İçeriğe atla

Devrimcinin Anahtar Kitabı

Devrimcinin Anahtar Kitabı
Yürürlük1869
Yazar(lar)Sergey Neçayev
Anarşist ve nihilist devrimci Sergey Neçayev (1847–1882)

Devrimcinin Anahtar Kitabı, Rus devrimci Sergey Neçayev'in Nisan ve Ağustos 1869 arasında yazdığı bir manifestoya atıfta bulunur.

Arka plan

Manifesto, gizli toplulukların oluşumuna yönelik bir el kitabıdır.

Mihail Bakunin'in ne kadar katkısı olduğu ya da sadece Neçayev'in eseri olup olmadığı tartışma konusudur.[1] Çalışma, devrimci bir yaşam tarzına tam bağlılık çağrısında bulunmuştur.[2] Narodnaya Rasprava gizli topluluğunun ("Общество народной расправы") manifestosu olarak Temmuz 1871'de Government Herald'da yayınlanması, Neçayev'in devrimci yaşamının en dramatik olaylarından birisidir,[3][4][5] sözleriyle ve ilham verdiği eylemler Neçayev'in Nihilist hareket için önemini ortaya koymaktadır.[6]

İçerik

Manifesto iki bölüme ayrılmıştır; Örgütün Genel Kuralları ve Devrimcilerin Davranış Kuralları, sırasıyla 22 ve 26 paragraf uzunluğundadır.[4] Kısaltılmış versiyonları anarşist dergiler Freiheit ve The Alarm'da alıntılar olarak yayınlanmıştır.[7]

Çağının en radikal belgesi olan,[8] yazarların Rusya'daki radikal hareketin omurgası haline gelen devrimci Jakoben örgütlenme ve disiplin programının ana hatlarını çizmekyedir. Devrimci, ahlak dışı bir intikam meleği, devrimin hizmetinde harcanabilir bir kaynak,[6] mevcut düzeni yıkmak için gerekli her türlü suça veya ihanete adanmış olarak tasvir edilmektedir.[4]

Devrimci adanmış bir insandır. Kişisel çıkarları, işleri, duyguları, bağlılıkları, kişisel eşyaları, hatta kendi adı bile yoktur. Ondaki her şey, biricik tek bir çıkar, tek bir düşünce, tek bir tutku –devrim tarafından özümlenmiştir. Varlığının en derinliklerinde, yalnız sözlerde değil ama eylemlerinde de, uygar düzenden ve tüm o yasalarıyla, töreleriyle, toplumsal uzlaşmalarıyla ve etik kurallarıyla kültürlü dünyadan bütün bağlarını koparmıştır. Bu dünyanın amansız bir düşmanıdır ve onun içinde yaşamayı sürdürüyorsa eğer bu sadece onu daha etkili bir biçimde yıkabilmek içindir.

— Devrimcinin Anahtar Kitabı, başlangıç satırları[7]

Etkisi

Anarşizmi eleştirenler, kitabın felsefenin doğası gereği şiddet içeren ve nihilist doğasını yansıttığını ileri sürmektedirler.[9] Akademisyen Michael Allen Gillespie, kitabı, Sol Hegelcilikte gizlenen Fichte'nin "Mutlak Ben" kavramında ortaya çıkan "özgürlük ve olumsuzlama doktrininin seçkin bir ifadesi" olarak övmüştür.[6] 20. yüzyılın önde gelen Kara Panteri Eldridge Cleaver, kitabı "devrimci bir İncil" olarak benimsemiş ve kendi deyimiyle "görüştüğüm herkesle ilişkilerimde acımasızlık taktikleri uyguladığı ölçüde onu günlük yaşamına dahil etmiştir".[10] Çalışmadaki fikir ve duyguların bir kısmı daha önce Pyotr Zaichnevsky [it] ile Nikolai Ishutin tarafından Rusya'da ve Carbonari ve Genç İtalya tarafından Batı'da yayınlanmıştır.[11]

