İçeriğe atla

Deutsche Lufthansa (Doğu Almanya)

Deutsche Lufthansa
(Doğu Almanya)
Kuruluş1955
Faaliyet sonlandırma1963 (Interflug'a devredildi)
HublarıBerlin Schönefeld Havalimanı
Ticari işletme merkeziDoğu Berlin, Doğu Almanya
Vikiveri öğesi

Deutsche Lufthansa (kısaltılmış hali ile DLH), 1955'ten 1963'e kadar Doğu Almanya'nın bayrak taşıyıcısı olarak hizmet vermiş bir havayoludur.

Lufthansa markasının kullanılması nedeniyle (ticari marka hakları Batı Alman Lufthansa'ya aitti) Doğu Alman şirketi sürekli yasal baskı altındaydı ve şirket daha sonrasında tasfiye edildi. Şirketin yerini Interflug aldı.

Tarihi

27 Nisan 1955'te Doğu Almanya ve Sovyetler Birliği, Berlin Schönefeld Havalimanı'nın sivil kullanıma devredildiği bir anlaşma imzaladı (Havalimanı 1945'ten beri Sovyet Ordusu tarafından işletiliyordu ve tarifeli yolcu uçuşları Aeroflot tarafından gerçekleştiriliyordu). Sonuç olarak, Doğu Almanya Bakanlar Kurulu, ulusal bir Doğu Alman havayolu kurmaya karar verdi. Havayolunun adının Deutsche Lufthansa olmasına karar kılındı (İsim, daha öncesinde 1926'dan 1945'e kadar Alman bayrak taşıyıcılığı yapmış Deutsche Luft Hansa tarafından kullanılmıştı) marka hakları 1954'te Batı Alman Lufthansa tarafından satın alınmış olmasına rağmen.

Deutsche Lufthansa, başlangıçta Sovyet personeli tarafından işletilen bir Ilyushin Il-14 uçağı filosu satın aldı. Havayolunun ilk uçuşu, Doğu Almanya başbakanı Otto Grotewohl'un bir devlet ziyareti için Moskova'ya gittiği 16 Eylül 1955'te gerçekleşti. 4 Şubat 1956'da Doğu Berlin-Varşova servisinin açılmasıyla tarifeli yolcu uçuşları başlatıldı. Aynı yıl, rota ağı en uzak noktaları olarak Moskova ve Sofya'yı kapsayacak şekilde genişletildi. 28 Mart 1960'ta Ilyushin Il-18 (bir turboprop uçak) Deutsche Lufthansa ile hizmete girdi.

Lufthansa markasının kullanımı nedeniyle şirket, Batı Alman Lufthansa tarafından dava edildi. Bir yan etki olarak, Doğu Alman havayolunun Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'ne kabul edilmesi engellendi (Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'ne de üye olamadı, çünkü o zamanlar ne Doğu ne de Batı Almanya Birleşmiş Milletler'e kabul edilmemişti.) Sonuç olarak, Deutsche Lufthansa 1 Eylül 1963'te tasfiye edildi. Personeli, filosu ve rota ağı, 1958 yılında devlete ait bir charter havayolu olarak kurulan ve o zamandan beri Doğu Alman bayrak taşıyıcısı olarak hizmet veren Interflug'a devredildi.

Rota ağı

Leipzig Havalimanı'nda bulunan bir Deutsche Lufthansa Ilyushin Il-14'ü (1956).

Deutsche Lufthansa, aşağıdaki noktalara tarifeli olarak hizmet vermiştir. Uçuş numaraları için havayolu kodu olarak DH kullanılmıştır.[1][2][3][4]

Ülke Şehir Havalimanı Başladı Durduruldu
ArnavutlukTiranTiran Havalimanıy. 1960
BulgaristanSofyaSofya Havalimanı1956
ÇekoslovakyaPragRuzyně Havalimanı1956
Doğu AlmanyaBarthBarth Havalimanı 1958
Doğu BerlinSchönefeld Havalimanı
(merkez)
1956
DresdenKlotzsche Havalimanı1958
ErfurtErfurt Havalimanı 1958
Karl-Marx-StadtJahnsdorf Havaalanı 1958 y. 1960
LeipzigLeipzig/Halle Havalimanı1956
MacaristanBudapeşteFerihegy Havalimanı1956
PolonyaVarşovaOkęcie Havaalanı1956
RomanyaBükreşBăneasa Havalimanı 1956
Sovyetler BirliğiMoskovaVnukovo Havalimanı1956
VilnüsVilnius Havalimanı1956 y. 1960
YugoslavyaBelgradBelgrad Havalimanıy. 1960

