İçeriğe atla

Dişi Köpek (film, 1931)

Dişi Köpek
La Chienne
"Dişi Köpek" (La Chienne) filminin afişi
YönetmenJean Renoir
YapımcıPierre Braunberger
Roger Richebé
SenaristAndré Girard
Jean Renoir
Georges de La Fouchardière (roman)
OyuncularMichel Simon
Janie Marèse
Georges Flamant
Roger Gaillard
Görüntü yönetmeniTheodor Sparkuhl
KurguMarguerite Renoir
CinsiSinema filmi
TürüPsikolojik dram
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı1931
Çıkış tarih(ler)i19 Kasım 1931, Fransa
27 Eylül 1975, New York Film Festivali, ABD
Süre91 dakika
ÜlkeFransa Fransa
DilFransızca
Diğer adlarıDişi Köpek (Türkiye)
Bitch (İngilizce ad)
Isn't Life a Bitch? (Uluslararası)
La cagna (İtalya)
La golfa (İspanya)
Die Hündin (Almanya)

Dişi Köpek[1][2] 1931 Fransa yapımı, şiirsel gerçekçi psikolojik dramatik filmdir. Özgün adı La Chienne olan filmin uluslararası İngilizce adları Bitch ve Isn't Life a Bitch?'tir. Hayli tartışma yaratmış olan bu psikolojik dram içeriği nedeniyle uzun yıllar ABD'de gösterim şansı bulamadı. Film çevrildikten ancak 44 yıl sonra 27 Eylül 1975'te New York Film Festivali'nde gösterilebildi. Bu nedenle son yıllara kadar bu İngilizce isimler kullanılamadı.[3][4]

Georges de La Fouchardière'in 1930 tarihinde yayımladığı aynı adlı romanından André Girard'in uyarlayıp senaryosunu yazdığı filmi Jean Renoir yönetmiştir. Renoir aynı zamanda senaryonun yazılmasına da katkıda bulunmuştur. Başlıca rollerinde Michel Simon, Janie Marèse, Georges Flamant ve Roger Gaillard'ın oynadıkları "Dişi Köpek" Jean Renoir'ın filmografisindeki ikinci sesli filmidir (Bir önceki filmi 1931 tarihli On Purge Bébé sadece 46 dakika uzunluğunda olduğu için bu film onun ilk uzun metrajlı sesli filmidir). Filmin siyah beyaz görüntülerini Theodor Sparkuhl çekmiştir.

Şiirsel Gerçekçilik sinema akımının babası olarak anılan ve aynı zamanda da ünlü empresyonist ressam Auguste Renoir'ın oğlu olan Jean Renoir, bu filminde aşağı tabakadan insanlar arasında geçen bir aşk ve kıskançlık öyküsünü anlatır. Öykünün geçtiği sosyal çevreyi betimlerken ayrıntıları gerektiği gibi vurgulayabilmek için "saha derinliği"ni de alabildiğince yüksek tutmuştur, yani kameraya en yakın ve en uzak nesnelerin aynı netlikte filme aktarmıştır. Sinemada daha önce denenmemiş bu yöntem sonradan Orson Welles ve William Wyler gibi Amerikalı yönetmenler tarafından da benimsenecektir.[1]

Şiirsel Gerçekçilik sinema akımının ilk örneklerinden biri olan "Dişi Köpek", ünlü sinemacı Charlie Chaplin'in de en beğendiği filmlerin başında gelmekteydi. Chaplin filmi yere göğe sığdıramamıştı.[2]

Konusu

Yumuşak başlı ve kendi halinde bir banka veznedarı olan Maurice (Michel Simon)'in, Adele (Magdelaine Bérubet) adlı cadaloz bir kadınla mutsuz bir evliliği vardır. 40'lı yaşlarındaki Maurice'in hayattaki tek zevki yağlı boya resim yapmaktır, ama huysuz karısının muhalefeti nedeniyle bu çok sevdiği hobisiyle ancak gecenin geç saatlerinde veya hafta sonlarında uğraşma fırsatı bulabilir.

Maurice bir gece evine dönerken sokakta sarhoş bir adamın bir kadını dövdüğünü görür, yanlarına giderek kadını yerde sızıp kalan adamın elinden kurtarır. Lulu (Janie Marèse) adındaki bu kadına hemen aşık olan Maurice ona bir ev tutar ve masraflarını karşılamaya başlar. Lulu'nun bir sokak fahişesi, onu döven adamın da muhabbet tellalı olan erkek arkadaşı Dede (Georges Flamant) olduğunu henüz bilmemektedir. Lulu her şeye rağmen halâ Dede'ye aşıktır ve sürekli borç içinde olan bu kadın satıcısına para yetiştirmek için Maurice'i seviyormuş gibi görünür ve ondan para sızdırmayı sürdürür.

Maurice, yaptığı bazı tabloları karısı evde istemediği için metresi Lulu'ya verir. Lulu'nun evinde tabloları gören Dede ise borçlarını kapatmak için bunları Clara Wood sahte imzasıyla bir resim galerisine satar. Clara Wood'un Amerikalı ünlü bir ressam olduğuna inanan galerici bunları yüksek fiyatlarla vitrinine koyar. Vitrinde kendi resimlerini gören Maurice yine de Lulu'yu affeder ve galeriye sattığını bile bile ona kendi resimlerini vermeye devam eder. Resimlere imzasını koyan aslında Lulu'dur ve resim çevreleri artık iyi satan bu tabloları yapan Clara Woodun Lulu olduğunu sanırlar.

Bir gün Lulu ve Dede'yi aynı yatakta yakalayan Maurice yıkılır, Dede'nin olmadığı başka bir zaman geçirdiği bir kıskançlık krizi sırasında Lulu'yu öldürür. Ama polis cinayeti Dede'nin işlediği kanaatindedir. Bütün deliller de aleyhinde olduğu için Dede yargılanır, suçlu bulunur ve giyotinle idam edilir. Maurice ise banka kasasından Lulu için gizlice aşırdığı paralar yüzünden işinden atılır. Zaten suçsuz birinin idamına sebep olduğu için vicdan azabı çeken Maurice iyice bunalma girerek bir sokak serserisine dönüşür. Sefil giysileri içinde perişan bir şekilde resim galerisinin vitrinine bakarken zengin birinin yıllar önce yaptığı kendi portresini satın aldığını ve dışarıda bekleyen arabasına yüklediğini görür ve heyecanlanıp ona doğru koşar. Ama bu heyecanının sebebi resim değil adamın yere düşürdüğü birkaç Frank paradır aslında.

Oyuncu kadrosu

Lulu (Janie Marèse) ve Maurice (Michel Simon) filmin bir sahnesinde.
Oyuncu Rolü
Michel SimonMaurice Legrand
Janie MarèseLucienne Pelletier (Lulu)
Georges FlamantAndre 'Dede' Govain
Roger GaillardAlexis Godard
Romain BouquetHenriot
Pierre DestyGustave
Mlle DoryansYvonne
Lucien ManciniWallstein
Jane PiersonConcierge
Christian ArgentinSorgu Hakimi
Max DalbanBernard
Jean GehretDugodet
Magdeleine BérubetAdele

Filmin yeni çevrimi

1945 yılında Avusturya asıllı yönetmen Fritz Lang filmi Amerika'da Scarlet Street (Kırmızı Fener) adıyla kara film tarzında yeniden sinemaya aktardı. Başrollerinde Edward G. Robinson, Joan Bennett ve Dan Duryea'nın oynadıkları bu yeniden yapım ABD filmi de önceki gibi yine siyah beyazdı. Bu filmde öncekinden farklı olarak senaryo yazılırken Georges de LaFouchardière'nin romanının yanı sıra yine bir Fransız yazar André Mouézy-Éon'un roman ve oyunundan da yararlanılmıştır.[5]

Notlar

  • Filmin kadın başrol oyuncusu Janie Marèse (filmde Lulu'yu canlandırıyordu), 16 Ağustos 1931 tarihinde "Le Chienne" filminin galasına giderken Fransız Rivyerası'nda geçirdiği trafik kazasında öldü. Kaza yapan arabayı da filmde Dede rolünü oynayan Georges Flamant kullanıyordu. Marèse öldüğünde henüz 23 yaşındaydı.[6]
  • Film biterken sonuna eklenen yazıdan 1997 yılında filmin ses kuşağının bir restorasyondan geçirilmiş olduğu anlaşılmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ a b Dorsay, Atilla (1995). 100 Yılın 100 Yönetmeni. Remzi Kitabevi. ss. sayfa 103.  Türkçe isim için referans1.
  2. ^ a b Teksoy, Rekin (2005). Rekin Teksoy'un Sinema Tarihi. Oğlak Yayınları. ss. sayfa 227.  Türkçe isim için referans2.
  3. ^ "La Chienne > Overview" (İngilizce). AllMovie. 10 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2009. 
  4. ^ "La chienne (1931) - Release dates" (İngilizce). IMDb. 15 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2009. 
  5. ^ "Scarlet Street (1945)" (İngilizce). IMDb. 27 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2009. 
  6. ^ "Janie Marèse" (İngilizce). IMDb. 17 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2009. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pierre Auguste Renoir</span> Fransız heykeltıraş ve ressam (1841 – 1919)

Pierre Auguste Renoir, İzlenimcilik akımının başta gelenlerinden Fransız ressam.

<span class="mw-page-title-main">Jean Renoir</span> Fransız film yönetmeni ve senarist (1894 – 1979)

Jean Renoir, Fransız film yönetmeni, sinema oyuncusu ve yazardır. Empresyonist ressam Pierre Auguste Renoir'in oğludur.

<i>Güzel ile Hayvan</i> (film)

Güzel ile Hayvan, 1946 Fransa yapımı romantik fantezi filmidir. Özgün adı La Belle et La Bête olan film Anglosakson ülkelerinde Beauty and the Beast olarak adlandırılır. Türkiye'de zaman zaman Güzel ve Çirkin adı ile gösterime sunulduğu da olmuştur. Fransız romancı Jeanne-Marie Le Prince de Beaumont'un 1756'da yazmış olduğu çok bilinen ünlü masalından yola çıkarak Jean Cocteau'nun senaryosunu yazdığı ve yönettiği filmin başrollerinde Jean Marais ve Josette Day oynamışlardır. Cocteau'nün gedikli oyuncusu Marais bu filmde üç rolü birden oynuyor.

<i>Harp Esirleri</i>

Harp Esirleri 1937 Fransa yapımı dramatik savaş filmidir. Özgün adı La Grande Illusion dır.

<i>Sonsuz Sokaklar</i> (film, 1954) 1954 İtalya yapımı melodramatik film

Sonsuz Sokaklar 1954 İtalya yapımı melodramatik filmdir. Özgün adı La Strada dır. İngilizce konuşulan ülkelerde özgün adının tam karşılığı olan The Road adı ile gösterilmiştir.

<i>Çılgın Pierrot</i>

Çılgın Pierrot, 1965 Fransa-İtalya ortak yapımı romantik dramatik filmdir. Özgün adı Pierrot le Fou olan film Amerikalı cinayet-macera romanları yazarı Lionel White'ın Obsession adlı romanının serbest bir uyarlamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Prévert</span> Fransız yazar (1900-1977)

Jacques Prévert, Fransız şair ve senaristtir. Paroles adlı şiir derlemesindeki kelime oyunlarıyla büyük yankı buldu. Toplumsal umut ve aşk üzerine baladlarıyla ve yaptığı resim ve kolaj çalışmalarıyla da bilinir.

