İçeriğe atla

Devlerin Aşkı (roman)

Devlerin Aşkı
Giant
Devlerin Aşkı (Giant) romanının 1957 Türkçe baskısının kapağı
YazarEdna Ferber
ÇevirmenAdnan Semih (Altın Kitaplar)
ÜlkeABD
Dilİngilizce
KonularRomantik, epik, western
TürRoman
Yayım1952 (özgün)
1957 (Altın Kitaplar)
1972 (Altın Kitaplar) (Türkçe)
YayımcıAltın Kitaplar (1957, 1972)
Sayfa352 sayfa (Altın)

Devlerin Aşkı, Pulitzer Ödüllü Amerikalı romancı, oyun yazarı Edna Ferber (1885-1968)'ın 1952 yılında yayımladığı epik romanıdır. Özgün adı Giant olan bu hacimli roman Türkiye'de ilk kez 1957 tarihinde Altın Kitaplar Yayınevi tarafından Adnan Semih'in Türkçe çevirisiyle yayımlandı. Roman 1956 yılında ABD'de sinemaya aktarılmış ve film gişede büyük bir başarı kazanmış olduğu için, filmin yarattığı sansasyondan yararlanmak isteyen yayınevi kitabın kapağına filmle olan ilişkisini hatırlatan bir ibare koymuştur. Aynı yayınevi 1972 yılında romanın yeni bir baskısını yapmıştır.

Romanda 20. yüzyılın başında Teksas'ta geniş arazileri olan varlıklı bir çiftçi ailesinin uzun yıllara yayılan destansı hikâyesi anlatılır. Romanda değinilen ana temalardan biri de ailenin ölen bireylerinden birinin küçük bir arazi parçasını yanlarında çalışan bir işçiye miras bırakması, bu arazide petrol çıkması üzerine de, zengin olan bu işçi ile aile arasında iki nesil boyunca devam eden bir rekabet ve didişmedir. Diğer bir yan tema da zengin Amerikalı çiftlik sahipleri ile yöredeki yoksul Meksikalılar arasında yaşanan ırk sorunudur.

Edna Ferber, romanın baş kahramanı olan Jett Rink karakterini Texaslı petrolcü Glenn McCarthy'den esinlenerek yaratmıştı.[1]

Sinema uyarlaması

Amerikalı yazar Edna Ferber'in 1952 tarihli romanı "Giant", 1956 yılında ABD'de aynı adla sinemaya da aktarıldı. Bu çok geniş kadrolu üstün yapımın senaryosunu Fred Guiol'un yazdığı filmi George Stevens yönetmiş, önemli rollerinde Elizabeth Taylor, Rock Hudson, James Dean, Carroll Baker, Mercedes McCambridge, Dennis Hopper, Rod Taylor ve Sal Mineo oynamışlardır. George Stevens aynı zamanda filmin yapımcılığını da üstlenmiştir. Filmin özgün müziği Dimitri Tiomkin'e aittir. 3,5 saat süren bu uzun soluklu film Warner Bros. şirketine en çok para kazandıran film olma unvanını da uzun süre muhafaza etmiştir.[2]

George Stevens'a En İyi Yönetmen Akademi Ödülü'nü kazandıran film ABD'de "kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli" filmler arasına seçilerek Kongre Kütüphanesi'nin "Ulusal Film Arşivi"nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Edna Ferber" (İngilizce). IMDb. 19 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2009. 
  2. ^ "Giant (1956)" (İngilizce). IMDb. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2009. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2009. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Ben-Hur</i> (film, 1959) Yönetmeni William Wyler olan 1959 tarihli sinema filmi

Ben-Hur, 1959 tarihli sinema filmi. Yönetmeni William Wyler olan film, bugün Lewis Wallace'nin romanı Ben-Hur: A Tale of the Christ'in en ünlü sinema uyarlamasıdır. Başrollerde, Judah Ben-Hur rolüyle Charlton Heston ve Messala rolüyle Stephen Boyd vardır.

<i>Denizin Dişleri</i>

Denizin Dişleri 1975 ABD yapımı gerilim filmidir. Özgün adı Jaws olan ve Peter Benchley'in 1974 tarihli, çok satan romanından uyarlanan filmi Steven Spielberg yönetmiş, Roy Scheider, Richard Dreyfuss ve Robert Shaw baş rolde oynamıştır.

<i>Harold ve Maude</i>

Harold ve Maude 1971 ABD yapımı kara komedi filmidir. Özgün adı Harold and Maude dir. Özgün senaryosunu Colin Higgins'in yazdığı filmi Hal Ashby yönetmiş, başrollerinde Ruth Gordon ve Bud Cort oynamışlardır. Filmin senaryosundan oluşturulan romanı da filmle aynı yıl piyasaya verilmiştir. Bu roman 1975 yılında Türkiye'de Doğum Günüm Kutlu Olsun adıyla yayımlanmıştır. Filmin bir tiyatro uyarlaması da Broadway sahnelerinde ve Türkiye'de bir süre sahnelenmiştir.

<i>Devlerin Aşkı</i> (film, 1956) 1956 yapımı Amerikan filmi

Devlerin Aşkı, 1956 ABD yapımı dramatik romantik filmdir. Özgün adı Giant tır.

<i>Modern Zamanlar</i>

Modern Zamanlar ya da Asrî Zamanlar, 1936 ABD yapımı romantik komedi filmidir. Özgün adı Modern Times olan film Türkiye'deki ilk gösterimlerinde Asrî Zamanlar adıyla da gösterilmiştir.

<i>Çöl Aslanı</i> (film)

Çöl Aslanı 1956 ABD yapımı epik western filmidir.Özgün adı The Searchers dır.

<i>Fareler ve İnsanlar</i> Steinbeckin romanı

Fareler ve İnsanlar, Nobel Edebiyat Ödülü sahibi yazar John Steinbeck tarafından yazılmış bir roman. İlk defa 1937 yılında yayınlanan eser, iki gezgin çiftlik işçisi olan George Milton ve Lennie Small'un büyük bunalım sırasında Kaliforniya'da yaşadıkları trajik olayları anlatır.

Devlerin Aşkı şu anlamlara gelebilir:

<i>Postacı Kapıyı İki Defa Çalar</i>

Postacı Kapıyı İki Defa Çalar, Amerikalı gazeteci ve romancı James M. Cain'in 1934 yılında yazmış olduğu suç romanıdır. Özgün adı The Postman Always Rings Twice olan roman Türkçeye ilk kez Semih Yazıcıoğlu'nun çevirisiye Nebioğlu Yayınevi tarafından 1949 yılında aktarılmıştır. Kitap 1995 yılında Parantez Yayınevi tarafından bir kez daha basılmıştır.

<i>Bir Yerde</i> J. Kosinskinin 1971de yayımladığı politik alegorik romanı

Bir Yerde, Polonya asıllı Amerikalı yazar Jerzy Kosinski'nin 1971 yılında yayımladığı politik alegorik romanıdır. Özgün adı Being There olan roman Türkiye'de ilk kez 1972 yılında E Yayınları'ndan Aydil Balta'nın Türkçe çevirisiyle çıktı. Daha sonraki yıllarda, aynı yayınevi kitabın birkaç baskısını daha yaptı. 1979 yılında roman ABD'de sinemaya aktarılmış olduğu için, yayınevi filmin ve oyuncularının şöhretinden de yararlanmak üzere 1982'deki ve sonraki bazı baskıların kapağına filmden alınmış fotoğrafları koymuştur.

<i>İnsanlar Yaşadıkça</i> (roman)

İnsanlar Yaşadıkça, Amerikalı yazar James Jones'un 1951 yılında yayımladığı savaş romanıdır. Türkiye'de ilk kez 1957 yılında Altın Kitaplar Yayınevi'nden Nazmi Aktan'ın Türkçe çevirisiyle çıktı. Aynı yayınevi 1960'lı ve 1970'li yıllarda kitabın birkaç yeni baskısını daha yaptı.

<i>Tiffanyde Kahvaltı</i> Truman Capoteun kısa romanı

Tiffany'de Kahvaltı, Amerikalı yazar Truman Capote'nin 1958'de yayımladığı novella'nın adıdır. Özgün adı Breakfast at Tiffany's olan bu kısa roman Random House yayınevi tarafından yazarın üç kısa hikâyesi ile birlikte tek bir kitap halinde basılmıştı.

