İçeriğe atla

Diamando Kumbaki

Diamanto Kumbaki
Diamanto Kumbaki, 1944.
Doğum8 Ağustos 1926(1926-08-08)
Pire
Ölüm17 Haziran 1944 (17 yaşında)
Nikea, Attika
MilliyetYunan
VatandaşlıkYunanistan
MeslekPartizan, aktivist, müzisyen
Siyasi partiYunanistan Komünist Partisi
AileYannis Kumbakis
Maria Tsipsi

Diamanto Kumbaki (d. 8 Şubat 1926; Pire - ö. 17 Ağustos 1944;[1] Nikea, Attika), II. Dünya Savaşı sırasında Mihver Devletleri'ne karşı savaşan Yunan Direnişi partizanı. Güçlü bir komünizm destekçisi olan Koubmbaki 1944'te Nikaia, Attika'da Naziler tarafından tutuklandı, işkence gördü ve idam edildi. Savaşın ardından onurlandırılarak ismi Nikaia'daki bir meydana verildi.[2][3]

Diamanto Kumbaki, 8 Şubat 1926'da Pire'de doğdu. Ailesi Keratsini'de yaşayan Yannis Kombakis ve Maria Tsipsi idi.[4]

Yunanistan Komünist Partisi'ne bağlı Birleşik Panhellenik Gençlik Örgütü'ne bağlı Halk Mücadelesini Savunma Örgütü'ne girdi ve Nazilerle işbirliği yapan Güvenlik Taburları ile savaştı. Çatışmalar sonucu Tampouria ve Amphiali bölgelerinde yaralandı.

17 Ağustos 1944'te Kokkinia Baskını'nda Naziler ve Yunan işbirlikçileri tarafından tutuklandı. İşbirlikçiler tarafından yoğun işkenceye maruz kaldıktan sonra infaz edildi.[5] Öldürüldüğünde 18 yaşını bile doldurmamıştı.

Mirası

Diamanto Kumbaki'nin ismi Nikea, Attika'daki bir meydana verildi.[1]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "Εγκαινιάζεται η πλατεία Κουμπάκη" (Yunanca). Rizospastis.gr. 3 Kasım 2005. Erişim tarihi: 22 Nisan 2019. 
  2. ^ Μπουρνάζος, Στρατής (28 Kasım 2017). "Τάσος Κωστόπουλος, Η απαγορευμένη γλώσσα. Κρατική καταστολή των σλαβικών διαλέκτων στην ελληνική Μακεδονία, Μαύρη Λίστα, Αθήνα 2000,405 σελ". Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης. Cilt 17. s. 175. doi:10.12681/hpsa.15198. ISSN 2585-3031. 
  3. ^ Καβαλλιεράκης, Στέϕανος (10 Haziran 2016). "Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Η Ελλάδα της λήθης και της αλήθειας. Από τη μακρά εϕηβεία στη βίαια ενηλικίωση, εκδόσεις θεμέλιο, αθήνα 2012, 234 σελ". Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας. Cilt 31. s. 228. doi:10.12681/sas.10304. ISSN 1108-3697. 
  4. ^ "εφ. "Ριζοσπάστης"" (Yunanca). Rizospastis.gr. Erişim tarihi: 22 Nisan 2019. []
  5. ^ Ιάσονας Χανδρινός:Το τιμωρό χέρι του λαού Η δράση της ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ στην κατεχόμενη πρωτεύουσα 1942-1944,εκδόσεις Θεμέλιο σελ. 235

İlgili Araştırma Makaleleri

Karoutes Savaşı, Yunan Direnişi sırasında ELAS ile işgalci Almanya arasında gerçekleşen savaştır. ELAS gerillaları yapmış olduğu baskın birkaç saat süren savaş sonucunda zaferle sonuçlandırdı. Bölge komutanı Otto Weber, iki komutanın öldürülmesi ile birlikte direnişçilere bir subay yollayarak sağ kalan Almanların teslim olacağını belirtti. Direnişçiler bunu kabul ederek Almanları esir aldı.

