İçeriğe atla

Dereköy, Mudanya

Dereköy
Harita
Mahallenin haritadaki yeri
Bursa
Bursa
Koordinatlar: 40°19′05″N 28°48′04″E / 40.318°K 28.801°D / 40.318; 28.801
Ülke Türkiye
İlBursa
İlçeMudanya
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
İdare
 • YöneticiMuhtar[1]
İhtiyar heyeti[1]
Nüfus
 (2000)[1]
790
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0224
Posta kodu16940
Resmî site
[2]

Dereköy, Bursa ilinin Mudanya ilçesine bağlı bir mahalledir.

Mudanya'nın 12 km. güneydoğusunda bulunan eski bir Rum köyüdür. Nilüfer'e akan bir akarsuyun kenarında kurulduğu için Dereköy olarak adlandırılır.[2] Geçimini siyah yemiş ve zeytincilik ile sağlar.

Konumu

Köyün batısında Çınarlı (Veledler), kuzeybatısında Mirzaoba, kuzeydoğusunda İpekyayla, güneydoğusunda Yaylacık, güneyinde ise Çekrice köyleri bulunmaktadır.

Tarihçe

Bursa Kadı Sicilleri'nde bulunan bir belgeye göre on yedinci yüzyılda kurulmuştur. Kuruluşunda “Kâfir Yenicesi'x”, 1670 yılına ait vergi kayıtlarında “KâfirYenicesi nâm-ı diğer Dere”, 1692 tarihli arşiv belgesinde de “Karye-i Dere” olarak kayda geçirilmiştir.[3]

1842 tarihli Mudanya kazâsı nüfus kayıtlarına göre köyde 173 hane Rum evi bulunmaktaydı. Osmanlı Devleti'nde bu yıllardaki nüfus sayımlarında sadece erkek kişilerin sayılmıştır. Bu tarihli sayıma göre köyde 453 erkek kişi vardı. 1845 tarihli vergi kayıtları köyün ekonomisi hakkında bilgi vermektedir. Köyde 1147 adet zeytin ağacı, 62,5 dönüm keten tarlası, 292 dönüm üzüm bağı, 319 dönüm bahçe, 449 dönüm ekili tarla ve 587 dönüm nadasa bırakılmış tarla bulunmaktaydı. Köyün yıllık geliri bu tarihte 239.029 kuruştu. 19. yüzyılda yılında köye bir Rum mektebi inşa edilmiş, bu yapı 1922-1972 yılları arasında cami olarak kullanılmıştır.[2][4] Günümüzde tahrip olan kilisenin vaiz kürsüsü Bursa Arkeoloji Müzesi'nde korunur.[4][]

Köye on beş dakika mesafedeki Meryem Ana ve batı girişinde Ayia Paraskevi ayazmaları günümüze ulaşmamış, köyün doğusundaki kilise ise harap bir haldedir.[3]

1923 yılındaki nüfus mübadelesi sonrası köye çoğunluğunu Girit adasının Kandiye, Yunanistan'ın Kavala, Drama, Langaza kentlerinden gelen Türkler yerleştirildi. 1926 yılında köye, Kavala'nın Oreşe köyünden gelen Pomaklar yerleştirilmiştir.[2]

Kültür

Köyün otla yapılan yemekleri meşhurdur.[] Örneğin hardal salatası ve oğlak çevirmesi meşhurdur.[] Dereköy Fidanspor Kulübü tarafından 1976 yılından beri 19 Mayıs Koşusu geleneği sürdürülür. Köyde yaşayan çocukların yarıştığı koşu, 2 kilometrelik parkurda gerçekleşir.[5]

Coğrafya

Bursa il merkezine 40 km, Mudanya ilçesine 17 km uzaklıktadır. Köylü geçimini daha çok siyah yemiş ve zeytincilik ile sağlamaktadır.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 795
2000 790
1997 788

