İçeriğe atla

Devrimci Doğu Kültür Ocakları

Devrimci Doğu Kültür Ocakları (kısaca DDKO), Türkiye'de ağırlıklı olarak Kürt öğrencilerin oluşturduğu bir dernekti.[1] 1969 yılında kuruldu ve 1971 Muhtırası'ndan sonra kapatıldı.

Tarih

1960'ların sonlarında Kürt öğrenciler, 1969'da Devrimci Doğu Kültür Ocaklarının kurulmasına yol açan Doğu Mitingleri denilen mitingler düzenlediler.[2] DDKO başlangıçta Abdullah Öcalan'ın da faaliyetlerinde yer aldığı Ankara ve İstanbul'da[1][3] mevcuttu.[4] Ancak kısa sürede faaliyetlerini Kürt illerindeki şehirlere yayarak,[5] Kasım 1970'de Ergani'de, bir ay sonra Silvan ve Kozluk'ta, Ocak 1971'de Diyarbakır ve Batman'da şubeler açtı.[6] DDKO, başkanı Kürt asıllı Mehmet Ali Aslan'ın olduğu sol görüşlü Türkiye İşçi Partisinden (TİP)[6] gerekli desteği aldı ve 1969'da Kürt dilinde yabancı materyal dağıtımını yasaklayan 1967 tarihli bir kararnameyi kınadı.[7]

İdeoloji ve amaçlar

DDKO başka toplantılar düzenledi ve doğu illerinin daha iyi gelişmesini ve ayrıca daha fazla kültürel özgürlük talep etti.[5] DDKO toplumla çok ilgiliydi ve çiftçilerin taleplerini dergilerinde yayınladı.[5] Marksizm ve sosyalizm hakkında seminerler düzenlemekle meşgul olduğu için solcu bir örgüttü. Ancak daha sonra Kürt sorununun tartışıldığı toplantılar da düzenledi.[1]

Yasal kovuşturma ve kapatılma

Ekim 1970'de DDKO'nun birçok önde gelen lideri tutuklandı ve Mart 1971'deki muhtıradan sonra DDKO kapatıldı.[6] Ardından DDKO davaları başladı ve Musa Anter, Necmettin Büyükkaya [ku] ve İsmail Beşikçi savunmalarını hazırladılar.[8] Tutuklanan diğer önemli Kürt hakları aktivistleri Edîp Karahan [ku], Mehdi Zana ve Mümtaz Kotan da vardı.[9] Kovuşturma iddiaları, Kürtlerin gerçekte var olmadığı ve dillerinin gerçekte bir Türk lehçesi olduğu yönündeydi.[8] İddiada Kürtçenin büyük çoğunluğunun Türkçe, Arapça ve Farsça kelimelerin bir karışımı olduğunu savunuldu.[8] Sanıklar ise Kürtlerin Doğu Anadolu'da MÖ 2000'den beri var olduklarını[10] Türklerin ise Anadolu'ya ancak 11. yüzyılda geldiklerini savundu. Ayrıca Kürtçenin bir Hint-Avrupa dili olduğunu, Türkçenin ise bir Altay-Ural dili olduğunu savundular.[8] Askeri mahkeme, ileride kullanılabilecek bir argüman olarak görülebileceği için böyle bir savunmayı engellemeye çalıştı, ancak sonunda savunma geldi ve dava dosyalarına dahil edildi.[8] Sanıkların çoğu 10 yıldan fazla hapis cezasına çarptırıldı.[11]