Agorelitsas Savaşı, Yunan Direnişi sırasında ELAS ile işgalci Almanya arasında gerçekleşen savaştır. ELAS gerillaları gıda ve askeri malzeme olarak bol olan bir Alman konvoyunun Agorelitsas bölgesinden geçeceğini haber aldı. Bunun üzerine gerillalar yolda pusu kurarak Almanları bekledi. Konvoy gelince harekete geçen komünistler konvoyunu yok etmeyi başardı. Çatışmalar sırasında komünistlerin liderlerinden Binbaşı Elias Sfakianakis öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Rosarte Korosu</span> Yunanistanda Koro

Rosarte, Atina Belediyesi'nin çocuk korosu ve Yunan Yayın Kuruluşu'nun bir korosu olduğu için en önemli Yunan korolarından biridir. Koro, Şubat 2008'den bu yana Atina Belediyesi'nin müzik topluluklarına aittir.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'ın Mihver Devletleri tarafından işgali</span>

Yunanistan'ın Mihver Devletleri tarafından işgali, Yunanistan'ın II. Dünya Savaşı sırasında Mihver devletleri tarafından işgal edilmesini tanımlamaktadır. Nisan 1941 tarihinde Nazi Almanyası, Ekim 1940'tan bu yana Yunanistan ile savaş halinde olan müttefiki Faşist İtalya'ya yardım etmek için Yunanistan'ı işgal etti. Girit'in işgalini takiben, Yunanistan'ın tamamı Haziran 1941'de işgal edildi. Anakaranın işgali Almanya ve müttefiki Bulgaristan'ın Ekim 1944'ün başlarında Müttefiklerin baskısı altında çekilmeye zorlanmasına kadar sürdü. Ancak, Mayıs ve Haziran 1945'te Almanya'nın teslim olmasına kadar Girit ve bazı Ege Adaları Nazi kontrolünde kaldı.

Devrimci Halk Mücadelesi veya kısaca ELA (ΕΛΑ), 1975'te kurulup 1995'te dağılan kentsel gerilla savaşı yürüten Marksist-Leninist örgüt. Döneminde Yunanistan hükûmeti tarafından en büyük terör örgütü olarak tanımlandı. ELA, 17 Kasım Devrimci Örgütü ile birlikte Yunanistan'da komünizm mücadelesi veren en kitlesel organizasyondan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">İlektra Apostolu</span>

İlektra Apostolu Yunan Direnişi mensubu Yunanistan Komünist Partisi üyesi komünist partizan, kadın hakları savunucu. Hellenic Gendarmerie'nin bir bölümü olan işbirlikçi Özel Güvenlik Müdürlüğü tarafından antifaşist faaliyeti nedeniyle idam edildi. Davranışlarının yanı sıra sorgulayıcısına verdiği yanıtlarla tanınır. Nazi sorgulayıcının "Nerelisiniz?" sorusuna "Ben Yunanistan'danım." yanıtını verir. Ardından şu diyalog geçer: "Nerede yaşıyorsun? Yunanistan'da. Adın ne? Yunan. Ortak çalışanların kimler? Yunanların hepsi. Ne iş yapıyorsun? Yunan halkı için çalışıyorum."

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde Yunanlar</span> Rumlar, Osmanlı hâkimiyetinden ayrılarak Güney Rusya ve Güney Kafkasyada Karadeniz kıyılarına yerleşmişlerdir

Sovyetler Birliği'nde Yunanlar, Sovyetler Birliği sınırları içerisinde içinde yaşayan Yunan kişi veya grupları betimler. Yunanlılar, MÖ 6. yüzyıldan itibaren bugünkü Güney Rusya'da mevcuttu. bu yerleşimciler yerli nüfusa asimile oldu. Modern Rusya'daki Yunan azınlıkların büyük çoğunluğu, Bizans İmparatorluğu, Doğu Trakya ve Trabzon İmparatorluğu'ndan Pontus Rumlarından gelen Orta Çağ Yunan mültecilerinin, tüccarlarının ve göçmenlerinin torunlarıdır. 15. yüzyıl ile 1828-29 İkinci Rus-Türk Savaşı arasında çeşitli dalgalar halinde ağırlıklı olarak Güney Rusya ve Güney Kafkasya'ya yerleşen Doğu Anadolulular. Pontus Rumlarının Soykırımı sırasında olduğu gibi, hayatta kalanlar Yukarı Pontus'a (SSCB'de) kaçtı.

