İçeriğe atla

Devlet Din İşleri İdaresi

Devlet Din İşleri İdaresi
国家宗教事务局

Pekin'in Xicheng semtine bağlı Devlet Din İşleri İdaresi bürosu
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi1950
Kapanış tarihi2018
Sonraki kurum
  • Birleşik Ön Çalışma Dairesi
Üst kuruluşÇin Halk Cumhuriyeti Devlet Konseyi
Yönetici(ler)
  • Ye Xiaowen (1995-2009)
Web sitesiSara.gov.cn

Devlet Din İşleri İdaresi, Çin'de dini meseleleri denetleyen ve Devlet Konseyi'ne bağlı işleyen devlet kurumu.[1][2] Çin Devrimi sonrası ilk olarak 1950 yılında Din İşleri Bürosu olarak oluşturulan kurum Çin Komünist Partisi ile yakından bağlantılıydı. Sadece Çin'in resmi olarak tanınmış beş dini organizasyonun faaliyetlerini denetlediği ifade edildi;

Kurum 2018'de feshedildi, tüm dini işlerin denetlenmesi doğrudan Birleşik Ön Çalışma Dairesi'ne verildi.[3][4]

Tarihçe

Devlet Din İşleri İdaresi, dini yapılara atamaları belirlemek, din insanlarının seçimi ve dini doktrinlerin yorumlanmasında kontrolü sağlamak üzere kurulmuştur. Kuruluş ayrıca kayıtlı dini kuruluşların Çin Komünist Partisi'nin politika önceliklerini desteklemesini ve yürütmesini sağlamayı amaçlamaktaydı.[5]

Ye Xiaowen, 1995'ten 2009'a kadar Devlet Din İşleri İdaresi'nin yöneticiliğini yaptı. Görev süresi boyunca, Tibet Budizmi'nde reenkarnasyon konusu üzerinde devlet baskısı kurdu ve Çin Yurtsever Katolik Derneği'ne üye olmayan ve Kutsal Makam'a sadık Katolikleri bastırmaya çalıştı.[6] Şi Cinping yönetiminde, 2018'de kurum feshedildi görevlerinin Birleşik Ön Çalışma Departmanına devredileceği ilan edildi.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ 宗教局長換人 專家指政策不變 23 Şubat 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Ming Pao, 18 Eylül 2009.
  2. ^ Liu, Caiyu (18 Temmuz 2017). "Party members told to give up religion for Party unity or face punishment". Global Times. 21 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2019. 
  3. ^ Ng, Teddy; Lau, Mimi (21 Mart 2018). "Fears about Chinese influence grow as more powers given to shadowy agency". South China Morning Post (İngilizce). 25 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2019. 
  4. ^ Joske, Alex (9 Mayıs 2019). "Reorganizing the United Front Work Department: New Structures for a New Era of Diaspora and Religious Affairs Work". Jamestown Vakfı (İngilizce). 21 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2019. 
  5. ^ Congressional-Executive Commission on China, Top Leaders Praise the Work of China's "Patriotic Religious Organizations" 17 Şubat 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 10 Mart 2010.
  6. ^ Cervellera, Bernardo (17 Eylül 2009). "CHINA Ye Xiaowen, party hound on Vatican and religions, is promoted". www.asianews.it. 16 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çin Komünist Partisi</span> Çin Halk Cumhuriyetinin kurucu ve iktidar partisi

Çin Komünist Partisi (ÇKP), Çin'in kurucu ve iktidar partisidir. 1 Temmuz 1921 tarihinde Şanghay'da kurulmuş olan Çin Komünist Partisi, 2022 yılında açıklanan ve toplam Çin nüfusunun ciddi kısmına tekabül eden 97 milyona yakın üye sayısıyla dünyadaki en büyük ikinci siyasi parti konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Hu Cintao</span> Çin Komünist Partisi 9. Genel Sekreteri