Kaynakça

  1. ^ a b "5393 sayılı Belediye Kanunu" (PDF). mevzuat.gov.tr. 3 Temmuz 2005. s. 3. 1 Haziran 2024 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2024. Madde 9- Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir. 
  2. ^ a b c "Dereköy (Mudanya)". Bursa.com sitesi. 4 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  3. ^ a b Aydın, Ersin (2019). "Mudanya ve köylerindeki Osmanlı dönemi Rum kiliseleri". Uludağ Ünivesitsi Sosyal Bilimler Enstitüsü yüksek lisans tezi. ss. 17-18. 
  4. ^ a b Mudanya’nın Tarihi Yerleri, Blogbiletbayi.com
  5. ^ "Dereköy'de 35 yıllık gelenek sürüyor". mudanyahaberarsivi.gen.tr. 25 Mayıs 2011. 4 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gökçeada</span> Çanakkalenin ilçesi

Gökçeada veya 1970 yılına kadar kullanılan adıyla İmroz (Osmanlıca: ايمروز, Yunanca: Ίμβρος Imvros), Çanakkale'nin bir ilçesi ve Türkiye'nin en büyük adasıdır. Ege Denizi'nin kuzeyinde, Saros Körfezi girişinde yer almaktadır. 91 km kıyı şeridine sahiptir. Yıllık yağış miktarı metrekareye 950 – 1050 mm arasında değişmektedir. Adanın batısında yer alan İncirburnu Türkiye'nin de en batı noktasını oluşturmaktadır. 2011 ve 2012 yıllarında haftada 2 kez Gökçeada-İstanbul uçak seferleri yapılmış olup, 2013 ve sonrasında ticari yolcu uçuşları yapılmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mudanya</span> Bursa ilçesi

Mudanya, Marmara Denizi kıyısında Bursa iline bağlı 109.964 nüfuslu ilçe.

<span class="mw-page-title-main">Kavala</span>

Kavala, Yunanistan'ın Doğu Makedonya ve Trakya bölgesinde aynı adı taşıyan ilin (nomos) merkezi olan sahil kentinin adıdır. Osmanlı Devleti döneminde Balkanlar'ın en önemli merkezlerinden biriydi. Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın doğum yeridir.

<span class="mw-page-title-main">Görükle, Nilüfer</span> Nilüferin mahallesi

Görükle, Bursa ilinin Nilüfer ilçesine bağlı bir semttir.

<span class="mw-page-title-main">Aydınpınar, Mudanya</span>

Aydınpınar, eski ismi Misebolu, Bursa ilinin Mudanya ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Esence, Mudanya</span>

Esence, eski ismi Eşkel, Bursa ilinin Mudanya ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Hançerli, Mudanya</span>

Hançerli, Bursa ilinin Mudanya ilçesine bağlı bir mahalle.

<span class="mw-page-title-main">Kaymakoba, Mudanya</span>

Kaymakoba, Bursa ilinin Mudanya ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Kumyaka, Mudanya</span>

Kumyaka, Bursa ilinin Mudanya ilçesine bağlı bir mahalledir. Kumyaka, eski adıyla Siği, Güney Marmara Denizi kıyısında yer alan küçük bir kıyı köyüdür. Tarih öncesine dayanan farklı dönemlere ait eserler bulunmaktadır. Bölge Argonotlar efsanesinde geçmektedir. Geç Antik dönemde köyün adı Sygi (Συγή) idi. Bu eski Yunancada incir anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yalıçiftlik, Mudanya</span>

