İçeriğe atla

Dhërmi

Dhërmi
Köy
Dhërmi köyü
Arnavutluk üzerinde Dhërmi
Dhërmi
Dhërmi
Dhërmi'nin Arnavutluk'taki konumu
Ülke Arnavutluk
İlAvlonya
BelediyeHimara
İdari birimHimara
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAS)

Dhërmi (YunancaΔρυμάδες Drımades), Arnavutluk'un Avlonya iline bağlı Himara belediyesinde bulunan bir köydür.[1] Köy, Avlonya'nın 42 km güneyinde yer almaktadır.

Dhërmi'nin ekonomisi turizme dayalı olup Akdeniz Havzası'ndaki başlıca turistik noktalardan biridir.

Kaynakça

  1. ^ "Law nr. 115/2014" (PDF). 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Epir</span>

Epir veya Epeiros, Balkanlar'da bulunan tarihsel bir bölgedir. Bölge, Arnavutluk ve Yunanistan arasında yer almakta olup Pindus Dağları ile İyonya Denizi arası ile kuzeyde Avlonya Körfezi ve Keravniya Dağları'ndan Arta Körfezi'ne kadar uzanmaktadır. Bölge, Yunanistan'ın kuzeybatısındaki Epir bölgesi ile Arnavutluk'un güneyindeki Ergiri, Avlonya ve Berat illeri sınırları içerisindedir. Epir, dağlık ve engebeli bir yer olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Avlonya (ilçe)</span>

Avlonya ilçesi, Arnavutluk'un ilçelerinden biriydi. İlçe, ülkenin güneybatısında yer almaktaydı. 1992-2000 yılları arasında Avlonya ilinin bir parçası olup 2000 yılında yapılan idari düzenleme sonucunda idari olarak lağvedilmiştir. Yüzölçümü 1,609 km² olan ilçenin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 151.314'tür. İlçenin merkezi kendisi ile aynı adı taşıyan Avlonya idi.

<span class="mw-page-title-main">Kökes</span>

Kökes, Arnavutluk'un Kökes ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir ülkenin kuzeydoğusunda yer almaktadır. Yüzölçümü 933.86 km² olan belediyenin nüfusu 2011 itibarı ile 47,985. olup merkez nüfusu ise 16,719'dur. Şehre Kukës Şeyh Zayed Uluslararası Havalimanı hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Avlonya (il)</span>

Avlonya ili Arnavutluk'un 12 ilinden birisidir. Avlonya, Delvine ve Ayasaranda ilçelerinden oluşur. İlin merkezi ise Avlonya şehridir. İl kuzeyde Fier, doğuda Ergiri illerine komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Avlonya</span>

Avlonya, Arnavutluk'ın Avlonya ilinin merkezi olan şehirdir. Dıraç'tan sonra ülkenin en büyük liman kentidir. Ülkenin en eski kentlerinden biri olan Avlonya, Antik Yunanlar tarafından MÖ 6. yüzyılda kurulmuştur. Büyük bir ticaret merkezi olan Avlonya'da balıkçılık ve sanayi sektörleri gelişmiştir. Çevresindeki bölgede ise petrol, doğalgaz, yersakızı ve tuz üretilir.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Demiryolları</span>

Arnavutluk Demiryolları, Arnavutluk'un demiryolu ulaşımını işleten kurumdur. Hattın ana garı Dıraç'ta bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avlonya Sancağı</span>

Avlonya Sancağı veya Berat Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi. Sancak 1466 yılında Elbasan Kalesi'nin inşa edilmesinden sonra kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Paşalimanı, Arnavutluk</span>

Orikum veya Paşalimanı, Arnavutluk'un Avlonya iline bağlı Avlonya belediyesinde bulunan bir şehirdir. Şehrin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 5,503'tür.

<span class="mw-page-title-main">Arvanid Sancağı</span>

Arvanid Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi. Sancak 1385 yılında Savra Muharebesi sonucu kurulmuş olup 1466 yılında Elbasan Kalesi'nin inşa edilmesinden sonra Avlonya ve Elbasan olmak üzere iki sancağa ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Novosela</span>

Novosela, Arnavutluk'un Avlonya iline bağlı Avlonya belediyesinde bulunan bir köy ve idari birimdir. Nüfusu 2011 yılı itibarı ile 8,209'dur.

<span class="mw-page-title-main">Qendër Avlonya</span>

Qendër Avlonya, Arnavutluk'un Avlonya iline bağlı Avlonya belediyesinde bulunan bir idari birimdir. Nüfusu 2011 yılı itibarı ile 7,621'dir.

<span class="mw-page-title-main">Shushica, Avlonya</span>

Shushica, Arnavutluk'un Avlonya iline bağlı Avlonya belediyesinde bulunan bir köy ve idari birimdir. Nüfusu 2011 yılı itibarı ile 3,981'dir.

<span class="mw-page-title-main">Narta</span>

Narta, Arnavutluk'un Avlonya iline bağlı Avlonya belediyesinde bulunan bir köydür. Köy, Avlonya'nın kuzeybatısında yer almaktadır. Nüfusun çoğunluğunu Yunanlar oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lukova</span>

Lukova, Arnavutluk'un Avlonya iline bağlı Himara belediyesinde bulunan bir köy ve idari birimdir. Nüfusu 2011 yılı itibarı ile 2,916'dır.

<span class="mw-page-title-main">Borş (köy)</span>

Borş, Arnavutluk'un Avlonya iline bağlı Himara belediyesinde bulunan bir köydür. Köy, ilin ortasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Palasa</span>

Palasa, Arnavutluk'un Avlonya iline bağlı Himara belediyesinde bulunan bir köydür. Köy, Llogara Millî Parkı yakınlarında Keravniya Dağları'nın eteklerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vuno</span> Avlonya, Arnavutluktaki köy

Vuno, Arnavutluk'un Avlonya iline bağlı Himara belediyesinde bulunan bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Arnavut Rivierası</span>

Arnavut Rivierası ; Arnavutluk'un güneybatısını oluşturan dikine sahil kesimine verilen özel bir isimdir. Bazen Bregdeti veya Bregu isimleri ile de anılır. Akdeniz'le bağlantılı bir deniz olan İyon Denizi'nin doğu sahillerinden başlar. Sarandë, Borsh, Himara, Dhërmi, Qeparo, Piqeras ve Lukovë yerleşimlerinin olduğu kıyı hattı boyunca uzanır. Ceraunian Dağları, bölgenin hinterlandını sahilden ayırır. Fakat Arnavut Rivierası, hem kuzeydeki Arnavutluk sahillerini hem de rivierayı içeren Arnavutluk kıyı şeridi ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Bendo Camii</span>

Hacı Bendo Camii veya Hacı Bedo Camii (Xhamia e Haxhi Bedos), Arnavutluğun Borşi köyünün yanındaki Sopot tepesinin üstünde bulunmakta olan ve Osmanlı döneminde inşa edilen tarihî bir Türk dinî yapısıdır. Yapı, Borşi Kalesi'nin içinde bulunmaktadır. Fakat bu cami komünizm dönemde zarar görmüştür ve bugüne kadar yeniden ibadete açılamıştır. Eskiden kırmızı tuğladan olan kubbesi, bugün beton ile kapatılmıştır. Bölgedeki Bizans dönemi kiliseler ve manastırlar bugün restore edilirken Hacı Bendo Camii bugüne kadar restore edilmemiştir. İçindeki Müslüman freskler ve nakkaşlık işleri yok olma tehlikesindedir. Taştan olan minaresinin yarısı eksiktir.

<span class="mw-page-title-main">Himara İsyanı (1912)</span>

Himara İsyanı, 18 Kasım 1912'de Himara bölgesinde meydana gelen Birinci Balkan Savaşı sırasında bir Yunan ayaklanmasıydı. Birinci Balkan Savaşı sırasında Yunanistan Krallığı'nca Osmanlı İmparatorluğu'na karşı ayaklandırılan bölgedeki Rumların isyanı bastırılamadı.Böylece Osmanlı ve Arnavut kuvvetlerini Himara bölgesinden çıkarıldılar ve isyancılar Saranda ve Avlonya arasındaki kıyı bölgesinde Yunan Ordusu'nun işgaline zemin hazırlayıp burayı Yunanistan Krallığı için güvence altına aldılar.