İçeriğe atla

Dianthus

Dianthus
Korunma durumu
Değerlendirilmedi (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Caryophyllales
Familya:Caryophyllaceae
Cins:Dianthus

Dianthus, Caryophyllaceae (Karanfilgiller) familyasına bağlı bir bitki cinsidir.[1] Yaklaşık 300 kadar türü olan bir bitki cinsidir. Bitkiler, çoğunlukla Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'da doğal olarak yetişir.

Dianthus bitkileri, otsu ya da çalı şeklinde olabilirler ve yapraklar genellikle iğne şeklindedir. Çiçekler, tekli ya da küçük demetler halinde bulunur ve beş taç yapraklıdır. Çiçeklerin rengi genellikle pembe, kırmızı, beyaz ya da mor tonlarındadır.[2]

Dianthus bitkileri, iyi drene edilmiş topraklarda yetişir ve güneşli ya da yarı gölgeli bölgeleri tercih ederler. Toprak pH'sının 6 ila 7 arasında olması idealdir.[3]

Dianthus bitkilerinin tarihi, antik Roma dönemine kadar uzanmaktadır ve çiçekleri birçok kültürde geleneksel olarak kullanılmaktadır. Dianthus bitkilerinin özellikle flavonoidler, fenolik asitler ve terpenoidler gibi biyoaktif bileşenler içerdiği bilinmektedir. Bu bileşenler, bitkilerin tıbbi kullanım potansiyelini belirleyen faktörler arasındadır. Örneğin, bazı Dianthus türleri, antibakteriyel, antioksidan ve antitümör aktiviteleri nedeniyle tıbbi amaçlarla kullanılmaktadır.[4]

Dianthus türleri, genellikle bahçe süs bitkisi olarak kullanılır ve bazı türleri kesme çiçek olarak da yetiştirilir.

Dianthus cinsi, genetik olarak oldukça çeşitlidir ve birçok hibrit türü mevcuttur. Bilim insanları, Dianthus bitkilerinin genetik yapısını araştırarak, bitki ıslahı için potansiyel kullanım alanlarını belirlemeye çalışmaktadırlar.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "ITIS". 30 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2022. 
  2. ^ "Dianthus (Carnation, Cheddar Pinks, Clove Pinks, Cottage Pinks, Eastern Star, Gillyflowers, Maiden Pinks, Pinks, Rainbow Pinks, Sweet William) | North Carolina Extension Gardener Plant Toolbox". plants.ces.ncsu.edu. 4 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2023. 
  3. ^ "Cottage Pinks: Add Spice to Flower Borders". The Spruce (İngilizce). 13 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2023. 
  4. ^ "Growing Dianthus Plants - The Ultimate Care Guide - Garden Design". GardenDesign.com. 18 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yasemin</span> Zeytingiller familyasından bir bitki türü

Yasemin veya Jasminum, Oleaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir. Kuzey Amerika dışındaki bütün kıtalarda yabani olarak yetişir ve kokulu çiçeklere sahip çok yıllık bir bitkidir.

<span class="mw-page-title-main">Papatyagiller</span> iki çenekliler sınıfından bir bitki familyası

Papatyagiller, iki çenekliler sınıfından bir bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Taraxacum</span>

Taraxacum, papatyagiller (Asteraceae) familyasına ait, sarı, kısa boylu çiçekleri kaplayan geniş bitki cinsi grubu.

<span class="mw-page-title-main">Karanfil (çiçek)</span>

Karanfil, karanfilgiller (Caryophyllaceae familyasının Dianthus cinsinden karşılıklı, ensiz, sivri yapraklara sahip otsu çiçekli bitkilerin ortak adıdır. Kuzey Afrika ve Güney Afrika'da birkaç tür ve Kuzey Amerika'nın kutup bölgesinde D. repens türü olmak üzere esasen Avrupa ve Asya'ya özgü yerel bitkidir.

<span class="mw-page-title-main">Ballıbabagiller</span> bitki familyası

'Lamiaceae, Labiatae veya Türkçe adıyla 'Ballıbabagiller; 236 cins ve 7,280 tür ile temsil edilir ve dünya çapında özellikle ılıman kuşakta yayılış gösteren bir bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Zambak</span>

Zambak veya gerçek zambak (Lilium), zambakgiller (Liliaceae) familyasının çiçek soğanıyla yetişen, hepsi büyük belirgin çiçekli, otsu çiçekli bitkilerin bir cinsidir. Zambakgiller familyasında bu cinsin 110 civarı bitki türü vardır.

