İçeriğe atla

Derviş Korkut

Saraybosna Agadası

Derviş Korkut (BoşnakçaDerviš Korkut; d. 5 Mayıs 1888, ö. 28 Ağustos 1969), Bosnalı Müslüman âlim, kütüphaneci, öğretmen, hümanist ve doğubilimci. Kur'anBoşnakçaya çevirmiş Besim Korkut'un kardeşi.

Bosna-Hersek Ulusal Müzesi'nin küratörü olarak görevde bulunmuş Derviş Korkut, İkinci Dünya Savaşı sırasında Saraybosna Agadası'nı Nazi ordusundan kurtardı. Ayrıca bir Yahudi kızı olan Mira Papo'yu kendi ailesinin içine alıp ve onun gerçek kimliğini gizleyip hayatını kurtardı. Savaş boyunca faşist örgüte üye olmayı reddetmiş Korkut, savaşın ardından Komünist Parti'ye üye olmayı da reddetti ve bundan dolayı sekiz sene hapis cezasına çarptırıldı. Zenica Hapishanesi [en]'nde hapiste tutulmuş Korkut, cezasının altıncı senesini tamamladıktan sonra serbest bırakıldı, lâkin Korkut kendi sivil haklarından hariç tutulmaya devam etti. Serbest bırakılmasından hayatının sonuna kadar Saraybosna Şehir Müzesi'nin küratörü olarak çalıştı. 28 Ağustos 1969 tarihinde öldü. 1999 yılında eşi Serveta Ljuž ile beraber Yad Vaşem tarafından Uluslararası Dürüstler unvanıyla onurlandı.

Özgeçmişi

Korkut, 5 Mayıs 1888 tarihinde Travnik'te Dünya'ya geldi. Babası Ahmed Munib Korkut [sh], anası ise Šahida Biščević. 16. yüzyılda Türkiye'den Bosna'ya göç etmiş köklü bir ulema ailesindendir. Dört erkek kardeşi ve beş kız kardeşi var. 1909 yılında Saraybosna Lisesi'nden mezun oldu; bunun ardından önce İstanbul sonra Sorbonne'da okudu. Türk, Arap, Fransız ve Alman dillerine hakimdi.

Korkut, 1914 yılında İstanbul Darülfünûnu İlahiyat bölümünden mezun oldu. Bir din adamı olarak askerlik hizmetinden normalde muaf tutulması gerektiğine rağmen, Temmuz 1917'de Avusturya-Macaristan Silahlı Kuvvetleri [en]'ne II. Sınıf komutan rütbesinde askerî imam olarak hizmete alındı.

Temmuz 1916 ile Ocak 1921 arası Korkut, Derbent'te Erkek Öğretmen Eğitim Okulu'nda din hocası olarak çalıştı. Bunun ardından bir süre boyunca Saraybosna İl Medresesi'nin ekonomi başkanı olarak görevde bulundu. 1921 ile 1923 yılları arasında Belgrad'daki Dinler Bakanlığı Müslüman bölümünün başkanı olarak çalıştı, lâkin Radikal Halk Partisi [en] üyelerinden kaynaklanan baskı nedeniyle istifa etmeye zorunda kaldı.

Eylül 1923'ten Ekim 1925'e kadar Ibrahim Maglajlić'in önderliği altındaki Yugoslav Müslüman Halk Örgütü [en] Sekreteri olarak çalıştı. 1927 yılından Eylül 1929'da Travnik müftüsü olarak atanmasına dek Ulusal Müze'nin küratörü olarak çalıştı. 1930 yılında Yugoslavya Krallığı yönetiminin kabul ettiği[1] "İslam Dini Cemaati Kanunu"nun (Sırp-HırvatçaZakon o Islamskoj vjerskoj zajednici) yürürlüğe girmesiyle Travnik [sh] ile Bihaç müftülükleri [sh] feshedildi. 1937 yılına dek Çetine Müzesi küratörü ve İslam Dini Cemaati Yüksek Konseyi üyesi olarak çalıştı.

