İçeriğe atla

Devletlibaba, Sındırgı

Devletlibaba
Harita
Mahallenin haritadaki yeri
Balıkesir'ın Türkiye'deki konumu
Balıkesir'ın Türkiye'deki konumu
Koordinatlar: 39°10′30″N 28°29′20″E / 39.175°K 28.489°D / 39.175; 28.489
Ülke Türkiye
İlBalıkesir
İlçeSındırgı
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
İdare
 • YöneticiMuhtar[1]
İhtiyar heyeti[1]
Nüfus
 (2000)[1]
389
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0266
Posta kodu10330
Resmî site
[2]

Devletlibaba, Balıkesir ilinin Sındırgı ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Mahallenin adı Osmanlı Devleti zamanından gelmektedir. 1800'lü yıllarda kurulmuştur. Karakeçili Yörükleri tarafından kurulmuştur. Kurulduğu bölge Karakeçili yörüklerinin kışlak merkezidir.[2] Yörükler yer seçiminde, göç ettikleri bölgenin hayvan otlatmaya müsait olup olmadığına, su bolluğuna ve iklim şartlarının elverişliliğine bakar; şartlar olumsuzlaştığında ve ‘öletlik’ diye tabir edilen salgın hastalık zuhur ettiğinde, şartların uygun olduğu bölgelere göç ederlerdi. Devletlibaba Yörüklerinin de ilk çıkış yeri Bilecik Söğüt'tür. Söğüt'ten Kütahya Domaniç yaylasına, Domaniç yaylasından da bir ilkbahar günü Akdağ'a göç etmişlerdir. Burada sonbahara kadar kalmışlar, iklim elverişsizliğinden Çayır adı verilen mevkie yerleşmişlerdir. Çayır'da uzunca süre konakladıktan sonra öletlik zuhur etmiş; hastalıktan sağ kalanların bir kısmı Bigadiç'in Karkın Köyü yakınlarına, bir kısmı da Binmurt yakınlarına göç etmiştir. Sultan Abdulaziz Yörüklerin konar-göçer özelliği sebebiyle, orduya asker bulmakta zorluk çekmektedir. Bunun üzerine tüm uç beylerine Yörüklerin yer gösterilerek, yerleşik düzene geçmesi gerektiği fermanını göndermiştir. Çorum beyi (=Düvertepe) Gece Kuşu Ahmet Vefik Paşa Devletlibaba Yörüklerine Osmanlar mahallesi yakınlarında bir yer göstermiştir; ancak arazinin yapısı (toprağının et çamuru oluşu) ve hayvan otlatmaya müsait olmayışı sebebiyle, Paşadan kendilerine başka bir yer göstermelerini istemişler; Paşa da yer seçimini tamamen kendilerine bırakmıştır. Bunun üzerine mahallenin şu an bulunduğu mevkii yurt edinmişlerdir. Böylece uzunca bir sürelik konar-göçer serüveni son bulmuş; yerleşik düzene geçilmiştir. Devletlibaba ismini de bu sebeple Ahmet Vefik Paşa kendisi vermiştir. Mahallenin adının mezarlıkta Osmanlıca olarak da yazıldığı görülmektedir.Milli direnişte İbrahim Ethem Akıncı'nın bölge halkının örgütlemek için kullandığı yerlerden birisidir.

Coğrafya

Balıkesir il merkezine 99 km., Sındırgı ilçesine 40 km. uzaklıktadır.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007 247
2000 389
1997 471

Kaynakça

  1. ^ a b "5393 sayılı Belediye Kanunu" (PDF). mevzuat.gov.tr. 3 Temmuz 2005. s. 3. 1 Haziran 2024 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2024. Madde 9- Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir. 
  2. ^ Karakeçili yörüklerinin kışlağı olarak kurulmuştur. Ahmet Refik Paşa'dan buraya yerleşmeye izin aldıklarından dolayı Devletlibaba isminin bu paşa tarafından verildiği sanılmaktadır. Milli direnişte İbrahim Ethem Akıncı’nın, bölge halkının örgütlemek için kullandığı yerlerden birisidir. KAYNAK: http://sindirgi.bel.tr/devletlibaba/ 23 Temmuz 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. kaynak mahallenin bulunduğu ilçeye aittir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yörükler</span> Göçebe Türk topluluğu

Yörükler, göçebe olan, çoğunlukla Anadolu dağlarında ve kısmen Balkan Yarımadası'nda yaşayan Oğuz kökenli bir Türk alt grubudur. Balkanlar'daki Yörükler, Kuzey Makedonya'nın doğu kesimlerinden Bulgaristan, Yunanistan ve Güney Trakya'ya kadar geniş bir alana yayılmıştır. İsimleri, "yürümek" anlamına gelen "yürü" fiilinden türemiştir, yürük olarak da adlandırılırlar. Yörükler, diğer sancaklar gibi bir toprak birimi değil, Osmanlı İmparatorluğu'nun ayrı bir örgüt birimi olan Yörük Sancağına bağlıydı.

<span class="mw-page-title-main">Yayla</span> yüksek yerlerdeki derin akarsu vadileriyle yarılmış, deniz yüzeyinden yüksekte kalan, düz arazi şekli

Yayla veya plato, yüksek yerlerdeki derin akarsu vadileriyle yarılmış, deniz yüzeyinden yüksekte kalan, düz arazi şeklidir. Yükseklikleri beş yüz metreden birkaç bin metreye kadar çıkabilir. Örneğin Türkiye'deki Erzurum-Kars Yaylası'nın yüksekliği 2000 metre civarında olmasına rağmen Orta Asya'da bulunan Pamir Yaylası'nın yüksekliği 4000 m civarındadır.

