İçeriğe atla

Dereh Hameleh

İsrail "Dereh Hameleh"
1989 Eurovision Şarkı Yarışması şarkısı
Ülkeİsrail
Şarkıcı(lar)Gili & Galit
Dilİbranice
Besteci(ler)Shaike Paikov
Söz yazar(lar)ıShaike Paikov
Orkestra ŞefiShaike Paikov
Finallerdeki sonuçları
Final derecesi12
Final puanı50
Sahneye çıkış kronolojisi
◄ Ben Adam (1988)   
Şara Barhovot (1990) ►

"Dereh Hameleh" (İbrani: דרך המלך, Türkçe: Kralın yolu), 1989 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i temsil eden Gili & Galit'in seslendirdiği İbranice şarkıdır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Israel 1989". eurovision.tv. 21 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bana Bana</span>

Bana Bana, İsviçre'nin Lozan kentinde gerçekleştirilen 1989 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi temsil eden şarkıdır. Şarkının bestecisi, söz yazarı ve yarışmadaki orkestra şefi Timur Selçuk'tur. Hazal Selçuk, Arzu Ece, Vedat Sakman ve Sarper Semiz'in oluşturduğu Grup Pan tarafından söylenen şarkı, 1989 Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye Finali'nde, 16 şarkı arasından birinci seçilerek, Türkiye'yi 6 Mayıs 1989'da Eurovision Şarkı Yarışması'nda temsil etme hakkını elde etmiştir.

Arzu Ece, Şarkıcı, şarkı yazarı.

<i>Eurovision Şarkı Yarışması</i>

Eurovision Şarkı Yarışması, kısaca ESC veya Eurovision, Avrupa Yayın Birliği (EBU) tarafından her yıl düzenlenen ve çoğunlukla Avrupalı ülkelerinden katılımıyla gerçekleşen uluslararası şarkı yarışmasıdır. Katılımcı ülkelerin her biri televizyon ve radyo aracılığıyla canlı yayınlanacak bir şarkı seçer, yarışma EBU'ya bağlı yayıncılar tarafından canlı yayınlanır ve katılımcı ülkeler kendi dışında kalan ülkelerin şarkılarını puanlayarak kazananı belirler.

İsrail, İsviçre'nin Lozan şehrinde gerçekleştirilen 1989 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi iki ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden ikili, Gili & Galit, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Dereh Hameleh" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. İkili, 50 puan toplayarak yarışmayı on ikinci sırada tamamladı.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Yugoslavya</span>

Yugoslavya Eurovision Şarkı Yarışmasına 1961'den başlamak ve sonuncusu 1992'de olmak üzere 1977-1980 ve 1985 hariç her yıl toplamda 27 kez katılmıştır. Yugoslavya 1989 Eurovision Şarkı Yarışmasını kazanmış ve 1990 Eurovision Şarkı Yarışmasına ev sahipliği yapmıştır.

"Rock Me", Riva tarafından 1989 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'ni temsil etmek üzere Sırp-Hırvatça dilinde seslendirilen bir şarkıdır. Şarkı, Yugoslavya'ya ilk ve tek birinciliği kazandırdı.

"Avrei voluto" (Türkçe:İstedim), İtalyan şarkıcılar Anna Oxa ve Fausto Leali tarafından seslendirilen şarkı. Şarkı, 1989 Eurovision Şarkı Yarışması için İtalya'nın temsilcisi ve şarkısını belirleyecek olan Sanremo Müzik Festivali'nde yarışmaya hak kazanmıştır. 1989 yılının Mayıs ayında şarkı, İsviçre'nin kenti olan Lozan şehrinde gerçekleştirilmiş olan 1989 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İtalya'yı temsil etmiştir ve yarışma'da 56 puanla Dokuzuncu olarak bitirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Eyþór Ingi Gunnlaugsson</span>

Eyþór Ingi Gunnlaugsson, İzlandalı şarkıcı. 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İzlanda'yı "Ég á Líf" isimli şarkıyla temsil etmiş ve 47 puanla on yedinci olmuştur.

İtalya, İsviçre'nin Lozan şehrinde gerçekleştirilmiş olan 1989 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. İtalya'nın temsilcisi ve şarkısını belirleyecek Otomatik Seçim ülkenin kamusal yayın kuruluşu Radio Televisione Italiana (RAI) tarafından gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Forstner</span>

Thomas Forstner, Avusturyalı şarkıcı.

Betty Mars, Fransız şarkıcı. 1972 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Fransa'yı temsil etmişti.

<span class="mw-page-title-main">Justine Pelmelay</span>

Justine Pelmelay, Hollandalı şarkıcı. 1989 Eurovision Şarkı Yarışması'nda ülkesi Hollanda'yı "Blijf zoals je bent" adlı şarkıyla temsil etmiş, yarışmada 15. olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Diana Hacıyeva</span> Azerbaycanlı şarkıcı

Diana Hacıyeva, Dihaj lakabıyla da tanınan Azerbaycanlı şarkıcı. 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Azerbaycan'ı Skeletons adlı şarkıyla temsil etmiştir. Hacıyeva daha önce 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Azerbaycan'ı temsil eden Semra Rahimli'nin geri vokaliydi.

"Door de wind", Ingeborg tarafından seslendirilen 1989 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Belçika'yı temsil eden şarkı. Şarkı Felemenkçe dilinde seslendirilmiştir. Şarkı Stef Bos tarafından yazılmıştır.

"Vi maler byen rød", Birthe Kjær tarafından seslendirilen 1989 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Danimarka'yı temsil eden şarkı. Şarkı Danca dilinde seslendirilmiştir. Şarkı Keld Heick tarafından yazılmıştır.

Terttu Anneli Orvokki Saaristo, Fin şarkıcıdır. 1989 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmasıyla bilinir.

Park Café 1986 ile 1993 yılları arasında etkin olan Lüksemburglu müzik grubu. Grup, 1989 Eurovision Şarkı Yarışması'nda "Monsieur" adlı şarkıyla Lüksemburg'u temsil etmiştir. Yarışmada 20. olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Paenda</span>

Gabriela Horn, bilinen adıyla PAENDA, Avusturyalı şarkıcıdır. PAENDA, 2019 Eurovision Şarkı Yarışması'nda 2019 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Avusturya'yı "Limits" adlı şarkıyla temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Oto Nemsadze</span> Gürcü şarkıcı

Oto Nemsadze, Gürcü şarkıcıdır. Oto, 2019 Eurovision Şarkı Yarışması'nda "Sul tsin iare" adlı şarkısıyla Gürcistan'ı temsil etti.

<span class="mw-page-title-main">Samanta Tīna</span>

Samanta Poļakova, bilinen adıyla Samanta Tīna, Leton şarkıcı. Poļakova, 2020 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Letonya'yı "Still Breathing" adlı şarkıyla temsil edecek.