Hu Cintao, 2002'den 2012'ye kadar Çin Komünist Partisi genel sekreterliği, 2003'ten 2013'e kadar Çin devlet başkanlığı ve 2004'ten 2012'ye kadar Merkez Askeri Komisyon başkanlığı yapmış Çinli bir politikacıdır. Çin'in altıncı devlet başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Devlet ateizmi</span>

Devlet ateizmi, katı ateizmin veya nonteizmin siyasi rejimlere dahil edilmesidir. Bir dereceye kadar genellikle ideolojik olarak dinsizlikle ve dinsizliğin teşvikiyle ilişkilendirilen bir din - devlet ilişkisini tanımlar. Devlet ateizmi, bir hükûmetin ruhban karşıtlığını teşvik etmesi anlamına gelebilir. Dinin vatandaşın günlük yaşamına dahil edilmesi de dahil olmak üzere, kamusal ve siyasi yaşamın her alanında dinin kurumsal güç ve nüfuzuna karşı çıkan bir anlayıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çin değerleri ile sosyalizm</span>

"Çin değerleri ile sosyalizm" Çin'in tarihsel pratiklerinden yola çıkarak uyguladığı sosyalizm metodunun isimlendirilme şeklidir. Bu isimlendirme Deng şiaoping döneminde ortaya çıksa da Deng öncesinde gerçekleşen tecrübeleri de içerisine almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çin Komünist Partisi Politbürosu</span>

Çin Komünist Partisi Merkez Politbürosu veya Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Politika Bürosu 1927'den önce Çin Komünist Partisi'ni yöneten ve sayıları 19 ile 25 arasında değişen kişilerden oluşan bir gruptu. Diğer komünist partilerin tersine politbüronun gücü Çin Komünist Partisi Politbüro Yürütme Komitesi'nin elinde toplanmıştır. Politbüro üyeleri, Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi tarafından belirlenmektedir ancak 1980'lerden beri Politbüro vekalet verici bir konumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Cephe (Çin Halk Cumhuriyeti)</span>

Çin'ndeki Birleşik Cephe, Çin Komünist Partisi'nin liderliğini yaptığı bir halk cephesidir. Merkez Komitesi'nin Birleşik Cephe Çalışma Birimi tarafından yönetilmektedir ve komünist partinin yanı sıra sekiz siyasi parti ve Bütün Çin Sanayi ve Ticaret Federasyonundan oluşmaktadır. Şimdiki başkanı Du Qinglin'dir.

<span class="mw-page-title-main">Şi Cinping</span> 10. Çin Komünist Partisi genel sekreteri

Şi Cinping veya Xi Jinping, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Genel Sekreteri, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) Başkanı ve Merkez Askeri Komisyon (MAK) başkanı olarak görev yapan Çinli bir siyasetçidir. Çin’in 2012’den bu yana “en üst düzey lideri” olup ÇKP’den 2016’da resmen “ana lider” unvanını aldı. Genel sekreter olarak Şi, Çin'in en üst karar organı olan Çin Komünist Partisi'nin Politbüro Daimi Komitesi'nde eski bir başkanlık görevinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de insan hakları</span>

Çin'de insan hakları, Çin hükûmeti, diğer ülkeler, uluslararası sivil toplum kuruluşları ve iç muhalifler arasındaki bir tartışma konusudur. ABD Dışişleri Bakanlığı, Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü gibi kuruluşlar Çin hükûmetini vatandaşlarının ifade, hareket ve din özgürlüklerini kısıtlamayla suçlamaktadır. Çin hükûmetiyse ülkenin "ulusal kültürü" ve gelişmişlik düzeyi bağlamında siyasi hakların yanı sıra ekonomik ve sosyal hakları da içeren "daha geniş" bir insan hakları tanımını savunmakta ve buna dayanarak ülkede insan hakları alanında gelişme olduğunu iddia etmektedir. Çin bunların yanı sıra anayasasında sadece vatandaşlık haklarını değil, "Dört Ana İlke"nin de yer aldığını; yasal açıdan Dört Ana İlke'nin vatandaşlık haklarından üstün olduğunu, bu nedenle de kendilerine göre bu ilkeler için tehdit oluşturan kişilerin tutuklanmasının yasal zemini olduğunu belirtmiştir. Çin hükûmetine göre bu ilkelere uyan herkes tüm Çin vatandaşlık haklarından yararlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Propaganda ve İdeolojik Çalışma için Merkez Lider Grubu</span>

Propaganda ve İdeolojik Çalışma için Merkez Lider Grubu, Çin'de propaganda ve enformasyondan sorumlu ve Çin Komünist Partisi Politbürosu'na bağlı kuruluş. Günümüzdeki başkanı Liu Yunshan'dır.

<span class="mw-page-title-main">Uyumlu Sosyalist Toplum</span>

Uyumlu Sosyalist Toplum, Çin'in Çin değerleri ile sosyalizm politikalarının yansıması olan sosyoekonomik vizyonunu ifade eden terim.

<span class="mw-page-title-main">Çin'deki siyasi partiler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Çin, fiilen Çin Komünist Partisi'nin tek parti egemenliğine dayalı bir devlettir. Bununla birlikte Çin resmî olarak, doğu Avrupa'daki eski komünist ülkelerdeki halk cephelerine benzer şekilde Birleşik Cephe şeklinde Çin Komünist Partisi (ÇKP) önderliği altında çok partili devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Çin Yurtsever Katolik Derneği</span>

Çin Yurtsever Katolik Derneği, Çin anakarasındaki Katoliklerin üzerinde devlet gözetimini yerine getirme amacıyla 1957 yılında Çin Halk Cumhuriyeti Diyanet İşleri Bakanlığı'nın kurduğu bir örgüt. 29 Temmuz 1958 tarihinde yayımladığı Ad Apostolorum principis başlıklı ensiklikasında Papa XII. Pius, derneğin tutumunu ve faaliyetlerini kınadı ve dernek tarafından seçilen yeni piskoposların vakfedilmesine katılan piskoposları aforoz etti. Dernekte etkili olan bireylerin resmen görevlendirilmemiş ve bazen vaftiz edilmemiş papazlardan oluşmasına rağmen Papa XVI. Benedictus, bunları "piskoposların atanması dahil olmak üzere önemli kilise sorularına ilişkin kontrol ve karar alan" bireyler olarak tanımladı.

İslam, Amerika Birleşik Devletleri'nde üçüncü en büyük din olup, nüfusun %1.34'ünü temsil etmektedir. Bu oranın arkasında Hristiyanlık (%67) ve Yahudilik (%2.07) bulunmaktadır. Amerikan Dini Kuruluşlar Derneği'nin 2020 ABD Din Nüfus Sayımı'na göre, ABD nüfusunun %1.34'ü Müslümandır. 2017 yılında, çoğunluğu Güney ve Orta Batı'da bulunan yirmi eyalet, İslam'ı en büyük Hristiyan olmayan din olarak rapor etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslav Solu</span>

Yugoslav Solu, Sırbistan-Karadağ'da faaliyet yürüten sol siyaset yürüten siyasi partiydi. Partinin 1997 genel seçimlerinden sonra Sırbistan Cumhuriyeti Ulusal Meclisi'nde 20 sandalyesi vardı. 12 Nisan 2010 yılında feshedildi.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de Hristiyanlık</span>

Çin'de Hristiyanlık ilk kez 7. yüzyılda Tang Hanedanı döneminde meydana çıktı, ancak 16. yüzyılda Cizvit misyonerler tarafından Çin halkına tekrar tanıtılmasına kadar Çin'de kökleşmedi. Günümüz Çin'deki Hristiyan nüfus Katolik, Protestan, Evanjelikal ve az sayıda Ortodoks Hristiyandan oluşur. Hristiyanlığın Çin'deki tarihi Taoizm, Mahayana Budizmi ya da Konfüçyüsçülük kadar uzun olmazsa da en az 7. yüzyıldan beri Çin'de vardır ve son 200 yıl içerisinde çok etkili bir rol oynamıştır. 1970'lerin sonlarında uygulanan ekonomik açılma sırasında dine ilişkin faaliyetlere uygulanan kısıtlamaların hafifletilmesinden beri Çin'deki Hristiyanların sayısı büyük oranda artmıştır; 1949 yılı öncesinde yaklaşık dört milyon Hristiyan vardı.

<span class="mw-page-title-main">Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı</span> Çinin bir siyasi danışma organı

Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı (ÇHSDK), Çin'in bir siyasi danışma organıdır. Konferans, yasal olarak izin verilen sekiz siyasi partiden ve diğer kuruluşlardan delegelerin yanı sıra bağımsız üyelerden oluşmaktadır. Çeşitli tarafların temsil oranı, taraflar arasında müzakere edilen yerleşik sözleşme ile belirlenir. CPPCC, Birleşik Ön Çalışma Dairesi tarafından dolaylı olarak yönetilir.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan Komünist Partisi</span>

İtalyan Komünist Partisi ya da İtalyanca kısaltmasıyla söylemek gerekirse PCI (Partito Comunista Italiano), İtalya'da kurulmuş komünist bir siyasi partiydi. 21 Ocak 1921'de İtalyan Sosyalist Partisi'nden ayrılarak Livorno'da İtalya'nın Komünist Partisi (PCdI) adıyla kuruldu. Öncül partiden ayrılık sürecini, komünist liderler Amadeo Bordiga ve Antonio Gramsci yönetti.

<span class="mw-page-title-main">Ulu lider</span>

Yüce lider, bazen ise ulu lider olarak bilinir, Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki (ÇHC) en önemli siyasi figür için kullanılan gayriresmî bir terimdir. Yüce lider tipik olarak Çin Komünist Partisi'ni (ÇKP) ve Halk Kurtuluş Ordusu'nu (PLA) kontrol eder ve genellikle ÇKP Genel Sekreteri ve Merkezi Askeri Komisyon (MAK) Başkanı unvanlarına sahiptir. Devlet başkanı (başkan) veya hükümet başkanı (prömiyer/başbakan) muhakkak yüce liderdir denilemez – Çin'in parti-devleti sisteminde, ÇKP'nin rolleri siyasi olarak devlet unvanlarından daha önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde din</span>

1917 Devrimi sırasında, Rus Ortodoks Kilisesi otokratik yapıda olan devlet ile derinden entegreydi ve resmi bir statüye sahipti. Bu durum, Bolşeviklerin dine karşı tutumuna ve dini kontrol altına almak için attıkları adımlara katkıda bulunan önemli bir faktördü. Böylece SSCB, resmi ideolojisine dayalı devlet ateizmini (gosateizm) kurmak ve mevcut dinlerin ortadan kaldırılması ve gelecekte dini inancın çoğalmasını engellenmek için uğraşan ilk devlet oldu.

Sekreter, bir organizasyonda belirli bir otorite, güç veya öneme sahip bir kişiyi ifade etmek için sıklıkla kullanılan bir unvandır. Sekreterler önemli etkinlikleri duyurur ve organizasyonla iletişim kurar. Terim, Latince "ayırt etmek" veya "ayrı tutmak" anlamına gelen secernere kelimesinden türetilmiştir. "Set apart" anlamına gelen sıfat kullanımıyla (secretum), zamanla bir şeyin gizli veya mahrem olduğu anlamını kazanmıştır, İngilizce "secret" kelimesi gibi. Bir secretarius, genellikle güçlü bir kişi için işleri gizlice denetleyen bir kişiydi.