Yalıçiftlik, Bursa ilinin Mudanya ilçesine bağlı bir mahalle.Denize yaklaşık 3 kilometre mesafede bulunan köy Mudanya'nın 20 kilometre batısında yer almaktadır. Kuzeydoğusunda Tirilye, güneyinde Yaman ve batısında Esence köyü bulunmaktadır. Osmanlı Dönemi’nde bey ve ağalara ait birer çiftlik olan günümüz Karacabey ilçesine bağlı Çamlıca, Çesneiri (Çeşnigir) ve Mudanya’ya bağlı Yalıçiftliği köyleri Yunanistan’dan gelen Rumlar tarafından satın alınmıştır. Bir ikonanın arka yüzünde yazan nota göre Yalıçiftlikli Rumlar, Atina’nın kuzeybatısında bulunan Ağrafa Dağları’ndaki Karpenisi (Redina) kasabasından 1760 yılı civarında gelmişlerdi. Bursa'ya bağlı olan köy, 19. yüzyılın sonunda Mudanya kazâsına bağlanmıştır. 1857 yılında inşa edilen Panayia Kilisesi’nden günümüze, sadece 1 metre yükseklikteki duvar kalıntıları ulaşmışken 1894 yılında inşa edilen Rum mektebi tamamen yok olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Çöreler, Orhaneli</span>

Çöreler, Bursa ilinin Orhaneli ilçesine bağlı köy. Bursa'ya 38 km, Orhaneli ilçesine ise 6 km uzaklıktadır. Bursa'nın Güneyinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Gündoğdu, Osmangazi</span>

Gündoğdu, Bursa ilinin Osmangazi ilçesine bağlı bir mahalledir.

Boğazköy, İstanbul ilinin Arnavutköy ilçesine bağlı bir belde. Arnavutköy'ün aşırı büyümesi nedeniyle diğer beldeler ortaya çıkmıştır. Boğazköy de bunların en büyüğüdür. 6000 haneden oluşan beldenin 3 mahallesi bulunmaktadır. İstiklâl Mah., Merkez Mah., Atatürk Mah. Arnavutköy ile Şirindere mevkinden ayrılmaktaydı. Daha önce Gaziosmanpaşa ilçesine bağlı bulunmakta olan Boğazköy tarihi bir mahalledir. Osmanlı döneminde başkent Edirne'ye gidilirken geçiş yolu olmuştur. Rum esirlere hapis olmuştur. Boğazköy İstiklâl mahallesinde eski bir kilise bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Misakça, Bandırma</span>

Misakça, Balıkesir ilinin Bandırma ilçesine bağlı denize sıfır bir mahalledir. Erdek Körfezi içinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hafızhüseyinbey, Gönen</span>

Hafızhüseyinbey Köyü, Gönen'e 18 km, Sarıköy'e 7 km mesafede tepelerin eteğinde kurulmuş bir Pomak köyüdür. Eski adı Elbizlik'tir.

Gündoğdu, Balıkesir ili sınırları içerisinde, Marmara Adası'nın güney bölgesinde bulunan bir köydür. Köy, 1922 yılındaki nüfus mübadelesine kadar Rum nüfusun yaşadığı bir Rum köyüydü ve ismi Prastos idi. Rûm nüfusun adayı terk etmesinden sonra 1927 yılında Türk nüfus yerleştirildi ve köye Gündoğdu adı verildi.

<span class="mw-page-title-main">Tirilye</span> Mudanyanın mahallesi

Tirilye, Bursa'nın Mudanya ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Başmelekler Kilisesi</span>

Başmelekler Kilisesi ya da halk arasında bilinen adıyla Kumyaka Kilisesi, Bursa'nın Mudanya ilçesinin Kumyaka semtinde bulunan, 780 yılında inşa edildiği düşünülen bir Bizans kilisesidir. İnşası Bizans İmparatoru IV. Konstantinos Porphyrogenetos tarafından 780-797 yılları arasında tamamlanmıştır. Büyük onarımlar geçiren yapı, kare planlıdır ve kubbe ile örtülüdür. Duvarları tuğla ve taş ile örülü olan yapının planı yanlarda beşik tonoz ekler sayesinde bir haç oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karaman, Nilüfer</span>

Karaman, Bursa ilinin Nilüfer ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Orta, Akçaabat</span> Akçaabatta bir mahalle

Orta, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir.