İçeriğe atla

Diş lazeri

Diş lazeri, özellikle ağız cerrahisi veya diş cerrahisi'nde kullanılan dişçi aleti türüdür.[1][2] Endodonti, periodontoloji, periodonsiyum, diş beyazlatma, çürük tedavisi, dudak ve dil frenuloplastisi, diş kaplama, porselen diş, diş protezi, diş dolgusu, diş implantı ve braket eklemesi zamanı uygulanır.[3][4][5]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2022. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2022. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2022. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2022. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2022. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Büyükçekmece</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Büyükçekmece, İstanbul ilinin batısında bulunan bir ilçesidir. Doğusunda Beylikdüzü ve Esenyurt, batısında Silivri, kuzeyinde Çatalca ve Arnavutköy ilçeleriyle güneyde Marmara Deniziyle çevrilmiştir. Yüzölçümü 163 km²'dir. 1987'ye kadar Çatalca'ya bağlı bucak merkeziyken ilçe olmuş ve 2009'daki idari yapılanma değişikliklerine kadar Avcılar ve Küçükçekmece ilçelerine komşu olmuştur. Bu yılda yapılan değişikliklerde Gürpınar, Beylikdüzü ve Yakuplu beldeleri Beylikdüzü; Esenyurt ve Kıraç beldeleri Esenyurt; Bahçeşehir beldesi de Başakşehir ilçelerine bağlanınca ilçenin alanı büyük ölçüde küçülmüş, yalnız lağvedilen Çatalca'nın Muratbey ve Silivri'nin Celaliye-Kamiloba beldelerinin katılımıyla batı yönünde ilçe genişlemiştir. Ayrıca lağvedilen Tepecik, Mimarsinan ve Kumburgaz beldelerinin mahalleleri de Büyükçekmece Belediyesi sınırlarına katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cerrahi</span> medikal uzmanlık

Cerrahi, ilaçla ya da başka tedavi yöntemleriyle iyileştirilemeyen hastalıkların, yaralanmaların, vücuttaki yapı bozukluklarının ameliyatla onarılmasına ya da hastalıklı organı kesip çıkararak iyileştirilmesine dayanır. Tıbbın en eski dallarından biridir. Cerrahide bilgi ve becerinin bir arada bulunmasından dolayı hem bilim hem sanat olarak kabul edilir. Genellikle lokal anestezi veya genel anestezi altında uygulanmaktadır. Ameliyatı alan kişi tipik olarak bir kişidir, ancak aynı zamanda insan olmayan bir hayvan da olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Bahçeşehir Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU), İstanbul'da Boğaziçi'nin etrafında bulunan bir vakıf üniversitesidir. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Bahçeşehir Uğur Eğitim Vakfı tarafından 1998 yılında Bahçeşehir Üniversitesi'nin kurulmasına izin vermiştir. Kısa bir süre sonra Kaliforniya, ABD'deki San Diego Devlet Üniversitesi ile akademik ve stratejik bir protokol imzalanmıştır. İlk öğrencilerin kaydı, 1999-2000 öğretim yılındaki ilk yerleştirme sınavı sonrasında yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yakın Doğu Üniversitesi</span> KKTCde kurulu vakıf üniversitesi

Yakın Doğu Üniversitesi, 1988 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Başkenti Lefkoşa’da kurulan bir üniversitedir.

Plastik cerrahi veya tam adıyla plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi, vücut üzerindeki çeşitli yapıların yeniden yapılması, şekillendirilmesi, ciddi doku kayıplarının giderilmesini ve her türlü estetik girişimi kapsayan cerrahi bir disiplindir. Pediatrik plastik cerrahi türü de vardır. Kozmetik, estetik tıp, estetik cerrahi plastik cerrahinin en bilinen kısımlarıdır. Bilinenin aksine plastik cerrahi alanının büyük kısmını estetik cerrahi dışında rekonstüktif cerrahi, kraniyofasiyal cerrahi, el cerrahisi, el nakli, mikrocerrahi ve yanık tedavisi oluşturmaktadır. Rekonstrüktif ve estetik cerrahi olmak üzere iki ana kategoriye ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Endodonti</span>

