İçeriğe atla

Devlet Bahçeli ve Ülkücüler Hakkında Her Şey

Devlet Bahçeli ve Ülkücüler Hakkında Her Şey, Sabahattin Önkibar'ın yazdığı Kırmızı Kedi Yayınları'ndan çıkan kitap. Yazarın Ülkücüler ile MHP’ye dair küçük bir tarih kitabıdır. diye tanıttığı kitapta 12 Eylül Dönemi'nden günümüze kadar olan çeşitli tanıklıklar yer alıyor.[1]

Toplatılması

Ankara 6. Asliye Hukuk Mahkemesi, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin başvurusuyla kitap hakkında, piyasaya çıktığı 20 Ocak 2017 günü toplatma kararı verdi.[2] Yayınevinden yapılan açıklamada "Bu ülkede Devlet Bahçeli ve Ülkücüler Hakkında Her Şey toplatılıyorsa Cin Ali serisi dışında her kitap her an toplatılabilir demektir. Bu duruma itiraz etmek sadece bizim değil, bütün yayıncıların, gazetecilerin, yazarların üstüne vazifedir. Değinmeden geçmeyelim. Ses çıkarmayanların, görmezden gelenlerin de farkındayız. Onlar için üzülüyor, onlar adına da utanıyoruz" denildi.[3] Yayınevi 10 Şubat 2017'de aynı nedenle saldırıya uğradı.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Devlet Bahçeli ve Ülkücüler Hakkında Her Şey". www.kirmizikedi.com. 27 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2017. 
  2. ^ "O kitabın yasaklanma nedeni ortaya çıktı". odatv.com. 27 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2017. 
  3. ^ "Kırmızı Kedi'den toplatma kararına tepki: Onlar adına da utanıyoruz". tr.sputniknews.com. 27 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2017. 
  4. ^ "Kırmızı Kedi Yayınevi'ne saldırı". www.birgun.net. 26 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yaşar Okuyan</span> Türk gazeteci ve siyasetçi

Yaşar Okuyan, Türk gazeteci, yazar ve siyasetçiydi. MHP, ANAP, DYP, HYP ve CHP dahil olmak üzere sekiz farklı partide siyaset yaptı. 1995-2002 yılları arasında Yalova milletvekili, 1999-2002 yılları arasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevini yürüttü.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Bahçeli</span> Türk siyasetçi

Devlet Bahçeli, Türk akademisyen, ekonomist ve siyasetçidir. Milliyetçi Hareket Partisinin (MHP) Genel Başkanı ve eski Başbakan Yardımcısı'dır. Ülkü Ocaklarının kurucularından olan Bahçeli, 6 Temmuz 1997 tarihinden beri MHP Genel Başkanlığı görevini sürdürmektedir. 1999-2002 yılları arasında Bülent Ecevit tarafından kurulan ANASOL-M Koalisyon Hükûmetinde Başbakan Yardımcısı olarak yer aldı. Koalisyon ortaklarıyla birlikte Rahşan Affı'nı çıkardı.

Saffet Sancaklı, Türk millî futbolcu, iş insanı ve siyasetçi. Sancaklı, Kocaeli'de 2011 Türkiye genel seçimleri'nde MHP'den milletvekili adayı oldu. MHP Merkez Yürütme Kurulu üyeliği yapmıştır. Kocaeli'de 2014 Türkiye yerel seçimlerinde MHP'den Kocaeli Büyükşehir Belediye başkan adayı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ülkü Ocakları</span> aşırı sağcı paramiliter örgüt

Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı veya kısa adıyla Ülkü Ocakları, Milliyetçi Hareket Partisi ile ilişkili Türk aşırı sağcı paramiliter örgüt. Bazen Bozkurtlar olarak da bahsedilen kuruluş genellikle aşırı milliyetçi ve/veya neofaşist olarak tanımlanır. Milliyetçi Hareket Partisine (MHP) yakın bağlantıları olan gençlik örgütü, 12 Eylül Darbesi öncesi dönemde MHP'nin paramiliter veya militan kanadı olarak tanımlansa da günümüzde eğitim ve kültür vakfı olarak faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">57. Türkiye Hükûmeti</span> V. Ecevit Hükûmeti (1999–2002)

57. Türkiye Hükûmeti, V. Ecevit Hükûmeti veya ANASOL-M Hükûmeti, 28 Mayıs 1999 - 18 Kasım 2002 tarihleri arasında görev yapmıştır.

Abdulhaluk Mehmet Çay, Türk akademisyen ve siyasetçi. Türkçü kimliği ve çalışmalarıyla tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Doğan Öz</span> Savcı

Doğan Öz, Türk hukukçu. Sultandağı'nda doğan Öz, ölümünden önce Ankara'da Cumhuriyet Savcısı Yardımcısı olarak görev yapıyordu. Devletin içindeki Kontrgerilla yapılanmasını ve Türk derin devletini araştırırken, 24 Mart 1978 sabahı işe gitmek üzere evinden çıkıp arabasına bindiği sırada Ülkü Ocakları'nın bir parçası olan İbrahim Çiftçi tarafından öldürüldü. Öz'ün ölümünün gerçekleştiği koşullar ve suikastının kimler tarafından planlandığı, günümüzde bir tartışma konusu olmaya devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aydınlık Türkiye Partisi</span> Türkiyede siyasi parti (1998–2010)

Aydınlık Türkiye Partisi, 27 Kasım 1998'de Tuğrul Türkeş tarafından kurulan siyasi partidir. Parti 22 Temmuz 2007 seçimlerinde %0,28 oy almıştır. 11 Nisan 2010'da feshedilip Milliyetçi Hareket Partisi ile birleşti.

<i>Aşk Gibi Aydınlık Ölüm Gibi Karanlık</i>

Aşk Gibi Aydınlık Ölüm Gibi Karanlık, Mehmed Uzun'un 1998 yılında Avesta Kitap'tan çıkardığı romanıdır. Norveç'in yayınevlerinden Cappelen tarafından Norveç'te de yayımlanan roman Baz ve Kevok adındaki protagonistlerin etrafında şekillenmektedir. Kitabın girişinde Gılgamış Destanı'ndan bir alıntı yapılmıştır. Bin yıldan sonra Baz da, aynı fersahlardan geçerek, Dağlar Ülkesi'ne, "karanlık" diyara doğru yola çıkar, ancak amacı Gılgamış'ın amacıyla aynı değildir. Biri ölümsüzlük otunu arar, öteki koynunda ölümü gezdirir. Bu yüzden amaçları gibi kaderleri de birbirine benzemez. Böylece, roman umutsuzlukla son bulur. Selim Temo'ya göre Baz, Gılgamış'ın aksine “ışığı bulduğu yerde kaybeder”.

<span class="mw-page-title-main">Milliyetçi Hareket Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Milliyetçi Hareket Partisi, Türkiye'de etkinlik gösteren bir siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "MHP" şeklindedir. 9 Şubat 1969 tarihinde Alparslan Türkeş liderliğinde kurulan partinin simgesi üç hilaldir. Türkiye Büyük Millet Meclisinde, Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından kurulan 67. Hükûmeti destekleyen 50 milletvekiliyle bir grubu bulunur. Genel başkanı Devlet Bahçeli olan parti ideoloji olarak; aşırı sağcı, aşırı milliyetçi ve Avrupa şüphecisidir. Parti genellikle neo-faşist olarak tanımlanır ve bazı şiddet yanlısı paramiliter gruplar ve organize suç örgütleri ile bağlantılıdır.

Yılmaz Özdil, Türk gazeteci ve yazar.

Sızıntı , Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu'nun ilk basımı Şubat 2012 yılında yapılan ve Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından yayımlanan kitabı.

Faruk Duman Türk öykü ve roman yazarı.

Sabahattin Önkibar, Türk gazeteci, sunucu ve köşe yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">2018 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 27. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

2018 Türkiye genel seçimleri, 24 Haziran 2018'de yapılan ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin 27. döneminin 600 yeni üyesinin belirlendiği seçimlerdir. 2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumunda kabul edilen bazı değişikliklerin yürürlüğe girdiği seçimdir. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu ile aynı gün yapıldı.

Sevgi Özel,, Türk yazar, Dil bilimci ve Dil Derneği Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">1997 Milliyetçi Hareket Partisi Olağanüstü Kongresi</span>

Milliyetçi Hareket Partisi 5. Olağanüstü Kongresi ya da 1997 Milliyetçi Hareket Partisi Olağanüstü Kongresi, Alparslan Türkeş'in vefat etmesinin ardından yapılan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) kongresidir. İlk kongre 18 Mayıs 1997 tarihinde düzenlenmiş, 6 MHP'li siyasetçi Genel Başkanlık için yarışmıştır. Kongrede Alparslan Türkeş'in oğlu Tuğrul Türkeş birinci sırada, Devlet Bahçeli ise ikinci sırada çıkmıştır. Türkeş ve Bahçeli dışındaki diğer adayların Bahçeli lehine çekilmesi sonucunda ülkücüler arasında kavga çıkmış ve kongre 6 Temmuz 1997 tarihine ertelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumu</span> Türkiyede yapılan yedinci halk oylaması

2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumu, 16 Nisan 2017'de gerçekleşen halk oylamasıdır. Seçmenler, mevcut Türkiye Anayasası'nın 18 maddesi üzerindeki değişikliklerini oyladı. Hükûmetteki Adalet ve Kalkınma Partisi ve kurucularından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından desteklenen madde değişiklikleriyle ilgili tartışmalar uzun süre devam ettikten sonra muhalefetteki Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) desteğiyle birlikte meclisten geçerek halk oylaması kararı alındı. Değişiklik paketi, yürürlükteki parlamenter sistemin kaldırılarak yerine başkanlık sisteminin getirilmesini, başbakanlık makamının ortadan kaldırılmasını, meclisteki vekil sayısının 550'den 600'e çıkarılmasını ve Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) yapısında değişiklikler yapılmasını içermektedir.

Mahrem: Gizli Belgelerde Türkiye'nin Sırları, Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu'nun hazırladığı, Kırmızı Kedi Yayınevinden 2015 yılında yayımlanan kitap. Odatv davası sanıkları olan yazarlar bu kitapta AK Parti iktidarında yaşanmış çeşitli olayları belgeleriyle inceliyorlar. Odatv çalışanlarına “Devletin gizli belgelerini çalmak” suçlaması yöneltilmişti. Terkoğlu ve Pehlivan kitaplarında söz konusu belgelerin yanı sıra dava dosyasına konulmayan belgelere de yer verdi.

Murat Ağırel Türk gazeteci, yazar.