Sonrası

Bazı eski DDKO üyeleri Devrimci Doğu Kültür Derneği (DDKD) adında bir halef oluşturmaya çalıştılar ancak başarılı olamadılar.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b c Gunes, Cengiz (11 Ocak 2013). The Kurdish National Movement in Turkey: From Protest to Resistance (İngilizce). Routledge. s. 68. ISBN 978-1-136-58798-6. 
  2. ^ White, Paul (2015). PKK, coming down from the mountains. Zed Books. ss. 13-15. ISBN 9781783600373. 
  3. ^ Kutschera, Chris (1994). "Mad Dreams of Independence: The Kurds of Turkey and the PKK". Middle East Report (189): 12-15. doi:10.2307/3013105. ISSN 0899-2851. 25 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2022JSTOR vasıtasıyla. 
  4. ^ a b Yılmaz, Kamil (2014). Disengaging from Terrorism - Lessons from the Turkish Penitents (İngilizce). Routledge. s. 32. ISBN 978-1-317-96449-0. 
  5. ^ a b c Orhan, Mehmet (16 Ekim 2015). Political Violence and Kurds in Turkey: Fragmentations, Mobilizations, Participations & Repertoires (İngilizce). Routledge. ss. 51-53. ISBN 978-1-317-42044-6. 
  6. ^ a b c Çay, Abdul Halûk (2000). Die kurdische Akte: aus allen Perspektiven (Almanca). Ankara: Tamga Yayıncılık. ss. 444-445. ISBN 9789758386123. 15 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2022. 
  7. ^ Kutschera, Chris (1994), p.13
  8. ^ a b c d e İsmail Beşikçi (2004). International Colony Kurdistan (İngilizce). Parvana. ss. 84-88. ISBN 978-1-903656-31-0. 
  9. ^ Gunes, Cengiz (2013), p. 43
  10. ^ Orhan, Mehmet (2015),p.70
  11. ^ Taspinar, Omer (2005). Kurdish Nationalism and Political Islam in Turkey: Kemalist Identity in Transition (İngilizce). Psychology Press. s. 93. ISBN 978-0-415-94998-9. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">PKK</span> Kürt milliyetçisi ayrılıkçı silahlı örgüt

PKK veya tam adı ile Partiya Karkerên Kurdistanê, Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Irak'ın kuzeyi, Suriye'nin kuzeydoğusu ve İran'ın kuzeybatısını kapsayan bölgede öz yönetim kurmayı amaçlayan ve bu amaçla söz konusu topraklara sahip olabilmek için askerî hedeflere, köy korucularına ve sivillere karşı saldırılar düzenleyen yasa dışı ayrılıkçı silahlı örgüt. Abdullah Öcalan yakalandıktan sonra; KADEK ve Kongra-Gel isimlerini de kullanmıştır. 1978 yılında, Lice'nin Fis köyünde Abdullah Öcalan ve kendisini destekleyen 21 kişi tarafından kurulan PKK'nın ideolojisi, 2005 yılına kadar Marksizm-Leninizm, ardından demokratik konfederalizm üzerine kurulu olmuştur.

Kürtler, doğuda Zagros Dağları'ndan batıda Toros Dağları'na ve güneyde Hemrin Dağları'ndan kuzeyde Kars–Erzurum platolarına kadar uzanan coğrafi bölgede yoğun yaşayan, 2017 yılı tahminlerine göre dünyada yaklaşık 36–45 milyon nüfusa sahip olan İranî bir halktır. Bugün dünyadaki en büyük Kürt nüfusu, 15–20 milyon civarı ile Türkiye'de bulunurken; İran, Irak ve Suriye'de de sayıları 3 ila 12 milyon arasında değişen önemli Kürt nüfusları bulunmaktadır. Gerek Orta Doğu'daki siyasi ve sosyal karmaşalar ve sorunlar, gerekse diğer sebepler dolayısıyla özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısında oluşan göçler sonucunda Batı Avrupa başta olmak üzere Kuzey Amerika ve Orta Asya gibi farklı bölgelere yerleşmiş bir Kürt diasporası da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Öcalan</span> PKKnın kurucu lideri (1978–1999)

Abdullah Öcalan veya zaman zaman kullanılan kısa adıyla Apo, yasa dışı ayrılıkçı silahlı örgüt PKK'nın kurucu lideridir.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Beşikçi</span>

İsmail Beşikçi, Türk sosyolog ve yazar. Özellikle Kürtler, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu ve Türkiye'de tek partili dönemine ait eserleriyle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Medler</span> Antik İranlılar

Medler, İran'ın kuzeybatı bölgesinde yaşayan eski İran halklarından biridir. Yunanlar bu halkın yaşadığı bölgeye Medya adını vermişlerdir. Medler ilk kez Asur kralı III. Salmaneser'in dönemindeki yazılarda "Mada" adı ile kaydedilmişlerdir. Medler'in şu anki adı Antik Yunan dilindeki Mêdos'tan (Μῆδος) gelmektedir. Asurlular "Medyan ülkesi", Kurmada, Mata veya Manda olarak kendilerinden bahsederken, Babiller onları Ummān-manda olarak adlandırdılar.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Kürdistan</span>

Doğu Kürdistan veya İran Kürdistanı, Kürdistan'ın İran'da kalan kısmına verilen ismidir. İran Kürdistan'ında bulunan başlıca bölgeler; Kürdistan, Kirmanşah, Batı Azerbaycan, İlam ve Hemedan eyaletleridir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Kürtleri</span> Türkiyede yaşayan Kürtler

