İçeriğe atla

Detail (dergi)

Detail
KategorilerKültür & Sanat
SıklıkAylık
Tiraj38.844
İlk sayı1961
ÜlkeAlmanya
DilAlmanca
Websitehttp://www.detail.de

DETAIL yayın evinin mimarlık ve yapı detayları için bir uluslararası branş dergisidir. Her bir sayıda özel bir yapı konusu (örneğin beton ile yapı, çatı taşıyıcı sistemleri, tamirat vs.) işlenir. Bu esnada yapısal ayrıntının kalitesi ön planda bulunmaktadır. Kıyaslanabilir ölçüler ile çizimler ve fotoğraflar, yurt içi ve yurt dışından güncel örnekleri görüntüler.

Ağırlık, yeni yapıların fotoğraflar, metinler ve yapı çizimleri ile resmedilmesindedir. Hedef gruplar özellikle mimarlar, inşaat mühendisleri ve inşaat ile ilgili diğer uzman kadrolardır.

Tarihçe

DETAIL ilk olarak 1961 yılında yayımlandı. 2008 yılında dergi 48. serisinde 10 dergi olarak yayımlanacaktır. 2009 yılında itibaren baskı 2 adet arttırılarak yılda 12 dergi yayımlanmıştır.

Kısa karakteristik tarif

DETAIL, mimarlar, inşaat mühendisleri, inşaat ile ilgili daireler ve inşaat şirketleri için bir branş dergisidir. Derginin adı, içeriğini karakterize etmektedir. İçeriği her türlü kategoriden yapı objelerine dair dokümantasyon ve bilgiler içermektedir. Ağırlık, yapısal ve mimari bağlantıların gösterilmesindedir. DETAIL, tartışma, haberler, dokümantasyon, teknik, ürünler ve planlama olarak 5 bölümden oluşmaktadır ve mimar büroları için bir bilgi kaynağıdır. İlave olarak yayımlanan 2 DETAIL konsept baskıları, tasarım fikrinin yanı sıra, önemli yapıların tüm planlama ve yapı süreçlerine ışık tutmaktadır.

İçerik

Dergi, kısmen resimler, etkinliklere, yapı hukuku ve yapı fiziğine dair bilgiler, ayrıca röportajlar ve güncel haberler, branş tartışmaları ve özel haberler, yapılara ve mekanlara dair obje dokümantasyonları, inşaat, genişletme ve iç donanıma dair şemalar, çizimler ve açıklamalar, teknik ve ürün bilgileri içerir. Her dergi özel bir yapı konusuna odaklanır ve bu konu yurt içi ve yurt dışından güncel örnekler ile işlenir. Seçilmiş olan projeler konunun tüm yelpazesini gözler önüne getirir ve bunların dokümantasyonu ile birlikte beher baskının çekirdeğini oluşturur. Haberin önüne yerleştirilen tartışma, röportajlar eleştirisel demeçler ve geriye dönüş bakışlar ile derginin esas konusuna ön hazırlık yapılır. Akabinde gelen teknik tanıtım, konuyu özellikli makalelerle derinleştirir ve konuyu, ürünlere dair bilgilerle kapatır.

  • 1. ve 2. dergi Beton ile inşaat
  • 3 DETAIL KONSEPT çocuk yuvaları / eğitim
  • 4 Işık ve iç mekanlar
  • 5 Sentetik maddeler
  • 6 Sade inşaat
  • 7 ve 8 Büyük taşıyıcı sistemler
  • 9 DETAIL KONSEPT mekanlarda oturmak
  • 10 Ön cepheler
  • 11 Ahşap ile inşaat
  • 12 Özel konu

Yayımlanma

Dergi senede 10 kere çıkar ve 80 den fazla ülkede Almanca-İngilizce olarak çift lisanlı yayımlanır. Uluslararası baskının yanı sıra, dergi sadece İngilizce olarak senede 6 kere yayımlanır. Yurt dışına gönderilerde, en önemli makalelerin Fransızca, Rusça veya İtalyanca tercümeleri ilave edilir. 2002 yılından itibaren İspanya'da ayrıca, tamamen İspanyolcaya tercüme edilmiş ülkesel baskısı çıkar. Yayımlanma tarihleri: beher ayın ilk haftasında İlan kabulü için son tarihi: yayımlanmadan 6 hafta önce Baskı dokümanları: yayımlanmadan 5 hafta önce

Baskı

Almanca baskının adedi 38.844 dür, gerçekte dağıtılan baskı sayısı yıllık ortalama olarak (IVW'ye göre 3.06 dan 2.07 ye kadar) 33.076, İngilizce olarak 12.000, İspanyolca 10.000, Çince/İngilizce 6.000 ve Japonca olarak 10.000 adettir (yayım evinin verdiği bilgiye göre 01.2007).