<i>Ruhların Giuliettası</i>

Ruhların Giulietta'sı 1965 İtalya Fransa ortak yapımı fantastik dramatik filmdir. Özgün adı Giulietta Degli Spiriti'dir. İngilizce konuşulan ülkelerde Juliet of the Spirits adı ile gösterime sunulmuştur.

Donanmanın Melekleri 1959 ABD yapımı komedi filmidir. Özgün adı Operation Petticoat olan film Ekim 1963'te Türkiye'de sinemalarda gösterime girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şiirsel gerçekçilik</span>

Şiirsel gerçekçilik 1930'larda Fransa'da ortaya çıkmış ve II. Dünya Savaşı'nın sonuna dek etkisini sürdürmüş sinema akımına verilen addır. Türkçede bazen "şairane gerçekçilik" olarak da geçer.

<i>Oyunun Kuralı</i> (film, 1939)

Oyunun Kuralı 1939 Fransa yapımı komedi filmdir. Filmin açılış yazılarında da belirtildiği gibi bir dramatik fantezi filmidir. Özgün adı La Règle du Jeu dür. İngilizce konuşulan ülkelerde The Rules of the Game adı ile gösterime giren filmin Türkiye'de Kocası ve Aşığı adı ile de gösterildiğine dair kayıtlar vardır.

Köpek şu anlamlara gelebilir:

<i>Montparnasse 19</i>

Montparnasse 19 1958 Fransa - İtalya ortak yapımı biyografik dramatik filmdir. Özgün adı Les Amants de Montparnasse olan film, ABD'de sinemalarda Modigliani of Montparnasse, İngiltere'de ise The Lovers of Montparnasse adlarıyla gösterime sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Maurice Chevalier</span> Fransız sinema oyuncusu, şarkıcı ve vodvil sanatçısı

Maurice Chevalier Augustesöylenişi, Fransız sinema oyuncusu, şarkıcı, vodvil sanatçısı. "Mimi", "Valentine", "Louise" gibi şarkıları, sürekli giydiği smokini ve hasır şapkasıyla özdeşleşmiştir.

<i>Tutsak Onbaşı</i>

Tutsak Onbaşı, 1962 Fransa yapımı dramatik güldürü filmidir. Özgün adı Le caporal épinglé olan film ABD'de The Elusive Corporal İngiltere'de ise The Vanishing Corporal adlarıyla gösterilmişti. Bazı Türkçe kaynaklarda filmin adı Enselenen Onbaşı olarak da geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jean Gabin</span> Fransız oyuncu (1904-1976)

Jean Gabin,, Fransız sinema oyuncusu, Légion d'honneur nişanı sahibi savaş kahramanı.

<i>Güzel Tutsak</i>

Güzel Tutsak, 1983 Fransa yapımı gerçeküstücü avangart filmdir. Özgün adı La belle captive olan film 2-17 Nisan 2005 tarihleri arasında düzenlenen 24. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde de gösterilmişti. Sinema eleştirmeni Rekin Teksoy Sinema Tarihi adlı kitabında filmin Türkçe adını Güzel Esire olarak not düşmüştür. Ancak bu adın Türkiye'deki gösterim adı değil, özgün adının çevirisi olduğu anlaşılmaktadır.

Fransız sineması bir yüzyılı aşkın bir süredir Lumiere Kardeşler'den başlayarak Amélie Poulain'e, yeni dalga akımından avant-garde akıma, Georges Méliès'den Cannes film festivali'ne kadar oluşturduğu kendine özgü kültürüyle başta Avrupa sineması olmak üzere dünya sinemalarını birçok yönden etkilemiştir. Fransız film endüstrisi, 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılda dünyanın en önemli film endüstrisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Michel Simon</span> İsviçreli oyuncu (1895-1975)

Michel Simon, İsviçreli bir sinema oyuncusudur. Önemli filmlerde rol almıştır. Bazıları: La Chienne (1931), Boudu Saved from Drowning (1932), L'Atalante (1934), Port of Shadows (1938), The Head (1959) ve The Train (1964). Aktör François Simon'un da babasıdır.