kaybetmiştir. Dayılarının yanında büyüyen Haci Kadir medrese eğitimi Mahabad ve Uşnu gibi yerlerde almıştır. Kürt edebiyatı'na yapmış olduğu katkılar ve ulusal şiirlerinden dolayı Kürtler'de ikinci Ahmed-i Hani olarak bilinir. Hacı Kadir özellikle şiirlerinde Kürtçe dışında ısrarla diğer dilleri kullanan Kürt yazarları, dini kendi çıkarlarına alet eden ve kadınların okumasına karşı çıkan bazı mollaları şiddetle eleştirmiştir.

Grapon Kağıtları; Türk şair Didem Madak'ın basılmış olan ilk kitabıdır. İlk olarak 2000 yılında, İnkılap Yayınevi tarafından basılan kitabın ikinci baskısı Kasım 2012 tarihinde, Didem Madak'ın ölümünden bir yıl sonra, Metis Yayınları tarafından yapılmıştır. Kitap, 18 adet şiirden oluşmaktadır.

Ah'lar Ağacı; Türk şair Didem Madak'ın basılmış olan ikinci kitabıdır. İlk olarak 2002 yılında, Everest Yayınları tarafından basılan kitabın ikinci baskısı Kasım 2012 tarihinde, Didem Madak'ın ölümünden bir yıl sonra, Metis Yayınları tarafından yapılmıştır. Kitap, 9 adet şiirden oluşmaktadır.

Pulbiber Mahallesi; Türk şair Didem Madak'ın basılmış olan son kitabıdır. İlk olarak 2007 yılının Mart ayında basılan kitabın ikinci baskısı Kasım 2012 tarihinde, Didem Madak'ın ölümünden bir yıl sonra, Metis Yayınları tarafından yapılmıştır. Kitap, 21 adet şiirden oluşmaktadır. 2012 baskında kitaba, daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış olan 4 şiiri ve şairin yazdığı son şiir olan 128 Dikişli Şiir eklenmiştir. Ayrıca kitapta, Madak'ın yakın dostu olduğu bilinen Müjde Bilir'in bir yazısı da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tokadîzâde Şekib Bey</span> Osmanlı siyasetçi

Tokadîzâde Şekib Bey, daha çok dinî ve tasavvufî şiirleriyle tanınan Osmanlı şairi ve siyasetçisi.

<span class="mw-page-title-main">Tevfik Nevzat Bey</span>

Tevfik Nevzat, Osmanlı şairi, bürokratı, eğitimcisi, yayımcısı, gazetecisi.