İçeriğe atla

Didaçara Camii

Didaçara Camii (Gürcüce: დიდაჭარის ჯამე, didach'aris jame) Gürcistan'a bağlı Acara Özerk Cumhuriyeti'nin Hulo belediyesindeki Satsihuri köyünde konumlanmış, ahşaptan yapılmış bir camidir. İlk cami aslen Didaçara köyünde inşa edilmiştir. Mevcut cami ise 18. yüzyılın sonu veya 19. yüzyılın başında inşa edilmiştir.

Tarihi

İlk cami binası, Rus-Türk savaşı sırasında, Rus General Austen-Sacken tarafından ateşe verilmiştir. Açaristskali vadisinin üst kısmındaki köylerin kullanımı için 1814 yılında ikinci bir cami yapılmıştır. Ancak, kısa sürede cami, Paksadzes, Baghleti ve Didaçara'da olmak üzere üç köye bölünmüştür. Yeni bir cami inşa edildikten sonra, eski cami aynı vadinin tepesinde bulunan Satsihuri köyüne taşınmıştır.

1828 yılında Laz ustalar, ilk Didaçara Camisini dekore etmişlerdir.

Önemli ölçüde yenilenmiş olan Didaçara Camii, yine de eski görünümünü korumuştur. Didaçara Camii, 200 yılı aşkın süredir eşsiz süslemeleriyle dikkat çekmektedir. Caminin kapısındaki baskılar özellikle dikkat çekicidir. Didaçari Camii, ceviz ağacından yapılmıştır.

Cami, 7 Kasım 2006 tarihinde, Gürcistan devlet başkanı Mihail Saakaşvili'nin çıkardığı kararnameyle, Ulusal Öneme Sahip Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.[1]

Kaynakça

  1. ^ ",,კულტურის ზოგიერთი უძრავი ძეგლისათვის ეროვნული მნიშვნელობის კატეგორიის მინიჭების შესახებ"". სსიპ ”საქართველოს საკანონმდებლო მაცნე” (Gürcüce). 1 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Maçahel, günümüzde Türkiye'in Artvin iline ve Gürcistan'ın Acara Özerk Cumhuriyeti'ne yayılan vadinin ve tarihsel bölgenin adıdır. Daha eski adının Bicihiani'dir. Türkçede Maçahel veya Macahel olarak yazılır. Bölgedeki vadi ve akarsu ile eskiden yapılan tüfeklere ise Maçahela (Machakhela) denir.

<span class="mw-page-title-main">Fethiye Camii</span> İstanbulda camiye çevrilen bir Rum Ortodoks kilisesi

Fethiye Camii veya Teotokos Pamakaristos Kilisesi, İstanbul'un Fatih ilçesinin Çarşamba semtinde camiye çevrilmiş bir Rum Ortodoks kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ardanuç</span> Artvinin ilçesi

Ardanuç, Karadeniz Bölgesi’nin doğu ucunda, Artvin iline bağlı ilçe ve bu ilçenin merkezidir. Ardanuç adı Gürcüce Artanuci’den gelir. Ardanuç kenti, tarihsel Klarceti bölgesinin en eski yerleşim yerlerinden biridir. Ortaçağda Gürcü hanedanı Bagrationilerin önemli merkezlerinden biri olmuştur. Ardanuç kasabası Artvin kentine 39 kilometre uzaklıktadır. İlçenin rağbetle tüketilen yemeklerinden birisi de çağ kebabıdır.

Aşağıda camiye dönüştürülmüş kiliselerin bir bölümü bulunmaktadır. Eğik olarak yazılan isimler günümüzde artık cami olarak kullanılmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sümbüllü, Artvin</span>

Sümbüllü, Artvin ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür. Eski adı Sinkoti'dir.

<span class="mw-page-title-main">Konaklı, Ardanuç</span>

Konaklı, Artvin ilinin Ardanuç ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Çavuşlu, Borçka</span> Borçkada bir köy

Çavuşlu, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köydür. Eski adı Kataphia'dır. Köyün merkezi Artvin kentine 50 km, Borçka kasabasına 18 km uzaklıktadır. Bugünkü Çavuşlu eski Murkiveti köyünü de kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Taraklı, Borçka</span>

Taraklı, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köydür. Eski adı Trapeni'dir.

