İçeriğe atla

Dhaulagiri

Koordinatlar: 28°41′54″K 83°29′15″D / 28.69833°K 83.48750°D / 28.69833; 83.48750
Dhaulagiri
Dhaulagiri
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik8.167 m (26.794 ft 7+12 in)
Çıkıntı3.357 m (11.013 ft 9+12 in)[1]
Yalıtılma318 kilometre (198 mi)
Koordinatlar28°41′54″K 83°29′15″D / 28.69833°K 83.48750°D / 28.69833; 83.48750
Coğrafya
KonumNepal
Jeoloji
Dağ türüSekizbinlik
Tırmanma
İlk tırmanan13 Mayıs 1960

Dhaulagiri, Nepal'de Kaligandaki Nehri'nden Bheri'ye kadar uzanan bir masiftir. Dhaulagiri I, 8,167 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek yedinci dağıdır.

Kaynakça

  1. ^ "Dhaulāgiri, Nepal". Peakbagger.com. 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2017. 

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nepal</span> Güney Asyada Çin ile Hindistan arasında yer alan bağımsız bir ülke

Nepal, resmî adıyla Nepal Federal Demokratik Cumhuriyeti, Güney Asya'da bir ülkedir. Büyük bölümü Himalayaların eteklerinde, bir bölümü ise Hint-Ganj Ovası'nda konumlanmıştır. Dünyanın en kalabalık 49. ve en geniş 93. ülkesidir. Denize kıyısı bulunmayan Nepal kuzeyde Çin'e bağlı Tibet; güney, doğu ve batıda Hindistan ile komşudur. Bangladeş Nepal'in güneydoğu ucundan sadece 27 km uzaklıkta olmasına rağmen sınırdaşı değildir, Bhutan da Hindistan'ın Sikkim eyaletiyle ayrılmıştır. Verimli ovalar, subalpin kuşak ormanları ve en yüksek on dağdan sekizini bulunduran Nepal zengin bir coğrafi çeşitliliğe sahiptir. Dünyanın en yüksek dağı olan Everest Dağı da bunlara dahildir. Başkenti ve en büyük şehri Katmandu'dur. Resmi dil Nepalcedir, ancak ülke birçok etnik gruba ev sahipliği yapmaktadır.

.np Nepal için internet ülke kodu üst seviye alan adıdır. (CcTLD)

<span class="mw-page-title-main">Katmandu</span> Nepalin başkenti

Katmandu, Nepal cumhuriyetinin başkenti ve en büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Nepal bayrağı</span> Nepal Ulusal bayrağı

Nepal bayrağı, dünyada dikdörtgen olmayan birkaç sayılı bayraktan biridir. Kıpkırmızı bir renge sahiptir. Bayrağın kenarı mavidir. Kırmızı, savaştaki zaferlerini; mavi barışı simgeler. Nepal bayrağında hem güneş, hem de Ay vardır. Güneş sarayı, ay ise 1951 yılına kadar ülkeyi yöneten Rana ailesini temsil eder. Bayrağın kökeni 2000 yıl öncesindeki bir Hindu bayrağına dayanır. Kırmızı renk ayrıca Nepal'in millî sembolü ormangülü'nün de rengidir.

<span class="mw-page-title-main">Nepal arması</span> Ulusal arma

Nepal arması, Asya ülkesi Nepal tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nepalce</span> Hint-Avrupa Dil Ailesinin Hint-Aryan kolundan Nepalin resmî dili

Nepalce, Hint-Avrupa dil ailesinin Hint-Aryan koluna ait bir Doğu Pahāṛi dili. Dil, Nepal'in resmî dili olup, aynı zamanda Hindistan'daki 22 tanınan dilden biridir. Nepalce Devanagari alfabesi ile yazılır.

<span class="mw-page-title-main">Devanagari</span> Kuzey Hindistan ve Nepal dillerinin çoğunu yazmak için kullanılan yazı sistemi

Devanagari Hindistan ve Nepal'de kullanılan bir alfabetik hece yazısıdır. Alfabe Brahmaputra civarlarında doğdu. Sanskrit, Nepali, Marathi, Hintçe ve Nepal Bhasa bu alfabeyle yazılır.

Nepal'deki Yahudilerin tarihinde kalıcı Yahudi cemaatinin sayısı çok az olup çoğunluğunu diplomatik yetkililer ve Chabad kadrosu oluşturmaktadır.

Nepal pasaportu Nepal vatandaşlarının uluslararası seyahati için verilir. Nepal pasaportu 2010 tarihinden önce el yazısı ile yazılırdı. Eski elle yazılmış pasaport, 31 Mart 2010 tarihinden itibaren verilmesi durduruldu. Bu durumu kontrol etmek için Nepal Dışişleri bakanlığı 2011 yılından itibaren Makinede Okunabilir Pasaport vermeye başlamıştır. Nepal 26 Aralık 2010 tarihinden itibaren Makine okunabilir pasaportları tanıtmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hint-Aryan dilleri</span> Güney Asyada konuşulan Hint-Avrupa dilleri öbeğinin doğu kolundaki üyesi

Hint-Aryan dilleri, Hint-Avrupa dil ailesinin, Hint-İran kolunun bir alt ailesini oluşturur. Dünyada bilinen 219 Hint-Aryan dili var olup, ağırlıklı olarak Kuzey ve Orta Hindistan, Pakistan, Afganistan, Bangladeş, Nepal, Sri Lanka ve Maldivler olarak yaklaşık bir milyar konuşmacıya sahiptir. En önemli Hint-Aryan dilleri arasında Hintçe, Urduca, Bengalce ve Sanskritçe gibi klasik dillerdir.

<span class="mw-page-title-main">Hintler</span> Hindistan vatandaşları veya sakinleri

Hintler veya Hindistanlılar, geniş anlamda etnik vurgu yapmayan Hindistan vatandaşları, dar anlamda ise anadili Hintçe olan etnik grup. Türkçede Hint kelimesi esas olarak hem Hintler hem de Hint toprakları (Hindistan) için kullanılır. İngilizcede Hintler için kullanılan Indian kelimesi Yeni Dünya'nın keşfinden sonra Kızılderililer için de kullanılmaya başlanmış, son dönemlerde ise bu ikili karışık anlamı bertaraf etmek için Kızılderililer American Indian tamlamasından kısaltma Amerindian adıyla da anılmaktadır. 1 milyar 250 milyonluk nüfuslarıyla dünya nüfusunun %17,31 kadarını oluştururlar.

Nepal vize politikası, hemen hemen tüm ülke vatandaşlarının ülkeye vardıklarında turist vizesi almasına olanak veren, nispeten liberal bir politikadır.

<span class="mw-page-title-main">Elizabeth Hawley</span> Amerikalı gazeteci ve yazar (1923 – 2018)

Elizabeth Hawley ,Himalaya Dağları'nı araştıran Amerikalı kadın gazeteci ve gezi yazarı. Eylül 1960'ta Nepal'e gitti ve orada yaşamını sürdürdü.

Nepal başbakanı, Asya ülkesi Nepal'de 1799 yılından bu yana hükûmetin başında yer alan kişiye verilen unvandır.

<span class="mw-page-title-main">Nepal'de COVID-19 pandemisi</span>

Şablon:Kayma Nepal'deki ilk COVID-19 salgını vakası 9 Ocak 2020'de Katmandu Bölgesinde görüldü, resmi olarak 24 Ocak 2020'de doğrulandı. Hasta hafif semptomlar gösterdi ve bir evde kendi kendine karantina talimatıyla taburcu edildi; 31 Ocak'a kadar tamamen iyileştiği doğrulandı. Ocak ve Mart ayları arasında Nepal, temel malzeme, ekipman ve tıbbı malzeme tedarik ederek, sağlık altyapısını iyileştirerek, sağlık personelini eğiterek ve kamu bilincini yaygınlaştırarak salgınını önlemek için adımlar attı. İkinci vaka 23 Mart 2020'de Katmandu'da doğrulandı. İlk yerel salgın vakası 4 Nisan'da Kailali İlçesi'nde doğrulandı. altı ilde 15 ilçede toplam 110 vaka doğrulanmıştır. Otuz tanesinin iyileştiği bildirildi. Ülke çapında sokağa çıkma sınırlandırması 24 Mart'ta yürürlüğe girdi ve 18 Mayıs'ta sona ermesi planlanıyor.

<span class="mw-page-title-main">Nepal-Türkiye ilişkileri</span>

Nepal-Türkiye ilişkileri, Nepal ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. İkili diplomatik ilişkiler 1962 yılında kuruldu. Türkiye'nin Yeni Delhi'deki Hindistan Büyükelçisi Nepal'e, İslamabad'daki Nepal Büyükelçiliği ise Türkiye'ye akredite edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fil polosu</span>

Fil polosu, fillere binerek oynanan polonun bir çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Nepalce Vikipedi</span> Vikipedinin Nepalce sürümü

Nepalce Vikipedi, Vikipedi'nin Nepalce sürümüdür. 15 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, Nepalce Vikipedi'nin 31.358 maddesi, 69.008 kullanıcısı ve 6 hizmetlisi bulunmaktadır. Açıldığı günden beri 1.248.255 kez katkıda bulunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nepal mutfağı</span>

Nepal mutfağı, Nepal'e özgü yemek pişirme tarzıdır. Dal-bhat-tarkari Nepal boyunca yenmektedir. Dal, mercimek ve baharatlardan yapılmış, haşlanmış tahıl, bhat ve sebze çorbası ve tarkari ile servis edilen bir çorbadır. Çeşniler genellikle taze veya fermente olabilen ve önemli sayıda çeşidi bulunan az miktarda baharatlı turşudur. Diğer maddeler, taze yeşil biber ve kızarmış papad ile dilimlenmiş limon (nibuwa) veya misket limonudur (kagati). Dhindo, Nepal'in geleneksel bir yemeğidir.

2014 Nepal kar fırtınası felaketi 14 Ekim 2014 tarihinde Nepal'in Annapurna ve Dhaulagiri dağlarında baş gösteren bir felakettir. Bunun sonucunda çeşitli milletlerden 43 kişi ölmüş ve 175 kişi yaralanmıştır. Bu felaket, şimdiye kadar Nepal'de gezginlerin başına gelen en büyük felaket olarak kabul edilir.