İçeriğe atla

Dermotherium

Dermotherium
Yaşadığı dönem aralığı: 35-25 myö
Priaboniyen-Neojen[1] 
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Mammalia
Takım:Dermoptera
Cins:Dermotherium
Ducrocq vd., 1992[2]
Tip tür
Dermotherium major
Ducrocq vd., 1992
Türler
  • Dermotherium chimaera Marivaux vd., 2006
  • Dermotherium major Ducrocq vd., 1992

Dermotherium (Yunanca:"derili canavar"), Güneydoğu Asya'dan küçük bir süzülen memeli grubu olan yaşayan kolugolar ile yakından ilişkili bir fosil memeli cinsidir. Cins, iki tür ile tanınır: Alt çenenin tek bir parçasına dayanan Tayland Geç Eosen'den D. major[3] ve alt çenenin üç parçasından ve iki izole üst azı dişinden bilinen Tayland'ın Geç Oligoseni'nden D. chimaera.[4] Ek olarak, Pakistan'ın Erken Oligosen'inden izole edilmiş tek bir üst azı dişi geçici olarak D. chimaera'ya atanmıştır.

Açıklama

Dermotherium fosillerinin bulunduğu tüm alanlar muhtemelen ormanlık ortamlardı ve fosil türleri muhtemelen canlı kolugolar gibi orman sakinleriydi, ancak canlı türlerinin süzülme adaptasyonlarına sahip olup olmadıkları bilinmiyor.

Dişlerin bazı özellikleri Dermotherium'u her iki canlı kolugo türünden ayırır, ancak diğer özellikler ikisinden sadece biri ile paylaşılır. Üçüncü alt kesici diş, alt köpek dişi ve üçüncü alt premolar en azından pektinat veya tarak şeklindedir, uzunlamasına sıralar veya sivri uçlar taşır; bu, colugos'un olağandışı bir özelliğidir (ilk iki alt kesici diş Dermotherium'da bilinmemektedir). Dördüncü alt premolar bunun yerine alt molarlara benzer. Bu dişlerin ön kısmı, trigonid, D. chimaera'da, yalnızca ikinci ve üçüncü alt azı dişlerinden bilinen D. major'dan daha geniştir. İki tür, alt azı dişlerinin iç arka köşesinin konfigürasyonunda da farklılık gösterir. Üst azı dişleri, özellikle ikinci üst azı dişinde birkaç belirgin küçük çıkıntıya sahip ve kırışık mineli üçgen dişlerdir.

Taksonomi

Bir Sunda uçar makigiller (Galeopterus variegatus), Dermotherium'un yaşayan bir akraba

Kolugolar, primatlarla yakından ilişkili Güneydoğu Asya'da süzülen küçük bir euarchontan memeli grubudur.[5] Grubun fosil kayıtları son derece zayıftır. Bazıları tarafından Plagiomenidae gibi Paleojen gruplarının colugolar ile yakından ilişkili olduğu düşünülse de, 1992 yılına kadar canlı colugo familyası Cynocephalidae'ye atıfta bulunabilecek hiçbir fosil bildirilmemiştir. [4] O yıl, Stéphane Ducrocq ve meslektaşları bir çene tanımladılar. Bu canlıya, Tayland'ın Eoseni'den bir parça ile yeni bir cins ve tür olarak Dermotherium major ismi verildi. [3] Bununla birlikte, 2000 yılında, Brian Stafford ve Frederick Szalay, Dermotherium'un bir colugo olmayabileceğini savundular, çünkü fosil o kadar kötü korunmuştur ki, birkaç özelliği açık bir şekilde tanınabilir ve fosilin bazı iddia edilen dermopteran özellikleri diğer plasentalı memeli gruplarında da görülür. [6] Mary Silcox ve meslektaşları, 2005 yılında Molar morfolojisindeki ayrıntılı benzerliklere dayanarak Dermotherium'un colugo afinitelerini yeniden doğruladılar. [7]

