
Birleşik Arap Emirlikleri, kısaca BAE, Orta Doğu'da Arap Yarımadası'nın güneydoğusunda bulunan, Umman ve Suudi Arabistan'la komşu olan ülke. BAE, Abu Dabi, Dubai, Acman, Füceyre, Resü'l-Hayme, Şârika ve Ümmü'l-Kayveyn adlı yedi emirlikten oluşmaktadır. Ülkenin başkenti ve büyük ikinci emirliği olan Abu Dabi, aynı zamanda ülkenin siyasi, endüstriyel ve kültürel merkezi konumundadır.

Umman ya da resmî adıyla Umman Sultanlığı, güneybatı Asya'da, Arap Yarımadası'nın güneydoğu kıyısında yer alan Arap ülkesidir. Kuzeybatıda Birleşik Arap Emirlikleri, batıda Suudi Arabistan, güneybatıda ise Yemen ile sınır komşusudur. Güneyde ve doğuda Umman Denizi, kuzeydoğuda ise Umman Körfezi ile çevrilidir. Ülkenin Birleşik Arap Emirlikleri tarafından çevrelenmiş, Madha ve Müsendem olmak üzere 2 adet eksklavı bulunmaktadır. Maskat en büyük şehir ve başkenttir.

Arap Yarımadası ya da Arabistan, Asya'nın güneybatısı ve Afrika'nın kuzeydoğusunda yer alan yarımada. Büyük bölümü çöl olan yarımada, içerdiği petrol ve doğalgaz kaynakları nedeniyle Orta Doğu'nun jeopolitik açıdan önemli bir bölgesidir. Bölgede nüfusun büyük bölümü Arap ve Müslüman kökenlidir. Ayrıca yarımada, İslam dininin ortaya çıktığı yerdir.

Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki şehirler listesi:
- Abu Dabi
- Al-Ain
- Al-Khabb
- Arada
- Dasah
- Dibba
- Dubai
- Fujairah
- Ghewelfat
- Hamim
- Jabal Dhanna
- Liwa Oasis
- Mizaira'a
- Ras al-Khaimah
- Şarika
- Tarif
- Ümmü'l-Kayveyn

Umman Denizi Hint Okyanusu'nun bir bölümüne verilen addır. Doğusunda Hindistan, kuzeyinde Pakistan ve batısında da Umman Körfezi, Arap Yarımadası ve Aden Körfezi, yer alır.

Basra Körfezi,, Arap Yarımadası'nın kuzeyi ile İran'ın güneybatısı arasında kalan Hint Okyanusu'na bağlı körfez. Dünyanın en önemli petrol ve doğalgaz yatakları bu bölgede bulunmaktadır.

Musendem Yarımadası, Arap Yarımadası'nın kuzeydoğu çıkıntısını oluşturan bir yarımadadır. Yarımada, Basra ile Umman körfezleri arasında, Hürmüz Boğazı'nın güneyinde yer almaktadır. İdari olarak çoğunlukla Umman'ın Musendem iline, Resü'l-Hayme ve Dibba'nın bazı kısımları ise Birleşik Arap Emirlikleri'ne bağlıdır.

Şarika, Birleşik Arap Emirlikleri'nde yer alan Şârika Emirliği'nin en büyük şehri ve yönetim merkezidir. Basra Körfezi'nde Arap Yarımadası'nın doğu kıyısında kuzey yönünden Basra Körfezi'ne bakan bir ek küçük yarımada görünümü içinde uzanır. Şehir, sınırları içerisinde yaklaşık 1,3 milyonluk nüfusuyla (2019) BAE içerisinde, Dubai ve Abu Dabi'den sonra 3. sırada yer alır ve 5,6 milyonu aşkın nüfus sahip Dubai-Şarika-Acman Metropoliten Alanı'nın bir parçasını oluşturur.

Ateşkes Devletleri Basra Körfezi'nde bulunan, 1971'de sona eren bir grup şeyhliğe verilen isimdir. 1820'den 1971'de Birleşik Arap Emirlikleri'nin kuruluşuna kadar Büyük Britanya himayesiydiler.

2015 AFC Asya Kupası, Asya Futbol Konfederasyonu (AFC) üyesi ülkelerin katıldığı AFC Asya Kupası'nın 16. turnuvasıdır. Avustralya'nın ev sahipliğinde, 9-31 Ocak tarihleri arasında düzenlendi. 16 takımın katıldığı turnuvada Avustralya, organizasyon tarihindeki ilk şampiyonluğunu kazandı ve Rusya'da düzenlenecek olan 2017 FIFA Konfederasyonlar Kupası'na katılma hakkı elde etti. Okyanusya Futbol Konfederasyonu (OFC) üyesiyken 2006'da AFC üyesi olan Avustralya, bu şampiyonlukla birlikte iki farklı kıtasal yarışmada şampiyonluk yaşayan ilk millî futbol takımı oldu.

El Ayn, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Abu Dabi Emirliği'nde bulunan bir şehirdir. Şehir, emirliğin doğusunda Umman sınırında yer almaktadır. 650.000 kişilik nüfusu ile iç şehir nüfusu açısından ülkedeki en büyük, şehir geneli açısından Dubai, Abu Dabi ve Şarika'dan sonra en büyük dördüncü, Abu Dabi Emirliği'ndeki en büyük ikinci şehirdir. Başkent Abu Dabi'nin yaklaşık 160 kilometre doğusunda ve Dubai'nin yaklaşık 120 kilometre güneyinde yer alır. El-Ayn, Birleşik Arap Emirlikleri'nin kurucusu Şeyh Zayed bin Sultan Al Nahyan'ın doğum yeri olup, Emirlik kökenli kişilerin en yüksek oranına sahiptir (%30,8).
2019 AFC Asya Kupası, 14. Asya Kupası olarak 5 Ocak - 1 Şubat 2019 tarihleri arasında düzenlenmiştir. Organizasyon tarihinde ilk kez birden fazla ülkede oynanan final maçlarına Birleşik Arap Emirlikleri ev sahipliği yapmıştır.
Hasankeyf Emirliği, Eyyubiler'in 1260'de dağılmasıyla birlikte bağımsız olan bir emirliktir. Eyyubi Hanedanının Soyundan Gelmektedir Eyyubiler'in dağılmasından sonra kurulan emirlikler arasında en uzun süre varlığını koruyabilenidir. 1462'de Akkoyunlular'ın işgaline uğramıştır ve 1482'de Salih II. Halil'in bölgeyi almasıyla birlikte Akkoyunlu işgalinden kurtulmuştur. 1511'de ise Şah ismail' tarafından kuşatılmış fakat bu kuşatma başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Bunun üzerine Salih II. Halil tuzağa çekilmiş, bölgeyi Ustacalı Mehmet'e bırakmıştır.

Dibbā Umman Körfezi'ndeki doğu Arap yarımadasının kuzey ucunda yer alan bir kıyı bölgesidir. Bölgede bir diri fay bulunmaktadır.

Birleşik Arap Emirlikleri mutfağı, Birleşik Arap Emirlikleri'ne özgü yemek pişirme tarzıdır. Birleşik Arap Emirlikleri mutfağı, Doğu Arap mutfağının bir parçası olup Umman ve Suudi Arabistan gibi komşu ülkelerin mutfaklarının yanı sıra farklı Orta Doğu ve Asya mutfaklarından gelen etkilerle dikkate değer benzerlikler paylaşmaktadır.

Şârika Emirliği, Birleşik Arap Emirlikleri'ni oluşturan Abu Dabi, Dubai, Acman, Füceyre, Ümmü el-Kayveyn ve Reis el-Hayme ile birlikte 7 emirlikten biridir. Başkenti ve en büyük şehri ismini aldığı Şârika'dır. Emir Sultan bin Muhammed el-Kasimi yönetimi altındadır.

Dibbaü'l-Füceyre, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Füceyre Emirliği'nde bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir, ülkenin kuzeydoğusundaki Dibba bölgesinde Umman Körfezi'nin kıyısında yer almaktadır. Şehrin nüfusu Temmuz 2019 tarihi itibarı ile 41.017'dir.

Füceyre, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Füceyre Emirliği'in başkenti olan şehir ve belediyedir. Şehir, ülkenin doğusunda Hacer Dağları'nın eteklerinde Umman Körfezi'nin kıyısında yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2016 yılı itibarı ile 97.226'dır.

Kelba, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Şârika Emirliği'nde bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir, ülkenin doğusunda Şumeyliye Dağları'nın eteklerinde Umman Körfezi'nin kıyısında yer almaktadır olup Füceyre Emirliği ve Umman ile çevrilidir. Şehrin nüfusu Temmuz 2018 tarihi itibarı ile 37.545'tir.

Hatta, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai emirliğinde bulunan bir şehirdir. Şehir, ülkenin doğusunda Hacer Dağları'nın eteklerinde yer almakta olup Umman sınırında bir eksklavdır. Şehrin nüfusu 12.200'dür.