Endodonti diş minesi, dentin ve diş pulpasının incelenmesi ve tedavisi ile ilgili diş hekimliği uzmanlık alanıdır. Endodontik kök kanal tedavisi en sık uygulanan işlemlerden biridir. Diş pulpası iltahaplanırsa uygulanacak tedavi seçeneklerinden biri endodontik kök kanal tedavisidir. Periradiküler cerrahi, kök kanal tedavisi, diş beyazlatma ve diş apsesi temizliği, apikoektomi, kanal tedavisi, kök rezeksiyonu, apikoektomi, pulpa kaplaması, pulpotomi, apeksifikasyon ve rejeneratif endodonti işlemlerini yapar.

<span class="mw-page-title-main">Pedodonti</span>

Pedodonti, çocuk diş hekimliği veya pediatrik diş hekimliği bir pediatri ve diş hekimliği dalıdır. Doğumdan ergenliğe kadar çocuklarla ilgilenir. 0-13 yaş grubu çocukların süt dişi ve kalıcı dişler'inin sağlıklı olarak korunmasını, çürük, travma ve benzeri etkenlerin dişlerde oluşturduğu sorunların giderilmesini amaçlar. Bebek diş hekimliği pedodontinin ayrıca bir koludur.

<span class="mw-page-title-main">Diş hekimliği</span> ağız ve diş sağlığı alanında çalışmalar yapan tıp dalı

Diş hekimliği ağız boşluğunun dentisyonu ve oral mukozasının yanı sıra başta maksillofasiyal bölge olmak üzere çevresindeki ve ilişkili dokuların ve yapıların hastalıklarını, rahatsızlıklarını ve bozukluklarını çalışan, teşhis eden, önleyen ve tedavi eden tıp dalıdır. Halk arasında sadece dişlerle ilişkilendirilmesine rağmen diş hekimliğinin alanı dişlerle sınırlı olmayıp temporomandibular eklem ve diğer destekleyici kas, lenf, sinir, damar ve anatomik yapılar da dahil olmak üzere kraniyofasiyal kompleksin diğer elemanlarını da barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Diş hekimliği tarihi</span>

Diş hekimliği tarihi; diş hekimliğinin tarihsel gelişimini incelemektedir. Diş hekimliği tarihi ile ilgili en eski kayıtlara Mısır'da rastlanmaktadır.İmhotep bilinen ilk hekimdir. MÖ 2700 yıllarında Mısır'da yaşadığı kabul edilmektedir. İmhotep'in yaşadığı dönemde Mısır'da hekimler göz hekimi, barsak hekimi, diş hekimi… gibi branşlara ayrılmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi</span>

İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, İstanbul Üniversitesine bağlı olup Türkiye'nin ilk diş hekimliği fakültesidir. Elli yıldan uzun bir süre diş hekimliği eğitimi veren tek kurum olarak görev yapmıştır. Dolayısıyla, çağdaş Türk diş hekimliğinin başlaması ve gelişmesinde birincil temel rol oynamıştır. 1908 yılında kurulan Darülfunun Osmanlı Tıp Fakültesi Dişçi Mektebi'nin devamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Endoskopi</span> tıpta vücudun içine bakmak için kullanılan bir prosedür

"Endoskopi", Gastrointestinal endoskopi adıyla da bilinen yemek borusu, mide, oniki parmak bağırsağı ve kalın bağırsağın incelendiği tetkik yöntemlerinin genel adı. Ayrıca böbrek taşı düşürenler için de geçerli bir teşhis yöntemidir, sadece mideyle sınırlı değildir. Endoskopi prosedüründe içi boş bir organın veya vücut boşluğunun içini incelemek için bir endoskop kullanılır. Diğer birçok tıbbi görüntüleme tekniğinden farklı olarak endoskoplar doğrudan organın içine yerleştirilir.

Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Selçuk Üniversitesine bağlı bir diş hekimliği fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">Braket</span>

Braket, kozmetik diş hekimliği ve diş hekimliğinin ihtisas dallarından olan ortodontide, tedavinin başlıca araçlarından biridir. Terim olarak İngilizcede bağ anlamına karşılık gelen "brace" kelimesinden kaynaklıdır. Ortodontik tedavide diş üzerine yapıştırılan ve üzerinde tellerin geçebileceği oluklara sahip olan aygıtlardır. Çoğunlukla paslanmaz çelikten üretilmiş olup, seramik ve plastik malzemeden de yapılmaktadırlar.

Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, 2002 yılında kurulmuş olup, 2007-2008 eğitim-öğretim yılında eğitime başlamıştır. Fakülte; Oral Diagnoz ve Radyoloji, Restoratif Diş Tedavisi, Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi, Protetik Diş Tedavisi, Periodontoloji, Endodonti, Pedodonti ve Ortodonti Anabilim Dallarından oluşmaktadır. Klinik hizmetler Kırıkkale ve çevre illere verilmektedir. Araştırma faaliyetleri devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi</span>

'Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi. Çukurova Üniversitesi bünyesinde 1993 yılında kurulan fakülte eğitim-öğretime 1995 yılında başlamıştır. Fakülte bünyesinde 42 akademik personel bulundurur. Fakülte ayrıca bir tane Sürekli Eğitim Kliniğine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">TOBB ETÜ Hastanesi</span>

TOBB ETÜ Hastanesi, TOBB ETÜ Sağlık ve Eğitim Kurumları A.Ş.'ye ait olan ve Ankara'nın Çankaya ilçesine bağlı Söğütözü semtinde bulunan özel hastane.

Karadeniz Teknik Üniversitesi bünyesinde bulunan Trabzon ilindeki ilk ve tek diş hekimliği fakültesidir. 16 Haziran 2003 tarihinde Trabzon'da kurulmuştur. Fakülte bünyesinde Ağız Diş Çene Hastalıkları ve Cerrahisi, Protetik Diş Tedavisi, Ortodonti, Pedodonti, Diş Hastalıkları ve Tedavisi, Oral Diagnoz ve Radyoloji, Endodonti ve Periodontoloji Anabilim Dalları bulunmaktadır. Diş Hekimliği Fakültesine 2006-2007 öğretim yılında eğitime başlanmıştır. 2018 yılı itibarıyla Fakülteden 457 diş hekimi mezun olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Dişçi aleti</span>

Dişçi aletleri, diş hekimleri tarafından diş cerrahisi ve diş tedavisinde kullanılan ekipmanlardır. Dişleri ve ağız çevresini incelemek, tedavi etmek, dişleri eski haline getirmek ve diş çıkarmak için uygulanan aletleri içerirler. Farklı diş malzemesi türleri de buna aittir.

<span class="mw-page-title-main">Travma merkezi</span> Hastane türü

Travma merkezi çeşitli travma, ağrı ve yara'larla ilgili bir hastane veya tıp merkezidir. Kemik kırığı, kurşun yarası, kanama gibi yaralanmaları olan hastalara bakım sağlar. En yüksek düzeydeki travma merkezleri, cerrahi ve yoğun bakım odaları, acil tıp, travma cerrahisi, kritik bakım, beyin ve sinir cerrahisi, ortopedik cerrahi, anesteziyoloji ve radyoloji, uzman tıbbi ve hemşirelik bakımına sahiptirler.

<span class="mw-page-title-main">Diş ağrısı</span>

Diş ağrısı, hayvan veya insan dişinde bulunan ağrıdır. Diş patolojisi, diş eti, damak veya diş dışı hastalıklar buna neden olabilir. Şiddetli olduğunda uyku, yemek yeme ve diğer günlük aktiviteleri etkileyebilir. Yaygın nedenler pulpit, diş çürümesi, diş travması, ağrılı dentin sendromu, apikal periodontitis, diş apsesi, alveolar osteitis, fusospiroket stomatiti ve temporomandibular eklem disfonksiyonu'dur. Diş ağrısının tedavisi için şifalı bitkiler, diş çekimi, kök kanal tedavisi, diş temizliği, diş cerrahisi uygulanabilir.