Kaynakça

Alıntılar

  1. ^ "Deutsche Lufthansa 1957 timetable, at timetableimages.com". 3 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2022. 
  2. ^ "1958 Deutsche Lufthansa timetable at timetableimages.com". 3 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2022. 
  3. ^ "1962 Deutsche Lufthansa timetable, at timetableimages.com". 3 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2022. 
  4. ^ "1963 Deutsche Lufthansa timetable, at timetableimages.com". 6 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2022. 

Bibliyografya

  • Klaus Breiler: Buch der Interflug'u inceleyin. Das Neue, Berlin 2007,978-3-360-01904-2 .
  • Helmut Erfurth: Genişletilmiş Buch der DDR-Luftfahrt . GeraMond, Münih 2004,3-7654-7216-6 .

İlgili Araştırma Makaleleri

SunExpress, Antalya, Türkiye merkezli bir havayolu şirketidir. Havayolu, Türkiye'nin popüler tatil yörelerinden Avrupa'ya tarifeli ve charter uçuşlar düzenlemektedir. SunExpress'in merkezi Antalya Havalimanı, Antalya'dır. İkinci merkezini Mart 2006'da İzmir'de açmıştır. Türkiye içindeki üçüncü merkezini ise 2008'de İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı'nda açmıştır. Ama 2019 yılında Sabiha Gökçen Havaalanı'ndan uçuşlarını durdurmuştur. Havayolu şirketi dördüncü üssünü ise Ankara Esenboğa Havalimanı’nda açmıştır. İştiraki olan SunExpress Deutschland 2020 yılında faaliyetlerine son vermiş olup uçakları SunExpress'e devredilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lufthansa</span> Havayolu şirketi

Deutsche Lufthansa AG, Avrupa'nın 2. en büyük dünyanın ise 9. en büyük havayolu şirketidir. Lufthansa yarı özel yarı kamusal şirket olup Almanya'nın en önemli markalarından biridir. Almanya'nın ulusal havayolu şirketidir. Kendi bünyesinde yaklaşık 100 ülkede 200 çeşit uçuş noktasına ve diğer ortak havayolları ile dünyada yaklaşık 410 uçuş noktasına hizmet sağlamaktadır. 2008 yılında dünyanın en iyi hava yolu şirketi seçilmiştir. Lufthansa'nın filosu Avrupa'nın en büyük havalimanlarından olan Frankfurt Havalimanında bulunmaktadır. Lufthansa AG ayrıca Swiss International Air Lines ve Austrian Airlines'ın sahibidir. Lufthansa 1997 yılından beri her yıl dünyadaki en iyi transatlantik seçilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Frankfurt Havalimanı</span> Havalimanı

Frankfurt Havalimanı ; Almanya'nın en büyük ticarî havalimanlarındandır. Yolcu hacimi bakımından 2019 yılında 71 milyon yolcu ile Londra Heathrow, Paris Charles de Gaulle ve Amsterdam Schiphol havalimanlarından sonra Avrupa'nın dördüncü, dünyanın 15'inci en büyük havalimanı oldu.

Star Alliance Almanya'nın Frankfurt şehri merkezli küresel havayolu ittifakı. 14 Mayıs 1997'de kurulan Star Alliance'ın logosu, kurucu üyeleri temsil etmektedir. 27 üyesi bulunan Star Alliance'a bağlı havayolu şirketleri, Mart 2014 itibarı ile toplamda 193 ülkede 1,321 havalimanına uçuş gerçekleştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Air Berlin</span>

Air Berlin PLC & Co. Luftverkehrs KG Berlin merkezli Alman havayolu şirketiydi. Yolcu sayısı bakımından airberlin, Lufthansa'dan sonra Almanya'daki en büyük ikinci havayolu şirketiydi.