<span class="mw-page-title-main">Mum çiçeği</span>

Mum çiçeği, Apocynaceae familyasından Hoya cinsinden ılıman bölgelerde saksı çiçeği olarak yetiştirilen bir bitki türlerinin ortak adı. Uzun ama kendini taşıyamayan gövde (sap) yapar. Yaprakları 6–7 cm uzun ve 3–4 cm genişlikte kalın ve sert, yeşilden kahverengiye dönen renkte olup, üzeri parlaktır-mumlu gibidir.

<span class="mw-page-title-main">Elaeagnaceae</span>

Elaeagnaceae Rosales takımına bağlı bir bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Convolvulaceae</span> Çiçekli bitkilerin Solanales takımına bağlı bir familyası

Convolvulaceae, Tarlasarmaşığıgiller, Çitsarmaşığıgiller, Kahkahaçiçeğigiller veya Gündüzsefasıgiller; Solanales takımına ait, yaklaşık 58 cins ve 1.880 tür ile temsil edilen, tropikler ve ılıman kuşak başta olmak üzere dünya çapında yayılış gösteren; tatlı patates, cinsaçı ve tarla sarmaşığı gibi bitkileri içeren, bir çiçekli bitki familyasıdır.

<i>Phlomis russeliana</i>

Phlomis russeliana, Türkiye'ye özgü, Lamiaceae familyasından çiçekli bitki türüdür. Genellikle P. samia ve Phlomis viscosa ile karıştırılır. 1 metreye kadar uzayabilen, çok yıllık, dik gövdeli ve tüylü bir bitkidir. Gri-yeşil renkli yapraklar ok şeklindedir ve aşağıya bakar. Phlomis russeliana, güneş alan nemli toprakta süs çiçeği olarak yetiştirilir. - 20 santigrat derecedeki sıcaklıklara kadar hayatta kalabilir. İngiltere Kraliyet Bahçıvanlık Cemiyeti'nin Bahçe Ödülünü kazanmıştır.

Rumex ponticus, E. H. L. Krause tarafından tanımlanmış, kuzukulağıgiller familyasından bir bitki türüdür. 1800 ila 3000 metre arasındaki yamaç ve çayırlıklarda yaşamaktadır. Rumex ponticus, genellikle "Pontic Rumex" veya "Kafkas Enginarı" olarak da bilinen çok yıllık bir bitki türüdür. Rumex cinsinin yaklaşık 200 türü vardır.

<i>Örümcek çiçeği</i> bitki türü

Cleome hassleriana, örümcek çiçeği veya havai fişek çiçeği olarak bilinir. Cleomaceae familyasından Cleome cinsinin bir türüdür. Güney Amerika'nın güney kısmı, Arjantin, Paraguay, Uruguay ve güneybatı Brezilya'ya özgüdür. Aynı zamanda Güney Asya ve Haor'da dahil olmak üzere Bangladeş'te de yetişir.

<i>Dianthus alpinus</i>

Dianthus alpinus, Caryophyllaceae familya’sında, Doğu Avusturya Alpler’ ine endemik bir çiçekli bitki tür'üdür. Kısa mat oluşturan otsu çok yıllık, doğrusal ila mızrak şeklinde yapraklı, 15–25 mm uzunluğunda ve 2–5 mm genişliğindedir. Çiçekleri, haziran-ağustos ayları arasında görünen beyaz benekli koyu pembedir.

<i>Dianthus deltoides</i>

Dianthus deltoides, Batı Asya ve Avrupa ‘nın çoğuna özgü Dianthus türüdür.

<i>Bistorta officinalis</i>

Bistorta officinalis, Avrupa, Batı Asya ve Kuzey Asya'ya endemik, kuzukulağıgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Tür, Türkçede çimen eveliği olarak bilinmektedir. Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemik olan Polygonum bistorta subsp. carneum alttürü ise dağlahanası adıyla bilinmektedir.

<i>Cyclamen coum</i>

Cyclamen coum, çuhaçiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. 5 ila 8 cm uzunluğa erişebilen bitkinin, yuvarlağımsı kalp şeklinde yaprakları ve pembe kabuk şeklinde çiçekleri vardır. Bahçecilikte yer örtücü süs bitkisi olarak yetiştirilen Cyclamen coum, kışın ve Mart ayında çiçeklendiği için değerlidir.

<i>Matthiola</i> bitki cinsi

Matthiola Brassicaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Clusiaceae</span>

Clusiaceae Malpighiales takımına bağlı bir familyadır.

Verbascum calycosum, Scrophulariaceae familyasına ait bir bitki türüdür. Türkiye'nin doğu, güneydoğu, orta Anadolu bölgelerinde doğal olarak yetişir.

Gypsophila olympica, Caryophyllaceae familyasından Türkiye'ye özgü bir çiçekli bitki türüdür. Tipik olarak yaklaşık 15–30 cm yüksekliğe kadar büyüyen ve küçük, beyaz çiçek kümeleri üreten küçük, çok yıllık bir bitkidir.