İçeriğe atla

Derya MK-10

Derya MK-10
Çeşidi Av Tüfeği
Uyruğu Türkiye Türkiye
Üretim tarihi
Tasarımcı AR-15 Platformu
Üretici Derya Silah Sanayi
Üretildiği tarih 2014-günümüz
Çeşitleri VR100 - VR101 - VR102
Özellikler
Ağırlık 4 kg
Uzunluk 1,000 mm
Namlu uzunluğu 460 mm
Genişlik 4 cm
Yükseklik 23 cm

Mühimmat12 Gauge Fişek
Kalibre12 Gauge
Etkili menzil 50 metre
Azami menzil 100 metre
Nişangah Ayarlanabilir plastik nişangah


Derya MK-10, AR-15 platformuna uygun olarak üretilmiş Türk malı yarı otomatik yivsiz av tüfeğidir.

Tanımı

Derya MK-10 12 kalibrelik, gaz işlemeli, hava soğutmalı, kutu tipi şarjör beslemeli, AR-15 platformunda üretilmiş yivsiz av tüfeğidir.

Gövde kısmı askeri malzemelerde kullanılan T6 Temper Min 140-Max-150 Brinel sertliğe sahip olan 7075 alüminyum AIZnMgCu Lata malzemeden üretilmiştir. AR-15 Platformuna uygun olarak picatinny raylarla desteklenmiş gövdesi,11 kilit sistemli kızaklı tek bir düğme ile iki parça olabilme özelliğine sahiptir, alt ve üst gövdesi metaldir. Dipçiği teleskobik ve katlanabilme özelliğine sahiptir.

MK-10 Varyantları

VR100 - VR101 - VR102 - VR105 - VR106 - VR107 - VR108 - VR108 - VR110

VR-90 901 - VR-90 902 - VR-90 903

Kullanıcılar

 Avusturya

 Fransa

 Güney Afrika

 İtalya

 Kanada

 Kazakistan

 Lübnan

 Tayland

 Yeni Zelanda

Derya Mk-10 toplamda 25 farklı ülkeye ihraç edilmektedir.[1]

Bipod ve dürbün takılmış bir MK-10

Dış bağlantılar

https://web.archive.org/web/20160222130801/http://deryaarms.net/derya-mk-10-vr-101-sarjorlu-yari-otomatik-av-tufegi.html

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Tüfek, hafif ateşli bir silahtır. Omuza dayanarak, elde veya kucakta kullanılır. Kullanıldığı yerlere göre piyade tüfeği, su altı tüfeği, av tüfeği gibi adlar alır. Mekanizma, kundak, dipçik ve namlu olmak üzere dört ana parçadan meydana gelir. Mekanizma ateşlemeyi ve kovanı dışarı atmayı sağlar. Kundağın muhafaza ettiği namlu mermiye yön vermeye, dipçik ise tüfeğin omuza dayanarak tepkisini hafifletmeye yarar. Çeşitli tüfekler bulunur.

Ateşli silahlar, barut gazının itici gücüyle mermi atan bütün silahların genel adıdır. Ateşli silah denince, genellikle bir kişi tarafından taşınabilen küçük çaplı silahlar akla gelse de ateşli silahlar kategorisi; büyük toplardan tüfeklere, av tüfeğine ve tabancaya kadar her türde ve boyuttaki silahları kapsar.

PK Makineli Tüfeği, Sovyetler Birliği'nde tasarlanan 7.62mm'lik genel maksat makineli bir tüfektir. Düşman piyadesini, motorlu araçlarını ve mevzilerini ateş altına almak maksadıyla üretilmiştir. Hâlen Rusya'da üretimi devam etmekte ve diğer ülkelere ihraç edilmektedir. Makineli tüfeğin NATO'daki denkleri M240, MG3 ve M60'dır. PK Makineli Tüfeği 1960'larda tasarlanıp 1965 yılında üretime geçmiştir. Hizmete girdiği 1965 yılında Sovyetler Birliği'nde kullanılan SGM ve RPD makineli tüfeklerin yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Crusader tankı</span> Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı araç

Mk VI Kruvazör tankı, Crusader (A15), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı. Özellikle Britanya ordusu tarafından Kuzey Afrika Cephesi'nde kullanılan en önemli zırhlı araçtı. Toplamda 5.300 adetten fazla üretildi.

FN SCAR, FN tarafından üretilen modüler saldırı tüfeklerinin adıdır. Amerika Birleşik Devletleri Özel Harekât Komutanlığı (SOCOM) tarafından 15.10.2003 tarihinde açılan tüfek ihalesi için üretilmiştir ve belirtilen şartlara göre birinci gelerek SCAR ismini almıştır. SCAR serisi tüfekler 2 ana gruba ayrılır, birincisi SCAR-L'dir (SCAR-Light-Hafif) ve 5.56x45mm NATO mermisi kullanır. İkinci tüfek ise 7.62x51mm NATO mermisi kullanan SCAR-H'dir (SCAR-Heavy-Ağır). İki tüfeğinde CQC ve keskin nişancı gibi varyasyonları bulunur. 2006 sonlarına göre silah son geliştirme ve test aşamalarındadır. Ayrıca Amerikan Ordusu içinde SCAR-L Mk 16, SCAR-H'de Mk 17 olarak bilinir. Genel düşünce, yakın zaman içerisinde özel kuvvetlerde M-4, M-14, Mk11, M16, Mk25 gibi silahlar yerlerini SCAR modellerine bırakacaktır. SCAR serisi tüfeklerin birçok varyasyonu bulunsa da süngü takılabilen bir modeli yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Av tüfeği</span> ek bir ateşlemede bir veya daha fazla mermi ateşleyebilen yivsiz ateşli silah

Av tüfeği, avcılıkta kullanılan tüfeklere verilen genel ad. Ancak Türkiye'de yürürlükte olan yasalar gereği yivli av tüfeklerinin satın alınması bulundurulması ve taşınması oldukça zor koşullara dayandığından olsa gerek ki uzun zamandan beri av tüfeği kavramı "yivsiz av tüfekleri" için kullanılmaktadır ancak gerçekte yivli tüfekler de birer av tüfeği kavramına dahildir.

<span class="mw-page-title-main">QF 3.7 inç Uçaksavar topu</span> Birleşik Krallık Yapımı Uçaksavar Topu

3.7 inç QF uçaksavar topu Birleşik Krallık tarafından II. Dünya Savaşı sırasında en fazla kullanılan ağır uçaksavar silahıydı. Silah Alman yapımı 88 mm FlaK ile aynı özelliklere sahipti. Az da olsa büyük olan namlusunun çapı namlu çapı 94 mm yi buluyordu. Savaş sonrasında da görev alan silah güdümlü füzelerin ortaya çıkması ile servisten kaldırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Paul Von Mauser</span>

Paul Von Mauser,, Alman sanayici ve balon tasarımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Ford GT</span>

Ford GT, Ford Motor Şirketi tarafından 1960'lı yıllarda Le Mans yarışlarını kazanmak üzere üretilmiş, 1966-1969 Le Mans 24 Saat şampiyonu GT40 modelinin 2004 yılında Ford tarafından yenilenmiş versiyonudur, araç sınırlı olarak üretilmiş (4038) adet, üretimi 2006 yılında sonlandırılmıştır, ancak GT40 Mk I, Mk II ve R modellerinin üretimi Shelby-American Inc. ve Superformance LLC. tarafından hala yapılmaktadır. Eşsiz aerodinamik gövdesi ve aktarması sayesinde saatte 360 km nin üzerine çıkabilir.

<span class="mw-page-title-main">Makineli silah</span>

Makineli silah, tam otomatik ve/veya portatif silahtır, genellikle şarjör, mermi kayışı veya büyük kapasiteli magazinlerden mermi alarak ve yine genellikle dakikada birkaç yüz mermi atma oranıyla tasarlanmışlardır. İlk makineli tüfekler bir el kolunun çevrilmesi gibi, manuel olarak kullanılıyordu. Birleşik Devletler kanunlarında terim olarak, özellik kullanılmamak suretiyle tam otomatik silahları tanımlar, örneğin medya haberlerinde veya yasal kodlarda.

<span class="mw-page-title-main">Fişek</span> Bir çeşit mühimmat

Fişek, genel anlamda Türkçede yivsiz av tüfeklerinin kullandığı mühimmata denir. Fişekler yapılarından dolayı ve içerdikleri saçma/tek kurşun veya benzeri katı/gaz atılacak malzemeden dolayı kalibre ile değil gauge ile değerlendirilirler. Ancak başka parametreler de bu fişeklerin yapıları ve kullanım alanlarını etkilemektedir. Fişekler 8ga-36ga arasında çaplarda üretilseler de nadir olarak 10ga modeller de mevcuttur. En çok kullanımda olan 12ga çapı kendi içinde 70–76 mm uzunluğa sahip kovanlarda üretilmektedir. Ayrıca aynı çap fişeğin barut miktarı ve içerdiği saçma miktarı da değişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kurmalı silah</span> Ateşli Silah Mekanizması Türü

Kurmalı silah, kundağa bağlantı yerinin hemen önünde fişek yatağının arkasında ve tetiğin hemen üstünde yer alan ve tüfeği kullanan kişinin baskın elin tarafında yer alan bir kurma kolu vasıtasıyla atışa hazırlanan silah.

<span class="mw-page-title-main">Benelli</span>

Benelli Armi SpA 1967'de Urbino İtalya'da kurulan İtalyan silah üreticisi, en büyük ünü ürettiği Yivsiz av tüfekleri ve özellikle onların yarı-otomatik modellerininin üstün performanslarıyla ordular, Polis teşkilatı ve sivil atıcı/avcılar tarafından kullanıcı bulmasıyladır. En ünlü modeli ise Benelli M4 dur. Bu modelde kullanılan mekanizma, yivsiz tüfeklerde alışığa gelmedik, yivli yarı otomatik ve tam otomatik silahlarda kullanıldığı gibi bir kısa vuruşlu döner kilit mekanizmalı gazlı sistem kullanmaktadır. Benelli ve Amerikan Benelli firması, 2000 yılında Beretta'ya satılmıştır.

Türk malı yarı otomatik yivsiz av tüfeğidir.

<span class="mw-page-title-main">HTC Vive</span> sanal gerçeklik seti

HTC Vive, HTC ve Valve Corporation şirketi tarafından tanıtılan sanal gerçeklik gözlüğü'dür (VR). Bu kulaklık "oda ölçeği" teknolojisini sensörler ile 3D uzaya bir oda açmak için kullanmak üzere tasarlanmıştır. Teknoloji kullanıcıya sanal dünya ile doğal olarak gitmek, çevresinde dolaşma yeteneği, canlı nesneleri hareket ettirmek için hareket izleyici el kontrolörleri kullanmak, hassas etkileşim ve iletişim için izin verir. Mart 2015 yılında HTC tarafından Mobile World Congress açılış sırasında tanıtıldı ve 5 Nisan 2016 tarihinde serbest bırakıldı.

AR- 15 platformuna uygun olarak üretilmiş Türk malı yarı otomatik yivsiz av tüfeğidir.

<span class="mw-page-title-main">Google Cardboard</span> sanal gerçeklik platformu

Google Cardboard Google tarafından bir akıllı telefon için kafa aparatı ile kullanılmak üzere geliştirilen bir sanal gerçeklik (VR) platformudur. Katlanır karton izleyicisinden dolayı platform, VR uygulamalarında ilgi ve gelişmeyi teşvik etmek için düşük maliyetli bir sistem olarak tasarlandı.

UTAŞ XTR-12, Türk yapımı bir yarı otomatik yivsiz tüfekdir. Silah, AR-10 platformu üzerinden geliştirilmiştir.

Derya, bir kadın ismi, erkek ismi ve soyadı, şu anlamlara gelebilir: