İçeriğe atla

Dermatoz papulosa nigra

Dermatoz papulosa nigra
UzmanlıkDermatoloji Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Dermatoz papulosa nigra (DPN), yüzde çok sayıda benign deri lezyonu oluşan bir durumdur; bu durum genellikle koyu tenli insanlarda görülür.[1]:638–9 Dermatoz papulosa nigra çok yaygın görülür, ABD'deki siyah insanların 30%'una kadarını etkiler.[2] Dermatoz papulosa nigra, histolojik olarak seboreik keratoza benzer. Bu durum, bazı insanlar için görüntü olarak istenmeyebilir.

Bu lezyonlar, bir tümör büyümesinden dolayı ani lezyon patlaması olan Leser-Trélat işaretiyle karıştırılmamalıdır.

Patofizyoloji

Dermatoz papulosa nigranın patofizyolojisi bilinmemektedir. Aile geçmişi bulguları, genetiik eğilim olduğunu gösterebilir.

Tedavi

Dermatoz papulosa nigra lezyonları benigndir ve bu lezyonlara görüntü olarak sorun oluşturmadığı sürece genellikle herhangi bir tedavi uygulanmaz. Bu lezyonlar için cerrahi tedavi seçenekleri bulunur; bu seçenekler küretaj, kiryoterapi ve lazer tedavisini içerir.[3] Tedavi sonrasında ortaya çıkabilecek olası komplilasyonlar, yara dokusu oluşumu veya cerrahi işlem sonrası deride renk kaybı ve keloid oluşumudur; bu nedenle, dermatoz papulosa nigra için konservatif tedavi önerilir.

Prognoz

Dermatoz papulosa nigra, premalign bir durum değildir ve altta yatan herhangi bir sistemik hastalıkla ilişkili değildir.[2] Dermatoz papulosa nigra lezyonları, herhangi bir kendiliğinden ortadan kalkma eğilimine sahip değildir ve genellikle yaş ilerledikçe sayı ve boyut olarak artarlar.

Epidemiyoloji

Dermatoz papulosa nigra, ABD'deki Afrikalı Amerikalı nüfusunun 35%'i kadarını etkiler.[4] Dermatoz papulosa nigranın dünya çapındaki sıklığıyla ilgili yetersiz miktarda veri bulunmaktadır. Bu lezyonlar genellikle ergenlik dönemi sırasında ortaya çıkar, yaş ilerledikçe bu lezyonların sayısı ve büyüklüğü düzenli olarak artar. Bu lezyonların görülme sıklığı, yaş ilerledikçe artar. Bu durum, açık tenli siyah insanlarda en az görülme sıklığına sahiptir. Dermatoz papulosa nigra, Asyalılarda ve Polinezyalılarda da görülür ancak bu gruplardaki görülme sıklığı tam olarak bilinmemektedir. Kadınlar, erkeklerden daha sık etkilenir. Dermatoz papulosa nigra, genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkar ve 7 yaşından küçük kişilerde nadirdir.[5]

Ayrıca bakınız

  • Kutanöz durumlar listesi

Kaynakça

  1. ^ Odom, Richard B.; Davidsohn, Israel; James, William D.; Henry, John Bernard; Berger, Timothy G.; Clinical diagnosis by laboratory methods; Dirk M. Elston (2006). Andrews' diseases of the skin: clinical dermatology. Saunders Elsevier. ISBN 0-7216-2921-0. 
  2. ^ a b Grimes PE, Arora S, Minus HR, Kenney JA Jr. Dermatosis papulosa nigra. Cutis. Oct 1983;32(4):385-6, 392.
  3. ^ Kauh YC, McDonald JW, Rapaport JA, Ruschak PJ, Luscombe HA. A surgical approach for dermatosis papulosa nigra 1 Kasım 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Int J Dermatol. Dec 1983;22(10):590-2.
  4. ^ Dunwell P, Rose A. Study of the skin disease spectrum occurring in an Afro-Caribbean population. Int J Dermatol. Apr 2003;42(4):287-9.
  5. ^ Babapour R, Leach J, Levy H. Dermatosis papulosa nigra in a young child. Pediatr Dermatol. Dec 1993;10(4):356-8.

Dış bağlantılar

Şablon:Diseases of the skin and subcutaneous tissue

İlgili Araştırma Makaleleri

Biyopsi, mikroskop altında incelenmek üzere canlıdan belirli bir doku parçasının çıkarılmasıdır.

