İçeriğe atla

Devetaşka mağarası

Koordinatlar: 43°14′11″K 24°53′44″D / 43.23639°K 24.89556°D / 43.23639; 24.89556
Devetaşka mağarası
Деветашката пещера
Yarasalar ve kaya kırlangıçları alanda yaşayan canlılardan bazılarıdır.
Yarasalar ve kaya kırlangıçları alanda yaşayan canlılardan bazılarıdır.
Bulgaria üzerinde Devetaşka mağarası
Devetaşka mağarası
Devetaşka mağarası
Devetaşka mağarası (Bulgaria)
Harita
KonumuLetniça ve Lofça yakınları
Koordinatlar43°14′11″K 24°53′44″D / 43.23639°K 24.89556°D / 43.23639; 24.89556
Ana girişe ve ilk iki açıklığa doğru bakış

Devetaşka mağarası (BulgarcaДеветашката пещера), Bulgaristan'da, Letniça'nın yaklaşık 7 km doğusunda ve Lofça'nın 15 km kuzeydoğusunda, Osam Nehri'nin doğu kıyısındaki Devetaki köyü yakınlarında yer alan büyük bir karstik mağaradır. Bölge, on binlerce yıldır Paleo-insanlar tarafından sürekli olarak yerleşim görmüş, uzun dönemler boyunca çeşitli fauna türleri için bir barınak görevi görmüştür ve günümüzde yaklaşık 30.000 yarasaya ev sahipliği yapmaktadır.[1]

Konum

Devetaşka Mağarası Devetaki köyüne yaklaşık 2 kilometre (1,2 mi) uzaklıkta yer almaktadır. Köyden mağaraya, nehir kenarındaki dar bir patika ulaşılmaktadır. Ayrıca 400 m uzunluğundaki toprak yol ve beton köprü takip edilerek, 301 numaralı yol ile de mağaraya ulaşılabilmektedir. Günümüzde bir şelaleye de ev sahipliği yapan ve halka açık durumdaki bir parkın parçası olan 2 km uzunluğundaki karstik mağara, çözünür kayaların çözünmesi sonucunda oluşmuştur ve çukurlar ve bir yer altı nehri ile karakterizedir. Mağara sarkıtlar, dikitler, çökeller, dereler ve görkemli doğal kubbeler bakımından zengindir.[2]

Alan 35 metre (115 ft) genişliğinde ve girişinde 30 metre (98 ft) yüksekliğindedir. Mağara 40 metre (130 ft) sonra genişler, 2.400 metrekare (26.000 ft2) alana sahip geniş bir salon oluşturur. Bu noktada yükseklik 60 metre (200 ft) civarındadır ancak 100 metre (330 ft)'e kadar ulaşabilir. Mağaranın tavanında yer alan birkaç büyük açıklık, 1950'lerde alanın ticari kullanımı nedeniyle açılmıştır ve günümüzde de gün ışığının geniş iç mekanı aydınlatmasına izin vermektedir.[3]

1921'de yeniden keşfedilen mağarada kazılar ancak 1950'lerde başladı ve kazılar sonucunda geç Paleolitik'ten günümüze neredeyse kesintisiz insan yerleşimi ortaya çıkarıldı. İnsan varlığının en eski izleri, günümüzde yaklaşık 70.000 yıl önceye, Orta Paleolitik döneme kadar uzanır. Alan aynı zamanda en zengin Neolitik kültürel eserler kaynaklarından birini (MÖ 6.000 ila 4.000) içermektedir.[4]

Fauna

Önemli arkeolojik bulguların yanı sıra Devetaşka Mağarası, çok çeşitli fauna sakinleri için bir yaşam alanı sağlar. Mağara, memeli türlerinin üreme mevsimi olan Haziran ayı başından Temmuz ayı sonuna kadar ziyarete tamamen kapalıdır. Aesculapian yılanı (Zamenis longissimus), Triturus (Triturus cristatus), Avrupa ağaç kurbağası (Hyla arborea), Hermann kaplumbağası (Testudo hermanni), on üçü Kırmızı Listede yer alan alan seksen iki kuş türü, on iki koruma altındaki amfibi ve sürüngen türü mağarada konaklamaktadır. Devetaşka Mağarası'nda dördü Kırmızı Listede yer alan otuz dört memeli türü ve on beş yarasa türü görülmektedir.[5]

