İçeriğe atla

Derviş (film, 2001)

Derviş
Il derviscio
YönetmenAlberto Rondalli
YazarMehmet Selimoviç
SenaristAlberto Rondalli
OyuncularAntonio Buíl
Cezmi Baskın
Ruhi Sarı
Başak Köklükaya
MüzikMehmet Fatih Çıtlak
Kemal Karaöz
Görüntü yönetmeniClaudio Collepiccolo
Sanat yönetmeniLuigi Marchione
CinsiSinema filmi
RenkRenkli
Çıkış tarih(ler)i13 Aralık 2002 (Türkiye)
Süre132 dakika
ÜlkeTürkiye, İtalya
DilTürkçe

Derviş (İtalyanca: Il derviscio), Yugoslav yazar Mehmet Selimoviç'in 1966 yılında yayımlanan Derviş ve Ölüm romanının, İtalyan yönetmen Alberto Rondalli tarafından beyazperdeye uyarlandığı Türkiye-İtalya ortak yapımı sinema filmi.

Oyuncular

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sinema</span> filmin beyaz renk perdeye yansıtılması

Sinema veya Sinema sanatı, kamera aracılığı ile elde edilmiş görüntülerin bir ışık aracılığı ile beyaz renkte bir perdeye yansıtılarak film adı verilen sesli veya sessiz hareketli videolar elde edilmesi işidir. Üretilen bu filmler, sinema salonu adı verilen özel binalarda gösterilmektedir. Sinema sanatı genel olarak diyalog, kurgu, sahnenin düzeni, ışık, ses ve dekor gibi şeyleri yapılan filme uygun sekilde dizayn edilir. Bu işlemlerin tamamına ise sinema endüstrisi adı verilmektedir. İtalyan asıllı Fransız film kuramcısı Ricciotto Canudo sinemayı, "yedinci sanat" olarak tanımlamış ve ilk sinema 1895 yılında çekilmiştir.

1938 (MCMXXXVIII) cumartesi günü başlayan bir yıldır.

30 Ağustos, Miladi takvime göre yılın 242. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 123 gün vardır.

Derviş Zaimağaoğlu, Kıbrıs Türkü film yönetmeni ve yapımcısıdır.

<i>Bisiklet Hırsızları</i>

Bisiklet Hırsızları, senaryosunu Cesare Zavattini'nin yazdığı, Vittorio De Sica'nın yönettiği, 1948 İtalyan yapımı drama filmidir.

Başak Köklükaya, Türk oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Derviş</span>

Derviş, bir tarikata ve şeyhe bağlı olan mürid, sûfiyâne bir hayat yaşayan kişi.

<i>Tabutta Rövaşata</i> Derviş Zaimin 1996 tarihli filmi

Tabutta Rövaşata, 1996 yapımı bir Derviş Zaim filmi. Başrolü Ahmet Uğurlu'nun üstlendiği film, Rumeli Hisarı'nda yaşayan evsiz barksız bir adamın hüzünlü hikâyesini konu edinir. Filmde ülkede yaşanan genel ekonomik sıkıntılar ve süregelen zorlu yaşam koşulları kentli-yoksul kesimin öncüsü olarak Mahsun karakteriyle işlenir. Tabutta Rövaşata En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kurgu ve En İyi Erkek Oyuncu ile dördü Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden olmak üzere 12 ödül kazandı.

Ruhi Sarı, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusudur.

Taner Birsel, Türk oyuncudur. 1976-1980 yıllarında Gazetecilik ve Halkla İlişkiler okudu. 1981-1985 yılları arasında Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümünde eğitim gördü. 1985'ten beri görev yaptığı İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda 40'tan fazla oyunda oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Somali tarihi</span>

Somali Tarihi, Antik Çağlara kadar dayanan uzun bir tarih şerididir. Antik Çağ'da, Somali'deki siyasal varlıklar;

<span class="mw-page-title-main">47. Altın Portakal Film Festivali</span> Film festivali

2010 Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, Altın Portakal festivallerinin 47.'sidir. 9-14 Ekim 2010 tarihleri arasında Antalya, Burdur ve Isparta'da düzenlenen etkinliklerle gerçekleştirilmiştir.

<i>Gölgeler ve Suretler</i>

Gölgeler ve Suretler, yönetmenliğini ve senaristliğini Derviş Zaim'in üstlendiği 2010 yapımı sinema filmidir. 1963 yılında Kıbrıs'ta Türkler ve Rumlar arasında başlayan çatışmaları konu almaktadır. Filmde köydeki çatışmalardan kaçan bir genç kızın şehre kaçış öyküsü anlatılmaktadır. Filmin galası 5 Mart 2011 tarihinde yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Derviş Ağa Camii (Erzurum)</span>

Derviş Ağa Camii, Türkiye'de Erzurum ili, Yakutiye ilçesinde bulunan tarihî bir camidir.

16. Ankara Uluslararası Film Festivali, 3-13 Mart 2005 tarihleri arasında Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen film festivali.

<i>BabAziz</i>

Bab'Aziz: Ruhunu Tefekkür Eden Prens Tunuslu senaryo yazarı ve yönetmen Nacer Khemir tarafından 2005 yılında çekildi. Film, yaşlı kör bir adamın torunuyla birlikte çölde bir grup derviş toplantısını arama yolcuğunu ele alır. Bu toplantı 30 yılda bir gerçekleşmektedir. Senaryosuna İtalyan Tonino Guerra'nın da katkı verdiği filmde Parviz Shahinkhou, Maryam Hamid, Hossein Panahi, Nessim Khaloul, Mohamed Grayaa, Maryam Mohaid ve Gülşifte Ferahani gibi oyuncular rol aldı. Çekimleri İran ve Tunus'ta yapılan film daha sonra Türkçe dublaj yapılarak Türkiye'de daha çok festivallerde gösterime alındı.

<i>Derviş Bey</i> (film)

Derviş Bey, Şerif Gören'in yönettiği, başrollerinde Kadir İnanır ve Melike Zobu'un yer aldığı 1978 yapımı Türk filmi.

<span class="mw-page-title-main">Derviş Devleti</span>

Derviş Devleti, 20. yüzyılın başlarında günümüz Somali'de varlığını sürdüren Müslüman bir devlet.

Eyüp Boz, dizi ve filmlerde çalışan Türk görüntü yönetmeni.

Alberto Rondalli, İtalyan film yönetmeni.