MNG Hava Yolları İstanbul,Türkiye merkezli bir kargo havayolu şirketidir. Tarifeli ve charter kargo seferleri düzenlemektedir. MNG Havayolları, 2000 yılında İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan 12 km uzaklıkta AB standartlarında tamamen donanımlı İthalat Antreposu Hizmeti veren bir operatör durumuna gelmiştir. MNG Antreposu İstanbul Havalimanı gümrüğüne bağlı 10.000 m² alan, 60.000 m³ hacim ve 7.000 Euro-palet kapasiteli bir yerde konumlanmıştır. Gümrüklü antrepo, kayıt yapma, istifleme, kargo arama ve kargo teslim işlemlerini barkodlu sistem üzerinde kurulu bilgisayar ile yapmaktadır. MNG Havayolları, 1997 yılında haftada 3 gün Almanya ve İngiltere'ye düzenli olarak tarifeli kargo uçuşları yaparak faaliyetine başlamıştır. 2021 yılı itibarıyla Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Rusya, Kazakistan, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Libya ve ABD'ye tarifeli kargo uçuşları yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İşgal Almanyası</span> Almanyaʼnın II. Dünya Savaşı sonrası askeri işgali

İşgal Almanyası, Almanya'nın II. Dünya Savaşı sonrasında Müttefik Devletlerce kontrol edildiği döneme denir. Amerikan, İngiliz, Sovyet ve Fransız güçlerinden müteşekkil Müttefik Tetkik Yönetimi, 1945'ten 1949'a değin ülkeyi idare etti.

Republic Unitary Enterprise "National Aircompany "Belavia" ;, Belavia Belarusian Airlines Belavia Belarus Havayolları olarak faaliyeti Minsk merkezli Belarus'un ulusal havayolu şirketidir. Belavia Devlet şirketi Beyaz bayrak taşıyıcısıdır. Belavia, Avrupa şehirleri ve Bağımsız Devletler Topluluğu'nun yanı sıra bazı Orta Doğu'ya hedefleri arasında bir yol ağı sunmaktadır. Minsk Ulusal Havalimanı tabanlıdır. Havayolu'nun 1.017 çalışanı bulunmaktadır. Son 6 yılda, havayolunun yolcu sayısı 2009 yılında 700.000'dir.

<span class="mw-page-title-main">Aegean Airlines</span>

Aegean Airlines Yunanistan'ın yolcu sayısı, uçak sayısı ve uçuş noktası sayısı bakımından en büyük havayolu şirketi. 2010 yılından bu yana Star Alliance üyesi olan şirket; Atina ile Selanik'ten yurt içi ve yurt dışı noktalara tarifeli ve tarifesiz (charter) uçuşlar düzenlemektedir.

SriLankan Airlines, Sri Lanka'nın bayrak taşıyıcısı ve Oneworld havayolu birliğinin bir üyesidir. Şu anda Sri Lanka'daki filo ve destinasyon sayısıyla en büyük havayolu şirketidir. 1998'de Emirates tarafından kısmi olarak satın alındıı, bunun ardından 2008 yılında Sri Lanka hükûmeti havayolu şirketinin tüm hisselerini Emirates'ten satın aldı. Emirates, ortaklığını bitirdikten sonra yeni adını ve logosunu kullanmaya devam etti. Sri Lankan Airlines haftada 560'tan fazla uçuş gerçekleştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aeroflot</span> Rusya merkezli havacılık şirketi

Aeroflot, Rusya Fedarasyonu'nun bayrak taşıyıcı ve en büyük hava yolu şirketidir. 1923'te kurulan Aeroflot, dünyanın en eski aktif hava yollarından birisidir. Merkezi, Şeremetyevo Uluslararası Havalimanı'dır. Hava yolu, kod paylaşımlı hizmetler hariç 52 ülkede 146 varış noktasına uçmaktadır.

Silk Way Airlines; Bakü, Azerbaycan merkezli özel bir kargo havayolu şirketidir. Havayolu bağlantı merkezi Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı'dır. Avrupa ve Asya ile Amerika Birleşik Devletleri ve Afrika'yı birbirine bağlayan kargo hizmetlerinin yanı sıra hükûmet ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik hizmetler de sürdürmektedir.

Camair-Co, ülkenin iflas eden eski bayrak taşıyıcısı Kamerun Havayolları'nın yerine gelen, Kamerun'un şu anki bayrak taşıyıcısı olan havayolu şirketidir. Camair-Co'nun merkezi Douala'daki Immeuble La Rotonde'de bulunmaktadır ve şirket Douala Uluslararası Havaalanındaki merkezinden hizmet vermektedir. Havayolu hiçbir zaman kâr elde etmemiştir ve şu an borçlarının ağırlığında ezilir durumdadır; şirketin uçaklarının çoğu şu anda ekonomik sebepler nedeniyle karaya oturmuş durumda.

Luxair şirket ve bağlantı merkezi Lüksemburg Havalimanı'nda olan Lüksemburg'un bayrak taşıyıcı hava yolu şirketi. Avrupa, Kuzey Afrika, Akdeniz ve Orta Doğu'daki hava limanlarına tarifeli seferler düzenlemenin yanı sıra charter uçuşlar ve dönemsel hizmetler de sağlamaktadır. Lüksemburg'un düzenli, charter olmayan seferler düzenleyerek yolcu taşıyan tek hava yolu şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Aigle Azur</span>

Aigle Azur, merkezi Paris Orly Havalimanı'nda bulunan bir Fransız havayolu idi. Havayolu, Airbus A320 ailesi ve A330 uçaklarından oluşan bir filo ile Fransa'dan Avrupa, Afrika ve Yakın Doğu'daki 21 noktaya tarifeli uçuşlar gerçekleştirdi. Havayolu, iflas başvurusunda bulundu ve 2 Eylül 2019'da vekalet altına alındı. Devralma teklifleri alındı, ancak hiçbiri geçerli olmadı ve havayolu 27 Eylül 2019'da mahkeme tarafından tasfiye edildi.

Yasal anlamda Condor Flugdienst GmbH olarak kurulmuş olan Condor, Frankfurt merkezli bir Alman havayoludur. Afrika, Karayipler, Avrupa, Güney Asya ve Kuzey Amerika'daki eğlence noktalarına tarifeli uçuşlar düzenlemektedir. Ana üssü, diğer Alman havaalanlarında daha küçük üsleri olan Frankfurt Havaalanı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Deutsche Luft Hansa</span>

Deutsche Luft Hansa AG (Türkçe: Alman Hava Birliği AŞ Weimar Cumhuriyeti'nin son yıllarında ve Nazi Almanya'sında ülkenin bayrak taşıyıcısı olarak hizmet veren Alman havayolu şirketiydi. Nazi Partisi ile yakın bağları vardı.

<span class="mw-page-title-main">Deutsche Luft Reederei</span>

Deutsche Luft Reederei (DLR), Aralık 1917'de kurulan ve 1919'da işlemeye başlayan bir Alman havayolu şirketiydi. DLR, 1923'te Deutscher Aero Lloyd olarak yeniden adlandırılır. 1926'da Alman hükûmeti, Weimar Cumhuriyeti'nin bayrak taşıyıcısı Deutsche Luft Hansa'yı kurmak için havayolunu Junkers Luftverkehr ile birleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Air Kyrgyzstan</span>

Kyrgyzstan Air Company, Air Kyrgyzstan ismiyle faaliyet gösteriyor. Kırgızistan'ın bayrak taşıyıcısı olarak 13 destinasyona tarifeli iç ve dış hat seferlerinin yanı sıra charter seferleri de gerçekleştirmektedir. Ana merkezi Bişkek'teki Manas Uluslararası Havalimanı'dır ve ikincil merkezi Oş'taki Oş Havalimanı'ndadır.

Eurowings GmbH, merkezi Düsseldorf'ta bulunan bir Alman düşük maliyetli taşıyıcı ve Lufthansa Group'un tamamına sahip olduğu bir yan kuruluştur. 1996 yılında kurulan şirket, yurtiçi ve Avrupa destinasyonlarından oluşan bir ağa hizmet veriyor ve daha önce bazı uzun mesafeli rotaları işletiyor ve Almanya ve Avusturya'nın yanı sıra Palma de Mallorca ve Priştine'deki çeşitli havaalanlarında üsleri sürdürüyor.