İçeriğe atla

Devlet hastanesi

Devlet hastanesi, bir devlet tarafından finanse edilen ve işletilen bir hastanedir.[1] Şehir hastanesi, toplum hastanesi, bölge hastanesi, belediye hastanesi de devlet hastaneleri sırasına dahildir. Güney Afrika gibi bazı ülkelerde bu terim kamu hastanesi ile eş anlamlıdır. Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerde, genel kamu hastaneleri yerel yönetimler tarafından işletilmektedir.[2]

Dünyanın çoğu ülkesinde son zamanlarda devlet hastanelerine karşılık modern özel klinik ve özel hastaneler yaygın bulunmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2022. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2022. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bağcılar</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Bağcılar, İstanbul Avrupa Yakası'nda bir ilçedir. İstanbul'un ilçeleri arasında en fazla nüfusa sahip 5. ilçedir. Ulaşım açısından zengin bir ilçedir. Bağcılar'ın 2023 yılında nüfusu 719.071 olmuştur.

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, İstanbul'un Fatih ilçesinde, Vatan Caddesi üzerinde bulunan bir hastanedir. Vakıflar Genel Müdürlügü'ne bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hastane</span> sağlık kurumu

Hastane ya da sayrılarevi, hasta ve yaralılara acil sağlık hizmetlerini ayakta veya yatarak veren tıp merkezi ve sağlık kurumu. Devlet hastaneleri, özel sağlık kuruluşları, vakıf hastaneleri ve üniversite hastaneleri gibi çok çeşitli sağlık kuruluşu işletme türleri vardır. Uzman sağlık bilimi ve yardımcı sağlık personeli ve tıbbi ekipman ile hasta tedavisi sağlar.

Bu liste Türkiye'de bulunan hastanelerin listesidir. Aralık 2015 itibarıyla Türkiye'de dağılımı aşağıdaki tabloda verilen 1514 hastane vardır.

<span class="mw-page-title-main">Şişli Etfal Hastanesi</span>

Şişli Etfal Hastanesi ya da resmi adıyla Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi İstanbul'un Şişli ilçesinde yer alan bir eğitim ve araştırma hastanesidir. 1899 yılında Osmanlı padişahı II. Abdülhamid'in emriyle kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Balıklı Rum Hastanesi</span> Türkiye, İstanbulda hastane

Özel Balıklı Rum Hastanesi, İstanbul’un Zeytinburnu ilçesinde Rum cemaat tarafından kurulmuş özel hastanedir.

<span class="mw-page-title-main">Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi, Fatih, İstanbulda yerleşik vakıf üniversitesi. Bezmiâlem Valide Sultan, Silahtar Abdullah Ağa ve Abdülhamit Sani mazbut vakıfları adına Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2010'da kurulmuştur. İsmini Osmanlı padişahı II. Mahmud'un eşi, Abdülmecid'in annesi Bezmialem Valide Sultan'dan alır. Üniversitede eğitim dili %70 Türkçe, %30 İngilizcedir. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi kardeş üniversitesidir, iki Üniversite de Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlıdır.

Güven Hastanesi, Ankara'da 1974 yılında Dr. Ahmet Küçükel ve Dr. Aysun Küçükel tarafından kurulmuş özel hastanedir. Ankara'nın ikinci özel hastanesidir. 2016 yılı itibariye 48 bölüm, yaklaşık 150 doktor ile hizmet vermektedir.

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi, Ankara'nın Çankaya ilçesine bağlı Üniversiteler mahallesinde bulunan şehir hastanesidir. 2019 yılında açılan hastane, toplam 3.704 yatak kapasitesiyle Ankara Etlik Şehir Hastanesi'nden sonra Türkiye'nin ve Ankara'nın en büyük 2. hastanesidir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi</span> İzmir, Türkiyede bir hastane

İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde bulunan bir şehir hastanesidir. 16 Ekim 2023'te açılan hastane, 2.060 yatak kapasitesiyle Ege Bölgesi'nin en büyük, ülkenin dördüncü büyük hastanesidir. Hastanenin açılmasıyla birlikte Bozyaka, Yenişehir ve Alsancak'taki hastanelerin küçültülmesi planlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Askerî hastane</span>

Askerî hastane, silahlı kuvvetlerin sahip olduğu ve işlettiği bir hastanedir. Genellikle askerî personelin kullanımına mahsusturlar, ancak bazı ülkelerde sivillere de hizmet verilmektedir. Askerî üslerde bulunabilirler. Türkiye'de Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi eskiden bir askerî hastane idi. 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrası Sağlık Bakanlığına bağlı olarak güncellenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi</span> İstanbul, Türkiyede bir Şehir Hastanesi

Başakşehir Şehir Hastanesi olarak da bilinen Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, İstanbul'un Başakşehir ilçesinde yer alan bir şehir hastanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Şehir hastanesi</span> Vikimedya liste maddesi

Şehir hastaneleri, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı'na bağlı olarak kurulan hastanelerdir. Şehir Hastaneleri, Devlet Hastanesi ve Eğitim ve Araştırma Hastanesinden farklı olarak bölgesel büyük sağlık kompleksleri olarak yapılandırılmıştır. Bununla amaçlanan durum ise bünyesinde her çeşit sağlık birimini bulundurarak bulunduğu bölgedeki insanların her türlü sağlık ihtiyacını en ileri teknolojik ve tıbbi imkanlarla karşılamaktır. Buna karşın yap-işlet-devret modeli ile yapılması ve yüksek maliyetleri sebebiyle kamuoyunda eleştiri konusu olmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Eskişehir Şehir Hastanesi</span>

Eskişehir Şehir Hastanesi, Türkiye'nin Eskişehir ilinde bulunan bir hastanedir. Ekim 2018'de açılan hastane 1.081 yatak kapasiteli ve Eskişehir'in en büyük hastanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Devlet alımları</span>

Devlet alımları, devlet kurumu gibi bir kamu otoritesi adına mal, hizmet ve işlerin satın alınmasıdır. Dolandırıcılık, israf, siyasi yolsuzluk veya yerel korumacılıkı önlemek için çoğu ülkenin yasaları devlet alımlarını bir dereceye kadar düzenler. Bakanlık, devlet dairesi, kamu kurumu, devlet okulları, hastaneleri ve diğer binaları için tedarik yapar. Kanunlar, genellikle, satın almanın değeri belirli bir eşiği aşarsa, satın alma makamının kamu ihalelerine vermesini şart koşar.

<span class="mw-page-title-main">Doğumevi</span>

Bir doğum hastanesi veya doğumevi, hamilelik ve doğum sırasında kadınların bakımında uzmanlaşmış hastane türüdür. Aynı zamanda yenidoğan bebeklerin bakımını da sağlar ve klinik eğitim için bir merkez görevi görebilir. Bu, ayrı devlet hastanesi gibi veya bir modern klinik şubesi gibi görev yapabilir. Doğumevlerinde doğum ve jinekoloji, perinatoloji, ürojinekoloji, vajinal doğum, doğal doğum, sezaryen, doğumdan sonra bakım işlemleri yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Eğitim hastanesi</span> sağlık çalışanlarına eğitim veren hastane

Bir eğitim hastanesi veya üniversite hastanesi, gelecek ve mevcut sağlık profesyonellerine praksis, tıp eğitimi ve öğretimi sağlayan bir hastane veya tıp merkezidir. Eğitim hastaneleri neredeyse her zaman bir veya daha fazla üniversiteye bağlıdır ve genellikle tıp fakülteleri ile birlikte bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Özel hastane</span>

Özel hastane, kâr amacı güden ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar da dahil olmak üzere devlete ait olmayan bir hastanedir. Devlet hastanesi gibi bu hastanelerde de hastalara yatarak tedavi ve ayakta tedavi hizmetleri yapılır. Finans, hastaların kendileri, sigortacılar veya yabancı elçilikler tarafından sağlanır. Özel hastaneler, değişen derecelerde de olsa, dünyadaki sağlık sistemlerinin çoğunluğunun bir parçasıdır. Dünyanın birçok ülkelerinde şu an modern özel klinik ve hastaneler yaygın bulunuyor. Ama Küba ve İzlanda gibi birkaç ülkelerde özel hastaneler yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Çocuk hastanesi</span>

Çocuk hastanesi, yenidoğan, bebek, çocuk, ergen, kısmen genç yetişkinlere tıbbi hizmet sunan bir hastanedir. Resmi olarak tanınan ilk pediatri hastanesi, 1802 yılında Paris'te kurulan Necker–Enfants Malades Hospital idi. Çocuk hastanelerinin sayısı 20. yüzyılda, pediatrik tıp ve çocuk iç hastalıkları'nın gelişmesi ile çoğaldı.

<span class="mw-page-title-main">Göz hastanesi</span>

Göz hastanesi, göz ve oftalmoloji ile ilgili bir hastane türüdür. Göz hastalıkları muayenesi, rutin göz muayenesi hizmeti verilmekte, göz cerrahisi, kontak lens ve gözlük uygulamaları yapılmaktadır. Göz hastanesi klinik, poliklinik, mobil hastane, devlet hastanesi, özel hastane yapılarında olabilir.