İçeriğe atla

Depron

Depron (genellikle) beyaz renkli, yüzeyleri parlak, 2,3 ve 6mm kalınlığında bulunabilen strafor benzeri bir izolasyon köpüğüdür. Bilinen köpüklerden farkı yüksek yoğunluğuna rağmen hafif olması ve aynı balsa gibi lif yönü olmasıdır. Yani bir yönde rahatça bükülürken diğer yönde bükülmez, kırılır. Jiletle, sıcak telle veya keskin bir maket bıçağıyla kolayca kesilebilir, epoksi türü yapıştırıcılarla yapıştırılabilir ve ısı ile şekil verilebilir bir malzemedir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Espresso</span>

Espresso, koyu kavrulmuş, Türk Kahvesi kadar olmasa da, yeteri kadar ince çekilmiş İtalya'ya özgü bir kahve türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Bina yalıtımı</span>

Bina yalıtımı ya da bina izolasyonu, herhangi bir yalıtım malzemesi kullanılarak, ortamdan dışarı veya dışarıdan ortama olan enerji akışının indirgenmesidir. Yalıtım malzemelerinin (yalıtkan) çeşitli tipleri vardır:

<span class="mw-page-title-main">Aerosol</span> İnce katı parçacıkların veya sıvı damlacıkların hava veya başka bir gaz içinde süspansiyonu

Aerosol, bir katının veya bir sıvının gaz ortamı içerisinde dağılmasıdır. Duman, sis ve spreyler örnek olarak gösterilebilir. 10 mikrondan daha küçük çaplı sıvı veya katı parçacıklardan oluşan çok fazlı sistem. Son yıllarda aerosoller köpük veya jel şeklinde hazırlanmaktadır. Aerosoller; itici gaz, çözücü ve aerosol kabından oluşur. Aerosol kabı sprey kabı olarak da bilinir. İçindeki sıvıyı bir sis veya köpük hâlinde saçmak üzere düşünülmüş ve genellikle madeni bir kutu veya plastik bir şişe biçimindedir. Eskiden böcek ilaçlarını püskürtmek maksadıyla geliştirilen aerosol, günümüzde çok çeşitli ürünler için kullanılmaktadır. İtici gaz basınç altında tutulan sıvılaştırılmış gaz veya gazlar karışımıdır. Bu gazların kaynama noktası normal ısının altındadır. Bu sebeple itici gaz karışımı atmosfer ile temasa gelir gelmez süratla buharlaşır. Etken madde de saç veya cilt üzerinde kalır. Köpük ve toz aerosoller için de prensip aynıdır. İtici gaz olarak kullanılan maddelerin inert, kokusuz ve renksiz olmasına, toksik ve yanıcı olmamasına dikkat edilir. Bu amaçla fluorokarbonlardan trikloromonofluorometan, diklorodifluorometan çok kullanılmakla birlikte, son yıllarda ozon tabakasına verdiği zararlar sebebiyle terk edilip yerlerine propan, izobütan, n-bütan gibi gazlar veya karışımları kullanılmaktadır. Aerosollerin başlıcaları oda deodorantları ve saç laklarıdır. Aeorosoller yanlış kullanımda tehlikeli olabilir.

Kerebiç, Mersin yöresine ait, Ramazan ayında ve bayramlarda çokça tüketilen bir tatlıdır. Kerebiç beyaz bir kaymağın içinde yatan, içi fıstık ya da cevizle dolu, irmikten yapılmış, içli köfteye benzeyen bir tatlıdır. Beyaz kaymak olmaksızın da yenen bu tatlıya Ma'amoul denilir.

<span class="mw-page-title-main">Beze (yiyecek)</span> Çırpılmış yumurta akı ve şekerden yapılan tatlı

Beze yumurta akı ve pudra şekerinden yapılan bir köpük kurabiye türüdür. Fransızcası "'baiser'" olup anlamı öpücüktür. İsviçre ve Fransa'da "'Meringue'" olarak da bilinir. 100 °C ısıtılmış fırında 1-2 saat arasında adeta kurutularak yapılır. Bu karışıma limon suyu ilave edildiğinde bezeler daha katı bir kıvam kazanacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Poliüretan</span> karbamat (üretan) bağlantılarıyla birleştirilen organik birimler zincirinden oluşan polimer

Poliüretan, karbamat bağlantıları ile birleştirilen organik üniteler zincirinden oluşan bir polimerdir. Esnek ve esnemeyen köpükler, dayanıklı elastomerler ve yüksek performanslı yapıştırıcılar, sentetik lifler, contalar, prezervatifler, halıların alt kısmı ve sert plastik yapımında kullanılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Nivea</span> kişisel bakım ürünleri üreticisi

Nivea cilt ve vücut bakımları üreten, Alman Beiersdorf şirketine bağlı bir marka. Eczacı Paul Carl Beiersdorf tarafından 1882 yılında Almanya'da sıva icat edildi ve onun icadından sonra kozmetik sektöründe yeni bir dönem başladı. Şirket 1882 yılında kurulmuş, 1911 yılında ise kendi türündeki ilk örneği olan bir su içinde yağ emülsiyonun üretilmesiyle marka kullanılmaya başlanmıştır. Şirketin sahibi Oscar Troplowitz, Nivea ismini Latince niveus/nivea/niveum kelimelerinden esinlenerek vermiştir. 1922 yılında şirket ilk kez dünyada erkekler için kozmetik ürünlerin ilk sayısını tıraş için sabunu. Ama bu sabun zamanla NIVEA tıraş için köpük ve jeller haline gelmiştir. 1950 yılında PH5 Eucerin piyasaya sürüldü. 1951 yılında ilk koku giderici sabun 8x4 adı altında tanıtıldı. Marka 1950 ve 1960 yıllarda bir ürün ailesi içine uzatılır. 1955 yılında Nivea Atrix adı altında piyasaya koruyucu el kremi başlattı. Bu gün Nivea dünya pazarına kişisel bakım ürünleri, tıraş köpüğü, deodorant, parfüm, şampuanlar, kremler, losyonlar, duş jelleri, kozmetik ürünler sunuyor.

<span class="mw-page-title-main">Deniz köpüğü</span>

Deniz köpüğü, okyanus köpüğü, kıyı köpüğü ya da köpük, deniz suyu çalkantısı özellikle deniz suyu yüksek oranlarda çözünmeyen organik madde içerdiğinde oluşan bir çeşit köpüktür. Çözünmeyen bu organik maddeler, deniz yosunlarının ani artışıyla denizde oluşan çöküntüyle meydana gelmektedirler ve yüzey aktif madde ya da köpürtücü madde olarak görev alabilirler. Deniz suyu, kıyıya bitişik alanda dalgalarla dövülürken çetin koşullar altındaki bu yüzey aktif maddelerin varlığı, yüzey gerginliği aracılığıyla birbirine yapışan kalıcı baloncuklar oluşturan havayı tutar. Düşük yoğunluğu ve az dayanıklılığından dolayı denizden esen kuvvetli bir imbatla köpükler açığa çıkar.

<span class="mw-page-title-main">Çeken akıntı</span> Kırılan dalgaların ters yönünde akan belirli bir su akımı türü

Rip akıntısı, olarak adlandırılan bir rip akımı, dalgaların kırıldığı plajların yakınında meydana gelebilen, kırılan dalgaların ters yönünde akan belirli bir su akımı türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Caffè mocha</span>

Caffè mocha, diğer adıyla mocaccino, caffè latte'nin çikolata aromalı çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Flat white</span> Espresso temelli bir kahve içeceği

Flat white, Avustralya menşeli bir kahve çeşididir. Tek şat ya da çift ristretto şatı espresso üzerine mikro köpük dökülmesi ile elde edilir. Geleneksel 140 ml cappuccino ya da latte ile benzerdir. Ancak hacmi daha düşüktür ve kahve-süt oranı daha yüksek olup süt yoğunluğu daha ipeksidir. Böylece baskın tat espresso olarak kalır.

<span class="mw-page-title-main">Tıraş kremi</span> Tıraşı kolaylaştırmak için kılların uzadığı bölgelere uygulanan krem

Tıraş kremi, tıraş köpüğü veya tıraş jeli, kafa tıraşı ve tıraş hazırlığı için kullanılan bir kozmetik kategorisidir. Tıraş kreminin amacı yüz kıllarını kayganlaştırarak yumuşatmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Bira köpüğü</span> Biranın tepesinde bulunan köpük

Bira köpüğü, biranın üstünde bulunan köpüktür. Bira bardağı ve bira şişesi'nde bulunur. Yüzeye yükselen, ağırlıklı olarak karbondioksit olmak üzere gaz kabarcıkları tarafından üretilir. Bu elementler şıra proteini, maya ve şerbetçi otu kalıntısıdır. Kafada kabarcıkları oluşturan karbondioksit, fermantasyon sırasında üretilir. Bira şişede mayalanmaya devam ederse, doğal olarak karbonatlaşır, bira açıldığında veya döküldüğünde köpük oluşur. Bira pastörize edilmiş veya filtrelenmişse, bira basınçlı gaz kullanılarak zorla karbonatlanmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Latte sanatı</span> Latte yüzeyinde desen üretme sanatıdır

Latte sanatı, latte yüzeyinde bir desen veya tasarımla oluşturulan bir kahve hazırlama yöntemidir. Desenler köpüğün üst tabakasında basitçe "çizilerek" oluşturulabilmekte veya süslenebilmektedir. Hem espresso shot hem de sütün gerektirdiği zorlu koşullar nedeniyle, latte sanatının tutarlı bir şekilde yaratılması özellikle zordur. Bu da barista deneyimi ve espresso makinesinin kalitesi ile sınırlıdır. Bu durumda, içeceğin kendisi, latte sanatçısı için son zorluk haline gelir. Bu zorluk sadece latte kahve ile sınırlı değildir, aynı zamanda kapuçino ve sıcak çikolata gibi süt köpüğü içeren diğer içecekler için de geçerlidir.

<span class="mw-page-title-main">Süt kebabı</span>

Süt kebabı, kuzu veya koyun eti ile yapılan bir kebaptır.

<span class="mw-page-title-main">Düğün kızartması</span> Osmanlı mutfağındaki kızartmalar

Düğün kızartması veya kızartma yağlı etten yapılan kızartmadır. Osmanlı döneminde düğünlerde yapılırdı.

Köpük helvası, bir çeşit helvadır.

Köpük pestili, bir çeşit pestildir.

<span class="mw-page-title-main">Wiener Melange</span> kahve içeceği

Wiener Melange, harmanlanmış kahveden hazırlanan bir kahvedir. Cappuccino'ya göre daha hafiftir. Viyana'daki Cafe Sperl'de yarım fincan demlenmiş kahve ile yarım fincan krema ve süt köpüğü ile servis edilir. Nescafé, Movenpick, Lufthansa Catering ve Albert Heijn housebrand, vb. birçok kahve üreticisi firma tarafından da paketlenmiş ürün olarak satılır.

<span class="mw-page-title-main">Hay hay (yemek)</span>

Hay hay, Osmanlı döneminde yapılan bir çeşit pastırma yemeğidir. Malzemeleri yağlı pastırma, un ve bal köpüğüdür. Kitâb-ı Me’kûlât'da tarifi verilmiştir.Kitâb-ı Me’kûlât tarifi; Yağlı pastırma ufak doğranıp kavrulur ve yağı çıkarılır. Elenmiş undan bulamaç hazırlanır ve kavrulmuş pastırmanın üstüne aktarılır. Karışım devamlı olarak karıştırılır. Bulamaç pişip kızardıktan sonra balın köpüğü alınıp içine konulur. En son yemek pişirildiği tencereden servis yapmak üzere servis tepsine aktarılır.