İçeriğe atla

Devlet üniversitesi

Devlet üniversitesi veya kamu üniversitesi, vakıf üniversitelerinden farklı olarak kamuya ait olan üniversite. Bu nedenle bazı ülkelerde kamu üniversitesi olarak adlandırılırlar. Bazı ülkelerde millî üniversite kavramı da aynı anlamda kullanılır.

Cambridge Üniversitesi, Kaliforniya Üniversitesi gibi sürekli dünyanın en iyi üniversiteleri arasında gösterilen devlet üniversiteleri vardır. Türkiye'de toplam 131 devlet üniversitesi bulunmakta olup; bunlar içinde 11 teknik üniversite, 2 güzel sanatlar üniversitesi ve 1 yüksek teknoloji enstitüsünün yanı sıra Polis Akademisi ve Millî Savunma Üniversitesi vardır.[1]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ yok.gov.tr

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Türkiye'deki tüm üniversitelerin listesidir. Toplamda 208 üniversite vardır. 129 devlet üniversitesi, 75 vakıf üniversitesi ve 4 vakıf meslek yüksekokulu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye devlet protokolü</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye Cumhuriyeti devlet protokolü, aşağıda başkanlık sistemli cumhuriyet ile yönetilen Türkiye'nin, Dışişleri Bakanlığı Protokol Müdürlüğünce düzenlenen, Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan "Devlet Protokolü Listesi" bulunmaktadır.

Koç Üniversitesi, 1993 yılında İstanbul'da eğitime başlamış olan bir vakıf üniversitesidir. Faaliyetlerine 400 öğretim üyesi ve yaklaşık 6900 öğrenciyle devam etmektedir. Üniversite; İnsani Bilimler ve Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen, Mühendislik, Hukuk, Tıp ve Hemşirelik Fakülteleri'nde 22 lisans, 32 yüksek lisans ve 26 doktora programı ile eğitim vermektedir.

İzmir'de 2024 itibarıyla dokuz üniversite vardır. Bunlardan altısı devlet, üçü vakıf üniversitesidir. Merkezi Ankara'da bulunan Türk Hava Kurumu Üniversitesi'nin Hava Ulaştırma Fakültesi ile Milli Savunma Üniversitesi'nin Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu da İzmir'de yer almaktadır. Ayrıca ilde, günümüzde etkin olmayan dört üniversite daha bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Ticaret Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Ticaret Üniversitesi İstanbul Ticaret Odası Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı tarafından 2001 yılında kurulan bir vakıf üniversitesidir. İstanbul’da 2 kampüste eğitim ve öğretim hizmeti veren İstanbul Ticaret Üniversitesi, İTO’nun yoğun desteğine sahiptir. 6 Fakülte 24 bölüm, 4 Enstitü 65 Lisansüstü programı ile İstanbul’un en merkezi noktalarında konumlanmış bir şehir üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Üniversite</span>

Üniversite, yükseköğretim kurumu ya da bilimtay en üst seviyede eğitim verilen, araştırma yapılan ve bilgi üretilen kurumlardır. Araştırma alanları çoğunlukla çeşitli disiplinlere ayrılan üniversiteler genellikle yüksek okul, lisans ve lisansüstü okullarından oluşurlar. Araştırma görevlileri ya da akademisyenler, yaptıkları özgün çalışmalar dolayısıyla doçent, profesör gibi çeşitli unvanlarla ödüllendirilirler. Çeşitli akademik disiplinlerde akademik dereceler verir. Üniversiteler genellikle farklı okullarda veya öğrenim fakültelerinde hem lisans eğitimi hem de lisansüstü eğitim sunar.

Vakıf üniversitesi veya özel üniversite, devlet yardımı, vergi indirimi gibi yardımlar almasına karşın devlet tarafından işletilmeyen üniversitelerdir.

Bu madde, Ankara'daki üniversitelerin bir listesini içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Aydın Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Aydın Üniversitesi, Anadolu Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından İstanbul'da kurulmuş vakıf üniversitesi. YÖK istatistiklerine göre 2007-2016 yılları arasında aday öğrencilerin en çok tercih ettiği vakıf üniversitesi olurken, 2015-2016 yılında da en fazla uluslararası öğrencinin öğrenim gördüğü vakıf üniversitesi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Stony Brook Üniversitesi</span>

State University of New York at Stony Brook ya da daha yaygın bilinen adıyla Stony Brook Üniversitesi, Stony Brook, New York, ABD'de bulunan devlet araştırma üniversitesidir.

Teknik üniversite, daha çok çeşitli teknik konular hakkında eğitim, öğretim ve araştırma yapan üniversitelerdir. Çeşitli dillerde farklı karşılıkları vardır. Fransızcada école polytechnique, Almancada Technische Hochschule gibi karşılıklar kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Brown Üniversitesi</span>

Brown Üniversitesi, Amerika Birleşik Devletleri'nin Rhode Island eyaletinin Providence kentinde bulunan bir vakıf üniversitesi. 1764'te kurulan üniversite Sarmaşık Ligi olarak adlandırılan 8 prestijli üniversiteden biridir. Üniversite ayrıca Koloni Kolejleri olarak adlandırılan, Birleşik Devletler'in en eski üniversitelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul'daki üniversiteler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

İstanbul'da 13 adet devlet ve 44 adet vakıf olmak üzere toplam 57 üniversite vardır. Bunların yanı sıra bir üniversiteye bağlı olmayan 3 tane vakıf meslek yüksekokulu vardır. İstanbul'da özellikle, 2006 yılından sonra pek çok vakıf üniversitesi açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Altınbaş Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Altınbaş Üniversitesi, 2008 yılında İstanbul'da kurulmuş olan bir vakıf üniversitesidir. Kuruluşunda Kemerburgaz Üniversitesi adıyla eğitim vermeye başlayan kurum, 1 Temmuz 2017 itibarıyla Altınbaş Üniversitesi adını almıştır. İlk öğrencilerini 2011 yılında almıştır, 2011-2012 öğretim döneminde eğitime başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şifa Üniversitesi</span> Türkiyede bir üniversite

Şifa Üniversitesi, Türkiye Tabipler Vakfı (TÜTAV) tarafından kurulan ve İzmir'de faaliyet göstermiş vakıf üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi, Fatih, İstanbulda yerleşik vakıf üniversitesi. Bezmiâlem Valide Sultan, Silahtar Abdullah Ağa ve Abdülhamit Sani mazbut vakıfları adına Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2010'da kurulmuştur. İsmini Osmanlı padişahı II. Mahmud'un eşi, Abdülmecid'in annesi Bezmialem Valide Sultan'dan alır. Üniversitede eğitim dili %70 Türkçe, %30 İngilizcedir. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi kardeş üniversitesidir, iki Üniversite de Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlıdır.

Hindistan'daki üniversitelerin listesi Hindistan'daki yükseköğrenim kurumlarını sıralamaktadır. Hindistan yüksek öğretim sistemi özel ve kamu üniversitelerinin her ikisini de kapsamaktadır. Kamu üniversiteleri Hindistan Hükûmeti ve eyalet yönetimleri tarafından desteklenirken, özel üniversiteler çok çeşitli kurumlar ve vakıflar tarafından kurulmaktadır. Hindistan'da üniversitelerin kuruluşu ve yürütülmesi 1956 Üniversiteler Ödenekler Komisyonu Yasası ile düzenlenmiştir ve Üniversiteler Ödenek Komisyonu tarafından kontrol edilmektedir. Ayrıca, kontrol, akreditasyon ve koordinasyon amacıyla on beş profesyonel konsey kurulmuştur

Azerbaycan'daki tüm üniversitelerin listesidir. Toplamda 51 üniversite vardır. 40 devlet üniversitesi ve 11 özel üniversitesi bulunmaktadır.Azerbaycan’da 2 yurt dışı üniversitenin Bakü şubesi bulunmaktadır. Ayrıca 3 ulusal üniversitenin ise toplamda 7 ulusal, 1 yurt dışı şubesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de üniversiteler</span> Türkiyede yükseköğretime genel bakış

Günümüzdeki teşkilat ve statüye sahip üniversiteler Türkiye'de, 1863’te kurulan Dârülfünunla başlar. Avrupa üniversitelerinde eğitim öğretim kilisenin kontrolü altındaki teolojiye dayanmasına rağmen Türklerin Selçuklu, Osmanlı ve daha pek çok değişik dönemlerde kurduğu çeşitli statülerdeki üniversiteler de pozitif bilimlerin de okutulması bakımından üniversite olarak bilimsel kariyerini başından günümüze kadar muhafaza etti. Bu sebeple Türkiye’de modern üniversitelerin ilki olan İstanbul Üniversitesi, 1453 senesinde Fatih Sultan Mehmed'in din ilimleri yanında fen ilimlerinin de okutulması için kurduğu Fatih Külliyesi'ne dayanmakta olup, beş asırlık bir geçmişe sahiptir.

İzmir Tınaztepe Üniversitesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde bulunan bir vakıf üniversitesidir. 18 Mayıs 2018'de kurulan üniversite, sağlık bilimleri alanında eğitim vermektedir.