1937 ile 1944 yılları arasında Korkut, Ulusal Müze'de tekrar küratörlük görevinde bulundu. 1940'ta Serveta Ljuža adında Kosova Mitroviçası'ndan gelme bir Arnavut ile evlendi. Serveta ile üç çocuğu var: oğlu Munib ile iki kızı Abida ile Lamija.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Korkut, Saraybosna Agadası'nı Nazi Alman işgalcilerden korumayı başardı ve Mira Papo adında bir Yahudi kızının hayatını kurtardı. Serveta, 2009 yılında Nacional gazetecilerine Derviş'in Agada'yı, kısa süre sonra da Mira Papo adına genç bir Yahudi kızını eve getirmesini şu şekilde anlattı: "Bizimle beraber kaldığı sürece Nazilerden saklasın diye ona çarşafımı verdim."

Derviş Korkut ile kardeşi Besim, Sırplara ve Yahudilere karşı işlenen insanlığa karşı suçları [en] kınayan Saraybosna Müslümanları Kararnamesi [en]'ni imzaladı.[2] Derviş Korkut, Çingenelerin "Ari ırkına" ait olduklarını ve sözde "Beyaz Çingenelerin" Boşnak halkının ayrılmaz bir parçasını oluşturduklarını savunan bir uzman çalışmasında katkıda bulundu; bu çalışmanın sonucu olarak Nazi kukla devleti olan Bağımsız Hırvatistan Devleti'ne bağlı İçişleri Bakanlığı, Ağustos 1941'de Çingenelere karşı işlenen zulümlere son verilmesi gerektiğini emretti.

Tüm bunlara rağmen, Derviş Korkut, savaş sonrasında yer almış hileli bir duruşmada "işgâlci işbirlikçisi" olarak ilân edildi; bu nedenle de sekiz sene hapis cezasına çarptırıldı. Zenica Hapishanesi [en]'nde altı sene geçirdikten sonra serbest bırakıldı, lâkin kendi sivil haklarından hariç tutulmaya devam etti. Serbest bırakılmasından hayatının sonuna dek Derviş Korkut, Saraybosna Şehir Müzesi'nin küratörü olarak çalıştı. 28 Ağustos 1969 tarihinde öldü. Eşi Serveta ise 9 Eylül 2013 tarihine kadar yaşadı ve 92 yaşındayken öldü.

Derviş Korkut, kendi akademik çalışmaları kapsamında en çok Bosna-Hersek'in azınlıklarından (bilhassa Yahudiler ve Arnavutlar [en]) ilgi duyar ve en çok bunların hakkında yazardı. Yazıları "La tribune des Peuples", "L'Abstinence", "Gajret [sh]", "Pravda", "Iršad", "Večernja pošta", "Glasnik Saveza trezvene mladosti", "Glasnik Zemaljskog muzeja", "Narodna starina", "Zapisi", "Novi behar [bs]" ve diğer yayınlarda yer aldı. Çalışmaları çoğunlukla Osmanlı dönemi ile ilgili idi. Başta Türkçe üzerinden Boşnak diline girmiş yabancı kökenli alıntı kelimeleri ("Turcizam [sh]") derleme çalışmaları olmak üzere filoloji alanında da katkıda bulundu. 1933'ten 1936'ya kadar "Glasnik IVZ" (İslam Dini Cemaati Gazetesi) yayınının editörü idi.

Kaynakça

  1. ^ "Istorijat Islamske zajednice Srbije" [Sırbistan İslam Cemaati Tarihçesi] (Sırp-Hırvatça). Rijaset (Sırbistan İslam Cemaati). 19 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2023. 
  2. ^ "Sarajevska rezolucija El-Hidaje" (Sırp-Hırvatça). Rijaset Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini. June 2007 [1941]. 17 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Saraybosna</span> Bosna-Hersekin başkenti

Saraybosna, Bosna-Hersek’in başkenti ve 2007 yılı sayımlarına göre 619.030 kişilik nüfusuyla en büyük kentidir. Saraybosna, ayrıca Bosna-Hersek Federasyonu'nun ve fiilî başkenti Banyaluka olan Sırp Cumhuriyeti'nin de hukukî başkentidir. Saraybosna Kantonu'nun da merkezidir. Saraybosna, Bosna bölgesinin Dinar Alpleri'yle çevrili Saraybosna Vadisi içerisinde Miljacka Nehri'nin çevresinde kurulmuştur. Şehir, barındırdığı dinî çeşitliliğiyle bilinir. Müslümanlık, Katoliklik, Ortodoksluk ve Musevîlik, burada yüzyıllar boyunca barış içinde bir arada var olagelmişlerdir. İşte bu yüzden Saraybosna, Avrupa'nın Kudüs'ü olarak kabul edilir. Saraybosna Balkanlar'daki kültürel şehirlerin en önemlilerinden biri olarak kabul görür.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek</span> Balkanlarda bir ülke

Bosna-Hersek, kısa haliyle B&H, resmî adıyla Bosna ve Hersek, Balkanlar'da 51.197 km² yüz ölçümlü bir ülke. Kuzey, batı ve güneyden Hırvatistan; doğudan Sırbistan ve güneydoğusunda Karadağ ile çevrili olup Adriyatik Denizi'ne Neum şehrinin olduğu yerde yalnızca 20 km'lik limansız bir kıyısı bulunmaktadır. Ülkenin coğrafyası merkez ve güneyde dağlık, kuzeybatıda tepelik, kuzeydoğuda düzlük bir karakter sergiler. Başkent ve en büyük şehir olan Saraybosna, birçok yüksek dağla çevrelenmiştir. Ülkenin çoğunluğunu kaplayan Bosna bölgesinde karasal iklim görülür, bu bölgede yazları sıcak, kışları kar yağışlı ve soğuktur. Ülkenin güney kıyılarındaki daha küçük Hersek bölgesinde ise tipik Akdeniz iklimi görülür. Bosna-Hersek doğal kaynaklar açısından da zengin bir görünüm arz eder.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Selçuklu Devleti</span> Batı Oğuz Türkleri tarafından kurulmuş olan, Anadoluda hüküm sürmüş eski bir devlet (1077–1308)

Anadolu Selçuklu Devleti, Türkiye Selçuklu Devleti veya Rum Sultanlığı, Selçuklu Türklerinden olan Kutalmış oğlu Süleyman Şah tarafından Anadolu'da İznik başkent olmak üzere 1077 yılında kurulmuş olan Türk devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de Yahudilik</span> Türkiyedeki Yahudilerin tarihi

Türkiye'deki Yahudilerin tarihi, Yahudilerin Anadolu'da bulundukları yaklaşık 2400 yılı kapsar. Anadolu'da en az MÖ beşinci yüzyıldan beri Yahudi toplulukları bulunuyordu ve Elhamra Kararnamesi ile 15. yüzyılın sonlarına doğru İspanya'dan sürülen İspanya ve Portekiz Yahudilerinin birçoğu Osmanlı İmparatorluğu'na kabul edildiler ve Osmanlı Yahudilerinin çoğunluğunu oluşturdular. Bugün Türkiye Yahudilerinin büyük çoğunluğu İsrail'de yaşarken günümüz Türkiye'si, yaklaşık 14 bin kişilik bir Yahudi nüfusuna ev sahipliği yapmaya devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası</span> 1933ten 1945e dek Nazi Partisi yönetimindeki Almanya

Nazi Almanyası, Almanya’nın 1933 ile 1945 yılları arasında, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) idaresi altında, tek parti rejimine dayalı yönetim sistemiyle “Führer” unvanlı hükûmet (1933-1945) ve devlet başkanı (1934-1945) Adolf Hitler’in liderliğinde egemenlik sürdüğü döneme verilen isim. Alman tarihi içerisinde “Reich”ların üçüncüsüdür; bundan dolayı Üçüncü Reich ismiyle de nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Herakleios</span> 610–641 yılları arasındaki Bizans imparatoru

Herakleios veya Heraklius, Bizans İmparatorluğu'nun 610–641 yılları arasındaki imparatorudur. İslam'ın Muhammed tarafından kuruluşu ve yayılışı sırasında Bizans tahtında yer alan imparatordur.

<span class="mw-page-title-main">Ante Pavelić</span>

Ante Pavelić, Hırvat faşist siyasetçi. II. Dünya Savaşı'nda Almanya ve İtalya'nın uydusu olan Hırvatistan Bağımsız Devleti'nin başkanlığını yaptı. Savaşın ardından Nazi kaçış yolları sayesinde Arjantin'e kaçabilmiştir, ömrünün kalan günlerini işlediği savaş suçlarından dolayı yargılanmadan sığındığı Franco İspanyası'nda tamamlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kararlı Güç Harekâtı</span> Acil Mukabele Gücü ile NATOnun Sırp Cumhuriyetine karşı yürüttüğü kapsamlı askeri operasyon

Deliberate Force Operasyonu veya Kararlı Güç Harekâtı, BM Acil Mukabele Gücü ile NATO'nun Sırp Cumhuriyeti'ne karşı yürüttüğü kapsamlı askerî operasyonudur. Bosna-Hersek topraklarını işgal eden Sırp askeri hedeflerine yönelik gerçekleşmiştir. Bombardımana gerekçe olarak Sırp askerlerinin Srebrenitsa katliamı ve Markale katliamları gibi Avrupa'nın II. Dünya Savaşı'ndan sonra gördüğü en büyük soykırım olayları gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsız Hırvatistan Devleti</span>

Bağımsız Hırvatistan Devleti, II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslavya'nın Nazi Almanyası tarafından işgali üzerine kurulan kukla devlettir. NDH'nin kuruluşu 10 Nisan 1941'de Zagreb'de ilan edildi. Almanlar Bosna, Hersek ve Srem'i Hırvatistan'a bağlayarak Ustaşa lideri Ante Paveliç'in yönetiminde faşist bir rejim kurdular. Hırvat faşistler Bağımsız Hırvatistan Devleti'nde çok sayıda Sırp, Yahudi ve Çingene nüfusunu öldürerek ortadan kaldırdılar.

İspanyol Engizisyonuyla başlayıp Holokost'la neredeyse yok olmaya yüz tutan, II.Dünya Savaşı ve Yugoslav savaşlarını atlatan Bosna-Hersek'teki Yahudilerin zengin bir tarihi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Srebrenitsa ve Jepa'nın düşmesi</span> Bosna Savaşında bir kuşatma

Srebrenica'nın düşmesi, 1991-1995 Yugoslavya İç Savaşı 'nın en dramatik olayıdır.

II. Dünya Savaşı'nda Sırplara yönelik zulüm, 1941-1945 yılları arasında Faşist ve Nazi destekli unsurların Sırplar'a karşı yürüttüğü etnik temizlik uygulamasıdır. Belgrad Üniversitesi Profesörü Ljubodrag Dimic'in yayınladığı incelemedeki rakamlara göre Sırp tarafının toplam kaybı 1.000.000'dur. Hırvatistan Bağımsız Devleti, Sırp halkın büyük çoğunluğunu Ortaçağ Engizisyonu yöntemleriyle öldürdü. Papa XII. Pius, Zagreb başpiskoposu Alojzije Stepinac, Saraybosna başpiskoposu Ivan Šarić, reis-ül ulema Fehim Spaho, Zagreb müftüsü Ismet Muftić, Kudüs Baş Müftüsü Muhammed Emin el-Hüseyni ve başka Katolik-Müslüman din adamları, NDH'deki katliamları desteklediler. II. Dünya Savaşı boyunca Ustaşa rejimi sırasında 700.000 Sırp'ı öldürmüş, 400.000'i göç etmek ve 250.000'i de Katolik olmak zorunda kalmıştır.