Film

Devetaşka Mağarası, 2011 yılında çekilen Cehennem Melekleri 2 adlı aksiyon filminde kullanılan mekanlardan birisiydi. Bulgaristan Yüksek İdare Mahkemesi, çekimler sırasındaki bazı faaliyetlerin Bulgaristan'ın çevre düzenlemelerini ihlal ettiğini açıkladı. Cehennem Melekleri ekibi tarafından işe alınan bir müteahhit daha sonra alanın önündeki çalılıkları budadığı için para cezasına çarptırıldı.[6][7] Mağaraya yakın mesafedeki yüksek sesler, parlak ışıklar, insan kalabalığı ve yangınlar çok sayıda yarasanın mağaradan göç etmesine neden olmuş olabilir. 2012'nin sonlarında, yarasaların çoğu mağaraya geri dönmüştü.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b "Bats in Bulgaria - Green Balkans". Greenbalkans.org. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2017. 
  2. ^ "Lovech". britannica.com. 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2017. 
  3. ^ "devetashka cave". truebulgaria. 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2017. 
  4. ^ ". Pleistocene avian localities in Bulgaria". Erişim tarihi: 24 Ocak 2017. 
  5. ^ "Are Bulgarian caves protected? - Life". Bnr.bg. 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2017. 
  6. ^ "'The Expendables 2' Fined For Damaging Protected Bat Habitat In Bulgaria". Deadline.com. 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2017. 
  7. ^ "Top Bulgarian Court Confirms Filming in Devetashka Cave Illegal – Caving News". Cavingnews.com. 5 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karain Mağarası</span> Döşemealtıda bir mağara

Karain Mağarası, Türkiye'nin en büyük doğal mağaralarından biridir. Denizden yüksekliği 430-450 metredir. Antalya'nın 30 km kuzeybatısında eski Antalya-Burdur kara yoluna 5–6 km uzaklıkta bulunan Yağca mahallesi sınırları içinde bulunur. Antalya-Burdur kara yolunun 13. km'sinde Karain işaret levhasından sola dönülerek Karain Mağarası yoluna girilir. Antalya'ya uzaklığı 27 km'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ballıca Mağarası</span>

Ballıca Mağarası, bilinen diğer adıyla İndere, Karadeniz Bölgesi'nde, Tokat'ın ismini de verdiği Ballıca köyünde bulunan mağaradır.

Sakajia Mağarası Tabiat Anıtı, Gürcistan'ın Imereti bölgesindeki Terjola Belediyesi'nde, Godogani köyünün 1,5 km kuzeydoğusunda, deniz seviyesinden 204 metre yükseklikte bulunan bir karstik mağaradır. Motsameta Manastırı'ndan 1,5 km uzaklıkta, nehrin karşısındaki pitoresk Tskaltsitela Boğazı'nın sol yamacında yer almaktadır. Mağarada birçok önemli arkeolojik, paleobotanik ve paleozoyik keşif yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pëllumbas Mağarası</span>

Pëllumbas Mağarası, Arnavutluk'un merkezinde, Tiran ilindeki Pëllumbas köyüne yakın bir konumda bulunan Skorana Boğazı'nda bulunan bir karst mağarasıdır. Adriyatik'ten yaklaşık 500 m (1.600 ft) yükseklikte, 1,613 m (5,29 ft) yüksekliğe yükselen bir dağ zinciri olan Dajti'nin yamaçlarında yer almaktadır. Mağara, Avrupa'da bulunan altı karstik mağaradan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Motena Mağarası Tabiat Anıtı</span> Gürcistandaki mağara

Motena Mağarası Tabiat Parkı Gürcistan'ın Samegrelo-Zemo Svaneti bölgesindeki Pirveli Baldi köyünün 0.7 km güneyinde konumlanmış bir karstik mağaradır. Deniz seviyesinden 437 metre yüksekliktedir. Abaşa Nehri'nin sol kıyısında yer almakta olan mağara, Orta Çağ'da günümüzde yıkılmış olan bir kalenin parçasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Baço Kiro mağarası</span>

Baço Kiro mağarası, Bulgaristan'ın Direnova şehrinin 5 km (3,1 mi) batısında, Direnova Manastırı'na sadece 300 m (980 ft) uzaklıkta yer alan bir mağaradır. Andaka ve Direnova Nehri kanyonlarında yer almaktadır. 1890'da içine girilmiş ve ilk rekreasyonel ziyaretçiler mağaraya, Bulgar Ulusal Uyanış lideri, öğretmen ve devrimci Baço Kiro'nun onuruna yeniden adlandırılmadan iki yıl önce 1938'de girmiştir. Mağara, toplam uzunluğu 3.600 metre (11.800 ft) olan galeriler ve koridorlardan oluşan dört katlı bir labirenttir, mağaranın 700 metre (2.300 ft)'lik bölümü kamuya açıktır ve 1964'ten beri aydınlatılmaktadır. Mağaranın içinden akan bir yer altı nehri zamanla sayısız sarkıt ve dikit mağara oluşumları içeren büyük güzellikteki birçok galeriyi şekillendirdi. 1.200 metre (3.900 ft) uzunluğundaki uzun bölüm, bir dizi peri masalından ilham alınarak adlandırılmıştır. Oluşumlar art arda şu isimlerle anılmaktadır: Baço Kiro'nun Tahtı, Cüceler, Uyuyan Prenses, Taht Salonu, Kabul Salonu, Haidouti Buluşma Alanı, Çeşme ve Kurban Sunağı.

<span class="mw-page-title-main">Kozarnika</span>

Kozarnika veya Peshtera Kozarnika, kuzeybatı Bulgaristan'da Alt Paleolitike kadar erken bir tarihe tarihlenen, barınak olarak kullanılmış bir mağaradır. Cebelitarık rotasından önce, Balkanlar aracılığıyla Afrika'dan Avrupa'ya erken insan göçünün ilk rotalarından birisi üzerinde yer alır. Mağara muhtemelen insanlara ait sembolik davranışların en eski kanıtlarına ev sahipliği yapmaktadır ve en erken Avrupa Gravette çakmak taşı toplulukları Kozarnika'da bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Magura Mağarası</span>

Magura Mağarası, Bulgaristan'ın Vidin ilinde yer alan bir mağaradır. Magura'nın tarih öncesi duvar resimleri, olağanüstü ifade ve sanatsal derinliğe sahip olan ve Avrupa Post-Paleolitik dönemin en önemli sanat eserleri olarak kabul edilen İtalya'daki Grotta dei Cervi resimleriyle büyük benzerlik göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Utroba Mağarası</span>

Rahim Mağarası olarak da bilinen Utroba Mağarası, Bulgaristan'un Kırcaali ilinde yer alan bir tarih öncesi mağara tapınağıdır. İnsan vulvasını andıran mağara, Trak dönemine tarihlenmektedir. Tarihçiler, mağaranın bir dönem doğurganlık tapınağı olarak kullanıldığına inanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kleidi Mağarası</span>

Klithi veya Kleidi Mağarası ,Kleidi Kaya Barınağı olarak da bilinir, kuzeybatı Yunanistan'daki Yanya bölgesel biriminde, Kleidonia köyünün kuzeyinde ve Megalakkos Mağarası'nın yaklaşık 500 metre (1.600 ft) batısında yer alan bir mağaradır. Voidomatis nehri vadisinin kuzey kıyısında, Agioi Anargyroi Manastırı'nın yakınında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Megalakkos</span>

Megalakkos, Yunanistan'ın kuzeybatısındaki Kleidi Mağarası'nın doğusunda, Yanya bölgesel birimindeki Kleidonia köyünün kuzeyinde bulunan ve yaklaşık 500 metre (1.600 ft) doğusunda bir kaya sığınağıdır. Voidomatis nehri vadisinin kuzey kıyısında, Agioi Anargyroi Manastırı'nın yakınında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Szelim mağarası</span>

Szelim mağarası kuzeybatı Macaristan'da, Gerecse Dağları'nın batı kenarında, Tatabánya şehri yakınlarındaki Által-ér Vadisi'nin 289 metre (948 ft) yukarısında yer alan bir mağaradır. Mağaranın içi 45 metre (148 ft) uzunluğunda ve 14 metre (46 ft) yüksekliğindedir. Bölge, kolay erişilebilir konumundan dolayı yüzyıllar boyunca yerel köylüler tarafından düzenli olarak ziyaret edilmiş ve sığınak olarak kullanılmıştır. Mağaranın devasa dikdörtgen girişinde Tuğrul'un bir anıtı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Coliboaia Mağarası</span>

Coliboaia Mağarası, Romanya'nın Bihor ilindeki Câmpani'de yer alan Apuseni Tabiat Parkı içinde yer alan bir mağaradır. Radyokarbon tarihleme yöntemi ne göre günümüzden 32.000 - 35.000 yıl öncesine tarihlenen ve Paleolitik dönemin Orinyasiyen ve Gravettiyen kültürlerine karşılık gelen dönemlere tarihlenen resimlere ev sahipliği yapan mağara Orta Avrupa'nın bilinen en eski mağara resimlerini içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cuciulat Mağarası</span>

Cuciulat Mağarası Romanya'nın Sălaj ilindeki Letca komünündeki Cuciulat köyünün yakınında, Podișul Someșan platosunda yer alan bir mağaradır. Orta Avrupa'da bilinen en eski mağara resimlerine ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İgnatyevka Mağarası</span>

İgnatyevka Mağarası, Rusya'nın güneyinde, Ural Dağları'ndaki Belaya nehrinin bir kolu olan Sim Nehri kıyısındaki büyük bir kireçtaşı mağarasıdır. Mağarada 1980 yılında bir kadın figürünün parietal duvar resmi keşfedildi. Mağara resmindeki kadının bacakları arasındaki yirmi sekiz kırmızı noktanın kadın adet döngüsünü temsil ettiğine inanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Okladnikov Mağarası</span>

Okladnikov Mağarası ,güney Sibirya, Rusya'daki Altay Krayı'nda, Soloneshensky Rayonu'ndaki Altay Dağları'nın eteklerinde bulunan bir paleoantropolojik sit alanıdır. Mağara güneye bakar ve aşağıdaki Anuy Nehri'nin bir kolu olan Sibiryachikha Nehri vadisinin sol kıyısından yaklaşık 14 metre (46 ft) yukarıda yer alan Devoniyen bir karstik yamaçta bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Hadži-Prodan Mağarası</span>

Hadži -Prodan Mağarası, orta batı Sırbistan'daki İvaniçe'den 7 kilometre (4,3 mi) uzaklıktaki Raščići köyünde bulunan, Paleolitik döneme tarihlenen arkeolojik sit alanı ve ulusal bir tabiat anıtıdır. Deniz seviyesinden 630 m yüksekliğe sahip oldukça dar ve yüksek ağzı, Rašćanska nehri vadi yatağının yaklaşık 40 m üzerinde yer alır ve güneye doğru bakmaktadır. 345 metre (1.132 ft) uzunluğundaki mağara Geç Kretase'de "kalın tabakalı masif" Senoniyen kalkerinde oluşmuştur. Tarih öncesi çanak çömlek parçaları ve Pleistosen fauna fosilleri İvaniçe'den Zoran Vučićević tarafından ortaya çıkarıldı. Mağara girişinde ve ana mağarada, özellikle Mağara ayısı ve Demir Çağı eser keşiflerinin yapıldığı bildirildi. Mağaranın adı, 19. yüzyıldan kalma bir Sırp devrimci olan Hadži-Prodan'ın onuruna verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pešturina</span>

Pešturina güneydoğu Sırbistan'daki Nişka Banya belediyesinde yer alan bir mağaradır. Jelašnica'nın güneybatısında, Niş'in 20 kilometre (12 mi) güneydoğusunda yer alır. 2006 yılında başlayan arkeolojik kazılardan bu yana Orta ve Üst Paleolitik dönemlere ait eserler keşfedilmiştir. Musteryen kültürü olarak tanımlanan kalıntılar, 102.000 BP + 5.000 ila 39.000 BP + 3.000 arasına tarihlenmektedir, bu tarih aralığı Pešturina'yı hayatta kalan en son Neandertal habitatlarından biri halline getirmektedir. Mağara "Sırp Atapuercası" olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Risovača Mağarası</span>

Risovača Mağarası, Sırbistan'ın merkezindeki Aranđelovac kasabasının tam girişinde, Kubršnica nehri vadisinin 17 metre (56 ft) yukarısında yer alan bir mağaradır. Kragujevac yakınlarındaki Gradac Mağarası'nın yanı sıra Sırbistan'daki Paleolitik döneme tarihlenen en önemli arkeolojik alanlarından biridir. Keşfi, Sava - Tuna hattının güneyindeki Paleolitik kültürün varlığını doğruladı ve Avrupa'daki tarih öncesi insanların yaşamı hakkında yeni bilgiler sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Betal Kaya Sığınağı</span>

Betal Kaya Sığınağı, aşağı Pivka Nehri Vadisi'nin güneydoğu kenarında, Postojna'dan Bukovje'ye giden yolun hemen üstündeki bir yamaçta yer alan bir karstik mağara; taş alet kalıntıları, eserler ve çağdaş hayvanların sayısız fosilleşmiş kemikleri ile zengin kültürel tortu katmanlarının bulunduğu bir sit alanıdır. Girişi, Pivka Nehri'nin suları tarafından oyulmuş 174 m (571 ft) uzunluğundaki mağaranın tavanının çökmesiyle oluşmuştur.