İçeriğe atla

Devlerin Aşkı (film, 1976)

Devlerin Aşkı
Devlerin Aşkı
Filminin sinema afişi
YönetmenOsman Fahir Seden
Yapımcıİrfan Ünal
Hasan Gürkan
SenaristBülent Oran
OyuncularTürkân Şoray
Kadir İnanır
Savaş Başar
MüzikCahit Berkay
Görüntü yönetmeniErdoğan Engin
KurguBülent Oran
StüdyoYeni Stüdyo renkli laboratuvarı
DağıtıcıAkün Film
CinsiSinema filmi
TürüDram, aşk, romantik
RenkRenkli
Yapım yılı1976
Süre80 dakika
ÜlkeTürkiye Türkiye
DilTürkçe

Devlerin Aşkı 1976 yılı Türkiye yapımı yönetmenliğini Osman F. Seden'in yaptığı dramatik romantik Türkân Şoray ve Kadir İnanır filmidir. İrfan Ünal filmin yapımcılığını üstlenmiştir. Filmde iki kişi arasında geçen bir aşk hikâyesi, bu aşkta üçüncü kişi ve bunun ortaya çıkardığı kıskançlık anlatılmıştır. Türkân rolünde (Türkân Şoray) Tarık (Kadir İnanır) ile eski birer aşıktır. Tarık, Türkan'ın Süreyya Bey'in (Savaş Başar) sevgilisi olduğunu öğrenir ve olaylar farklı bir boyut kazanır.

Özet

Büyük iş insanı Süreyya Bey'in rakipleri onu öldürmek isterler fakat Tarık adında bir genç Süreyya'nın hayatını kurtarır. Borcunu ödemek için Tarık'ı yanında çalışmaya ikna eden Süreyya Bey bir süre sonra onu sağ kolu yapar. Fakat âşık olduğu kadın Tarık'ın eski ve unutamadığı sevgilisi Türkan'dır ve bir kadın yüzünden iki dost birbirine düşer.

Oyuncu kadrosu

Aktör/Aktris Rolü
Türkân ŞorayTürkân/ Manikürcü Türkân
Kadir İnanırTarık/ Şoför Tarık
Savaş BaşarSüreyya Seden
Osman F. SedenAvni Çarmıklı
Elif PektaşAyla/ Süreyya'nın Metresi,
Muammer GözalanKemal Bey
Tevfik ŞenFedai
Atilla ErgünSüreyya'nın Adamı
Ayfer Feray
Günfer Feray
Filiz Alyanak
Alev Altın
Ata Saka
Feridun Çölgeçen
İlhan Hemşeri
Hayrettin Akar
Halil Dede
Turan Alok

Filmin Müziği

Türkân Şoray'ın Kusura Bakma şarkısını seslendirdiği sahne.

Filmin müziklerini yine bir Türkân Şoray ve Kadir İnanır filmi olan Selvi Boylum Al Yazmalım'ın müziklerini yapan Cahit Berkay yapmıştır. Filmde kullanılan ve Türkân Şoray dans ederek söylerken çalan müzik parçası "Kusura Bakma" Sezen Aksu'nun Allahaısmarladık albümünde yer alan kırk beşliğidir. Cahit Berkay Devlerin Aşkı'nıda kapsayan film müzikleriyle Altın Koza Film Festivali'nde "Onur Ödülü"ne layık görülmüştür.[1]

Film hakkında notlar

  • "Devlerin Aşkı", Türkân Şoray ve Kadir İnanır'ın birlikte oynadığı 11 sinema filmden biri olmuştur. Şoray ve İnanır, ilk kez 1970'te 'Karagözlüm'de oynadıktan sonra 2002'ye kadar aralarında 'Selvi Boylum Al Yazmalım', 'Dila Hanım', 'Bodrum Hâkimi' ve 'Devlerin Aşkı' gibi kült filmlerin bulunduğu 11 yapımda birlikte başrolü paylaştılar.[2]
  • Filmin yönetmenliğini yapmış olan Osman Fahir Seden aynı zamanda filmin "63 yaşındaki zengin iş insanı" olarak oyuncu kadrosunda yer almıştır.

Ekip

  • Set Amiri: Erdil Demirbağ
  • Kamera Asistanı: Sedat Ülker
  • Işık Düzeni: İlham Aslım
  • Prodüksiyon Amiri: İsmet Demirkol
  • Yönetmen Yardımcısı: Şahin Gök
  • Prodüktör: Hasan Gürkan
  • Çekim Yeri: Yeni Stüdyo Rrenkli Laboratuvarı
  • Renk Uzmanı: Türker Vatan
  • Sesleri Alan: Necip Sarıcıoğlu
  • Montaj-Senkron: İsmail Kalkan
  • Negatif Montaj: Mahmut Eskici, Kazım Çakırman
  • Laboratuvar: Hasan Örnek, Selahattin Kaynak, Abdullah Akdeniz, İsmet Tomaçgil
  • Senaryo: Bülent Oran
  • Müzik: Cahit Berkay
  • Foto Direktörü: Erdoğan Engin
  • Yapımcı: İrfan Ünal
  • Yönetmen: Osman Fahir Seden

Kaynakça

  1. ^ Altın Koza onurlandırdı 15 Haziran 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. NTVMSNBC Alıntı: 19 Ekim 2012
  2. ^ Devlerin aşkı büyük olur! 17 Haziran 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sabah, Erişim: 20 Ekim 2012 tarihinde erişilmiştir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pekcan Koşar</span> Türk oyuncu ve seslendirme sanatçısı

Pekcan Koşar,, Türk oyuncu ve seslendirme sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Kadir İnanır</span> Türk sinema sanatçısı

Kadir İnanır, Türk oyuncu ve film yönetmenidir.

<span class="mw-page-title-main">Cahit Berkay</span> Türk müzisyen

Cahit Berkay, Moğollar adlı müzik grubunun kurucularından Türk müzisyendir.

<i>Selvi Boylum Al Yazmalım</i> (film)

Selvi Boylum Al Yazmalım, yönetmenlik koltuğunda Atıf Yılmaz'ın oturduğu, başrollerinde Türkan Şoray, Kadir İnanır ve Ahmet Mekin'in yer aldığı, 1977 yapımı dram türündeki sinema filmi. Türk sinemasının başyapıtlarından birisi olarak kabul edilen filmin hikâyesi, Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un 1970 yılında yayımlanan Kırmızı Eşarp adlı romanından uyarlandı. Filmin özgün müziğini Cahit Berkay besteledi. Filmde köylü kızı Asya ile kamyon şoforü İlyas’ın dağlarda başlayıp, daha sonrasında kısa bir süre mutlu bir evliliğe dönüşen aşkı anlatılmaktadır.

<i>Bodrum Hâkimi</i> film

Bodrum Hâkimi, Türkân Şoray'la Kadir İnanır'ın başrollerini oynadığı, yönetmenliğini Türkân Şoray'ın yaptığı 1976 yapımı film. Romantik içerikli bu film, Türkân Şoray'ın yönetmenlik koltuğunda oturduğu dört filmden biridir. Döneminde çok büyük bir sükse kazanmıştır. Filmin müziklerini Cahit Berkay yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkan Şoray</span> Türk sinema sanatçısı

Türkan Şoray, Türk oyuncu, devlet sanatçısı, senarist, yönetmen ve yazardır. Türk sinemasında "Sultan" lakabıyla anılan Şoray, oynadığı 222 film ile, dünyanın 'en çok film çeviren' kadın oyuncusu unvanına sahiptir. Fatma Girik, Hülya Koçyiğit ve Filiz Akın ile birlikte Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncası olarak tasvir edilir.

<span class="mw-page-title-main">Oğuz Abadan</span> Türk aranjör, film müziği bestecisi ve yazar

Oğuz Abadan, Türk aranjör, film müziği bestecisi ve yazardır.

<i>Çalıkuşu</i> (film, 1966) 1966 yapımı Türk filmi

Çalıkuşu, 1966 yapımı dramatik Türk filmdir.

Devlerin Aşkı şu anlamlara gelebilir:

<i>Ne Şeker Şey</i>

Ne Şeker Şey, 1962 yapımı siyah-beyaz, yönetmenliğini Osman Fahir Seden'in yaptığı başrollerde Türkân Şoray ve Göksel Arsoy'ın oynadığı Türk filmi. Filmde Adanalı bir iş insanının üç kızının öyküsü anlatılmaktadır.

Selvi Boylum Al Yazmalım, şu anlamlara gelebilir;

<i>Dila Hanım</i> (film) film

Dila Hanım, Orhan Aksoy'un yönettiği, Safa Önal'ın senaryosunu yazdığı 1977 yapımı Türk filmi. Filmin yapımcısı İrfan Ünal'dır. Filmin başrol oyuncuları Türkan Şoray ve Kadir İnanır'dır. Film Nevşehir Kapadokya'da yer alan Zelve Vadisinde çekilmiştir.

<i>Ateş Parçası</i> (film, 1971) 1971 filmi

Ateş Parçası, senaryosunu Atıf Yılmaz ve Bülent Oran'ın yazdığı, Atıf Yılmaz'ın yönettiği 1971 yapımı Türk filmidir. Filmin yapımcısı İrfan Ünal'dır.

<i>Unutulan Kadın</i>

Unutulan Kadın, senaryosunu Ayşe Şasa'nın yazdığı, Atıf Yılmaz'ın yönettiği 1971 yapımı Türk filmidir. Filmin yapımcısı İrfan Ünal'dır.

<i>Meleklerin İntikamı</i>

Meleklerin İntikamı, senaryo, yapım ve yönetmenliğini Osman F. Seden'in üstlendiği 1966 yapımı Türk filmidir.

<i>Ekmekçi Kadın</i> (film, 1965) 1965 filmi

Ekmekçi Kadın, senaryo ve yapımcılığını Osman F. Seden'in üstlendiği, Zafer Davutoğlu'nun yönettiği 1965 yapımı Türk filmidir.

<i>Badem Şekeri</i> (film) Bir Yeşilçam kurdelesi

Badem Şekeri, senaryo, yapım ve yönetmenliğini Osman F. Seden'in üstlendiği 1963 yapımı Türk filmidir. Filmin başrollerinde Türkan Şoray, Fatma Girik,Fikret Hakan ve Efgan Efekan oynamıştır.

<i>Kara Gözlüm</i> (film, 1970) 1970 filmi

Kara Gözlüm, 1970 Türkiye yapımı romantik-dramatik filmdir. Senaryosunu Bülent Oran'ın yazdığı filmin, Atıf Yılmaz'ın yönetmenliğini üstlendiği ve İrfan Ünal'ında yapımcısı olduğu, Önemli başrollerde Türkân Şoray, Kadir İnanır, Ali Şen ve Müjdat Gezen ve yardımcı rollerde Aziz Basmacı, Mürüvvet Sim, Diclehan Baban ve Mualla Sürer oynamıştır.

<i>Yüz Lira ile Evlenilmez</i>

Yüz Lira ile Evlenilmez, Osman Fahir Seden'in yönettiği ve senaryosunu Ahmet Üstel'in yazdığı Aralık 1974 yapımı Türk komedi-romantik filmidir. Filmin yapımcılığını ise İrfan Ünal üstlenmiştir.

Çetin Tunca, Türk görüntü yönetmeni ve yönetmendir.