Cahiers du monde russe et soviétique dergisi, Bakunin'in Neçayev'e yazdığı bir mektubu yayınlamıştır; burada Bakunin şöyle yazdı: "Sana abrek dediğimde ve senin kitabın abreklerin kitabı olarak adlandırdığımda bana ne kadar kızdığını hatırlıyor musun?"[12]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

Özel
  1. ^ Leier, Mark (2006). Bakunin: The Creative Passion. Seven Stories Press. s. 232. ISBN 978-1-58322-894-4. 
  2. ^ Wesson, Robert (1978). Lenin's Legacy. Stanford: Hoover Institution Press, Stanford University. ss. 9. ISBN 0-8179-6922-5. 
  3. ^ Heller, Mikhail (1988). Cogs in the Wheel. New York: Knopf. ss. 12. ISBN 0-394-56926-1. The Catechism of a Revolutionary, a chilling blueprint for the ideal "New Man," was the manifesto of a secret society called The People's Revenge (Narodnaya Rasprava)... 
  4. ^ a b c Avrich p.38
  5. ^ Crenshaw, Martha (1995). Terrorism in Context. University Park: Pennsylvania State University Press. ss. 72. ISBN 0-271-01015-0. 
  6. ^ a b c Gillespie, Michael (1995). Nihilism before Nietzsche. Chicago: University of Chicago Press. ss. 162-163. ISBN 0-226-29347-5. 
  7. ^ a b Avrich, Paul (1986). The Haymarket Tragedy. Princeton: Princeton University Press. ss. 171. ISBN 0-691-00600-8. 
  8. ^ Moser, Charles (1992). The Cambridge History of Russian Literature. Cambridge: Cambridge University Press. ss. 265. ISBN 0-521-42567-0. 
  9. ^ Mclaughlin, Paul (2007). Anarchism and Authority. Aldershot: Ashgate. s. 7. ISBN 978-0-7546-6196-2. 
  10. ^ Avrich p.13
  11. ^ Avrich, p.37
  12. ^ Michaël Confino Bakunin et Nečaev 24 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Cahiers du monde russe et soviétique Année 1966 Volume 7 Numéro 7-4 pp. 581–699
Genel

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hunlar</span> MS 4-6. yüzyıllar arasında Avrasyada yaşamış göçebe halk

Hunlar, MS 4-6. yüzyıllar arasında Orta Asya, Kafkaslar ve Doğu Avrupa'da yaşayan göçebe bir halktır. İlk olarak Volga'nın doğusunda, o zamanlar İskitya'nın bir parçası olan bir bölgede yaşadıkları tahmin edilmektedir. MS 370 yılına gelindiğinde Hunlar Volga bölgesine varmış ve 430 yılına gelindiğinde ise Avrupa'da kısa ömürlü de olsa geniş bir hakimiyet kurmuşlardır. Gotları ve Roma sınırları dışında yaşayan diğer birçok Cermen halkını fethetmiş ve diğerlerinin Roma topraklarına kaçmasına neden olmuştu. Hunlar, özellikle Attila döneminde Doğu Roma İmparatorluğu'na sık ve yıkıcı baskınlar yaptılar. 451'de Hunlar, Batı Roma eyaleti Galya'yı işgal ettiler ve burada Katalonya Tarlaları Savaşı'nda Romalılar ve Vizigotlardan oluşan birleşik bir orduyla savaştılar ve 452'de İtalya'yı işgal ettiler. 453'te Attila'nın ölümünden sonra Hunlar Roma için büyük bir tehdit olmaktan çıkmış ve Nedao Savaşı'ndan sonra imparatorluklarının çoğunu kaybetmişlerdir (454?). Hun isminin varyantları Kafkasya'da 8. yüzyılın başlarına kadar kaydedilmiştir.

Anarşizm, toplumsal otoritenin, tahakkümün, erkin ve hiyerarşinin tüm biçimlerini bertaraf etmeyi savunan çeşitli politik felsefeleri ve toplumsal hareketleri tanımlayan sosyal bir terimdir. Anarşizm, her koşulda her türlü otoriteyi reddetmektir. Reddedilen bu otoritelere patriyarki ve kapitalizm de dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Bakunin</span> Anarşist filozof

Mihail Aleksandroviç Bakunin, tanınmış bir Rus devrimci ve kolektivist anarşizm kuramcısıdır. Anarşist düşünürlerin ilk kuşağının temsilcilerindendir ve Anarşizmin babaları olarak anılan düşünürlerden biridir.

Nihilizm, evrenin ve insan yaşamının özünde herhangi bir anlam taşımadığını savunan bir felsefi yaklaşımdır. Ancak bu, her türlü anlam ve değerin tamamen reddi gerektiği anlamına gelmez. Nihilizme göre, toplumsal, ahlaki ve kültürel değerler insan yapımıdır ve mutlak bir gerçeklik taşımaz.

<span class="mw-page-title-main">VII. Kleopatra</span> Antik Mısırın son Helenistik kraliçesi

VII. Kleopatra Filopator MÖ 51ʼden 30ʼa kadar Mısır Ptolemaios Krallığıʼnın kraliçesi ve son etkin hükümdarıydı. Batlamyus hanedanının mensubu olan Kleopatra, Makedonyalı Yunan generali ve Büyük İskenderʼin refakatçisi olan Soterʼin soyundan gelmekteydi. Kleopatraʼnın ölümünden sonra Mısır, Roma İmparatorluğuʼnun eyaleti haline gelmiştir; bu da Akdenizʼdeki son Helenistik devlet ve İskenderʼin hükümdarlığından bu yana süren çağın sonuna işaret etmektedir. Yerli dili Yunanca olmasına rağmen, Mısır dilini öğrenen ve kullanan tek Batlamyus hükümdarıydı.

Kolektivist anarşizm, özellikle Mihail Bakunin ve Birinci Enternasyonal’in anti-otoriter kesimi ile ifade edilen anarşist akımdır. Ayrıca Johann Most da bu yaklaşımın üyelerindendir. Komünal anarşizmle karıştırılmaması gerekir.

Bu madde, 19. yüzyıl filozofu Friedrich Nietzsche hakkında yazılan eserlerin kaynak dizinidir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi 1. Kongresi</span>

Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi (RSDİP) I. Kongresi Rus İmparatorluğu'nun Minsk şehrinde 1-3 Mart 1898 tarihinde, Rumyantsev isimli bir demiryolu işçisinin evinde, büyük bir gizlilik içinde yapıldı. Öncelikle, Kongrenin yapılmasına yol açan tarihsel gelişimelere kısaca göz atmak faydalı olacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi 5. Kongresi</span>

Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi (RSDİP) V. Kongresi, 13 Mayıs-1 Haziran 1907 tarihleri arasında Londra'da yapıldı. Kongre o ana dek, birleşmiş RSDİP'nin en geniş katılımlı kongresi idi. Kongrenin yapıldığı mekan olan ve Londra'nın Hackney bölgesinde bulunan Kardeşlik Kilisesi, birbirinden hararetli tartışmaların yapıldığı 25 oturuma tanıklık etti.

<span class="mw-page-title-main">Ekskubitores</span>

Excubitores erken dönem Bizans imparatorlarının imparatorluk muhafızları olarak yaklaşık 460 yılında kurulmuştur. Komutanları kısa sürede büyük etki sahibi olmuş, aralarından 6. yüzyılda bir dizi imparator çıkmıştır. Excubitores geç 7. yüzyılda kayıtlarında görülmemeye başlamışlardır, fakat 8. yüzyıl ortalarında, orta dönem Bizans ordusunun çekirdeğini oluşturan seçkin "tagmata" birliklerinden birine dönüşmüşlerdir. Excubitores hakkında son kayıt 1081 yılıdır.

Cedidcilik, 19. yüzyılın sonu ve 20. yüzyılın başlarında Rus İmparatorluğu'da özellikle Türk kökenli Müslüman halklar arasında ortaya çıkan sosyal-siyasi ve entelektüel bir harekettir. Önceleri eski eğitim sistemini değiştirmek ve Müslümanlar için Avrupalı eğitiminin gerekliliği savunan bir hareket iken daha sonra feodal kalıntıların lağvedilmesi, İslam'ın ve dini okulların reformu, İslam'ın milli burjuvazinin taleplerine uyarlanması amaçlanmıştır. Hareketin en önde gelen isimlerinden biri İsmail Gaspıralı idi.