Okuyucular

Okuyucular, mimarlık büroları, mimar ve inşaat mühendisleri büroları, sanayi, banka gibi kurumların yapı planlama departmanları, inşaat ile ilgili devlet planlama departmanları, yapı ve iskan şirketleri, inşaat şirketleri ve teknik yapı donatım, statik, taşıyıcı unsurların planlanması için uzman mühendis bürolarından oluşmaktadır.

DETAIL Uluslararası

Dergi 80 den fazla ülkede okunmakta ve 5 farklı lisanda yayımlanmaktadır.

  • DETAIL, Fransızca, İtalyanca ve Rusça tercüme ekli ve iki lisanlı olarak (Almanca - İngilizce) senede 10 kere yayımlanır.
  • DETAIL İNGİLİZCE (tümü İngilizceye çevrilmiş olarak senede 6 kere yayımlanır)
  • DETAIL İSPANYOLCA (Senede 8 dergi )
  • DETAIL ÇİNCE (Senede 6 dergi)
  • DETAIL JAPONCA (Senede 12 dergi)

Detail Network

Detail dergisi Detail Network'e aittir. Detail X, Detail 360, Alman yapı katalogu (DBK), Detail (dergi) ve Detail Online Network'e dahildir. Mimarlık ve inşaat bölümlerinde, spesifik bilgiler için topluluk, veri bankası, ansiklopedi ve pazar yeri görevlerini yerine getirir.

DETAIL .de: Mimarlar ve inşaat mühendisleri, DETAIL mimari portalında güncel haberleri ve etkinliklere dair tüyoları, yapı hukuku ve yapı fiziğine dair bilgileri, ayrıca ayrıntılı konstrüksiyon konularını bulabilirler. Arşivde, indirilmeye hazır bir şekilde, DETAIL dergisinin daha önce çıkmış sayıları bulunmaktadır. Her pazartesi, iş servisi bölümü Avrupa çapında inşaat sektöründen güncel iş ilanları sunmaktadır. Bu ilanlara haber bülteni olarak abone olabilirsiniz ve mesleklere göre ayrılmışlardır. Planlama için önemli olan ve spesifik konulara dair uzman bilgiler içeren iki ücretsiz platformumuz DETAIL Topics ve DETAIL Plus adları altında hizmet vermektedir.

DETAIL X: Mimarlık öğrencilerinden mimarlık öğrencileri için ücretsiz bir internet portalıdır. Burada inşaat sektöründe okuyan öğrenciler, branşa dair yoğun bilgiler ve kendi projelerini veya ilgi alanlarını değiş tokuş etmek ve sunmak için uygun bir platform bulurlar. Makalelerin içerikleri mimari dergi DETAIL'dan alıntılar şeklinde ve kullanıcı kaynaklıdır. Bu şekilde, temel bilgilerden, üniversite makalelerinden ve DETAIL uzmanlık bilgilerinden oluşan geniş kapsamlı bir veri bankası ortaya çıkar. Özellikle forum bölümü ve entegre edilmiş olan Weblog, interaktif iletişime ve değiş tokuşa katkıda bulunurlar. Yüksek okul profili, yüksek okul değerlendirmesi ile birlikte, Almanca konuşulan ülkelerde bulunan mimarlık yüksek okulları hakkında bilgi verir.

DETAIL 360°: DETAIL360°'da mimarlar, uzman planlayıcılar, iç mimarlar, tasarımcılar ve danışmanlık şirketleri, firmalarını ve projelerini görsel ve tarifsel olarak tanıtma fırsatı bulurlar. Branşa özel topluluk, yeni ilişkiler kurmaya veya partnerlere ve müşterilere olan ilişkileri derinleştirmek için bir platform oluşturur. 2008 yılının Mayıs ayında DETAIL360.com. ile uluslararası şekle dönüştürülmüştür. Artık bürolar kendilerini ve projelerini İngilizce lisanında uluslararası olarak sunabilmekte ve dünya çapında partnerler bulabilmekteler.

Alman yapı katalogu: DETAIL Alman yapı katalogu, mimarlık ve inşaat sektörüne dair ürün bilgileri için ücretsiz bir araştırma aracıdır. Burada, mimarlar Almanya'da, Avusturya'da ve İsviçre'de faaliyet gösteren 45.000 den fazla üreticinin ürünlerini bulabilmektedir. Böylece piyasada bulunabilen tüm inşaat ürünleri, kompakt şirket tarifleri ve şirketlerin iletişim verileri hakkında özet bilgiler elde edebilirler. Akıllı bir arama sistemi, planlama için önemli olan verilerin bulunması kolaylaştırır. Ürünler ve hizmetler, ürünlere ait 2000 den fazla spesifik anahtar kelime vasıtasıyla gruplandırılmıştır. Alman yapı katalogu DETAILnetwork'ün bir parçası olarak, mimarları kendi projeleri için uygun ürünleri bulmalarında destekleyen bir veri bankasıdır.

