İçeriğe atla

Devre mülk

Barnsdale Hall Hotel devre mülk locaları.Best Western Hotel temelde bir dizi ahşap çerçeveli şaledir.

Devre mülk, bir mülke ait kullanım haklarının belirlenmiş özel bir şekilde kullanılması için oluşturulmuş özelliktir. Bu özellikler genellikle kat mülkiyeti olarak bilinen kullanım hakkının birden fazla bölüme ayrılarak dağıtılmasıyla çözüm bulmuştur. Paylaşanlara mülkiyetin tüm özelliklerini kullanmak için belirli bir süre (genellikle her yıl hemen hemen aynı tarihlerde, bir hafta gibi) ayrılmıştır. Bölümlere sahip olanlar, temelde mülkiyet için aynı oranda hak talep edebilir, bu kullanma haklarını kiraya verebilir ya da kendileri kullanıp, kullandırabilirler.

Tarihi

Dönem "devre mülk" sistemi 1960'ların başında İngiltere'de keşfedilmiştir.[1] Avrupa'da II. Dünya Savaşı'nın ardından tatil sisteminin genişlemesine yardımcı olarak oldukça popüler hale gelmiştir. Ayrıca sistem tatil evi paylaşımı (Vacation home sharing) olarak da bilinmektedir. Bu sistemde her mevsim için Avrupalı dört aile özel kullanım için tatil amaçlı bir ev satın alarak kullanmışlardır. Her aile mevsim boyunca eşit dönemlerde mülkiyeti eşit olarak kullanmıştır. Bu kavram çoğunlukla ortak mülkiyet üzerindeki güven faktörüne dayalı olmuş mülkler birbirlerine bağlı aileler tarafından kullanılmıştır. Ancak bu sistemde zamanla, aynı mülkü bir dönem içerisinde birden fazla aile kullandığından dolayı evler genellikle uzun süre boş kalmıştır.

İngiltere'de bir girişimci bölme işini bir adım daha ileriye götürerek mülkiyeti 1/50 oranında böldü, yılın geriye kalan iki haftasında ise taşınmazın onarımı, tadilatı ve geliştirilmesi için süre olarak ayırdı ve ücreti de aynı oranda paylaştırmış oldu. Bu sorunsuz başarılı iş girişimi Avrupa'da yaklaşık olarak on yıl kadar sürdü ve devre mülk (timeshare) olarak adlandırıldı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde ilk devre mülk sistemi 1974 yılında "Caribbean International Corp." tarafından Florida eyâletinin güneydoğusundaki Broward ilinin (county) merkezi kenti olan Fort Lauderdale'de başlatıldı. Aslında bu mülkiyetler, 25 yıllık bir "tatil belgesi" olarak adlandırıldı ve satışa sunuldu. Sözleşme basit ve anlaşılırdı. 25 yıllık bir süre için alıcı ile satıcı arasında iki yatak odasından oluşan veya tek yatak odasından oluşan stüdyo tipi dairede belirtilen sezonlarda mülkiyeti koruma ve konaklama için yalnızca iki ek ücret ile anlaşma yapılıyordu. 1974 ile 1976 yıllarında ise, ABD'de bir mülk devre mülk sistemi ile 52 farklı kişiye yaklaşık olarak devre başına $3.500,00'a satılıyordu. Bu büyük kâr birçok girişimcinin dikkatini çekti. Kısa bir süre sonra Florida eyâleti, devre mülk sistemine düzenleme getiren ve bu tür mülklerin mülkiyet iş ve işlemleri ile işlem ücretlerini daha basit hale getiren Gerçek Emlak Komisyonu isimli yasayı yürürlüğe koydu. Bu durum artık haftalık tatil alan mülk sahibinin, mülk sahipleri birliği ile yaptığı anlaşmadaki (HOA (Başlar Sözleşmesi)) bakım ücretlerine ek olarak başka bir ücret daha ödemesi anlamına geliyordu. Ayrıca yasa fesih hakkı da tanıdığından dolayı, iptaller veya devre mülk anlaşmalarının iptali günümüze kadar devre mülk sektörünün önündeki en büyük engellerden birisi olmaya devam etmektedir.