<span class="mw-page-title-main">Rurik Hanedanı</span>

Rurik Hanedanı, rivayete göre 862 yılında Novgorod'a yerleşen Vareg prensi Rurik tarafından kurulmuştur. Rurikler, Kiev knezliği ve daha sonra Moskova knezliğini yöneten hanedan olmuştur.

Devrimci terör veya terör iktidarı, 1793'ten 1795'e kadar olan Fransız Devrimi sırasında ortaya çıkan Terör Dönemi'nde karşı-devrimcilere karşı kullanılan kuvvetin kurumsallaştırılmış uygulamasını ifade eden terim. Komünist terörizm terimi ise Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'ndeki Kızıl Terörü ya da Kızıl Kmerler iktidarının karşı devrimci kesimlere uyguladığı uygulamaları tanımlamak için kullanılmıştır. Tersine, Beyaz Terör gibi "gerici terör" ise devrimleri bastırmak için de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Cambridge University Press</span> Cambridge Üniversitesinin yayıncılık işi

Cambridge University Press, Cambridge Üniversitesi'ne bağlı faaliyet gösteren Cambridge, Birleşik Krallık merkezli yayınevidir. Kral VIII. Henry tarafından 1534'te kurulmuştur. Dünyanın ilk kurulan yayınevi ve Oxford University Press'in ardından en büyük ikinci yayınevi konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Sofya Perovskaya</span>

Sofya Lvovna Perovskaya bir Rus devrimcisi ve nihilist devrimci örgütü Narodnaya Volya'nın bir üyesiydi. II. Aleksandr suikastı'nın düzenlenmesinde yer aldığı için 15 Nisan 1881 senesinde, 27 yaşında asılarak idam edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Kibalçiç</span>

Nikolay İvanoviç Kibalçiç, Narodnaya Volya'nın ana patlayıcı uzmanı olan Kibalçiç Çar II. Aleksandr suikastına katılan ve Ukraynalı-Sırp kökenli bir Rus devrimciydi.Devrimci Victor Serge'in uzaktan bir akrabasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Vera Figner</span>

Vera Nikolayevna Figner Filippova Kazan Guberniyası, Rus İmparatorluğu'nda, Alman ve Rus kökenli asil bir ailede doğan devrimci bir politik aktivistti.

İran'da 30 ve 31 Mart 1979'da bir İslam Cumhuriyeti yaratma referandumu yapılmıştır. Referandumda hiçbir grup hayır oyu için kampanya yapmamıştır. Bazı grupların seçime itiraz etmesine ve referandumu boykot etmesine rağmen, resmi sonuçlara göre vatandaşların % 98,2'si tarafından evet oyu verilerek kabul edilmiştir. Bu referandumdan hemen önce devrime katılan İranlı gençleri onurlandırmak için oy verme yaşı 18'den 16'ya indirildi.

<span class="mw-page-title-main">Theda Skocpol</span> Amerikalı sosyolog

Theda Skocpol, Harvard Üniversitesi'nde Victor S. Thomas Yönetim ve Sosyoloji Profesörü olan Amerikalı sosyolog ve siyaset bilimci. Her iki disiplinde de etkili bir figür olan Skocpol, en çok tarihsel-kurumsal ve karşılaştırmalı yaklaşımların yanı sıra "devlet özerkliği teorisi" ile tanınır. Hem popüler hem de akademik kitle için çok sayıda yazı yazdı. Amerikan Siyaset Bilimi Derneği ve Sosyal Bilimler Tarih Derneği Başkanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Neçayev</span>

Sergey Gennadiyevich Neçayev, Rus nihilist hareketinin bir parçası olan ve devrimci terör de dahil olmak üzere, gerekli olan her yola başvurarak kararlı bir şekilde devrim peşinde koşmasıyla tanınan bir Rus anarşistidir.