İslam ve antisemitizm, Yahudilere ve Yahudiliğe karşı İslami öğretiler ve İslam hakimiyeti altındaki Yahudilere yapılan muamelelerle ilgilidir.

<span class="mw-page-title-main">Yahudiler</span> Orta Doğu kökenli etno–dinî grup ve antik millet

Yahudiler veya Yahudi milleti, tarihî İsrail ve Yehuda'nın İsrailoğulları ve İbranilerinden köken alan bir etno-dinî grup ve millettir. Yahudilik, Yahudi milletine özel etnik bir din olduğundan Yahudi etnisitesi, milleti ve inancı birbiriyle güçlü bir şekilde ilişki içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Yahudilerin tarihi</span>

Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Yahudilerin tarihi, Osmanlı topraklarında var olan Yahudilerin tarihidir.

<span class="mw-page-title-main">Nikola Mandić</span>

Nikola Mandić, L.D., II. Dünya Savaşı sırasında Bağımsız Hırvatistan Devleti'nin bir Başbakan olarak görev yapan bir Hırvat siyasetçi. Nazi Almanyası yenilince, Hırvat hükûmetinin geri kalanı ile birlikte 8 Mayıs 1945 günü Zagreb'i terk etti Avusturya sınırına doğru çekildi. 15 Mayıs'ta İngilizler teslim oldu ve siyasi sığınma hakkı talep etti. İngilizler isteklerini görmezden geldi ve 18 Mayıs'ta, üç gün sonra Partizanlara teslim etti. Partizanlar çeşitli suçlarla Mandiç'i Zagreb'de askeri mahkemeye gönderdiler. Mandiç suçlu bulundu ve 6 Haziran 1945 ölüm cezasına çarptırıldı. Ertesi gün idamı gerçekleştirildi.

Osmanlı döneminde Bosna-Hersek, Bosna-Hersek'in 1463/1482'den Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun Bosna'yı ele geçirdiği 1878'e kadar Osmanlı yönetiminde kaldığı dönemdir. Osmanlıların gelişi, Bosna-Hersek tarihindeki en önemli olaydır ve günümüz Bosna-Hersek bölgesi için muazzam dini, dilsel, kültürel, politik ve askeri sonuçlar doğurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nazi yağması</span>

Nazi yağması, Almanya'nın iktidardaki Nazi Partisi adına hareket eden ajanlar tarafından Üçüncü Reich döneminde Avrupa ülkelerinin organize yağmalanması sonucunda sanat eserlerini ve diğer eşyaları çalınması olayına denir. Yahudi mülklerinin yağmalanması, Holokost'un önemli bir parçasıydı. Yağma, 1933'ten, Alman Yahudilerinin mülklerine el konulmasından başlayarak, II. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar, özellikle de Kunstschutz olarak bilinen askeri birimler tarafından yapıldı, ancak çoğu yağma savaş sırasında elde edildi. Altın, gümüş ve paranın yanı sıra, resimler, seramikler, kitaplar ve dini hazineler dahil olmak üzere büyük öneme sahip kültürel öğeler çalındı. Bu öğelerin çoğu, Savaşın hemen ardından Müttefikler adına Anıtlar, Güzel Sanatlar ve Arşivler programının ajanları tarafından kurtarılmış olsa da, çoğu hala kayıp. Öğeleri hak sahiplerine, ailelerine veya kendi ülkelerine iade etmek amacıyla, hala hesaba katılmamış olan Nazi yağmasını tespit etmek için uluslararası bir çaba gerçekleştirilmektedir.

Branka Raunig Bosnalı arkeolog, tarih öncesi uzmanı ve müze küratörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Saraybosna Agadası</span>

Saraybosna Agadası, Hamursuz Bayramı Sederi'ni açıklayan Agada metnini geleneksel resimli hâliyle barındıran ışıklı bir el yazması. Saraybosna Agadası, geçmişi tahminen 1350 yılı Barselona civarlarına dayanan bir grup Sefarad agadasına ait ve Dünya'da kendi türünden olan en eski agadalardan biri.