İçeriğe atla

Devlet İşleri Komisyonu başkanı (Kuzey Kore)

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Devlet İşleri Komisyonu Başkanı
조선민주주의인민공화국 국무위원회 위원장
Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Devlet İşleri Komisyonu Başkanı'nın Bayrağı
Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Devlet İşleri Komisyonu Başkanı Amblemi
Görevdeki
Kim Jong-un
Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Devlet İşleri Komisyonu
Resmî ikametRyongsong Konutu
AtayanYüksek Halk Meclisi
Görev süresi5 yıl
Oluşum29 Haziran 2016

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Devlet İşleri Komisyonu Başkanı (Korece: 조선민주주의인민공화국 국무위원회 위원장) ülkenin anayasasına göre, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin lideridir. Başkan, Kuzey Kore'deki en üst düzey liderlik kurumu olan Devlet İşleri Komisyonunu yönetir ve ülkenin silahlı kuvvetlerini Kore Halk Ordusu’nun en üst komutanı olarak yönetir. Başkan aynı zamanda Kore İşçi Partisi Başkanı olarak partinin de başındadır.

Makam sahiplerinin listesi

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Merkez Halk Komitesi Ulusal Savunma Komisyonu Başkanı

조선민주주의인민공화국 중앙인민위원회 국방위원회 위원장

Başkan Terim Seçim
bağlantı=https://en.wikipedia.org/wiki/File:Kim Il Sung Portrait-3.jpgKim İl-sung

김일성

1912–1994

28 Aralık 1972 16 Aralık 1977 5. YHM
16 Aralık 1977 6 Nisan 1982 6. YHM
6 Nisan 1982 29 Aralık 1986 7. YHM
29 Aralık 1986 24 Mayıs 1990 8. YHM
24 Mayıs 1990 22 Mayıs 1992 9. YHM
Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Ulusal Savunma Komisyonu Başkanı

조선민주주의인민공화국 국방위원회 위원장

Başkan Terim Seçim
bağlantı=https://en.wikipedia.org/wiki/File:Kim Il Sung Portrait-3.jpgKim İl-sung

김일성

1912–1994

22 Mayıs 1992 9 Nisan 1993 9. YHM
bağlantı=https://en.wikipedia.org/wiki/File:Kim Jong il Portrait-2.jpgKim Jong-il

김정일

1941–2011

9 Nisan 1993 5 Eylül 1998
5 Eylül 1998 3 Eylül 2003 10. YHM
3 Eylül 2003 9 Nisan 2009 11. YHM
9 Nisan 2009 17 Aralık 2011 12. YHM
Boş(17 Aralık 2011–13 Nisan 2012)
Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Ulusal Savunma Komisyonu Birinci Başkanı

조선민주주의인민공화국 국방위원회 제1위원장

Birinci Başkan Terim Seçim
Kim Jong-un

김정은

1983 doğumlu

13 Nisan 2012 9 Nisan 2014 12. YHM
9 Nisan 2014 29 Haziran 2016 13. YHM
Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Devlet İşleri Komisyonu Başkanı

조선민주주의인민공화국 국무위원회 위원장

Başkan Terim Seçim
Kim Jong-un

김정은

1983 doğumlu

29 Haziran 2016 11 Nisan 2019 13. YHM
11 Nisan 2019 Günümüz 14. YHM


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kongo Demokratik Cumhuriyeti</span> Orta Afrikada bir ülke

Kongo Demokratik Cumhuriyeti,, eski adıyla Zaire, Orta Afrika'da bir ülkedir. Yüzölçümü bakımından Sahra Altı Afrika'nın en büyük, Afrika'nın ikinci büyük, dünyanın ise 11. büyük ülkesidir. 105 milyonluk nüfusuyla en kalabalık Frankofon ülkedir. Ayrıca Afrika'nın en kalabalık 4., dünyanın ise 15. ülkesidir. Kongo Demokratik Cumhuriyeti, kuzeyden saat yönünde ilerlendiğinde Orta Afrika Cumhuriyeti, Güney Sudan, Uganda, Ruanda, Burundi, Tanzanya, Zambiya, Angola, Kongo Cumhuriyeti ve 40 km'lik bir sahil şeridi ile Atlas Okyanusu ile çevrilidir. Ülkenin başkenti Kinşasa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Kuzey Kore, resmî adıyla Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nda bir devlet. Yüzölçümü 120.540 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore bayrağı</span> Ulusal bayrak

Kuzey Kore'nin bayrağı 8 Eylül 1948 tarihinde çıkarılan yasa ile ülkenin resmî bayrak ve simgesi ilân edilmiştir. Beyaz çember içindeki kırmızı yıldız komünizmin sembolüdür. Bayrağın zeminindeki kırmızı renk devrimci vatanseverliği, mavi renkli şeritler bağımsızlık,barış ve kardeşlik idealleri için mücadele eden dünya halklarını, beyaz şeritler ise Kore ulusunun uzun tarihe yayılan kültürel bütünlüğünü simgeler.

<span class="mw-page-title-main">Sosyalist ülkeler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Sosyalist ülkeler 30 Aralık 1922'de Sovyetler Birliği'nin kurulmasıyla başlar. 1924 yılında dünyanın ikinci sosyalist ülkesi oӀan Moğolistan Halk Cumhuriyeti kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Kim Yong-nam</span>

Kim Yong-nam, 1998 ile 2019 yılları arasında Kuzey Kore Yüksek Halk Meclisi başkanıdır. 2010 yılında Kore İşçi Partisi merkez komitesi politbüro başkanlık üyesi seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore ebedi lideri</span>

Kuzey Kore Ebedi Lideri, Kuzey Kore'nin ölen liderlerine ölüm sonrası unvanlar verilmesi uygulamasına atıfta bulunmaktadır. "Juche Kore'nin Ebedi Liderleri" ifadesi, 30 Haziran 2016'da değiştirildiği gibi Anayasa'ya giriş satırında ve ardından yapılacak revizyonlarda belirtildi.

