İçeriğe atla

Diana Hamamları

Koordinatlar: 38°25′38″N 27°10′37″E / 38.42709°K 27.17687°D / 38.42709; 27.17687
Diana Hamamları
{{{açıklama}}}
Das Bad der Diana, Johann Georg Platzer
Türkiye üzerinde {{{raptiye}}}
{{{raptiye}}}
{{{raptiye}}}
Türkiye haritasındaki konumu.
KonumTürkiye
Bölgeİzmir
Koordinatlar38°25′38″N 27°10′37″E / 38.42709°K 27.17687°D / 38.42709; 27.17687

Diana Hamamları, İzmir'in Konak, Mersinli de bulunan tarihi bir su kaynağıdır[1]Meles deresinin kaynağında bulunur.[2] Diana Hamamları isminin verilmesinin nedeni, Diana Hamamlarının havuz içine alınmış olması ve Tanrıça Diana'ya ait bir heykel başının bu havuz içinde olmasıdır.[3]

Halkapınar Diana hamamları ile ünlenmiş bir yerleşim yeri idi. Heredot Diana Hamamlarından, “Bereket Tanrıçası Artemis’in (Diana) her gün yıkandığı yer” demiştir.[4] Diana Hamamlarından Leh rahip Ignacy Hołowiński seyahatnamesinde bahsetmiştir.[5]

Kaynakça

  1. ^ Altun, Didem Akyol (1 Aralık 2014). "Cumhuriyet Öncesi Dönemde İzmir Hastanelerinin Mekânsal Gelişimi". Tarih İncelemeleri Dergisi. 29 (2): 405-443. doi:10.18513/egetid.69177. ISSN 0257-4152. 17 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2023. 
  2. ^ "Geçmişten günümüze meles deresi". ZKÜ Bartın Orman Fakültesi Dergisi Yıl: 2006 Cilt:8 Sayı:9. 17 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2023. 
  3. ^ "İzmir Tarihi Su Yapılarının Restorasyonu". İZMİR SU VE KANALİZASYON İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. 18 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2023. 
  4. ^ Karadaş, Aylin (1 Aralık 2014). "Holocene Palaeogeographies and Coastline Changes of the Bornova Plain (Izmir)". Ege Coğrafya Dergisi (İngilizce). 23 (2): 36-52. ISSN 2636-8056. 17 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2023. 
  5. ^ Arik, Sabire (1 Ocak 2020). "LEH RAHİP IGNACY HOŁOWIŃSKI'NİN SEYAHATNAMESİNDE İZMİR VE ÇEVRESİ". Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi. 60 (1): 195-211. ISSN 2459-0150. 17 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Buca</span> İzmirin ilçesi

Buca, Türkiye'nin İzmir ilinin bir ilçesidir. Kuzeyinde Konak, kuzeydoğusunda Bornova, doğusunda Kemalpaşa, güneyinde Torbalı, güneybatısında Menderes, batısında Gaziemir ve Karabağlar ilçeleri bulunmaktadır. 517.963 kişilik nüfusla İzmir'in en kalabalık ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ege Üniversitesi</span> İzmir, Türkiyede bir devlet üniversitesi

Ege Üniversitesi, 20 Mayıs 1955 tarihinde yayımlanan 6595 sayılı kanunla 9 Mart 1956 tarihinde, İzmir'de Ege Bölgesi'nin ilk, Türkiye'nin 5. üniversitesi olarak eğitim-öğretim hayatına başlayan devlet üniversitesi. Türkiye'nin en çok tercih edilen üniversitelerinin başında gelen Ege Üniversitesi, Türkiye'de ve dünyada birçok ilklere imza atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Beylerbeyi Sarayı</span> İstanbul, Üsküdar’da bulunan tarihi bir yapı

Beylerbeyi Sarayı, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde bulunan yazlık bir Osmanlı sarayıydı. Günümüzde müze olarak kullanılan Beylerbeyi Sarayı, kendisine bağlı çeşitli yapı ve diğer unsurlardan oluşan bir kompleksin parçasıdır. Adını, bulunduğu Beylerbeyi semtinden alır. Osmanlı Padişahı Abdülaziz'in talimatıyla, 1863-1865 yıllarında, Sarkis Balyan'ın mimarlığında inşa edilmiştir.

Türkiye'deki tüm üniversitelerin listesidir. Toplamda 208 üniversite vardır. 129 devlet üniversitesi, 75 vakıf üniversitesi ve 4 vakıf meslek yüksekokulu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Faselis</span> Likyada bulunan antik Yunan ve Roma kenti

Faselis ya da Phaselis , Likya'da bulunan antik Yunan ve Roma kentidir. Günümüzde Antalya'nın Kemer ilçesi yakınlarındadır. Faselis, tarihî özelliklerinin yanında plajlarıyla da bir deniz turizmi alanı işlevi görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bahriye Üçok</span> Türk akademisyen ve siyasetçi

Bahriye Üçok, Türk tarihçi, ilahiyat akademisyeni ve siyasetçidir. Türkiye'nin ilk kadın ilahiyatçısı olan Üçok, Türkiye'de İslam tarihi, İslam'da kadınların yeri ve laiklik gibi konular üzerine çalışmalar yürüttü ve çeşitli kitaplar yayımladı. Siyasete girdiği 1971 yılından itibaren 1990 yılına kadar cumhuriyet senatörlüğü, milletvekilliği gibi görevler üstlendi. Aktif siyaset yaptığı dönemde hem mecliste hem senatoda laiklik, irtica ve Türkiye'deki dinî konularla ilgili konuşmalar yaptı ve çözüm önerileri sundu.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Körfezi</span> Ege Denizinin bir körfezi

İzmir Körfezi, Türkiye'de Karaburun Yarımadası ile Foça arasından başlayarak İzmir'i merkezden çevreleyen ve Ege Denizi'nin devamı olan bir körfezdir.

<span class="mw-page-title-main">Hamam</span>

Hamam, özel bir düzenle ısıtılan sıcak ve soğuk suyu bulunan, yıkanma amacıyla kullanılan yapı.

Çamaltı Tuzlası, İzmir'in Çiğli ilçesinde bulunan bir tuzladır. Gediz Deltası'nda 58 km²'lik alanıyla Türkiye'nin en büyüğüdür. Evliya Çelebi'nin Seyahatnâme adlı eserinde tuzladan "Tuzla-i Melemeniye" olarak bahsedilir. 1863'te İtalyanlar tarafından inşa edilen havuzlar ve tesisler ile tuzlada üretim başlamıştır. 1952'de genişletme çalışmaları yapılmıştır. Çamaltı Tuzlası, 2003 yılı itibarıyla 514.085 ton tuz üretimiyle ülke üretiminin %25'ini karşılamaktadır. TEKEL'in işlettiği tuzla, 2009'da yirmi iki yıllığına özelleştirilmiştir. Ayrıca 205 kuş türünü içinde barındıran İzmir Kuş Cenneti ve Homa Dalyanı da Çamaltı Tuzlası içinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Bahçeli, Bor</span> Niğde ilinin Bor ilçesine bağlı bir belde

Bahçeli, Niğde ilinin Bor ilçesine bağlı bir beldedir.

<span class="mw-page-title-main">Kaşkaval (peynir)</span> Türk ve Balkan peyniri

Kaşkaval sarı renkli, özel bir koyun peyniridir. İtalyanca caciocavallo kelimesinden türemiştir. TDK Sözlükte tanımı "Tekerlek biçiminde, sarı renkte, kaşara benzeyen bir tür peynir" olarak verilmiştir. Osmanlı şenlik ziyafetlerinde tüketilen bir peynir çeşididir. Evliya Çelebi Seyahatnamesinde İstanbul’da peynir üretimi yapan 400 tane esnafın olduğunu ve Kaşkaval Peyniri ile birlikte kesme peyniri ve Teleme peyniri ürettiklerinden bahsetmektedir.Evliya Çelebi Seyahatnamesinde ayrıca Çatalca'da kaşkaval peyniri üretildiğinden bahsedilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Salihli Tren İstasyonu</span>

Salihli Tren İstasyonu, Manisa'nın Salihli ilçesi Zafer Mahallesi'nde 87. Sokak üzerinde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Un helvası</span> Türk mutfağından bir tatlı

Un helvası, kavrulmuş una, şeker ve suyla hazırlanan şerbet dökülerek hazırlanan bir Türk tatlısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Meles Çayı</span>

Meles Çayı İzmir şehir sınırları içinde doğan ve denize kavuşan, tarih ve literatürde önemli bir yeri olan bir çay. Homeros'un doğumu ve eserlerine dair müşterek ve sürekli bir gelenekle ilişkilendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Marmara İlahiyat Camii</span> Cami

Marmara İlahiyat Camii, İstanbul'un Üsküdar semtinde yer alan cami ve kültür merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Caldarium</span> the hot rooms with vapor baths or hot plunges in Roman bath buildings

Calidarium, klasik Roma hamamlarında kullanılan, sıcak su dolu dalma havuzuna sahip bir oda bölümüdür.

Halkapınar, İzmir ilinin Konak ilçesine bağlı bir mahalledir. Halkapınar Aktarma Merkezi'ne adını vermektedir.

İzmir, Ege Bölgesi'nin Ege Bölümü içerisinde yer almaktadır. İlin yüzölçümü 11.891 km² olup 1.544 km² ile Bergama en geniş yüzölçümüne sahip ilçe durumundadır. En doğudaki ilçesi Kiraz, en batıdaki ilçesi Çeşme, en kuzeydeki ilçesi Bergama ve en güneydeki ilçesi Selçuk olan il kuzeyde Balıkesir, doğuda Manisa, güneyde Aydın illeri ile komşuyken batıda Ege Denizi ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Mersinli, Konak</span>

Mersinli, İzmir ilinin Konak ilçesine bağlı bir mahalledir. 2021 itibarıyla 2.307 kişilik nüfusa sahiptir. Halkapınar Aktarma Merkezi, İzmir Atatürk Stadyumu ve İzmir Halkapınar Spor Salonu mahallede bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ekmek dolması</span>

Ekmek dolması, Fodula veya nân-ı harcî, Osmanlı mutfağında olan bir çeşit dolmadır. Ege yöresi lezzetlerinden olan ekmek dolmasının ekmeği, diğer ekmek türlerinden farklı olarak, daha yumuşak bir hamurdan hazırlanır. Hamurun yumuşak olması için ise, içine şerbet eklenir.