İçeriğe atla

Devol (Arnavutluk)

Devol (BulgarcaДевол) ayrıca Deabolis ya da Diabolis, (YunancaΔεάβολις), bugünkü Arnavutluk'un güneydoğu köşesinde (Devoll ilçesi), Ohri Gölü'nün güneyinde yer alan batı Makedonya'daki Orta Çağ kalesi ve piskoposluğu. Kesin konumu bugün bilinmemektedir, ancak aynı adı taşıyan nehir (bugün Devoll Nehri) ve Roma Egnatia Yolu yolu üzerinde bulunduğu düşünülmektedir. İlk kez, İoannis Skilicis'in, İmparator II. Basileios dönemindeki Bizans-Bulgar savaşları'nda general Eustathios Daphnomeles'in 1018 yılında Deabolis'de yoğunlaşan son Bulgar direniş güçlerinden bastırdığı anlatımında bahsedilir.[1] Ayrıca, Basileios tarafından Bulgar Kilisesine Kesriye Piskoposluğunun denetimi altındaki bir kastron (kale) olarak verilen bir 1019 tüzüğünden bahsedilir.

Deabolis'in ne zaman piskoposluk haline geldiği tam olarak bilinmemektedir. yaklaşık 200 yıl sonra Ohrid'li Teofilakt tarafından yazılan azizin hayatına göre, az bilinen bir erken Bulgar yazar olan Ohrid'in Aziz Clement (yaklaşık 840-916), 900 civarında piskoposu olduğunu varsayılır; ancak, piskoposluk statüsünü teyit eden ilk bağımsız dönem belgeleri daha geç bir tarihlidir.[2]

Deabolis/Devol, Antakya'lı I. Boemondo ile Bizans İmparatoru I. Aleksios arasında 1108'de yapılan Devol Antlaşması'nın yapıldığı yerdir. 13. yüzyılın başında İkinci Bulgar İmparatorluğu tarafından fetih edilmiştir. Kale, 14. yüzyıla kadar önemli bir rol oynamaya devam etti. Site modern zamanlarda unutuldu. modern Arnavut köyü Zvezdë'nin sahası içinde tereddütlü tespit edilmiştir.[3] (Yer: 40°43′K 020°51′D / 40.717°K 20.850°D / 40.717; 20.850[4]), bu varsayım, 19. yüzyıl İngiliz gezgin William Martin Leake tarafından 1835 yılında öne sürülmüştür.[5]

Devoll nehri üzerindeki Deabolis/Devol'un yeri, çok doğuda yer alan, bugünkü Kuzey Makedonya'nın Kavadar yakınlarındaki, Deabolis ya da Devolgrad olarak adlandırılan farklı bir Orta Çağ kalesi ile karıştırılmamalıdır.[6]

Kaynakça

  1. ^ Alexander Kazhdan, (Ed.) (1991). The Oxford Dictionary of Byzantium (İngilizce). Oxford ve New York: Oxford University Press. ss. 616f. ISBN 0-19-504652-8. , citing Skylitzes, Synopsis of Histories 360.43, 60.
  2. ^ Oxford Dictionary of Byzantium, ibid.
  3. ^ Talbert, Richard J. A., and Roger S. Bagnall, Barrington Atlas of the Greek and Roman World, Princeton University Press, 2000. p.752
  4. ^ US National Geospacial Intelligence Agency, Search GNS Search 8 Haziran 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  5. ^ William Martin Leake (1835). Travels in Northern Greece. J. Rodwell. s. 339. 
  6. ^ Betka, Ursula; Scott, Roger (2006). Byzantine Narrative: Papers in Honour of Roger Scott. Australian Association for Byzantine Studies. s. 525. ISBN 978-1-876503-24-6. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Konstantinopolis Kuşatması (717-718)</span> Emevi Araplarının Bizans başkentine karşı gerçekleştirdiği başarısız işgal girişimi (717-718)

Konstantinopolis'in İkinci Arap Kuşatması (717-718), Arapların Bizans İmparatorluğu'nun başşehri olan Konstantinopolis'u almak için karadan ve denizden girişimde bulundukları bir kuşatmaydı. Arap kara kuvvetleri Mesleme bin Abdülmelik tarafından yönetiliyordu, Konstantinopolis'in dayanıklı ve görünen surları ve Bulgar atakları karşısında yenildiler. Deniz filoları Rum Ateşi tarafından tahrip edildi ve arta kalanları daha sonra yurtlarına geri dönüşlerinde fırtınada battı. Kuşatma sık sık geniş çaplı çalışılmış bir savaş olan Puvatya Muharebesi ile kıyaslansa da o savaş Müslümanların doğudan Avrupa içinde genişlemelerini yaklaşık 700 yıl durdurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">I. İsaakios</span>

I. İsaakios Komninos, 1057-1059 yılları arasında tahtta kalan Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Samuil (çar)</span> Bulgar çarı

Samuil, 997 yılı ile 6 Ekim 1014 tarihi arasında tahtta kalan Birinci Bulgar Devleti çarı.

Nea Ekklisia, Bizans İmparatoru I. Basileios tarafından 876 ile 880 yılları arasında Konstantinopolis'te inşa ettirilmiş bir kilisedir. Bizans başkentinde 6. yüzyılda inşa edilen Aya Sofya'dan sonra inşa edilmiş ilk anıtsal kilisedir. Bizans mimarisinin Orta Çağ'ının başlangıcını işaret eden bu kilise Paleologos Hanedanı dönemine kadar kullanılmıştır. Osmanlılar tarafından barut deposu olarak kullanılan bu yapı, 1490 yılında yıldırım düşmesinden sonra tahrip olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bizans kültüründe politik nedenlerle sakat bırakma</span> Cezalandırma Yöntemi

Sakat bırakma, Bizans İmparatorluğu'ndaki suçlular için yaygın bir cezalandırma yöntemiydi, ancak imparatorluğun siyasi yaşamında da bir rol oynadı. Sakatlama cezalarının, aynı zamanda ikincil yararları da vardır. Rakibi kör etme sadece hareketliliğini sınırladığı gibi, aynı zamanda İmparatorluğun kontrol etmenin en önemli parçası olan bir savaşta orduya kumanda etmeyi imkânsız hale getirir. Hadım etmekte potansiyel rakipleri devre dışı bırakmak için kullanılan bir başka yöntemdir. Bizans İmparatorluğunda, bir erkeğin hadım edilmesi artık onun bir erkek olmadığı, yarı ölü, "yarı ölü bir hayat" anlamına gelirdi. Hadım etmek aynı zamanda, İmparator ya da tac için hakkı olan İmparator çocuklarını tehdit edecek bir varis doğumuna da engel olurdu. Diğer sakat bırakma çeşitleri, burnun kesilmesi (rinotomi) veya uzuvların kesilmesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Armeniakon</span>

Armeniakon Theması, daha doğrusu Armeniakların Theması kuzeydoğu Küçük Asya'da yer alan Bizans İmparatorluğu theması.

<span class="mw-page-title-main">Manuil Erotikos Komninos</span> Bizanslı general

Manuil Erotikos Komninos, II. Basileios döneminin Bizans askeri lideri ve Komninos Hanedanı'nın tamamen kayıt edilmiş ilk atasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Trakya (thema)</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Trakya Theması, Balkanların güneydoğu bölümünde yer alan Bizans İmparatorluğu theması, imparatorluğun tarihi boyunca Trakya'nın çeşitli bölümlerini kapsamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Makedonya (thema)</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Makedonya Theması geç 700ler ile erken 800ler arasında kurulan Bizans İmparatorluğu theması. Bizans Makedonyası ayrıca Trakya bölgesiyle bağlantılıydı ve Edirne, themanın başkentiydi.

<span class="mw-page-title-main">Bizans ordusu</span> ordu

Bizans ordusu veya Doğu Roma ordusu, Bizans donanmasının yanında hizmet veren Bizans silahlı kuvvetlerinin başlıca askeri organıydı.

<i>Katepano</i>

Katepánō Kıdemli Bizans İmparatorluğu rütbesi. Kelime Batı dillerine capetanus/catepan şeklinde geçmiştir, anlamı İtalyanca "capitaneus" ile birleşmiş gibi görünmektedir. Bu hibrid terim İngilizcede captain ve diğer dillerde benzer terimlere dönüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Lykandos</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Lykandos ya da Lycandus 10.ve 11. yüzyıllarda Bizans kalesi ismi ve askeri-sivil eyalet, Lykandos theması olarak bilinir

Stilianos Zaucis, Ermeni asıllı Bizans devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Proedros</span>

Proedros, 10.yüzyıldan 12.yüzyıl ortalarına kadar kullanılan kıdemli Bizans saray ve kilise unvanı. Proedrissa (προέδρισσα) unvanın dişi formudur.

<span class="mw-page-title-main">Keramaia Muharebesi</span>

Keramaia Muharebesi, 746'da Kıbrıs'ta Emevî Halifeliği'nin Mısır filosuna karşı kazanılmış büyük bir Bizans deniz zaferidir.

y. 970'ten 1018'e kadar, Birinci Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu arasındaki bir dizi çatışmadır, Bulgaristan'ın Bizanslılar tarafından kademeli olarak yeniden fethedilmesine yol açtı ve böylece 7. yüzyıl Slav istilalarından bu yana ilk kez tüm Balkan yarımadası üzerindeki kontrolünü yeniden kurdu. Mücadele, Rus-Bizans Savaşı'ndan (970-971) sonra doğu Bulgaristan'ın birleşmesiyle başladı. Bulgar direnişi, 1018'de Bizans egemenliğine girinceye kadar, Bulgar İmparatorluğu'nun fethedilmemiş batı bölgelerinde bulunan Cometopuli kardeşler tarafından yönetildi.

<span class="mw-page-title-main">Kometopuli Hanedanı</span> Bulgar kraliyet hanedanı

Kometopuli Hanedanı Birinci Bulgar İmparatorluğu'nun son kraliyet hanedanıdır, y. 976 yılından Bulgaristan'ın 1018'de Bizans egemenliğine girmesine kadar hüküm sürmüştür. Hanedanlığın en önemli üyesi olan çar Samuil, 40 yılı aşkın süre Bizans fetihlerine başarıyla direnmesiyle ünlüdür. Bazen Kometopuli krallığına Batı Bulgar Krallığı veya Batı Bulgar İmparatorluğu olarak isimlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Belasitsa Muharebesi</span> Bizans-Bulgar savaşlarının parçası

Belasitsa Muharebesi 29 Temmuz 1014'te Bizans İmparatorluğu ile Birinci Bulgar İmparatorluğu arasında gerçekleşti. Bu, Bizans İmparatoru II. Basileios ile Bulgar İmparatoru Samuil arasında 10. yüzyılın sonlarında ve 11. yüzyılın başlarında yaklaşık yarım yüzyıl süren mücadelenin sonucuydu. Sonuç, kesin bir Bizans zaferiydi.

<span class="mw-page-title-main">Sirmium (thema)</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Sirmium theması, günümüzde Sırbistan, Hırvatistan ve Bosna-Hersek'i kapsayan 11. yüzyılda var olan bir Bizans idari birimi (thema) idi. Başkenti Sirmium idi.

<span class="mw-page-title-main">Nikiforos Komninos</span> Bizanslı askeri lider

Nikiforos Komninos II. Basileios ve VIII. Konstantinos döneminde Bizans askeri lideriydi. Vaspuragan Ermeni bölgesinin valisi olarak görev yaptı ve 1081 ile 1185 arası Bizans İmparatorluğu'nu yöneten Komninos Hanedanı'nın bilinen ilk üyelerinden biridir.