İçeriğe atla

Dia (yazılım)

Dia
Orijinal yazar(lar)Alexander Larsson
Geliştirici(ler)Dia geliştiricileri
İlk yayınlanma31 Ağustos 1998 (26 yıl önce) (31 Ağustos 1998)[1]
Güncel sürüm0.97.3[2] Bunu Vikiveri'de düzenleyin / 5 Eylül 2014
Programlama diliC, Ruby
TürDiyagram yazılımı
Resmî sitesiResmî site
Kod deposugitlab.gnome.org/GNOME/dia/ (upstream), github.com/GNOME/dia (mirror)

Dia (/ˈdə/),[3] orijinal olarak Alexander Larsson tarafından geliştirilen ücretsiz ve açık kaynak kodlu genel amaçlı diyagram oluşturma yazılımıdır.[1] GIMP ve Inkscape'e benzer kontrollü tek belge arabirimi (SDI) kullanır.

Özellikler

Dia, farklı ihtiyaçlar için çeşitli şekil paketleriyle modüler bir tasarıma sahiptir: akış şeması, ağ şemaları, devre şemaları ve daha fazlası. Çeşitli kategorilerdeki sembollerin ve bağlaçların birlikte yerleştirilmesini kısıtlamaz.

Dia, varlık-ilişki modelleri, UML diyagramları, akış şemaları, ağ şemaları ve basit elektrik devreleri çizmeye yardımcı olacak özel nesnelere sahiptir. Şekli çizmek için Ölçeklenebilir Vektör Grafiklerinin (SVG) bir alt kümesini kullanarak basit XML dosyaları yazarak yeni şekiller için destek eklemek de mümkündür.

Dia, diyagramları, varsayılan olarak yerden tasarruf etmek gzip ile sıkıştırılmış özel bir XML biçiminde yükler ve kaydeder. Birden çok sayfaya yayılan büyük diyagramları yazdırabilir[4] ve ayrıca Python programlama dili kullanılarak yazılabilir.

Dışa aktarma/Kayıt

Dia, diyagramları aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli biçimlerde dışa aktarabilir:

  • EPS (Encapsulated PostScript)
  • SVG (Scalable Vector Graphics)
  • DXF (Autocad's Drawing Interchange format)
  • CGM (Computer Graphics Metafile, ISO standardı 8632 ile tanımlanır)
  • WMF (Windows Meta File)
  • PNG (Portable Network Graphics)
  • JPEG (Joint Photographic Experts Group)
  • VDX (Microsoft's XML for Visio Drawing)

Geliştirme

Dia aslen Alexander Larsson tarafından yaratıldı, ancak GNOME ve diğer projeler üzerinde çalışmaya devam etti. James Henstridge baş geliştirici olarak görevi devraldı, ancak başka projelere de geçti. Onu Cyrille Chepelov ve ardından Lars Ræder Clausen izledi.

Dia şu anda Hans Breuer, Steffen Macke ve Sameer Sahasrabuddhe tarafından sürdürülmektedir.

C ile yazılmıştır ve Python'da uzantı yazmayı da destekleyen bir uzantı sistemine sahiptir.

Ayrıca bakınız

  • ATLAS Dönüşüm Dili
  • diagrams.net
  • UML araçlarının listesi
  • Vektör grafik editörlerinin listesi

Kaynakça

  1. ^ a b Larsson, Alexander. "Initial revision". GitLab Dia Repository. 27 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2020. 
  2. ^ "dia-0.97.3: 2014-09-05". 5 Eylül 2014. 
  3. ^ "Dia Frequently Asked Questions". 17 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2008. 
  4. ^ "Dia". ohloh. Geeknet, Inc. 30 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2010. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ölçeklenebilir Vektör Grafikleri</span> 1999 yılından bu yana W3C Konsorsiyumu tarafından geliştirilen açık standart XML tabanlı bir vektörel grafik biçimi

Ölçeklenebilir Vektör Grafikleri, 1999 yılından bu yana W3C Konsorsiyumu tarafından geliştirilen açık standart XML tabanlı bir vektörel grafik biçimidir. W3C Konsorsiyumu tarafından kullanımı tavsiye edilen bir dosya biçimidir.