işaret

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bauhaus</span> plastik sanatlar ve sanayiinin bileşimini savunan Alman güzel sanatlar okulu (1919-1933)

Bauhaus; 20. yüzyılda mimari, tasarım, sanat alanlarında yeni akımlar yaratmış bir okuldur. Kurulduğu zaman dünyanın en seçkin ve çağdaş mimarlarını, sanatçılarını, bir araya getirerek, yalnızca bir eğitim kurumu yaratmamış, aynı zamanda bir üretim merkezi ve tüm bunların konuşulup tartışıldığı bir yer haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İnşaat mühendisliği</span> altyapıların tasarımı, planlanması, inşası ve yönetimi ile ilgilenen profesyonel disiplin

İnşaat mühendisliği, malzeme ve tekniği en iyi şekilde bir araya getiren, yapıların plan, proje, yapım ve denetlenmesiyle uğraşan temel mühendislik dalıdır. İnşaat mühendisleri her türlü bina, baraj, havaalanı, köprü, yol, su kemerleri, liman, kanalizasyon, su şebekesi, tünel, konvansiyonel ve yüksek hızlı demiryolu projeleri, metro vb. hizmet ve endüstri yapılarının planlanması, projelendirilmesi, yapımı ve denetimi konuları ile ilgili eğitim ve araştırma yapar. Mühendisliğin anası olarak da kabul edilen inşaat mühendisliği askerî mühendislikten sonra gelen en eski temel mühendislik dalıdır ve İngilizce kelime anlamı civil engineering ilk olarak 18.yy. da askerî olmayan mühendislik çalışmalarını askerî mühendislikten ayırabilmek için kullanılmıştır. İnşaat mühendisliği kurucu mühendislik alanlarının başında gelir. İnşaat mühendisliği geniş bir alanı kapsadığından çeşitli dallarda uzmanlaşma gereği duyulmaktadır. Bu alanların başlıcaları, çevre mühendisliği, geoteknik, belediye ya da kentsel mühendislik, kıyı mühendisliği, ölçme bilgisi, yapı mühendisliği, temel mühendisliği, su mühendisliği, malzeme bilimi, ulaştırma mühendisliği vb. konulardır.

<span class="mw-page-title-main">Vitruvius</span>

Marcus Vitruvius Pollio, Romalı yazar, mimar ve mühendis

Doğan Hasol,, mimarlık doktoru, yüksek mühendis mimar. Mimarlık, kentleşme, kent ve mimarlık sosyolojisi gibi mimarlığın farklı alanlarında faaliyet gösteren Hasol, çağdaş Türk mimarlığının en önemli temsilcilerinden biridir.

Selçuk Milar, İstanbul'da doğdu. Robert College'den sağlık nedenleri ile ayrılmak zorunda kalan Milar, 1937 yılında Galatasaray Lisesi'ni bitirdi. 1938'de İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi, Mimarlık Fakültesi'ne girerek 1942-43 döneminde mezun oldu. Akademi müdürü Burhan Toprak'ın tavsiyesi ile Ankara'ya gelerek Erkek Teknik Öğretim Müşavirliği Mimari Bürosu'nda ünlü hoca Paul Bonatz 13 Eylül 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.'la çalıştı. Genel büro çalışmaları yanında Denizli Erkek Sanat Okulu ve Malatya Erkek Sanat Okulu gibi tamamen kendi telifi olan projeleride yaptı ve detaylandırdı.

Aptullah Kuran, Türk mimar ve mimarlık tarihçisi.

Ayhan Çilingiroğlu, Türk elektrik yüksek mühendisidir.

<span class="mw-page-title-main">İnşaat</span> bir bina veya altyapının inşası veya montajı süreci

İnşaat ya da yapım, bina, altyapı, endüstriyel sanayi yapıları gibi insan ihtiyaçlarına karşılık gelen, üretime dayalı her çeşit yapının amacına uygun inşa edilme sürecidir. İnşaat tipik olarak bilinen bir müşteri için yerinde gerçekleşirken, imalattan imalata farklı olarak, belirlenmiş bir alıcı olmadan benzer ürünlerin seri üretimini de gerektirir. Sanayi yapıları gelişmiş ülkelerdeki gayrisafi yurtiçi hasılanın % 6 ila % 9'unu oluşturur. İnşaat planlama, tasarım ve finansman ile başlar; proje inşa edilinceye ve yapı kullanıma hazır oluncaya kadar devam eder.

<span class="mw-page-title-main">Erdoğan Bayraktar</span> 61. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetinin Çevre ve Şehircilik Bakanı (2011 - 2013)

Erdoğan Bayraktar, Türk mühendis, bürokrat ve siyasetçi. 61. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti'nin eski Çevre ve Şehircilik Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Mimar Kemaleddin</span> Türk mimar (1870–1927)

Ahmed Kemaleddin, 20. yüzyılın başlarındaki çalışmalarıyla tanınan ve Birinci Ulusal Mimarlık Akımı'nın önde gelen isimlerinden olan Türk mimar.

<span class="mw-page-title-main">Bartın Üniversitesi</span> Bartında kurulu devlet üniversitesi

Bartın Üniversitesi, Türkiye'nin Bartın ilinde bulunan bir üniversite.

<span class="mw-page-title-main">Cengiz Bektaş</span> Türk yüksek mimar, mühendis, ozan ve gazete yazarı

Cengiz Bektaş Türk mimar, şair, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Peyzaj mimarlığı</span>

Peyzaj mimarlığı, doğal ve kültürel kaynakları ve fiziksel çevreyi insan yararı, mutluluğu, güvenliği, sağlığı ve konforu için estetik ve bilimsel ilkeler çerçevesinde ele alan, mekan ve yaşam ortamı oluşturan, biyoçeşitliliği destekleyen arazi planlaması, tasarımı, yönetimi, korunması, onarılması ve denetlenmesi konularını kapsayan eğitim, araştırmalar yapan ve ülkesel, bölgesel, kentsel ve kırsal ölçekte fiziksel planlar içerisinde yer alarak kültürel ve doğal değerlerin korunması ve sürdürülebilirlik adına ekolojik öncelikli projeler üretilmesini sağlayan bir planlama ve tasarım dalıdır.

Yapı Endüstri Merkezi veya kısaltılmış ismi ile YEM, başta mimarlar, tasarımcılar, mühendisler, müteahhitler ve yapı malzemesi ile ilgili çalışanlar olmak üzere, mimarlık ve yapı alanlarında bilgi üretimi ve paylaşımı amacıyla 1968-2018 yılları arasında faaliyet göstermiş kurum. Yaptığı çalışmalar arasında konferanslar, kurslar, fuarlar ve sergiler düzenlemek, mimarlık ve yapı alanında yayıncılık yapmak bulunur. Mimarlık alanındaki çalışmalarından ötürü 1992 yılında Mimarlar Odası tarafından Ulusal Mimarlık Ödülleri Mimarlığa Katkı Başarı Ödülü verilmiştir.

Yapı, 1973 yılından beri ayda bir periyotla yayımlanan, Türkiye'nin en uzun soluklu mimarlık ve tasarım dergilerinden biridir. 2020 yılı itibarı ile 450'yi aşkın sayısı yayınlanmıştır.

Peyzaj mimarı, peyzajı oluşturan doğal ve kültürel kaynakları koruyarak insanlar için güvenli, yaşanabilir, erişebilir, konforlu ve huzurlu mekanlar yaratan bunu yaparken de ekolojik, estetik, ekonomik ve işlevsel boyutları göz önüne alarak tasarlanması, planlanması, tahrip olmuş veya bozulan alanlarda onarımını ve sürdürülebilirlik ilkesi ile paralel yönetim konularında bilimsel ve sanatsal ilkeler doğrultusunda proje üreten kişidir. Peyzaj mimarlığı mesleğini yapan kişilerdir. Üniversitelerin dört yıllık lisans programından mezun olan kişilere peyzaj mimarı, iki yıllık önlisans programından mezun olanlara peyzaj teknikeri, yüksek lisans (master) programlarından mezun olanlar ise peyzaj yüksek mimarı unvanı alırlar.

Arredamento Mimarlık, İstanbul'da 1989 yılından beri yayımlanmakta olan mimarlık ve tasarım kültürü dergisi.

Deva Holding, Türkiye, Almanya, ABD ve Yeni Zelanda'daki etkinliğiyle 205 milyon dolarda daha fazla ciro yapan ve Türkiye'nin ilk 500 şirketi arasına giren bir ilaç şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Bina tasarımı</span>

Bina tasarımı, binaların tasarımına yönelik geniş tabanlı mimari, mühendislik ve teknik uygulamaları ifade etmektedir. Tüm bina projeleri, genellikle lisanslı bir mimar olan bir yapı tasarımcısının hizmetlerini gerektirmektedir. Daha küçük, daha az karmaşık projeler genellikle lisanslı bir profesyonel gerektirmez ve bu tür projelerin tasarımı genellikle bina tasarımcıları, taslakçılar, iç mimarlar veya yükleniciler tarafından üstlenilmektedir. Daha büyük, daha karmaşık bina projeleri, genellikle bir mimar tarafından koordine edilen uzman disiplinlerde eğitilmiş birçok profesyonelin hizmetlerini gerektirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Turgut Toydemir</span> Türk mimar

Turgut Toydemir, Türk mimardır.