İçeriğe atla

Derviş Ali Kavazoğlu

Derviş Ali Kavazoğlu
Doğum4 Nisan 1924
Mağusa
Ölüm11 Nisan 1965 (41 yaşında)
Lefkoşa-Larnaka yolu
MilliyetKıbrıslı Türk
MeslekSiyasetçi

Derviş Ali Kavazoğlu (4 Nisan 1924, Mağusa, Alaniçi - 11 Nisan 1965), AKEL üyesi Kıbrıslı Türk siyasetçidir. Silahlı Türk Mukavemet Teşkilatı örgütü tarafından Kostas Mişaulis ile birlikte öldürülmüştür.[1]

Gençliği

1924 yılında Mağusa kazasına bağlı Alaniçi köyünde dünyaya gelir. İlkokula köyünde başlar. 5.sınıftayken babasını kaybettiği için Büyük Kaymaklı'daki akrabalarının yanına gider. Yoksul olduğu için okumaya devam edemez. Kıbrıs Rumu bir marangozun yanında çalışmaya başlar. Çalışma hayatında zaman geçirdikçe sendikalarla ilgilenir, Marksist edebiyat okumaya başlar. Mesleğinde ilerleyince kendi marangoz dükkânını açar. Türk-Rum tarafları arasında çıkan olaylar sırasında dükkânı yanacaktır. 1954 yılında yeni bir dükkân açacak ancak çıkan olaylar sonucunda 1958 yılında Lefkoşa'nın güneyine gitmek zorunda kalır.

Siyasi hayatı

Bu dönemde Rauf Denktaş'ın aksine Kıbrıs'ın bağımsızlığının ardından Türk-Rum toplumlarının ayrılmamasını savunuyordu. Siyasi çalışmaları sonucunda AKEL üyesi olur ve Merkez Komitede görevlendirilir. Ayrıca iki halk arasında dostluk sağlanması yönündeki çalışmalarından dolayı çeşitli ödüllerle onurlandırılır. Rum kesimi tarafından onurlandırıldığı için bazı Kıbrıslı Türk çevreler tarafından vatan haini olarak eleştirilir.

Suikast

Kıbrıs genelinde Türkler ve Rumlar arasında çatışmalar sürerken Kavazoğlu ile Kostas Mişaulis barış içinde bir arada yaşamayı savunuyorlardı. İki siyasetçi de AKEL üyesiydi, Mişaulis ayrıca PEO sendikasında görevliydi. İkili Yunan-Türk kardeşliğinin dile getirildiği anma törenlerinde her yıl anılırlar.[2][3][4][5]

Kaynakça

  1. ^ 30 Mayıs 2015 tarihli O Fileleftheros gazetesi makalesi 25 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Yunanca) 2 Nisan 2021 tarihinde erişilmiştir
  2. ^ 2008 yılındaki anmaya dair haber 20 Nisan 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) 4 Mayıs 2012 tarihinde erişilmiştir
  3. ^ AKEL tarafından yapılan anma çağrısı[] 4 Mayıs 2012 tarihinde erişilmiştir
  4. ^ Kıbrıs Postası haberi 31 Ocak 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 4 Mayıs 2012 tarihinde erişilmiştir
  5. ^ İngiltere'de yapılan anma haberi 31 Ocak 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 4 Mayıs 2012 tarihinde erişilmiştir

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti</span> Kıbrıs adasında fiili devlet

Kuzey Kıbrıs, resmî adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Akdeniz'deki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan, fiilî devlet. Varlığı Türkiye ve Türk Devletler Teşkilatı dışında hiçbir ülke/oluşum tarafından tanınmamaktadır. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi kuruluşlar ve uluslararası toplum tarafından 1974'te Türkiye'nin gerçekleştirdiği Kıbrıs Harekâtı'ndan beri Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye işgali altındaki toprağı olarak nitelenir.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Harekâtı</span> Türkiyenin 1974te Kıbrısa düzenlediği askerî harekât

Kıbrıs Harekâtı, 20 Temmuz 1974'te Başbakan Bülent Ecevit’in emriyle Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kıbrıs'ta başlattığı askerî harekât. Harekâtın ilk ayağı Yunanistan Hükûmetinin desteğiyle yapılan 15 Temmuz 1974 darbesinin ardından düzenlendi. 14 Ağustos günü başlatılan ikinci harekâtla -Kuzey Lefkoşa da dâhil olmak üzere- adanın yüzde 37'sinin Türk kontrolüne geçmesiyle sonuçlandı. 140 bin ila 200 bin Rum, adanın kuzeyinden; 42 bin ila 65 bin Türk, adanın güneyinden göçmen oldu.

<span class="mw-page-title-main">Türk Mukavemet Teşkilatı</span> EOKA örgütüne karşı mücadele etmek için kurulan silahlı örgüt

Türk Mukavemet Teşkilatı ya da Türk Direniş Örgütü, Kıbrıs Türk toplumunun taksim hedefini gerçekleştirmek için faaliyet gösteren silahlı örgüttür. Kıbrıslı Rumların EOKA örgütüne karşı faaliyet göstermek üzere 1957'de kurulan TMT, 1958'de fiilî olarak faaliyet göstermeye başladı. Daha sonraları Millî Muhafız Ordusu, Akritas örgütü ve EOKA-B ile mücadele etti. 1 Ağustos 1976 tarihinde Kıbrıs Türk Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'na dönüştürüldü. Üyelerine "mücahit" denmekteydi. Kıbrıs Harekâtı'nın başladığı 20 Temmuz 1974 tarihinde TMT üyesi 17.151 mücahit bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Cumhuriyeti</span> Akdenizde bir ada ülkesi

Kıbrıs Cumhuriyeti, Doğu Akdeniz'de yer alan Kıbrıs'ta, fiilî olarak adanın güneyini, hukuki olarak adanın tamamını yöneten devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Tasos Papadopulos</span> 5. Kıbrıs Cumhuriyeti cumhurbaşkanı

Tassos Nikolaou Papadopoulos, eski Kıbrıs Cumhuriyeti cumhurbaşkanı ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">EOKA</span> Kıbrıslı Rum silahlı örgüt

EOKA, Kıbrıs'ta Britanya sömürge yönetiminin sonlanması ve adanın Yunanistan'a bağlanması (Enosis) için uğraşan Kıbrıslı Rum silahlı örgüttür.

<span class="mw-page-title-main">AKEL</span> Güney Kıbrısta bir siyasi parti

AKEL, açık adıyla Emekçi Halkın İlerici Partisi, Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki komünist bir siyasi partidir. 1926 yılında Kıbrıs Komünist Partisi ismiyle, Yunanistan ve Kıbrıs'ın birleşmesine (Enosis)'e karşı kurulan parti; tam bağımsız ve iki uluslu Kıbrıs Cumhuriyeti'ni savunmaktadır. 1931 yılında Birleşik Krallık kolonizasyonu döneminde yasaklanan parti, 1941 yılında AKEL ismiyle tekrar kuruldu. 1943 yılında da ilk defa belediye başkanı seçimlerini Limasol'da Ploutis Servas ve Mağusa'da Adam Adamantos ile kazandı.

<span class="mw-page-title-main">2009 Avrupa Parlamentosu seçimleri (Kıbrıs Cumhuriyeti)</span>

Kıbrıs Cumhuriyeti'nde 2009 Avrupa Parlamentosu seçimleri, 2009 yılında Avrupa Parlamentosu'na üye göndermek için Kıbrıs Cumhuriyeti'nde yapılan seçimler. 2009-2014 dönemi için Kıbrıs Cumhuriyeti'nden 6 Haziran 2009 tarihinde 6 üye seçildi.

Kıbrıs Sorunu, Akdeniz'in doğusunda bulunan Kıbrıs adasında Kıbrıs Rumlarıyla Kıbrıs Türkleri arasında yaşanan siyasi tabanlı sorun. Britanyalıların Kıbrıs Sözleşmesi sonrasında adayı kolonileştirmeleri ile halklar arası çatışmalar artış gösterdi. Bu tarihlerde taksim isteğinde bulunan Türkler ile enosis isteyen Rumlar birbirleri ile çatışmaya başladı. Kıbrıslılar tamamen öz belirtim hakkı istiyordu. Britanyalılar, sorunu "Rum-Türk anlaşmazlığına" bağladı ve sonunda 16 Ağustos 1960 tarihinde Kıbrıs; Yunanistan, Türkiye ve Birleşik Krallık'ın "Kuruluş, İttifak ve Garanti" adındaki 3 anlaşmayı imzalaması ile bağımsızlığını kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Niyazi Kızılyürek</span>

Niyazi Kızılyürek, Kıbrıslı Türk akademisyen, yazar ve siyasetçi.

Kostas İlia, forvet mevkiinde görev yapmış Kıbrıslı eski futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Muratağa, Sandallar ve Atlılar Katliamı</span>

Muratağa, Sandallar ve Atlılar Katliamı, 14 Ağustos 1974 tarihinde EOKA-B tarafından Kıbrıs'ın Muratağa, Sandallar ve Atlılar köylerinde Kıbrıs Türklerine karşı gerçekleştirilen katliam. Katliamda en genci 16 günlük, en yaşlısı ise 95 yaşında olmak üzere silahsız 126 Türk öldürülmüştür. 1960 nüfus sayımına göre üç köyün toplam nüfusu 248'di. Fakat halkın bir kısmı çeşitli nedenlerden göç etmişti. Katliamlara ilişkin anma günü tektir ve 14 Ağustos'tur. Bunun sebebi üç köyün birbiri ardına basılmasıdır. Muratağa ve Sandallar köylüleri aynı toplu mezara gömülmüştür ve mezardan toplam 89 kişi çıkarılmıştır. Muratağa ve Sandallar köyleri ile Atlılar köyünde yapılan katliamlar yine de bazen ayrı ayrı ele alınır. Katliamın Türk birlikleri tarafından keşfi ve cesetlerin bulunması 1/2 Eylül 1974 tarihinde gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Güvercinlik, Mağusa</span>

Güvercinlik, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa Kazası'na, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa İlçesi'ne bağlı olan bir köydür. Köy, Beyarmudu Belediyesi'ne bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Oğuz Kalelioğlu</span>

Oğuz Kalelioğlu, Türk emekli asker, Kıbrıs mücahidi ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">İnönü, Mağusa</span>

Inönü veya Sinde, Kıbrıs'ta köy. Mesarya Ovası'nda bulunan köy, fiilî olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa ilçesine bağlı bir belediye statüsündedir.

<span class="mw-page-title-main">Fazıl Önder</span>

Fazıl Önder, Kıbrıslı Türk gazeteci. Kıbrıs'taki iki toplum arasındaki barış çabalarıyla öne çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Cumhuriyeti demografisi</span> ülke demografisi

Kıbrıs nüfusu genel olarak Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler olarak iki büyük etnik topluma bölünmüştür; Bu toplumlar pek çok kültürel özellikleri paylaşır fakat etnik, din, dil ve anavatanlarına yakın bağlarla ayrılırlar. 1964'te toplumlararası çatışmalar başlamadan önce Kıbrıs nüfusu ada genelinde yayılmışlardı.

<span class="mw-page-title-main">Kumyalı</span>

Kumyalı, Kıbrıs'ta, Karpaz Yarımadası'nda bulunan bir köydür. De jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa kazasına, de facto olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin İskele ilçesine bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Alaniçi, Gazimağusa</span>

Alaniçi, hukuken Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa kazasına, fiilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa ilçesine bağlı Yeniboğaziçi belediyesine bağlı bir köydür. Köy, Geçitkale'nin 6 km güneyinde, Dörtyol'un 5 km kuzeyinde ve Mağusa'nın 23 km kuzeybatısında; Mesarya Ovası'nda yer almaktadır. Köyün nüfusu 2011 yılı itibarı ile 860'tır.

Cemaliye Kıyıcı, ilk kadın Kıbrıslı Türk opera sanatçısıdır.