<span class="mw-page-title-main">Vektörel grafik</span>

Vektörel grafik, çözünürlükten bağımsız; her bir nesnenin matematiksel ifadelerle oluşturulduğu ve en önemlisi detay kaybetmeden herhangi bir boyuta yeniden ölçeklendirilebilen bilgisayar grafik türüdür. Grafikler belli bir ölçüye göre oluşur. Bitmap tabanlı resimler(Örneğin jpeg, bmp, png, gif vb. formatlardaki) pixel tabanlı programlarla oluşturulmaktadır ve vektör grafikleri de vektörel tabanlı programlarla oluşturulmaktadır. Vektör grafikleri genelde firma logoları, yazı içeren resimler, teknik ve hassasiyet gerektiren çizimler vb. alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">KDE uygulamaları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

KDE Gear, KDE topluluğu tarafından geliştirilen uygulamalar ve destekleyici kitaplıklar seti olup ağırlıkla Linux tabanlı işletim sistemlerde kullanılır fakat çoğunlukla çok platformludur ve ortak bir yayın programı içerisinde yayınlanır.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Silverlight</span>

Microsoft Silverlight, ağ uygulamaları için animasyon, vektör, 3D grafik ve görüntü oynatma imkânları sağlayan zengin internet uygulamaları geliştirme düzlemidir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Visio</span>

Microsoft Visio, bir diyagram oluşturma ve vektör grafik uygulamasıdır ve Microsoft Office ailesinin bir parçasıdır. Ürün ilk olarak 1992 yılında Shapeware Corporation tarafından tanıtıldı. 2000 yılında Microsoft tarafından satın alındı.. Office Visio yazılımının son sürümü Visio 2019'tür.

<span class="mw-page-title-main">Inkscape</span>

Inkscape, GNU Genel Kamu Lisansı ile dağıtılan, özgür ve ücretsiz bir vektörel grafik düzenleme yazılımıdır. Inkscape, logo ve afiş tasarımı ile çeşitli grafik işlemlerine olanak sağlamaktadır. Ayrıca yazılım ile var olan resimleri de düzenlemek mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Qt (çalışma alanı)</span>

Qt, birden çok platformu destekleyen bir grafiksel kullanıcı arayüzü geliştirme araç takımıdır. Genellikle GUI programları geliştirmek için kullanılsa da gelişmiş kütüphanesi GUI bileşenlerinin dışında birçok araç içermektedir. Qt, en çok KDE masaüstü ortamında, Opera ağ tarayıcısında ve Skype anlık mesajlaşma programlarında kullanılmasıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">LibreOffice Draw</span>

LibreOffice Draw, özgür ve ücretsiz LibreOffice yazılım ailesinin vektörel çizim ve şema oluşturma uygulaması. Yerel dosya biçimi olarak bir ISO/IEC standardı olan OpenDocument Format (ODF) biçimlerinden .odt biçimini kullanır. Microsoft Visio'nun yerel dosya biçimlerindeki (.vsd) dosyalarını içeri aktarabilir.

<span class="mw-page-title-main">Internet Explorer 9</span>

Internet Explorer 9 (IE9). Microsoft tarafından geliştirilen Internet Explorer Web tarayıcısının 9. sürümüdür. 11 Mart 2011 yılında sunuldu. 2009 yılında tanıtılmış olan Internet Explorer 8'in yerini aldı. 2012 yılında ise yerini Internet Explorer 10 aldı. Microsoft, Internet Explorer 9'u ana bant dışı bir sürüm olarak yayınladı. Internet Explorer 9 için sistem gereksinimleri Windows 7, Windows Server 2008 R2, Windows Vista SP2 veya Platform Güncellemeli Windows Server 2008 SP2'dir. Windows XP ve önceki sürümler desteklenmez. Internet Explorer 9, Internet Explorer'ın Windows Vista ve Windows Server 2008'de desteklenen son sürümüdür. Hem IA-32, hem de X86-64 yapıları mevcuttur.

GRASS GIS taramalı, vektör topolojisi destekli, görüntü işleme ve grafik verileri işleme kapasitesine sahip bir ücretsiz, açık kaynak coğrafi bilgi sistemi (GIS)'dir.

SFML (Simple and Fast Multimedia Library), bilgisayar bileşenleri için basit arayüz sağlayan platform bağımsız yazılım geliştirme kütüphanesi. C++ ile nesne yönelimli olarak geliştirilmiştir ve C, D, Java, Python, Ruby, .NET, Go, Rust, OCaml, Euphoria ve Nimrod gibi programlama dilleri için de bağlayıcıları vardır. Android ve iOS için uygulama geliştirebilmeyi sağlayacak deneysel portu SFML'nin 2.2 sürümüyle birlikte gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft PhotoDraw</span>

Microsoft PhotoDraw Microsoft tarafından geliştirilmiş bir vektör grafikleri ve raster görüntüleme yazılımı paketidir.

Raster grafik editörü kullanıcıların bilgisayar ekranında görüntüleri etkileşimli olarak oluşturup düzenlemelerine ve bunları JPEG, Portable Network Graphics (PNG), Graphics Interchange Format (GIF) ve TIFF gibi birçok bitmap veya raster grafik formatlarından birinde kaydetmelerine olanak tanıyan bir bilgisayar programıdır. Hızlı grafik düzenleyici, rötuş işlemlerinin belirli bir repertuvarını desteklemektedir. Programa bağlı olarak, yetenekler yazılımın kullanımı ile genişletilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Vektör grafik editörü</span>

Vektör grafik editörü kullanıcıların bir bilgisayarda vektör grafikleri interaktif olarak oluşturup düzenlemesine ve bunları EPS, PDF, Windows Metafile, Ölçeklenebilir Vektör Grafikleri (SVG) veya VML gibi birçok popüler vektörel grafik formatından birine kaydetmesine olanak tanıyan bir bilgisayar programıdır.

<span class="mw-page-title-main">Metin tabanlı kullanıcı arayüzü</span> bir metin ekranına çıktı vermeye veya onu kontrol etmeye dayalı arabirim türü

Metin tabanlı kullanıcı arayüzü, metinsel kullanıcı arayüzü veya terminal kullanıcı arabirimi olarak da adlandırılır, grafik kullanıcı arayüzlerinin (GUI) icadından bir süre sonra ortaya çıkan ve onu grafik kullanıcı arayüzünden ayırt etmek için türetilen yeni bir terimdir. TUI'de bilgisayar grafikleri metin kipinde görüntülenir. Gelişmiş bir TUI, GUI'ler gibi tüm ekran alanını kullanabilir ve fare ve diğer girişleri kabul edebilir.

<span class="mw-page-title-main">Diagrams.net</span>

diagrams.net, HTML5 ve JavaScript ile geliştirilmiş özgür ve açık kaynaklı bir çapraz platform grafik çizim yazılımıdır. Arayüzü, akış şemaları, tel kafesler, UML şemaları, organizasyon şemaları ve ağ şemaları gibi şemalar oluşturmak için kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">FontForge</span>

FontForge, birçok yaygın yazı tipi formatını destekleyen bir FOSS yazı tipi düzenleyicisidir. 2012 yılına kadar esas olarak George Williams tarafından geliştirilen FontForge ücretsiz bir yazılımdır ve GNU Genel Kamu Lisansı Sürüm 3 ile 3 maddelik BSD lisansının bir karışımı altında piyasaya sürülmüştür. Linux, Windows ve macOS dahil olmak üzere işletim sistemleri için mevcuttur ve 12 dilde yerelleştirilmiştir.

yEd diyagram oluşturma programı

yEd çoklu belge arayüzüne sahip genel amaçlı bir diyagram oluşturma programıdır.

PGF/Ti<i>k</i>Z Geometrik / cebirsel bir tanımlamadan vektör grafikleri üretmek için kullanılan dil çifti

PGF/TikZ, nokta, çizgi, ok, yol, daire, elips ve çokgen çizimi gibi standart özelliklere sahip bir geometrik/cebirsel tanımlamadan vektör grafikleri üretmek için kullanılan bir çift dildir. PGF alt düzey bir dildir, TikZ ise PGF kullanan bir dizi üst düzey makrodur. Üst düzey PGF ve TikZ komutları TeX makroları olarak çağrılır, ancak PSTricks'in aksine, PGF/TikZ grafiklerinin kendileri MetaPost'a benzeyen bir dilde tanımlanır. Till Tantau PGF ve TikZ dillerinin tasarımcısıdır. Aynı zamanda PGF ve TikZ için TeX ile yazılmış bilinen tek yorumlayıcının da ana geliştiricisidir. PGF, "Taşınabilir Grafik Biçimi "nin kısaltmasıdır. TikZ, PGF'nin 0.95 sürümünde tanıtılmıştır ve "TikZ ist kein Zeichenprogramm" ifadesinin özyinelemeli kısaltmasıdır.

PSTricks, PostScript çizimlerinin doğrudan TeX veya LaTeX kaynak koduna dahil edilmesini sağlayan bir dizi makrodur. İlk olarak Timothy Van Zandt tarafından yazılmıştır ve son yıllarda Denis Girou, Sebastian Rahtz ve Herbert Voss tarafından sürdürülmüştür.