<span class="mw-page-title-main">Taşkıran, Posof</span> Posofda bir köy

Taşkıran, Ardahan ilinin Posof ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">İplik Pazarı Camii</span>

İplik Pazarı Camii, Kuzey Lefkoşa'da bulunan surlariçi bölgesinde, İplik Pazarı-Korkut Efendi Mahallesi'nde yer alan bir camidir. İplik Pazarı Caddesi'nde yer almaktadır. Minaresi, Kıbrıs'taki minareler içinde tepesi taştan yapılmış ender örneklerdendir.

Kvirike Camii Güneybatı Gürcistan'daki özerk cumhuriyet Acara Özerk Cumhuriyeti'nde yer alan bir cemaatsel camidir. 1861 yılına tarihlenen yapı, günümüzdeki camiler arasında Acara'daki en eski camilerden biridir. Bina, bol miktarda dekoratif ahşap oyma ile süslenmiştir. Cami, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vale</span>

Vale, Gürcistan’ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde, Ahaltsihe Belediyesi’nde bir kasabadır. Potshovi Çayı’nın sağ yakasında, Eruşeti Dağı’nın kuzey eteğinde, deniz seviyesinden 1.200 metre yükseklikte yer alır. Ahaltsihe kentine 12 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">İdumala</span>

İdumala, Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde, Aspindza Belediyesi'nde bir köydür. Kura Nehri'nin bir kolu olan Oşora Çayı vadisinin aşağı kesiminde, bu derenin kıyısında, deniz seviyesinden 1.100 metre yükseklikte yer alır. Aspindza kasabasına 3 km uzaklıktadır.

Beğleti Camii, Acara'nın Hulo Belediyesine bağlı Beğleti köyünde konumlanmış bir camidir.

Hospio, Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde, Ahalkalaki Belediyesi'nde bir köydür. Ahalkalaki Platosu'nda, deniz seviyesinden 1.720 metre yükseklikte yer alır. Ahalkalaki kasabasına 5 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uraveli</span>

Uraveli, Gürcistan’nın Samtshe-Cavaheti bölgesinde, Ahaltsihe Belediyesi’nde bir köydür. Uraveli Deresi vadisinde, deniz seviyesinden 1.250 metre yükseklikte yer alır. Ahaltsihe kentine 17 km uzaklıktadır.

Uçhiti Camii, Gürcistan'ın Acara bölgesindeki Keda kasabasında bulunan iki katlı ahşap bir camidir. Deniz seviyesinden 489 metre yükseklikte konumlanan yapı 7.08 x 8.52 metre ölçülerindedir.

<span class="mw-page-title-main">Camili Köyü Camisi</span> Borçkaya bağlı Camili köyündeki tarihi cami

Camili Köyü Camisi veya Hertvisi Camisi, tarihsel Maçaheli bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı ve eski adı Hertvisi olan Camili köyünde bulunan tarihi bir camidir. Köyün Hertvisi adının değiştirilmesinden sonra Camili Camii olarak adlandırılmıştır. Hertvisi Camii, Maçaheli vadisinin Türkiye tarafında tespit edilmiş sekiz ahşap camiden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Gönülaçan Köyü Camii</span>

Gönülaçan Köyü Camii veya Şuvaskal Camii, Ardahan ilinin Posof ilçesine bağlı Gönülaçan köyünde eski bir camidir. Bir Gürcü kilisesi olan Şuatzkali Kilisesi yıkılmış ve bu kilisenin yerinde inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şuatzkali Kilisesi</span>

Şuatzkali Kilisesi, tarihsel Samtshe bölgesinde, günümüzde Ardahan ilinin Posof ilçesine bağlı Gönülaçan inşa edilmiş bir Gürcü kilisesidir. Kilise yıkılmış ve yerinde Gönülaçan Köyü Camii inşa edilmiştir.