2006'da Laurent Marivaux ve meslektaşları, Tayland'ın Oligosen'inden elde edilen ikinci bir Dermotherium türü olan D. chimaera'yı tanımladılar. Ona kimera (Latince "chimera" anlamına gelen) adını verdiler çünkü hem Filipin kolugosu (Cynocephalus volans) hem de iki yaşayan colugo türü olan Sunda kolugosu (Galeopterus variegatus) ile aynı özellikleri paylaşıyordu. [4] Ayrıca, Pakistan'ın Oligosen'ine ait bir fosili geçici olarak Dermotherium chimaera olarak tanımladılar ve Myanmar'ın Eosen dönemine ait bazı fosillerini belirsiz dermopteranlar olarak kabul ettiler. [4] Marivaux ve meslektaşları tarafından yürütülen bir filogenetik analize göre, D. chimaera, D. major ve Myanmar dermopteranı, iki canlı lolugonun ardışık kardeş gruplarıdır. [4]

Kaynakça

  1. ^ "PBDB". paleobiodb.org. 22 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2021. 
  2. ^ "Dermotherium". paleobiodb.org. 
  3. ^ a b Ducrocq et al. 1992.
  4. ^ a b c d e Marivaux et al. 2006.
  5. ^ Stafford 2005.
  6. ^ Stafford & Szalay 2000.
  7. ^ Silcox et al. 2005.

Alıntılanan literatür

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eosen</span>

Eosen, günümüzden 55,8 ± 0,2 ila 33,9 ± 0,1 milyon yıl öncesini kapsayan, Senozoyik Zaman'ın Paleojen dönemine ait bir bölümdür. Eosen, Paleosen bölümün sonundan Oligosen bölümün başına uzanır. Eosen'in başlangıcı ilk çağdaş memeli gruplarının ortaya çıkması ile tanımlıdır. Eosenin sonu ise Büyük Kopukluk olarak adlandırılan büyük bir yok oluş olayı olarak tanımlanmıştır – bu olay, Sibirya'ya ve günümüz Chesapeake Körfezi'ne çarpmış bir veya birkaç büyük göktaşı ile ilişkili olabilir. Diğer jeolojik devreler gibi Eosen'in başı ve sonunu belirleyen katmanlar iyi tanımlıdır ama tam tarihleri belirsizdir.

<span class="mw-page-title-main">Kolugo</span> memeli takımı

Kolugolar ya da uçarmakiler, ağaçlarda yaşayan ve havada süzülerek ağaçtan ağaca hareket eden, Güneydoğu Asya'da bulunan ve en yakın akrabası primatlar olan memeli. Soyu tükenmeden günümüze gelmiş ve yaşayan yalnızca iki türü bulunan Cynocephalidae (Uçarmakigiller) familyasını ve Dermoptera takımını oluşturur. Havada süzülerek hareket eden memeliler içinde en beceriklileridir ve yüksek bir noktadan alçak bir noktaya ayakları arasındaki fazladan deri perdelerini kullanıp havada süzülerek ulaşır. Aynı zamanda uçarmaki adı da verilmesine karşın gerçek maki değildir.

<span class="mw-page-title-main">Balinaların evrimi</span> Eosen devrinin başında sucul hayata adapte olmaya başlayan mezonikid benzeri çift toynaklıların evrimsel süreci

Balinaların evriminin, Hindistan alt kıtasında 50 milyon yıl önce çift toynaklılardan başladığı ve en az 15 milyon yıllık bir süre boyunca ilerleyip günümüz dişli ve dişsiz balina gruplarını oluşturduğu düşünülmektedir. Balinalar, çift toynaklılar takımına ait, tamamen suda yaşayan deniz memelileridir ve yaklaşık 50-55 milyon yıl önce diğer çift toynaklılardan kopmuşlardır. Birçok analiz, balinaların Eosen veya daha öncesinde evrimleştikleri ve su aygırları ile nispeten yakın – diğer çift toynaklılara göre – bir ortak ataya sahip olmaları gerektiğini göstermiştir. Memeli olarak, hava solumak için yüzeye çıkarlar; yüzgeçlerinde 5 parmak kemiği vardır; yavrularını emzirirler. Tamamen suda yaşamalarına rağmen, karasal atalarından gelen birçok iskelet özelliğini korumuşlardır. 1970'lerin sonlarında Pakistan'da yapılan araştırmalar, deniz memelilerinin karadan denize geçişindeki çeşitli aşamaları ortaya çıkardı.

<i>Pakicetus</i> bir arkaik balina cinsi

Pakicetus, Erken Eosen'de Pakistan yakınlarında yaşamış, ilkel bir ikiyaşamlı cetacean cinsidir. Yaklaşık olarak kurt büyüklüğünde bir çift toynaklıydı. Muhtemelen suda veya yakınında yaşayan hayvanlarla, balıklarla ve böceklerle besleniyordu. Paleontologların büyük çoğunluğu, onu kara memelileri ile balinalar arasında bir geçiş türünü temsil eden en bazal balina olarak tanımlar.

<i>Ambulocetus</i> soyu tükenmiş arkaik balina

Ambulocetus, Erken Eosen'de Kuzey Pakistan'da yaşamış bir arkaik balina cinsi. Cins, 1994 yılında tanımlanan, kalıntıları yaklaşık 47.5 milyon yıllık olan Ambulocetus natans tip türü ile bilinir. Ambulocetus, Pakicetus ve Himalayacetus'dan sonra, bilinen en eski balinalardandır.

<i>Harpagolestes</i> soyu tükenmiş memeli cinsi

Harpagolestes, orta Eosen ila Oligosen dönemleri arasında, Avrasya ve Amerika'da yaşamış bir Mesonychid cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Dichobunidae</span> bazal çift toynaklı familyası

Dichobunidae, Eosen ila Oligosen dönemleri arasında, Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'da yaşamış çift toynaklıları içeren bir familya.

<i>Khoratpithecus</i>

Khoratpithecus, Myanmar ve Tayland'da geç Miyosen'de yaşamış, orangutanlar ile ilişkili bir hominid cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Adapidae</span>

Adapidae, yaklaşık 55 ila 34 milyon yıl önce yaşamış, soyu tükenmiş bir primat familyasıdır.

Altiatlasius, Fas'tan Geç Paleosen'e tarihlenen ve bilinen en eski primat olan, soyu tükenmiş bir memeli cinsidir. Cinse ait tek tür olan Altiatlasius koulchii, 1990 yılında tanımlanmıştır.

Oligopithecus, Erken Oligosen'de Afrika'da yaşamış bir primat fosilidir.Cins, Mısır'da bulunan bir çene kemiğinden bilinen Oligopithecus savagei tip türü ve Uman'da Oligopithecus rogeri ile temsil edilir.

<span class="mw-page-title-main">Deniz ineklerinin evrimi</span>

Sirenia, modern "deniz inekleri" ve onların soyu tükenmiş akrabalarından oluşan plasentalı memeliler takımıdır. Onlar var olan tek otçul deniz memelileri ve tamamen suda yaşayan tek otçul memeli grubudur. Deniz ineklerinin 50 milyon yıllık bir fosil kaydına sahip olduğu düşünülüyor. Oligosen ve Miyosen sırasında mütevazı bir çeşitlilik elde ettiler, ancak o zamandan beri iklimsel soğuma, oşinografik değişiklikler ve insan müdahalesinin bir sonucu olarak azaldılar. Gruba dahil yaşayan iki cins ve dört tür mevcuttur: Atlantik kıyıları boyunca Amerika ve Batı Afrika'nın nehirleri ve kıyılarında yaşayan üç denizineği türünü içeren Trichechus ve Hint Okyanusu ile Pasifik okyanusunda bulunan Dugong.