<span class="mw-page-title-main">Patision Caddesi</span>

Patision Caddesi Yunanistan'ın başkenti Atina'nın en önemli caddelerinden biridir. Esas adı Patision olan caddenin adı 28 Ekim Caddesi olarak değiştirlmiş, böylece Yunan diktatörü İoannis Metaksas'ın İtalyan diktatörü Benito Mussolini'nin Yunanistan'a İtalyan kontrolüne girmesi için yaptığı ültimatomu reddederek Yunan-İtalyan Savaşını başlattığı tarih anılmıştır.

Yannis Hamilakis Yunan arkeolog ve yazar. Brown Üniversitesi'nde Yunan Çalışmaları profesörü olmakla birlikte, tarihöncesi Ege'nin arkeolojisi hakkında çalışmaları vardır. İlgi alanları arasında etnografya, antropoloji, milliyetçilik ve postkolonyalizm gibi konu başlıkları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tolis Voskopulos</span>

Apostolos "Tolis" Voskopoulos, Yunan şarkıcı, oyuncu ve besteci.

Kypros Chrysostomides, Baf'ın Kathikas köyünde doğan Kıbrıslı siyasetçi ve Kıbrıs Parlamentosu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Dionysiou Areopagitou Caddesi</span> Yunanistanda bir cadde

Dionysiou Areopagitou Caddesi, Atina'nın Makrygianni semtinde, Akropolis'in güney yamacına bitişik, yayalaştırılmış bir caddedir. Adını, Havarilerin Elçileri'ne göre Havari Pavlus'un vaazından sonra Hıristiyanlığa geçen ilk Atinalı ve Atina şehrinin koruyucu azizi olan Areopagite Dionysius'tan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Antimos Gazis</span>

Antimos veya Anthim Gazis bir Yunan din adamı, yazar, haritacı, coğrafyacı ve Avrupa fikirlerinin Yunan coğrafyasında yayılması için mücadele etmiş en önemli aydınlardan biriydi.

Georgios Glarakis (1789-1855) Yunan bilgin, doktor, filozof ve politikacıydı, üç ulusal mecliste de seçilmiş temsilci olarak bulundu, bakanlık ve yeni kurulan Yunan devletinin birçok pozisyonunda devlet görevlisi olarak bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Rokka Camii</span>

Rokka Camii, Yunanistan'ın Narda kentinde bulunan bir camiydi. Cami, 15. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edildiği düşünülmekte olup Narda'daki sekiz camiden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Georgios Sotiriou</span>

Georgios Sotiriou, Yunan arkeolog, sanat tarihçisi ve akademisyendi. Anastasios Orlandos ile birlikte Yunanistan'da Bizans arkeolojisinin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Hayriyye Medresesi</span>

Hayriyye Medresesi veya Medrese-i Hayriyye, Yunanistan'ın Gümülcine kentinde bulunan eski bir medrese ve azınlık okuludur. 1730 yılında Osmanlı döneminde kurulmuş olup Osmanlı Kayalı Medresesi kompleksini ve bir zamanlar Softalar Medresesi'nin bulunduğu halk pazarındaki bazı yeni binaları içermektedir.

Mary Chronopoulou ; Yunan oyuncu. 1960'lı yılların en popüler aktrislerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Evrenos Bey Hanı</span>

Evrenos Bey Hanı, Trajanopolis Hanı, veya Kara Ilıca'daki Han, Kuzey Yunanistan'da bulunan ve Balkanlardaki en eski Osmanlı eserlerinden olan bir kervansaraydır. 1370–1390 yılları arasında Gazi Ahmet Evrenos Bey tarafından Trajanopolis Kaplıcaları'nın yanında inşa ettirilmiştir. Dedeağaç'ın on iki kilometre kuzeydoğusunda yer alan Evrenos Bey Hanı, 38.8 metreye 13 metre uzunluğunda dikdörtgen planlı bir yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ayasofya (Drama)</span> Drama, Yunanistandaki tarihi bir Ortodoks kilisesi

Ayasofya veya Kutsal Bilgelik Kilisesi, Yunanistan'ın Drama kentinde bulunan 10. yüzyıla tarihlenen bir Bizans kilisesidir.