Türkiye Kürtleri, Türkiye sınırları içinde yaşayan ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan en büyük ikinci etnik ve kültürel gruptur. Çeşitli tahminlere göre Kürtler, Türkiye nüfusunun %15 ila %20'sini oluşturmaktadırlar ve toplam sayıları 12,5 milyon ila 15 milyon arasındadır. Yoğun olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde olmakla birlikte, ülkenin çeşitli illerinde Kürtler yaşamaktadır. Bazı Kürtler tarafından bu bölgeler Kuzey Kürdistan olarak adlandırılsa da, bu adlandırma çeşitli tartışmalara sebep olmakta ve resmî olarak kabul edilmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-PKK çatışması</span> PKK ve TSK arasında 1984ten beri süren savaş

Türkiye-PKK çatışması, PKK ve Türk Silahlı Kuvvetleri arasında örgütün 1978'de yılında kurulması ile beraber başlayan ve hâlen devam eden çatışmaları kapsamaktadır. 1984 yılına kadar küçük ölçekli silahlı çatışmalar yaşanmışsa da Türk güvenlik güçleri ve PKK mensupları arasındaki topyekün silahlı mücadele 1984 yılında PKK'nın gerçekleştirdiği Eruh ve Şemdinli saldırıları ile başlamıştır.

Pınarcık Katliamı, 20 Haziran 1987 tarihinde, Mardin'in Ömerli ilçesine bağlı Pınarcık köyüne ARGK militanlarının saldırısı sonucu 16'sı çocuk, 6'sı kadın 30 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sivilin yaşamını yitirdiği bir katliamdır. Saldırıyı PKK'nın silahlı kanadı ARGK üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik konfederalizm</span> ideoloji ve hükûmet yapısı

Kürt komünalizmi veya Apoculuk olarak da bilinen demokratik konfederalizm, İmralı Cezaevi'nde PKK lideri Abdullah Öcalan tarafından teorize edilen ve devletsiz bir topluma dayanan siyasi paradigmadır. Özerklik, doğrudan demokrasi, siyasi ekoloji, feminizm, çok kültürlülük, öz savunma, öz yönetim kooperatif ekonomisi unsurlarına dayanan konfederasyon özelliklerine sahip bir demokratik öz örgütlenme sistemine ilişkin siyasi bir kavramdır. Toplumsal ekoloji, özgürlükçü belediyecilik, Orta Doğu tarihi ve genel devlet teorisinden etkilenen Öcalan, bu konsepti Kürt ulusal özlemlerinin yanı sıra sınıflı topluma kök salmış bölge ülkelerindeki diğer temel sorunlara siyasi bir çözüm ve dünyanın dört bir yanındaki halklar için özgürlük ve demokratikleşmeye giden bir yol olarak sunmaktadır.

Kürt karşıtlığı veya Kürdofobi, Kürt diline, Kürt kültürüne ve Kürt halkına karşı duyulan nefret, ön yargı, düşmanlık, aşağılama ve benzeri duygulardan beslenen ırkçılıktır. Kürt halklarının yaşadığı Türkiye, İran, Irak ve Suriye gibi yoğunluklu olarak Kürt azınlığa ev sahipliği yapan belli başlı ülkelerin yürüttüğü yasak ve asimilasyon politikalarında ve bu politikalara bağlı olarak medyada ve günlük yaşamda Kürt karşıtlığına rastlanması şeklinde tanımlanır.

Türkiye'de Kürtlere yönelik insan hakları ihlâlleri, Türkiye'de yaşayan Kürtlere karşı işlenmiş olan insan hakkı ihlallerini incelemektedir.

Jineoloji, kadın bilimi olarak da anılan, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın teorize ettiği feminizm ve cinsiyet eşitliğini içeren doktrin. Kürtçe kadın anlamına gelen "jin" kelimesinden türetilen jineoloji 'kadın bilimi' olarak tarif edilir. Çeşitli kaynaklarda "Kürt feminizmi" olarak anılır. Öcalan, bölgesel toplumlarda yaşayan kadınları baskı altına alan namus temelli din ve kabile kuralları temelinde “kadınların özgür olmadığı sürece bir ülkenin özgür olamayacağını” ve "kadın özgürlüğünün toplumdaki özgürlük düzeyini belirlediğini" ifade eder.

Tekoşin, 1977-1978 yılından 1982 veya 1983 yılına kadar Tunceli ve Antep bölgesinde etkin olmuş, Kürt hareketi içinde ağırlığı olmayan Tunceli merkezli ayrılıkçı silahlı örgüt. Kendilerini sosyalist olarak tanımlayan örgüt, Kurtuluş Hareketi'nden ayrılan Seyfi Cengiz ve PKK'dan ayrılan Kamer Özkan tarafından kurulmuştur. 1978-1979 yıllarından en az 5 üst rütbeli PKK üyesinin Antep'te Tekoşin'e katıldığı düşünülmektedir. Örgütün dağılmasıyla beraber Seyfi Cengiz 1990 yılında Kürdistan Komünist Hareketi'ni kurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Şehitler ölmez vatan bölünmez</span> Türk milliyetçiliğinde kalıplaşmış bir söylem

"Şehitler ölmez vatan bölünmez", Türk milliyetçiliğinde yer edinmiş milliyetçi söylem. Spor müsabakalarından siyasi mitinglere ve şehit cenazelerine kadar uzanan bir kullanım sahası bulunmaktadır. Söylem toplum hafızasında yer edinmiştir ve vatanseverlik duygusu ile ayrılıkçılık karşıtlığını besler. Slogan, 1960'larda Türkiye'de ülkücü hareketin ilk ortaya çıktığı yıllarda kullanılmaya başlanmış, Türkiye-PKK çatışması ile yaygınlaşmıştır. Türkiye-YPG çatışmaları ve Türk güvenlik güçlerinin müdahil olduğu farklı olaylar ile beraber günümüzde halen kullanılmaya devam etmektedir.

Türkiye'deki 2011–2012 Kürt protestoları, ülkedeki Kürt azınlık haklarının kısıtlanmasına karşı BDP liderliğinde Türkiye'de yapılan protestolardır. Türkiye'deki Kürtlerin uzun protesto eylemlerin sonucu olarak, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da da protestolar olmuştur. Hürriyet gazetesi, Mısır ve Tunus'ta devrimlere neden olan ve "Arap Baharı" olarak adlandırılanın kalkınmanın, Ortadoğu'nun kuzey kesimlerinde bir "Kürt Yazı"na yol açabileceğini öne sürdü. Protestocular hem İstanbul'da hem de Türkiye'nin güneydoğusunda sokaklara döküldü. Bazı gösteriler de Anadolu ve İzmir'de yapıldı.

İstanbul'daki Kürtler, Türkiye'nin İstanbul ilinde yaşayan Kürtleri tanımlar. İstanbul'daki toplam Kürt sayısının 2 ile 4 milyon arasında olduğu tahmin edilmektedir. Kürtler, Araplar ile birlikte şehirdeki en büyük azınlık gruplarını oluşturmaktadır. İstanbul'da yaşayan Kürtlerin büyük çoğunluğu Türk vatandaşı olup, 20. yüzyılın ortasından itibaren başlamış köyden kente göç olgusunun özellikle 80'li yıllarda hızlanmasıyla İstanbul Kürt nüfusu artmıştır. Doğu illerindeki TSK-PKK çatışması da şehre göçte rol oynamıştır. 2008 yılında İstanbul'da yaşayan Kürtlerin %88'inin İstanbul'a dışarıdan gelmiş olduğu, %12'sinin ise İstanbul doğumlu olduğu tespit edilmiştir. Tüm Kürt göçleri içerisinde tüm göçlerin üçte birinin İstanbul'a yapıldığı rapor edilmiştir. Ayrıca Suriye İç Savaşı sonucunda İstanbul'a gelen Suriyeliler içerisinde de önemli bir Kürt azınlık bulunmaktadır.

Haki Karer Türk asıllı solcu aktivist. PKK için merkezi bir figür olan Karer, Abdullah Öcalan'ın yakın arkadaşlarından birisiydi.

Türkiye'de Kürtlerin inkârı, Kürtlerin bir halk olduğunu reddeden ve bunun yerine Türklerin bir alt grubu olduklarını iddia eden Türkiye hükümetlerininin onlarca yıldır resmi devlet politikasıydı ve Kürt ve Kürdistan kelimeleri devlet kurumları tarafından yasaklanmıştı.

Arap Kemeri, Suriye Baas hükümetinin Haseke Valiliği'nin kuzeyindeki Kürt bölgelerini Araplaştırma projesidir. Projenin temel amacı bölgenin etnik yapısını Araplar lehine çevirmek ve diğer etnik grupların, özellikle de Kürtlerin aleyhine çevirmekti. Proje Esad Gölü'nün oluşturulması ile yerlerinden edilen Arapların Kürt bölgelerine yerleştirilmesiyle arazilerin ele geçirilmesini içeriyordu.