<i>Desmostylia</i>

Desmostylia, Tethytheria'ya ait soyu tükenmiş deniz memelilerinden oluşan bir plasentalı memeli grubudur.

Planetetherium, fosilleri Kuzey Amerika'nın erken Eosen çökeltilerinde bulunmuş kolugolarla ilişkili plasentalı memeli cinsi. Cinsin tek ve tip türü, buluntuları Wyoming ve Montana'da bulunmuş olan Planetetherium mirabile'dir.

<i>Gustafsonia</i>

Gustafsonia, Amphicyonidae familyasına ait soyu tükenmiş bir etçil memeli cinsidir. Tip türü, Gustafsonia cognita, 1986'da Eric Paul Gustafson tarafından, başlangıçta onu bir miyasid olarak yorumlanıp Miacis cognitus olarak adlandırıldı. Daha sonra, Caniformia içindeki Carnivora taç grubuna ait çeşitli Miacis cinsinin tek türü olarak kabul edildi ve sonuçta Amphicyonidae ailesine atandı. Tip numunesi veya holotip, 1986'da Chambers Tuff Formasyonu'ndaki Reeve'nin kemik yatağında, batı Teksas'ta keşfedildi. Texas Üniversitesi bu örneği elinde tutuyor. Bu, türün onaylanmış tek fosilidir.

Amphipithecidae, Geç Eosen ve Erken Oligosen'de simiyen primat familyası. Fosilleri Myanmar, Tayland ve Pakistan'da bulundu. Sınırlı fosil kanıtları, arboreal dört ayaklılık ile tutarlıdır, ancak bununla sınırlı değildir. Başka bir deyişle, türler ağaçlarda dört ayak üzerinde hareket etmiş olabilir, ancak muhtemelen daha sonraki simiyenlerde görüldüğü gibi düzenli sıçramalarla değildi.

Gandakasia, Eosen döneminde Pakistan'da yaşamış ambulocetid balina cinsi. Muhtemelen avını nehirlerin veya akarsuların yakınında yakalamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Creodonta</span> soyu tükenmiş etobur memeliler

Creodonta, Paleosen'den Miyosen dönemlerine kadar yaşamış, soyu tükenmiş, muhtemelen polifiletik bir etobur memeli takımıdır. Her ikisi de karnaval dişlerine sahip oldukları için, kreodontlar ve etçillerin bir zamanlar yakın bir ortak ataya sahip oldukları düşünülüyordu, ancak karnavalları oluşturmada farklı dişlerin rol oynadığı göz önüne alındığında; bu, bir evrimsel yakınsama durumudur. Karnavallar, soyu tükenmiş yarasa Necromantis gibi diğer memeli türlerinde de bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aplodontiidae</span>

Aplodontiidae, Rodentia takımı içinde sınıflandırılan bir memeli familyasıdır. Protrogomorpha infra takımı içinde yer alan soyu tükenmemiş tek familyadır. Sciuridae familyasının kardeş grubu olması mümkündür. Asya'da Oligosen'den Miyosen'e kadar olan dönemden kalma, Avrupa'da Oligosen döneminden kalma ve Kuzey Amerika'da da Oligosen'den günümüze kadar olan dönemden fosiller bulunmaktadır. Günümüzde tek yaşayan türü Aplodontia rufa Kuzey Amerika'da bulunur.

<i>Batodonoides</i>

Batodonoides, soyu tükenmiş fareye benzeyen memeli hayvanların bir cinsidir ve muhtemelen bugüne dek yaşamış en küçük memeli olan bir türü de içerir. Batodonoides türleri yaklaşık 42 ile 53 milyon yıl öncesinde Kuzey Amerika'da erken-orta Eosen döneminde yaşadılar. Bu Cins dört tür içerir: tip türü B. powayensis, daha yaşlı olan B. vanhouteni, B. walshi ve B. rileyi.