Deri veremi, Mycobacterium tuberculosis'in (Koch basili), seyrek olarak Mycobacterium bovis'in, nadiren de BCG aşısının neden olduğu müzmin, progressif, bildirimi zorunlu bir hastalıktır.

<span class="mw-page-title-main">Lösemi</span> kemik iliğinde oluşan kan kanserleri

Lösemi, kan hücrelerinin özellikle de akyuvarların normalin üzerinde çoğalması ile kendini gösteren bir kanser türüdür.

Romatizma kelimesi, Yunanca ’’rheuma’’ kökünden gelir. Bu kelime herhangi bir vücut sıvısının akışını, kanın yürümesini ifade eder. Romatizma, kemikleri, eklemleri, eklem çevresi dokuları, hatta sinir köklerini etkileyen bütün hastalıkları adlandırmak için kullanılır. Bir başka deyişle, kaslarda ve özellikle eklemlerde kendini gösteren ağrılı hastalıkların genel adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rahim ağzı kanseri</span> Rahim ağzında meydana gelen kötücül kanser

Serviks kanseri, servikal kanser ya da rahim ağzı kanseri, rahim ağzının malign (kötücül) kanseridir. Serviks kanseri, epitelden köken alan malign tümör, yani karsinomdur. İlk belirtisi vajinal kanama olabilir, ama iyice ilerleyene kadar bir belirti göstermeme durumu da söz konusudur. Tedavisi, erken evrelerde ameliyat, ileri aşamalarda kemoterapi ve radyoterapidir.

<span class="mw-page-title-main">Doğuştan kalça çıkığı</span>

Doğuştan kalça çıkığı, çocuklarda sık görülen, erken anlaşılıp tedavi edilmediğinde kalıcı sakatlıklara yol açabilen bir sağlık sorunudur.

<span class="mw-page-title-main">Atopik dermatit</span>

Atopik dermatit (AD) veya atopik ekzema (AE), şiddetli kaşıntılı, bulaşıcı olmayan, kronik inflamatuvar bir deri hastalığıdır. İnfantil dönemde başlar, yarısından çoğu ilk 1 yaş içinde tamamı ilk 5 yaş içinde ortaya çıkar. Hastaların yarısı 2 yaş civarında tam olarak düzelir. Üç evresi vardır:

  1. İnfantil dönem
  2. Çocukluk dönemi
  3. Adölesan ve erişkin dönemi
<span class="mw-page-title-main">Ekvator frengisi</span>

Ekvator frengisi ve pian olarak da bilinir. Spiroket bakterisi Treponema pallidum pertenue'nin yol açtığı tropik bir cilt, kemik ve eklem enfeksiyonudur. Hastalık ciltte 2 ila 5 santimetre yarıçapında yuvarlak ve sert kabarmalar ile başlar. Ortası patlayarak açılabilir ve ülsere neden olabilir. Bu ilk cilt lezyonu tipik olarak 3 ila 6 ayda iyileşir. Haftalar ve yıllar sonra, eklemler ve kemiklerde ağrılı yorgunluk ortaya çıkabilir ve yeni cilt lezyonları görülebilir. avuç içi ve ayakların tabanları kalınlaşabilir ve çatlayabilir. Kemiklerde şekil bozukluğu oluşabilir. Beş yıl ve daha sonra büyük ölü cilt bölgeleri ve ardından yara izleri görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Kasık fıtığı</span>

Kasık fıtığı veya inguinal herni, karın boşluğunda yer alan yapıların kasık kanalı yoluyla karın boşluğu dışına çıkması. Öksürme, egzersiz veya dışkılama esnasında oluşan ağrı hastalıkta önemli bir belirtidir, ancak hastaların üçte biri asemptomatiktir. Tütün kullanımı, KOAH, obezite ve gebelik kasık fıtıkları için risk faktörlerini oluşturur. Tanı, semptomlara bakılarak ve tıbbi görüntüleme yöntemleriyle gerçekleştirilebilir. Durum laparoskopik veya açık cerrahi ile tedavi edilir, ancak semptom göstermeyen vakalarda tedaviye gerek yoktur. 2015'te 18.5 milyon kişiyi etkilemiş kasık fıtıkları, erkeklerde kadınlara kıyasla yaklaşık 10 kat daha sık gözlemlenmektedir.

Dev hücreli reparatif granülom ya da dev hücreli granülom, çoğunlukla dişetleri ya da çene kemiklerinde ortaya çıkan, nedeni kesin olarak bilinmeyen oluşumlardır; son yıllarda yüz kemiklerinde, el ve ayak parmak kemiklerinde ortaya çıkan dev hücreli lezyonların reparatif granülom olguları bildirilmektedir. Adlandırılmasındaki en önemli öge, mikroskopik incelemede çok sayıda osteoklastik dev hücresinin bulunmasıdır. Kemik içinde oluşanlar “santral tip”, dişetlerinde meydana gelenlerse “periferik tip” olarak nitelenirler. Kökenleri tartışmalıdır; onarım dokusu, displazi, tümör ya da reaktif lezyon oldukları düşünülmekte, ancak kesin ayrım yapılamamaktadır.

Cherubism (çerubizm), çene kemiklerinde görülen bir tür gelişim bozukluğudur. Ailenin tüm erkek çocuklarını, kız çocuklarının ise bir bölümünü etkileyen, SH3BP2 genindeki mutasyona bağlı olan, otosomal dominant geçiş gösteren kalıtsal bir hastalıktır. Çene lezyonlarının ilk belirtileri 1-4 yaşlar arasında başlar ; puberteye kadar sürer. Puberteyle birlikte başlayan gerileme (regresyon) tamamlandığında, bazı çene deformasyonları dışında belirgin bir bulgu kalmaz.

Sweet sendromu, otosomal dominant yolla aktarılan kalıtsal bir sendromdur. Özellikle çocukluk yaşlarında başlayan ateşlenme atakları ve deri bulgularıyla karakterize bir tablodur.

<span class="mw-page-title-main">Pemfigus</span> kabarcıklı otoimmün hastalık

Pemfigus nadir görülen ve deri ve mukoza zarlarını etkileyen bir grup kabarcık oluşturan otoimmün hastalığa verilen genel isimdir İsim, "püstül" anlamına gelen Yunanca "pemphix" kökünden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nummüler dermatit</span>

Nummüler dermatit, çok sayıda dermatit türünden birisidir; bu durum yuvarlak veya oval şekilde lezyonlara neden olur. Bu durumun adı, "bozuk para" anlamına gelen Latince kelime "nummus"tan gelir.

<span class="mw-page-title-main">Skrofuloderma</span>

Skrofuloderma, tüberkülozun genellikle bir tüberküloz lenfadenitinin doğrudan yayılımı nedeniyle deriyi etkilemesi sonucunda ortaya çıkan bir cilt durumudur.

<span class="mw-page-title-main">Plantar siğil</span>

Plantar siğil veya verruca vulgaris, ayak tabanında veya ayak parmaklarının altında oluşan bir siğildir. Bu siğillerin rengi, derinin rengine benzer. Genellikle bu siğillerin yüzeyinde küçük siyah noktalar oluşur. Bir alanda bir veya birden fazla siğil oluşabilir. Bu siğiler, basınca bağlı olarak ağrıya neden olabilir ve yürümeyi zor hale getirebilir.

<span class="mw-page-title-main">Kiraz anjiyomu</span>

Kiraz anjiyomu, kiraz hemanjiyomu olarak da bilinir, derinin üzerindeki bir küçük, parlak kırmızı, kubbe şeklinde bir papüldür. Bu lezyon; boyut olarak 0.5–6 mm arasındadır, genellikle birkaç tane sayıda sıklıkla göğüste ve kollarda bulunur ve yaş ilerledikçe sayı olarak artar. Bu yaralar, hasta tarafından kaşınırsa kanayabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Palizatlanan kapsüllü nöroma</span>

Palizatlanan kapsüllü nöroma (PEN), nadir görülen benign bir kutanöz durumdur; bu durum, küçük, sert, pigmentsiz nodüller veya papüllerle karakterizedir. Bu lezyonlar genellikle yüz derisinin mukokutanöz jonksiyonunun yakınında bir soliter (tek) lezyon şeklinde oluşur; ancak bu lezyonlar vücudun başka bölgelerinde de oluşabilir.

<span class="mw-page-title-main">Pigmente purpurik dermatoz</span>

Pigmente purpurik dermatoz, purpurik deri erüpsiyonlarıyla (döküntü) karakterize deri durumlarının üç büyük sınıfından birisini ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Tropikal ülser</span>

Tropikal ülser, daha çok orman küfü olarak bilinir, mycobacterumu içeren bir grup mikroorganizmanın etkili olduğu bir polimikrobiyal enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkan kronik ülseratif deri lezyonudur. Bu durum tropikal iklimlerde yaygındır.