Türkiye'de ise ilk devre mülk uygulaması, "devre mülk sistemi" sistemi adıyla Soytaş A.Ş. tarafından Muğla ili Bodrum ilçesi Turgutreis'te kurulan tatil köyü ile başlamıştır.[2]

Kaynakça

  1. ^ Hapimag's Halcyon Days 31 Mart 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Developments (2002-07) Erixim tarihi 2008-01-18
  2. ^ Timeshare: Devre Mülk Sözleşmesi ve Devre Tatil Sözleşmesi 19 Mart 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. TOK: a.g.e., s.2.

İlgili Araştırma Makaleleri

Özel hukuk, toplumun birbiriyle eşit haklara sahip üyeleri arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk alanıdır. Medeni hukuk, ticaret hukuku, devletler özel hukuku ve borçlar hukukunu kapsar. Türkiye'de bu alanı düzenleyen başlıca yasalar Medeni Kanun, Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Mutfak</span> yemek yapılan yer (oda)

Mutfak ya da ocaklık, yemek hazırlamak için kullanılan alandır. Modern mutfak tipik olarak; set üstü ocak, fırın, mikrodalga fırın gibi pişirme aletlerine sahiptir. Bulaşık yıkamak gibi işleri yapabilmek için bir evyesi vardır. Modern mutfaklarda genellikle bulaşık makinesi de bulunur. Yemek depolamak için kullanılan kiler, mutfak dolabı ya da buzdolabı gibi ekler de mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Martin Luther King Jr.</span> Afrikalı-Amerikalı Baptist pastör ve Amerikan yurttaş hakları hareketi önderi

Martin Luther King Jr. veya doğum adıyla Michael King Jr., 1955'ten 1968'deki suikastına kadar sivil haklar hareketinin en önde gelen liderlerinden biri olan Amerikalı Baptist papaz, aktivist ve siyaset filozofuydu. Siyahi bir kilise lideri ve ilk sivil haklar aktivisti olan papaz Martin Luther King Sr.'ın oğlu olan King, Jim Crow yasalarına ve diğer yasallaştırılmış ayrımcılık biçimlerine karşı şiddet içermeyen direniş ve şiddet içermeyen sivil itaatsizlik yöntemlerini kullanarak Amerika Birleşik Devletleri'ndeki beyaz olmayan insanların sivil haklarını geliştirdi.

Finansal kiralama veya İngilizce adıyla leasing, işletmelerin kuruluş veya büyüme dönemine geçtiklerinde, yatırımlarını gerçekleştirmek için ihtiyaç duydukları orta vadeli finansman yöntemlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Konsolosluk</span> diplomatik temsilcilik

Konsolosluk, yabancı ülkelerde, kendi vatandaşlarının işlemlerine bakan, ülkesinin ticarî menfaatlerini koruyan ve diplomatik olmayan çeşitli resmî görevleri yerine getiren resmî dairelere verilen isim. Bu görevi yerine getiren kişiye Konsolos adı verilir. Konsolosluk idarecilerinin unvanları ülkeden ülkeye değişir.

<span class="mw-page-title-main">Telif hakkı</span> aklın orijinal bir eseri üzerinde gerçek veya tüzel bir kişinin sahip olduğu tüm özel ayrıcalıklar

Telif hakkı, bir kişi ya da kişilerin her türlü fikrî emeği ile meydana getirdiği bilgi, düşünce, sanat eseri ve ürününün kullanılması ve kopyalanması ile ilgili hukuken sağlanan haklardır. Telif hakkının doğması için tescile gerek yoktur. Fikir ve sanat eserleri üzerindeki haklar eserin üretilmesiyle birlikte doğar. Bununla birlikte eser sahibi isterse ülkenin ilgili tescil birimlerinde isteğe bağlı olarak kayıt tescili yaptırabilir. Telif hakları, genellikle belli bir süre için geçerlidir.

<span class="mw-page-title-main">RCI</span>

RCI, dünya çapında yapılan devre tatil ve devre mülk değişim organizasyonudur. Wyndham Worldwide grubunun bünyesindedir. 1974 yılından bu yana büyüyerek hizmet vermeye devam etmektedir. RCI bugün dünya çapında 3.8 milyondan fazla üye ailesi ve 4000'den fazla üye tesisi ile dünyanın en büyük Devre Tatil/Mülk Değişim Sistemidir. Sisteme dahil olan kişi, dünya üzerinde RCI üyesi yerlerde cüzi değişim ücretleri karşılığında, dünyada seçeceği herhangi bir yerde tatil yapma şansına sahip olur. Tatiller seçilen yerdeki uygunluğa ve kişinin sahip olduğu devrenin RCI değişimi sistemi içindeki değerine göre yapılabilir. Türkiye ve dünyada tesisler üyelerini RCI'a en az bir yıllığına kaydetmekle ve kayıt ücretlerini ödemekle yükümlüdürler. Bir tesisin RCI üyesi olması o tesis üyesinin RCI üyesi olacağı anlamına gelmez.Bir kiralama sistemi değildir. Dünyadan 100'den fazla ülkede değişim yapılır. Sistem dahilinde 4000'den fazla üye tesis bulunmaktadır. Üyeler bu tesislerden herhangi birini değişim sistemi içerisinde uygunluk olması halinde kendi haftalarını RCI'a devrederek kullanabilme hakkına sahip olmuş olurlar.

<span class="mw-page-title-main">İş hukuku</span>

İş hukuku, işçi hakları, çalışma koşulları, işçi ücretleri, işçi sendikaları ve işveren-işçi ilişkileri ile ilgili konuları inceleyen hukuk dalıdır. İş hukuku Kara Avrupası hukuk sistemlerine dahil ülkelerde genellikle milli iş kanunları ile düzenlenmektedir. İş uyuşmazlıkları kural olarak iş mahkemelerinde görülmektedir. İş mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde ise asliye hukuk mahkemelerinde görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kadın hakları</span>

Kadın hakları, kadınların erkeklerle eşit şekilde sahip olduğu sosyoekonomik, siyasi ve yasal hakların tamamına verilen isim.

Kamulaştırma, devletleştirme ya da istimlak, devletin kamu yararını gözeterek özel mülkiyete ait taşınmaz malları bedelini ödeyerek mülkiyetine geçirme işlemidir. Kamulaştırmanın temel dayanağı, kamu yararının gözetilmesidir. Devlet, toplumun genel çıkarlarını korumak ve geliştirmek amacıyla özel mülkiyeti kamulaştırabilir. Devlet, ekonomik ve sosyal düzeni sağlama, toplumsal refahı artırma ve kamu hizmetlerini geliştirme gibi sorumluluklarını yerine getirebilmek için kamulaştırma yetkisini kullanabilir.

Geoliberteryenizm, liberteryenizm ile georgizmi sentezleyen politik hareket ve ideolojidir.

Taşeron veya tali işveren, alt ısmarlanan, alt işveren, alt işletici gibi isimler ile de anılan, birçok durumda bir işin veya işin bir kısmını gerçekleştirmek ya da işverenin sözleşmesindeki tüm yükümlülüklerini yerine getirmek amacıyla anlaşma imzalayarak üstlenen diğer yüklenicidir.

Airbnb insanların seyahatlerinde konaklayacak yer bulmasını, mekan sahiplerinin kiralamasını sağlayan web uygulaması. 192 ülkede 33 bin şehirde 800 binin üzerinde kiralık mekan seçeneği sunan Airbnb; Ağustos 2008'de ABD'nin San Fransisco şehrinde kurulmuştur. Airbnb, orijinal adı olan AirBedandBreakfast.com'un kısaltılmış halidir.

Özel mülk yazılım ya da sahipli yazılım, yazılımın yaratıcısının, yayıncısının veya diğer hak sahibi ortaklarının fikrî mülkiyet hakkını ve telif hakkını kendi elinde tuttuğu bilgisayar yazılımıdır. Yazılımın alıcılarına, yazılımı özgürce paylaşma veya değiştirme hakkı vermez. Özel mülk yazılımlar, mülk sahipleri tarafından ücretli ya da ücretsiz olarak yayınlanabilir.

Dilâver Paşa Nizamnamesi tam adıyla Ereğli Kömür Maden-i Hümâyûnu İdaresinin Nizamnamesi, Dilaver Paşa tarafından hazırlanan ve 8 Mayıs 1867 tarihinde ilan edilen maden yönetmeliği. Bu çalışma ile Osmanlı İmparatorluğu'ndaki maden çalışanlarına yönelik düzenlemeler getirilmiştir. Yönetmelik 1867'den 1922'ye değin geçerliliğini korumuştur. Türk tarihinde maden ocaklarında çalışan işçilerin sağlığını koruma ve çalışma koşullarını düzenleme amacı taşıyan ilk hukuksal metin olarak değerlendirilmektedir. Bununla birlikte dönemine göre ilerici bir yönü olmakla beraber çalışma yükümlülüğünü de beraberinde getirmiştir. Nizamname'nin iki özgün el yazması günümüzde İstanbul Deniz Müzesi Kütüphanesi'nde yer almaktadır.

Millîleştirme, özel malları millî bir hükûmet veya devlet adına devlet mülkiyeti vererek kamusal mala dönüştürme sürecine verilen addır. Millîleştirme, daha çok özel mallara veya devlet bürokrasisinin alt kanatlarınca - belediyeler gibi - sahip olunan malların devlete transferini içerir. Millileştirmenin karşıtları özelleştirme, kamulaştırmadır. Daha önceden millileştirilen mallar özelleştirildiğinde ve daha sonradan hükûmet tarafından kamu mülkiyeti halini aldığında, yeniden millileştirme yapılmış olur. Genellikle millîleştirmeye tabi bırakılan sektörlere örnek olarak ulaşım, iletişim, enerji, bankacılık ve doğal kaynaklar örnek verilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım kategorileri</span>

Yazılım kategorileri, yazılım gruplarıdır. Yazılımın bu kategoriler açısından anlaşılmasını sağlamaktadırlar. Farklı sınıflandırma şemaları, yazılımların farklı yönlerini dikkate alır.

Eşit işe eşit ücret, aynı iş yerindeki kişilere eşit ücret verilen işçi hakları kavramıdır. Çoğunlukla cinsiyete dayalı ücret farkı ile ilgili olarak cinsel ayrımcılık bağlamında kullanılır. Eşit ücret, temel ücret, aylık dışı ödemeler, ikramiyeler ve ödenekler dahil olmak üzere tüm ödeme ve yardımlarla ilgilidir. Bazı ülkeler, eşit ücret konusunda diğerlerinden daha hızlı hareket etti.

Ortak mülkiyet, bir kuruluşun, işletmenin veya topluluğun varlıklarını, tek tek üyelerin veya üye gruplarının adlarını ortak mülkiyet olarak değil, bölünmez bir şekilde tutmayı ifade eder.

Loizidu Davası, eski evlerine ve mülklerine dönmek isteyen mültecilerin haklarına ilişkin tarihi bir davadır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Loizidu ve dolayısıyla diğer tüm mültecilerin eski mülklerine dönme hakları olduğuna karar verdi. AİHM, Türkiye'nin Loizidu'nun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin I. Protokolünün I. Maddesi kapsamındaki insan haklarını ihlal ettiğine, evine dönmesine izin verilmesi ve Türkiye'nin Loizidu'ya tazminat ödemesi gerektiğine karar verdi. Türkiye başlangıçta bu kararı görmezden geldi.