İçeriğe atla

Dickinson Woodruff Richards

Dickinson W. Richards
Doğum30 Ekim 1895
Orange, New Jersey ABD
Ölüm23 Şubat 1973
Lakeville, Connecticut
MilliyetABD
Mezun olduğu okul(lar)Yale University
Columbia University College of Physicians and Surgeons
ÖdüllerNobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1956
Kariyeri
Dalıtıp
fizyoloji
Çalıştığı kurumlarColumbia University
Bellevue Hospital
Presbyterian Hospital

Dickinson Woodruff Richards (d. 30 Ekim 1895, Orange, New Jersey; ö. 23 Şubat 1973, Lakeville, Connecticut), Amerikalı dahiliyeci.

1956 yılında Richards, Alman bilim insanı Werner Forßmann ve fransız bilim insanı André Frédéric Cournand ile beraber kan dolaşım sisteminin patolojik değişimini karşı keşfettikleri kalp kateterizasyonu için Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü aldılar.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Linda B. Buck</span> Amerikalı biyolog

Linda Brown Buck 2004 Nobel Tıp Ödülü Sahibi Amerikalı bilim insanıdır.

30 Ekim 1939 Los Angeles, Kaliforniya doğumlu bilim insanı. Hâlen Seattle´daki Fred Hutchinson Kanser Araştırma Merkezi´nin başkanı. Maya hücreleri üzerinde yaptığı hücre döngüsü çalışmalarından dolayı 2001 Fizyoloji veya Tıp Nobel Ödülü´nü Sir Paul M. Nurse ve R. Timothy Hunt ile beraber kazandı.

Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü, her yıl tıp bilimine önemli katkıda bulunan bir bilim insanı yahut değerlendirmeye göre bilim insanlarına, Nobel Vakfı tarafından verilen ödüldür.

<span class="mw-page-title-main">Theodore Richards</span> Amerikalı kimyager (1868 – 1928)

Theodore William Richards Amerikalı kimyacı, 1914 Nobel Kimya Ödülü sahibi. Nobel ödülünü "çok sayıdaki kimyasal elementin atom ağırlıklarının doğru bir şekilde saptanmasından dolayı" kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Robert William Holley</span> Amerikalı biyokimyager (1922 – 1993)

Robert William Holley, Amerikalı biyokimyacı. Holley 1962 yılında taşıyıcı RNA molekülünü izole edebilen ilk bilim insanı oldu.

Thomas Huckle Weller Amerikalı bakteriyolog, virolog ve parazitolog. Weller kızamıkçık patojenini izole etmeyi başaran ilk bilim insanıydı.

<span class="mw-page-title-main">André Frédéric Cournand</span> Fransız fizyolog (1895 – 1988)

André Frédéric Cournand, Fransız asıllı Amerikalı tabip.

Howard Martin Temin, Amerikalı biyologdur. 1975 yılında kanser araştırmasında yaptığı keşifler için David Baltimore ve Renato Dulbecco ile beraber Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü aldı.

<span class="mw-page-title-main">George Smoot</span>

George Fitzgerald Smoot III, Amerikalı fizikçi, kozmolog, Nobel Fizik Ödülü sahibi ve "5. sınıf öğrencisinden daha zeki misiniz?" adlı Amerikan TV yarışmasının 1 milyon dolarlık ödülünün sahibi. Nobel Fizik Ödülü'nü 2006 yılında John C. Mather ile COBE üzerine yaptıkları çalışmalarından "Kozmik mikrodalga arka plan ışımasının kara cisim formunu ve barındırdığı anizotropisini bulmalarından dolayı" aldı. Çalışmaları Büyük Patlama teorisinin Kozmik mikrodalga arka plan ışıması'nı inceleyen uydu COBE kullanılarak daha rahat ispatlanmasına yardımcı oldu. Nobel Ödülü Komitesi'ne göre, "COBE projesi aynı zamanda hassas bir bilim olarak Kozmoloji'nin de başlangıcı olarak kabul edilebilir." Smoot Nobel Ödülü'nden kazandığı parayı bir yardım vakfının seyahat giderlerini azaltmak için onlara bağışlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Johannes Andreas Grib Fibiger</span>

Johannes Andreas Grib Fibiger, Danimarkalı bilim insanı, tıp doktoru ve 1926 yılı Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahibi patolojik anatomi profesörü. Fibiger fareler ve sıçanlarda kansere neden olan Spiroptera carcinoma denilen bir organizma bulduğunu iddia etti ve bu keşfi için Nobel ödülü aldı.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Zewail</span>

Ahmed Hassan Zewail Mısırlı-Amerikalı bilim insanı. 1999 yılında femtokimya üzerine çalışmaları için Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde fizik ve kimya profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Luc Montagnier</span> Fransız hekim ve virolog (1932-2022; Nobel Ödülü: 2008)

Luc Antoine Montagnier, Fransız virolog ve bilim insanı. Françoise Barré-Sinoussi ve Harald zur Hausen ile birlikte 2008 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahibi bilim insanı. Nobel Ödülü'nü İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü'nü (HIV) keşfinden dolayı kazanmıştır. Şanghay Jiao Tong Üniversitesi'nde profesör olarak çalışmalarını sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Roger Guillemin</span> Fransız hekim (1924–2024)

Roger Charles Louis Guillemin, 1976 Ulusal Bilim Madalyası ve 1977 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahibi Fransa doğumlu ABD vatandaşı bilim insanı. Nörohormonlar üzerine yaptığı çalışmalarıyla bilinir. 1977 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü Andrew Schally ve Rosalyn Sussman Yalow ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ada Yonath</span>

Ada E. Yonath İsrailli moleküler biyolog ve kristalograf. En çok ribozomun yapısı üzerine yaptığı öncü çalışmalarıyla bilinir. 2009 yılında Venkatraman Ramakrishnan ve Thomas A. Steitz ile birlikte Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Yonath daha önceki 10 adaydan sonra Nobel Ödülü kazanan ilk kadın İsraillidir. Orta Doğu'dan ödül kazanan ilk kadın bilim insanıdır, aynı zamanda 45 yaşında Nobel Ödülü kazanan ilk kadındır. Bunların yanında Yonath bir kadının Nobel Ödülü kazanmasının özel bir yanı olmadığını dile getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Brian Kobilka</span>

Brian Kent Kobilka Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi Moleküler ve Hücresel Fizyoloji bölümlerinde profesör. 2012 Nobel Kimya Ödülünü kazandı. Ayrıca ConfometRx, G protein bağlı reseptörler odaklanan bir biyoteknoloji şirketinin kurucularından. Ulusal Bilimler Akademisi üyeliğine 2011 yılında seçildi. 2012 Nobel Kimya Ödülünü meslektaşı olan bir diğer bilim insanı Robert Lefkowitz ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Shinya Yamanaka</span> Nobel Ödüllü Japon kök hücre araştırmacısı

Shinya Yamanaka, Nobel Ödüllü Japon kök hücre araştırmacısı. Uluslararası Kök Hücre Araştırmaları Derneği (ISSCR) Başkanı ve Kyoto Üniversitesi Frontier Tıp Bilimleri Enstitüsü'nde profesördür. Shinya Yamanaka, Rudolf Jaenisch ile 2011 yılında İç Hastalıkları Wolf Ödülünü aldı. 2012 Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülünü bir diğer bilim insanı John B. Gurdon ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bilim ve Dünya İlişkileri üzerine Pugwash Konferansı</span>

Bilim ve Dünya İlişkileri üzerine Pugwash Konferansı silahlı çatışmaları azaltmak ve uluslararası güvenliği tehdit eden unsurlara çözümler üretebilmek için bilim insanlarını ve kamuoyunun önemli isimlerini bir araya getiren uluslararası bir kuruluş. 1955 yılında Russell-Einstein Manifestosu'nun yayınlanmasının ardından, 1957 yılında nükleer silah karşıtı bilim insanı Joseph Rotblat ve Bertrand Russell tarafından Kanada'nın Pugwash adlı köyünde kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Ernest Walton</span>

Ernest Thomas Sinton Walton İrlandalı Nobel ödüllü bilim insanı. 1930'ların başında John Cockcroft ile birlikte Cambridge Üniversitesinde yaptıkları atom parçalama deneyleri ile 1951 yılında Nobel Fizik Ödülüne ödüle layık görüldüler. Böylelikler Walton ve Cockcroft atomu parçalayarak nükleer çağı açan ilk insanlar oldular. Walton bilim alanında Nobel ödülü alan tek İrlandalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Michael Rosbash</span> Amerikan genetik, kronobiyolog

Michael Rosbash, Amerikalı genetikçi, kronobiyolojist ve bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Barry Barish</span> Amerikan fizikçisi

Barry Barish tam adı ile Barry Clark Barish, Amerikalı deneysel fizikçi ve bilim insanı.