<span class="mw-page-title-main">Ertuğrul Gazi</span> Osman Gazinin babası ve Kayı boyu lideri

Ertuğrul Gazi ya da Ertuğrul Bey, 13. yüzyılın ortalarında Oğuzların Kayı boyunun lideri ve Osmanlı Beyliği'nin kurucusu olan Osman Bey'in babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kayı boyu</span> Oğüz Türklerinden oluşan Anadolu boyu

Kayı Boyu, Oğuz Kağan Destanı'na göre Oğuzların 24 boyundan, Kaşgarlı Mahmud'un Divân-ı Lügati't-Türk eserine göre ise 22 Oğuz boyundan ikincisi. Reşidüddin'nin listesinde sembolleri şahin, yani şahinlerin en büyüğü olan akdoğandır. Kayı güç, kuvvet ve kudret sahibi demektir. Kayı Boyu'nun damgası üç ok ve bir yaydan oluşur. Babası Gün Han ve dedesi Oğuz Han olan Kayı Han bu boyun ilk atasıdır. Divân-ı Lügati't-Türk'te damgaları;olarak tanımlanmaktadır.

Babai Ayaklanması ya da Babai İsyanı ya da Baba Resul Ayaklanması/İsyanı, Vefaiyye takipçilerinden Baba İlyas Horasani ve müridi Baba İshak'ın 1240 yılında Anadolu Selçuklu Devleti topraklarında çıkardığı ayaklanmadır.

<span class="mw-page-title-main">Çağış, Bigadiç</span>

Çağış, Balıkesir ilinin Bigadiç ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Güney, Sarıcakaya</span> Eskişehir ilinde bir mahalle

Güney, Eskişehir ilinin Sarıcakaya ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Alayaka, Sındırgı</span>

Alayaka, Balıkesir ilinin Sındırgı ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Karacalar, Sındırgı</span> Sındırgıya bağlı bir mahalle

Karacalar, Balıkesir ilinin Sındırgı ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Kınık, Sındırgı</span>

Kınık, Balıkesir ilinin Sındırgı ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Paşaköy, Susurluk</span>

Paşaköy, Balıkesir ilinin Susurluk ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Erdel, İvrindi</span>

Erdel, Balıkesir ilinin İvrindi ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlar, İvrindi</span> Balıkesir, İvrindide bir mahalle

Osmanlar, Balıkesir ilinin İvrindi ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Şereflidavutlu, Şereflikoçhisar</span> Şereflikoçhisar, Ankara, Türkiyede mahalle

Şereflidavutlu, Ankara ilinin Şereflikoçhisar ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Semizköy, Balya</span>

Semizköy, Balıkesir ilinin Balya ilçesine bağlı bir mahalledir.

Kocahasanlı, Mersin ilinin Erdemli ilçesine bağlı bir mahalledir. Erdemli'nin batısında yer alan Kocahasanlı'nın rakımı 2 ile 100 metre arasında değişmektedir. Erdemli'ye uzaklığı 4–5 kilometredir. Günün her saati ulaşım sağlanabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mera</span> hayvanların otlatılması için kullanılan kısa boylu buğdaygil ve baklagil bitkileriyle kaplı arazi

Mera, otlak, meyilli, engebeli ve taban suyunun derinde olduğu yem bitkilerinin bulunduğu alanlara ve hayvancılık amacı ile kullanılan alanlara verilen addır. Çayırlara göre daha kısa boylu, seyrek otların bulunduğu meralar kaba yem alanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yenikaş, Aydıncık</span>

Yenikaş, Akdeniz Bölgesi, Mersin ili Aydıncık ilçesine bağlı bir mahalledir.

Karakeçili aşireti, Oğuzların Bozok kolunun Kayı boyuna mensup olan ve 1071'deki Malazgirt Meydan Muharebesi'nin ardından günümüzdeki Türkiye topraklarına yerleşen aşiret. Günümüzde, İç ve Batı Anadolu ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yoğunlaşmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Türkmenleri</span> Anadoluda yaşamını sürdüren çoğunlukla Oğuz kökenli Türk halkları

Türkiye Türkmenleri ya da Anadolu Türkmenleri, Anadolu Oğuzları veya kısa söylenişiyle Türkmenler, Selçuklular döneminde Anadolu ve çevresinde Türkmeneli denen bölgelerde yerleşmeye başlayan, dilleri Türkiye Türkçesine bağlı Anadolu ağızları içinde ele alınan ve Türkiye Türklerini oluşturan Oğuz oymakları Müslüman olup, Hanefi Sünni ve Anadolu Aleviliği olarak görülür. Anadolu’nun Türkleşmesi sürecinde etkili olmuşlardır. Türkmen (تركمنلر) ve Yörük (يوروك) kelimeleri tarihî belgelerde eş anlamlı olarak da kullanılmıştır. Osmanlı arşiv belgelerinde, yerleşim durumuna ve şekline bağlı olarak köylü «Türk» olarak adlandırılırken, göçer veya yarı-göçer topluluklar «Türkmen» ya da «Yörük» tabiriyle anılmışlardır. Aşiretler, yerleşik veya konar-göçer olma durumlarına ve bulundukları bölgelere göre «Türkmen» ya da «Yörük» adını almışlardır. Kimilerine göre Kızılırmak'ın doğusundakilere Türkmen batısındakilere ise Yörük denir. Maraş ve çevresinde yaşayan Dulkadirli Türkmenleri için Osmanlı kaynaklarında hem Türkmen hem de Yörük tabiri birlikte kullanılmıştır. Etnik olarak akraba oldukları Türkmenistan Türkmenleri ile aynı adı taşıdıkları gibi kimi uruğ/oymak adları da ortaktır.