
Huş (Betula), huşgiller (Betulaceae) familyasının Betula cinsinden ağaç veya ağaççıklara verilen ad. Kabuğu Kuzey Avrasya ve Kuzey Amerika halklarınca kap kacak ya da kano yapımında kullanılır.80-140 yıl arası yaşarlar.

Karaçam, çamgiller (Pinaceae) familyasından bir çam türüdür. Güney Avrupa, Kuzey İtalya, Avusturya İber yarım adasından Doğu Akdeniz'e kadar geniş bir alanda görülür.
Biyolojik sınıflandırmada alt tür, bir türün dağılım alanı içinde farklı bölümlenmelerde yaşayan ve birbirlerinden morfolojik özelliklerinin farklılıkları ile ayrılan iki ya da daha fazla popülasyondan her biri için kullanılan terimdir. Tek bir alt tür kendi başına tanınamaz: Bir türün ya hiç alt türü yoktur ya da soyu tükenmiş dahi olsa en az iki alt türü olabilir. Bilimsel literatürde alt tür için subsp. ya da ssp. kısaltması kullanılır.

Karanfil, karanfilgiller (Caryophyllaceae familyasının Dianthus cinsinden karşılıklı, ensiz, sivri yapraklara sahip otsu çiçekli bitkilerin ortak adıdır. Kuzey Afrika ve Güney Afrika'da birkaç tür ve Kuzey Amerika'nın kutup bölgesinde D. repens türü olmak üzere esasen Avrupa ve Asya'ya özgü yerel bitkidir.
Dianthus, Caryophyllaceae (Karanfilgiller) familyasına bağlı bir bitki cinsidir. Yaklaşık 300 kadar türü olan bir bitki cinsidir. Bitkiler, çoğunlukla Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'da doğal olarak yetişir.
Türkiye florasında, Nepeta cinsine bağlı toplam 44 takson bulunmaktadır. Bunlar 32 türe, 9 alt türe ve 2 varyeteye ayrılmaktadır. Endemik takson sayısı 19 kadardır.

Amerika ahududu, gülgiller (Rosaceae) familyasından, Kuzey Amerika'da yetişen, meyveleri yenen bir bitki türü. Ahududuna çok benzer ve bazen onun alt türü olarak da sınıflandırılır; fakat ayrı tür olduğu daha yaygındır. Yine de ahududu ile kültivar melezleri vardır.

Empetrum nigrum, Ericaceae (fundagiller) familyasından, daha çok Kuzey yarımkürede, daha az olarak Falkland Adaları gibi Güney yarımkürede de asitli topraklarda yetişen, bodur boylu, herdemyeşil 3–10 mm uzunluğunda iğnemsi yapraklı, meyveleri yenen, bitki türü.
Türkiye biteyinde, Cota cinsine bağlı toplam 22 takson bulunmaktadır. Bunlar 14 tür, 2 alt tür ve 6 varyeteye ayrılır. Endemik takson sayısı 8'dir. Bu liste son halidir.
Türkiye biteyinde, Primula cinsine bağlı toplam 13 takson bulunmaktadır. Bunlar 9 tür ve 7 alt türe ayrılır. Endemik takson sayısı 2'dir. Türkçede Primula cinsi üyelerine Çuha çiçeği adı verilmektedir. Bu liste son halidir.
Türkiye biteyinde, Stachys cinsine bağlı toplam 108 takson bulunmaktadır. Bunlar 74 tür, 30 alt tür, 3 varyete ve 1 melez türe ayrılmaktadır. Bu liste son halidir. Türkiye için endemik bir bitkidir.

Ankara florası; Ankara il sınırları içerisinde hüküm süren iklim koşulları, sıcaklık, yağış miktarı gibi faktörler sonucunda şekillenip ortaya çıkan bitki çeşitliliğini tabir etmek için kullanılır. Güncel kayıtlara göre şehirdeki flora; 99 familyadan 495 cinse ait 1365 çiçekli bitki türünden oluşmaktadır. Bu türler içinden de 22'si safi Ankara'ya özgü olmak üzere 271 tanesi (%19.85) Türkiye'ye endemik canlılardan oluşmaktadır.

Bürük veya bilimsel adıyla Calystegia silvatica, Kahkahaçiçeğigiller familyasından çiçekli bir bitkidir. En büyük Calystegia türüdür ve kuvvetli tırmanıcı özellikte bir bitkidir. Güney Avrupa'ya özgüdür, ancak çekici bir bahçe bitkisi olduğu için diğer birçok bölgeye tanıtılmıştır. Calystegia silvatica subsp. fraterniflora (Mack. & Bush) Brummitt Kuzey Amerika'ya özgüdür.

Laz papatyası veya bilimsel adıyla Anthemis cretica subsp. pontica, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Adı Laz papatyası olsa da Doğu Karadeniz bölgesinde yetişmez. Güney Avrupa, Kuzeybatı Afrika, Kafkasya, Lübnan ve Anadolu'da görülmektedir. Kireçtaşı kayalık yamaçlar ve volkanik yamaçlarda yetişmektedir. Nisan ve Temmuz ayları arasında çiçeklenir.

Dianthus carthusianorum, Avrupa' ya özgü bir karanfil türüdür, İspanya'nın kuzeyinden Belçika ve Polonya'ya ya ve doğuda Ukrayna'ya kadar, kuru, çimenli habitatlarda 2500 m rakıma kadar dağlarda yetişir.

Uzunçanak veya bilimsel adıyla Dianthus crinitus, James Edward Smith tarafından tanımlanmış, karanfilgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kuzeybatı Afrika, Ege Adaları, Anadolu, Kafkasya, Suriye, Lübnan, İran, körfez ülkeleri ve Umman'a endemik olan uzunçanak, Nisan ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.

Filburnu veya bilimsel adıyla Rhynchocorys elephas, canavar otugiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye, Kafkasya, İtalya, Yunanistan, Bulgaristan ve İran'a endemik olan filburnu, 30 ila 2600 metre yükseklikteki dere kenarları, çayırlıklar ve kayalık volkanik yamaçlarda; çam, göknar, kızılağaç ve kayın ağaçlarının altında yetişmektedir. Mayıs ve Eylül ayları arasında çiçeklenir.
Erysimum artwinense, ismini Artvin ilinden almış bir Turpgiller türüdür. Güney Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesinde yetişmektedir.

Echinops spinosissimus, papatyagiller familyası içindeki Cardueae oymağına ait bir Avrupa bitki türüdür. Doğu Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve İran'a kadar uzanan güneybatı Asya'ya özgüdür.