<i>Nehir</i> (roman) James Dickeyin 1970 yılında yayımladığı çok satan macera gerilim romanı

Nehir, Amerikalı şair ve romancı James Dickey'in 1970 yılında yayımladığı çok satan macera gerilim romanının adıdır. Özgün adı Deliverance olan roman ABD'de yayımlandıktan bir yıl sonra, 1971'de, Türkiye'de de Babil Kitap tarafından yayımlanmış ve kendi ülkesinde olduğu gibi haftalarca çok satanlar listesinde kalmıştı. Roman Türkiye'de basıldığı zaman henüz sinemaya aktarılmamıştı.

<i>Sıhhiye Bölüğü</i> (roman)

Sıhhiye Bölüğü, Amerikalı askerî cerrah ve yazar H. Richard Hornberger'in Richard Hooker takma adıyla 1968 tarihinde yayımladığı savaş komedisi türündeki romanının adıdır. Özgün adı MASH: A Novel About Three Army Doctors olan bu çok satan roman 1970'te MASH adıyla sinemaya da aktarıldı. Filmin başarısı üzerine bu kez 1972 - 1983 yılları arasında tam 11 sezon sürecek bir televizyon dizisi yapıldı.

<i>Benjamin Buttonın Tuhaf Hikayesi</i>

Benjamin Button'ın Tuhaf Hikâyesi Amerikalı yazar F. Scott Fitzgerald'ın ilk kez 1921 tarihinde Colliers dergisinde yayımlanan kısa hikâyesinin adıdır. Özgün adı The Curious Case of Benjamin Button olan öykü 1922'de ABD'de Tales of the Jazz Age adlı kitabın içinde Fitzgerald'ın diğer öyküleriyle birlikte yayımlanmıştır. Bu kitap zaman zaman The Curious Case of Benjamin Button and Other Jazz Age Stories adı altında yeni baskılar yapmıştır.

<i>Ve Ayna Kırıldı</i> (roman) İngiliz yazar Agatha Christie tarafından 1962 yılında yayınlanan polisiye romanı

Ve Ayna Kırıldı, İngiliz dedektif romanları yazarı Agatha Christie'nin 1962 yılında yayımlamış olduğu cinayet romanıdır. Özgün adı The Mirror Crack'd from Side to Side olan roman 1963'te ABD'de daha kısa olan bir adla, The Mirror Crack'd adıyla da yayımlandı. Romanın İngilizce özgün adı Türkçede Ayna Baştan Başa Çatladı anlamına gelmektedir. Romanın adı, İngiliz şair Lord Alfred Tennyson'un The Lady of Shalott adlı şiirinin bir mısrasından alınmıştır. Romanın kahramanı Miss Marple bu şiirden sık sık alıntılar yapar.

<i>Vahşi Koşu</i> (roman)

Vahşi Koşu, Amerikalı romancı ve iki Oscar ödüllü senarist William Goldman'ın 1974 yılında yayımladığı paranoid gerilim türündeki romanıdır. Özgün adı Marathon Man olan roman ABD'de 1976 yılında yönetmen John Schlesinger tarafından aynı adla sinemaya aktarıldığında filmin senaryosunu da yine Goldman kendi romanından uyarlayıp yazmıştı. Bu filmin başrollerinde Dustin Hoffman, Laurence Olivier ve Roy Scheider oynamışlardı.

<span class="mw-page-title-main">Theodore Dreiser</span>

Theodore Herman Albert Dreiser Alman kökenli Amerikalı yazardır.

<i>A Place in the Sun</i>

İnsanlık suçu Theodore Dreiser'in 1925 tarihli An American Tragedy adlı romanından uyarlanan, 1951 çıkışlı Amerikan dram filmidir. Biri varlıklı amcasının fabrikasında çalışan, diğeri ise güzel bir sosyetik kadın olan iki kadınla aşk yaşayan işçi sınıftan bir adamın hikâyesini konu edindi. Filmin asıl esin konusu ise 1906 yılında Grace Brown öldürülmesidir.