<span class="mw-page-title-main">Burkina Faso devlet başkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Burkina Faso devlet başkanı, Afrika ülkesi Burkina Faso'nun Fransa'dan bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır.

<span class="mw-page-title-main">Kongo Demokratik Cumhuriyeti devlet başkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kongo Demokratik Cumhuriyeti devlet başkanı, Afrika ülkesi Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını kazandığı 1960 yılında bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülke 1960 ile 1964 yılları arasında Kongo Cumhuriyeti, 1964 ile 1971 yılları arasında Kongo Demokratik Cumhuriyeti, 1971 ile 1997 yılları arasında Zaire ve 1997 yılından itibaren de tekrar Kongo Demokratik Cumhuriyeti olarak adlandırılmıştır. Ülkede devlet başkanı olarak görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

<span class="mw-page-title-main">Halk cumhuriyeti</span>

Halk cumhuriyeti, bazı cumhuriyet ile yönetilen devletler tarafından kullanılan bir unvandır. Bu unvan popülizm ile ilişkili olup genellikle komünist ülkeler tarafından kullanılsa da bu unvan birçok komünist olmayan ülke tarafından da kullanmaktadır.

Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti devlet başkanı, Afrika kıtasında bulunan ve varlığı kısmen tanınan Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nin bağımsızlık ilanının yapıldığı 1976 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülkenin bağımsızlığını ilan ettiği Batı Sahra bölgesinin büyük çoğunluğu Fas'ın kontrolü altında tutulduğu için ülke Cezayir'de bulunan Tindouf şehrindeki mülteci kamp alanında sürgünde ülkeyi yönetebilmektedir.

Bu makale, resmi adı Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) olan Kuzey Kore’nin politik liderlerini listeler.

Resmi olarak Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti olan Kuzey Kore, resmi olarak Kore İşçi Partisinin önderliğinde çok partili bir devlettir. Ama gerçekte, KİP iktidar üzerindeki tekelini elinde tutar ve diğer partilerin de anayasal olarak iktidarda olmasına izin verilmemesi Kuzey Kore'yi etkin bir şekilde tek partili bir devlet haline getirir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore arması</span> Ulusal arma

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Ulusal Amblemi resmen Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti olarak bilinen Kuzey Kore'nin devlet armasıdır. 1993'te kabul edilen güncel sürüm, 1948'de cumhuriyetin kuruluşundan bu yana kullanılan bir tasarıma dayanmaktadır. Önceki iki sürüm 1940'ların sonlarında kısaca kullanılıyordu. Amblemin en belirgin özellikleri kızıl yıldız, Sup'ung Barajı olan hidroelektrik santrali ve Paektu Dağı'dır. Tasarım, Sovyetler Birliği armasına ve sosyalist iktidar stilinin diğer amblemlerine benzerlik taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore Anayasası</span>

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Sosyalist Anayasası Kuzey Kore'nin anayasasıdır. Ülkenin sosyalist olduğunu ve ulusal hükûmetin çerçevesini ve iktidardaki devlet partisinin, Kore İşçi Partisi’nin Bakanlar Kurulu ve Yüksek Halk Meclisi'ne ilişkin işlevlerini ortaya koyduğunu belirtmektedir. Anayasa, 7 bölüme ve 171 maddeye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore Silahlı Kuvvetleri başkomutanı</span>

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Kuzey Kore’nin silahlı kuvvetleri olan Kore Halk Ordusu’nun (KHO) emrindeki en yüksek görevde olup, yaklaşık 1.8 milyon aktif görev askerî personeli ve askeri rezervi bulunan dünyanın en büyük ayakta silahlı kuvvetlerinden birinden sorumludur. Anayasa gereği, Devlet İşleri Komisyonu Başkanı'nın ofisine bağlanır. Kuzey Kore anayasasına göre: "Devlet İşleri Komisyonu Başkanı, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin tüm silahlı kuvvetlerinin en yüksek komutanıdır ve Devlet’in tüm silahlı kuvvetlerini yönetir ve direkt eder."

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore Devlet İşleri Komisyonu</span>

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Devlet İşleri Komisyonu, 2016'da yapılan anayasa değişikliğiyle kurulan ve Kuzey Kore Anayasası'nda "Devlet gücünün en üst düzey politika odaklı liderlik organı" olarak tanımlanan devlet kurumudur. Aynı anayasada Devlet İşleri Komisyonu (DİK) başkanının Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin yüce lideri olduğu belirtilmektedir. DİK'nin şu anki başkanı Kim Jong-un'dur.

Demokratik cumhuriyet, cumhuriyet ve demokrasinin öngördüğü ilkeleri birleştiren bir hükûmet biçimidir. Demokratik cumhuriyetler, iki ayrı sistemden birini uygulamak yerine, hem cumhuriyetlerin hem de demokrasilerin ortak ilkelerini barındırır.

Devlet Konseyi Başkanı, farklı ülkelerde farklı makamları tanımlamak için kullanılan resmi bir unvandır. Küba ve Kuzey Kore'de devlet başkanını tanımlar. Bu unvan, Doğu Almanya, Polonya, Romanya, Bulgaristan, Kamboçya ve Vietnam gibi eski komünist devletlerde de kullanılırdı.

Uluslararası Standartlar Teşkilatı (ISO), ISO 3166 standardı – Ülke ve alt bölümlerinin adlarının temsili için kodlar oluşturmuş ve sürdürmüştür. ISO 3166 standardı üç bölümden oluşur: