İçeriğe atla

Dersaadet'te Sabah Ezanları

Dersaadet'te Sabah Ezanları
YazarAttilâ İlhan
KonuMilli Mücadele dönemi
TürTarihi roman
Yayım1981
YayımcıBilgi Yayınevi
Sayfa382
Aynanın İçindekiler serisi
Yaraya Tuz BasmakDersaadet'te Sabah EzanlarıO Karanlıkta Biz

Dersaadet'te Sabah Ezanları, 1981 yılında Türk edebiyatının en önemli ve ünlü yazarlarından Attilâ İlhan'ın, Milli Mücadele yıllarını anlattığı bir tarihi romandır. Attilâ İlhan'ın yazdığı "Aynanın İçindekiler" roman serisinin, Bıçağın Ucu, Sırtlan Payı ve Yaraya Tuz Basmak romanlarından sonra yayımladığı dördüncü romanıdır.

Roman, Anadolu'nun işgal altında olduğu dönemle İzmir'in İşgali ile başlar ve Milli Mücadele yıllarını anlatır. Zengin karakter kadrosu olan romanda her karakter, dönemin siyasi veya sosyal hayatının farklı kesimlerindendir. Böylece Attilâ İlhan, Osmanlı Devleti'nin yıkılış sürecindeki siyasi ve sosyal unsurları göstererek, aynı unsurların Milli Mücadele dönemindeki durumlarını da gösterir. Dönemin siyasi yapısındaki İttihat ve Terakki'nin düşünce yapısını da vurgular.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Charles Dickens</span> İngiliz yazar ve toplum eleştirmeni (1812–1870)

Charles John Huffam Dickens, İngiliz yazar ve toplum eleştirmeni. En unutulmaz kurgusal karakterlerden bazılarını yaratmasının yanında Victoria devrinin en iyi romancısı olarak kabul edilir. Yaşadığı sürede eserleri benzeri görülmemiş bir üne sahip oldu ve yirminci yüzyılda edebi dehası eleştirmenler ve ilgili kişiler tarafından kabul gördü. Romanları ve kısa öyküleri dünya çapında tanınmaya devam ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Attilâ İlhan</span> Türk şair, yazar ve düşünür (1925–2005)

Attilâ İlhan, tam adıyla Attilâ Hamdi İlhan, Türk şair, romancı, düşünür, deneme yazarı, gazeteci, senarist ve eleştirmen. Entelektüel çalışmalarıyla Türk edebiyat ve düşünce dünyasına önemli katkıları olmuştur.

<i>Allahın Süngüleri: Reis Paşa</i> Attilâ İlhan romanı

Allah Süngüleri, Attilâ İlhan'ın bir romanıdır. Aynanın İçindekiler dizisinin altıncı romanıdır. Türk Kurtuluş Savaşı'nı ve Atatürk ve çevresinin o dönemde yaşadıklarını anlatmaktadır. Kurtuluş Savaşı'nın en hareketli günlerini Mustafa Kemal'in yaşamı içinde anlatan roman, Kuvâ-yi Milliye'nin İzmir'e girişi ve Trakya'nın geri alınması ile biter.

<span class="mw-page-title-main">Yakup Kadri Karaosmanoğlu</span> Türk yazar, diplomat

Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Türk yazar ve diplomattır. Türk Dil Kurumunun kurucularındandır.

Ulusalcılık, Kemalist ve milliyetçi bir ideolojidir. Ulusalcılık sözcüğü aynı zamanda Atatürk milliyetçiliğinin bir diğer ismi olarak da kullanılmıştır. Günümüz siyasetinde ortak bir tanımı olmayıp, çoğunlukla sol pozisyonda yer alan milliyetçi görüşe sahip Kemalistleri tanımlamakta kullanılmıştır. Türk Dil Kurumu tarafından ise "ulusalcılık" ve "milliyetçilik" sözcükleri eş anlamlı olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türk edebiyatında Kurtuluş Savaşı konulu romanlar</span>

Türk edebiyatında Kurtuluş Savaşı konulu romanlar, 1919-1922 yılları arasında gerçekleşen Türk Kurtuluş Savaşı'nın sosyal, ekonomik, kültürel, askeri ve edebi etkileri olmuştur. Bu savaşlar, Türk edebiyatında özellikle Millî Edebiyat dönemine denk gelen eseler için bir konu seçimi olmuştur. Kurtuluş Savaşı'nı konu edinen bazı romanlar o dönemde geçmektedir fakat doğrudan Kurtuluş Savaşı'nı anlatmamaktadır. Bazı eserlerde ise ateşkes dönemi ile işgal altındaki İstanbul yüzeysel olarak ele alınmıştır.

Sokaktaki Adam Attilâ İlhan'ın yayınladığı ilk romanıdır. Eserin yayın tarihi 1953'tür. Roman, Attilâ İlhan'ın Zenciler Birbirine Benzemez ve Kurtlar Sofrası eserleriyle birlikte bir üçlemeyi oluşturur. Roman, Attilâ İlhan'ın eski eşi Biket İlhan tarafından 1995 yılında filme çekilmiştir.

Aynanın İçindekiler Attilâ İlhan'ın Türkiye tarihinin 1909-1960 arası dönemini anlattığı roman serisidir. Yazar, yedi romandan oluşan bu seride Türkiye'nin Osmanlı'dan Cumhuriyet sonrasına uzanan toplumsal meselelerine ayna tutmuş, "ulusal bileşim" olarak adlandırdığı ulusalcı düşüncelerini siyasi, ekonomik, kültürel temsillerle kurguya taşımıştır. Romanlarda diyalektik bir yaklaşım sergileyen yazar, keskin bir toplumcu gerçekçi çizgi izlemiştir. Romanlar 1973-2006 arası yayınlanmış olsa da, yazar kendisi serinin belirli bir kronolojik zorunluluğu olmadığını belirtmiştir. Nitekim hem romanlar arasındaki hem de romanların kendi içlerindeki tarihsel geçişler ve karakterler dolayısıyla kurulan bağlar, hangi kitaptan başlanırsa başlansın seriyi anlamlı kılmaktadır.

<i>Bıçağın Ucu</i>

Bıçağın Ucu, Attilâ İlhan'ın Aynanın İçindekiler serisinin ilk yayınlanan romanıdır. 1973 yılında yayınlanan eser, serinin yapısından dolayı sadece basım tarihinin kronolojisinde ilk sıradadır. Serinin diğer romanlarında olduğu gibi okunma sırası olarak bir önceliği yoktur. Roman 1960 dönemi Türkiye'sindeki asker, aydın, burjuva gruplarının portresini çizmektedir. Öncelikli olarak Suat ve Halim karakterleriyle bağlantılı olarak gelişen hikâye 27 Mayıs Darbesi ile sona erer.

<i>Sırtlan Payı</i> Attilâ İlhanın Aynanın İçindekiler serisinin yayınlanan ikinci romanı

Sırtlan Payı Attilâ İlhan'ın Aynanın İçindekiler serisinin yayınlanan ikinci romanıdır. 1974 yılında yayınlanan eser, serinin yapısından dolayı sadece basım tarihinin kronolojisinde ikinci sıradadır. Serinin diğer romanlarında olduğu gibi okunma sırası olarak bir önceliği yoktur. Romanın başkahramanı Miralay Ferid 1919'da Kuvâ-yi Milliye hareketine katılmış bir subaydır. Hikâye ülkenin 1960'taki durumundan hoşnut olmayan Ferid'in tarihsel ve politik süreci sorgulaması üzerine kurulmuştur ve 27 Mayıs Darbesini takiben Ferid'in ölümüyle sona erer.

<i>Gazi Paşa</i>

Gâzi Paşa Attilâ İlhan'ın Aynanın İçindekiler serisinin yayımlanan son romanıdır. Yazarın ölümünden sonra yayımlanmıştır. 2006 yılında yayımlanan eser, serinin yapısından dolayı sadece basım tarihinin kronolojisinde son sıradadır. Serinin diğer romanlarında olduğu gibi okunma sırası olarak bir önceliği yoktur. Roman 1921 - 1922 dönemi Türk Kurtuluş Savaşı'nı anlatır. Romanın baş kişisi Mustafa Kemal Paşa'dır. Ayrıca Nâzım Hikmet ve Vâlâ Nureddin gibi edebi figürler de karakter olarak kullanılmıştır.

Bir Millet Uyanıyor, Attilâ İlhan'ın yönetiminde hazırlanan kitaplar dizisi.

Türk sinemasında, LGBT temaları, ilk kez 1962 yılından çekilen Ver Elini İstanbul ile başlamakta ve bu filmde, ilk defa iki kadının öpüşmesi yer almaktadır. 1960'lı yıllarda Yeşilçam sinemasında LGBT bireylerin içine dahil olunduğu on dokuz film vardır ve bunlardan on altısı lezbiyenlik, ikisi erkek eşcinselliği, biri ise trans bireyleri konu almıştır. Erkek eşcinselliği ise lezbiyen ilişkiyen ilişkilerin anlatılmasından yirmi dört yıl sonra gerçekleşmiştir ve bu döneme kadar yan karakterlerde genellikle bir güldürü unsuru olarak efemine erkeklere yer verilmiştir. 1970'ler itibaren trans bireyler filmlerde cinsel kimlikleri gizlenerek yer almıştır.

Zenciler Birbirine Benzemez, Attila İlhan'ın yazdığı Paris'te geçen romandır. Romanda 'hazırlık ve arayış dönemi' diye nitelendirilebilecek dönemde, yazarın Paris'te yaşadığı yıllara ait deneyimlerinin ve gözlemlerinin karakterlere yansıdığı görülür.

<i>Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim</i>

Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim, Nâzım Hikmet'in romanlarından biridir. 1962 yılında yazılan eser, Türkiye'de Nazım Hikmet'in vefatından sonra, 1966'da basılmıştır. Nâzım Hikmet’in yaşam serüvenini konu alan ve otobiyografik anlatının özelliklerini taşıyan bir romandır. Romanın merkezî karakteri Ahmet’tir ve onun üzerinden Nâzım Hikmet’in hayatının üç dönemi anlatılır.

Necati Tosuner, Türk roman ve öykü yazarı.

<i>Kurtlar Sofrası</i> (roman) roman

Kurtlar Sofrası, Attilâ İlhan'ın 1963-1964 yıllarda yayımladığı iki ciltlik roman.

Kemal Varol Türkçe yazan Kürt şair, deneme ve roman yazarı.

Kemalizm ve Marksizm veya Atatürkçülük ve Marksizm, Marksizm ve Kemalizm akımlarının karşılıklı ilişkileri, koşutlukları ve karşıtlıkları ile ilgilenir.

Yaraya Tuz Basmak Attilâ İlhan'ın 1978 yılında yayınlanan romanıdır. Romana konu olan, Kore Savaşı'na gönüllü katılıp orada gazi olan, ardından 27 Mayıs 1960 darbesinde etkin rol oynayan bir subayın yaşamı çevresinde o dönemki Türkiye'dir. Attilâ İlhan, Kurtlar Sofrası romanında anlattığı Gazeteci Ümid'i bu romanında daha detaylı olarak tanıtır.