İçeriğe atla

Deprem uyarı sistemi

Deprem erken uyarı sistemlerinin nasıl çalıştığını detaylandıran bir animasyon: P-dalgaları tespit edildiğinde okumalar hemen analiz edilir ve S-dalgaları gelmeden önce, gerekirse uyarı bilgileri ileri düzey kullanıcılara ve cep telefonlarına, radyo, televizyon, sirenlere ve genel anons sistemi/yangın alarm sistemlerine iletilir.

Deprem uyarı sistemi veya deprem erken uyarı sistemi deprem devam ederken bitişik bölgelere önemli bir depremi bildirmek için tasarlanmış ivmeölçerler, Sismograflar, iletişim, bilgisayarlar ve alarmlar sistemidir. Bu, hâlen belirleyici olay uyarıları üretemeyen deprem tahmini ile aynı şey değildir.

Zaman gecikmesi ve dalga projeksiyonu

Fay boyunca hızlı kaymada depolanan elastik gerinim enerjisinin salınması depreme neden olur. Kayma bir yerde başlar ve fay yüzeyinde her yönde hipomerkez'den uzağa doğru ilerler. Bu fay yırtığının ilerleme hızı ortaya çıkan basınç ve kayma dalgalarının hızından daha yavaş ve onlardan farklıdır, basınç dalgası kayma dalgasından daha hızlı hareket eder. Basınç dalgaları ani şok oluşturur. Kesme dalgaları, özellikle benzer rezonans periyoduna sahip binalar olmak üzere yapılar için en yıkıcı olan periyodik hareketi (yaklaşık 1 Hz'de) üretir. Genellikle, bu binalar yaklaşık sekiz kat yüksekliğindedir. Bu dalgalar, kaymanın uçlarında en güçlü olacak ve fay göçmesinin çok ötesine yıkıcı dalgalar yansıtabilir. Bu tür uzak etkilerin yoğunluğu, büyük ölçüde bölgedeki yerel toprak koşullarına bağlıdır ve bu etkiler belirli olaylara uygun tepkileri belirleyen bölge modeli oluşturulurken dikkate alınır.

Geçiş güvenliği

Bu tür sistemler halen BART (Bay Area Rapid Transit) ve Los Angeles Metrosu gibi kentsel raylı sistemlerde tren operatörünce bir olaya uygun gerçek zamanlı tepkiyi belirlemede uygulanır.[1] Uygun tepki uyarının süresine, yerel geçiş hakkı koşullarına ve trenin mevcut hızına bağlıdır.

Deprem Ağı projesinin[2] deprem uyarı sistemince Mayıs 2015 Nepal depreminde verilen uyarı zamanı. Çapraz işaretçi, depremi merkez üssü gösterirken, nokta işaretçi algılama konumunu gösterir.

Dağıtım

2016 itibarıyla Japonya ve Tayvan'ın kapsamlı ve ülke çapında deprem erken uyarı sistemleri vardır.

Meksika (Meksika Sismik Uyarı Sistemi, Meksiko ve Oaxaca dahil olmak üzere orta ve güney Meksika bölgelerini kapsar), Romanya'nın (Bükreş'teki Basarab köprüsü) sınırlı bölgeleri ve Amerika Birleşik Devletleri'nin bazı bölümleri dahil olmak üzere diğer ülke ve bölgelerde sınırlı deprem uyarı sistemi konuşlandırması vardır. İlk otomatik deprem ön tespit sistemleri örneğin Kaliforniya, Calistoga itfaiyesinin tüm bölge sakinlerini deprem konusunda uyarmak için şehirdeki sirenleri otomatik tetikleyen sistemi 1990'larda kuruldu.[3] Bazı Kaliforniya itfaiye departmanları deprem onları devre dışı bırakmadan önce itfaiye istasyonlarının garaj kapılarını otomatik olarak açmak için uyarı sistemleri kullanır. Bu çabaların çoğu devlete ait olmakla birlikte, birkaç özel şirket de asansörler, benzin hatları ve itfaiye istasyonları gibi altyapıyı korumak için deprem erken uyarı sistemleri üretmektedir.

Kanada

2009 yılında, ShakeAlarm adlı bir erken uyarı sistemi Vancouver, Britanya Kolumbiyası, Kanada'da kurulup işletmeye başlandı. Fraser Nehri'nin kuzey ve güney kıyılarını birbirine bağlayan George Massey Tüneli adlı kritik ulaşım altyapısını korumak için uyarı sistemi yerleştirildi. Bu uygulamada tünel girişlerinde tehlikeli bir sismik olay olduğunda, sistem otomatik olarak kapıları kapatmaktadır.[4] Sistemin başarı ve güvenilirliği öyle iyiydi ki, 2015 itibarıyla Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'nin batı kıyılarında birkaç ek kurulum oldu ve daha fazlası da planlanmaktadır.

Japonya

Japonya'nın Deprem Erken Uyarı sistemi 2006 yılında uygulamaya konuldu. Halkı uyaran sistem 1 ekim 2007'de kuruldu.[5][6] Kısmen, hızlı trenlerin otomatik frenlenmesi için tasarlanmış Japan Railways Acil Deprem Algılama ve Alarm Sistemi (UrEDAS) üzerine modellenmiştir.[7]

2011 Tōhoku depreminden elde edilen Gravimetrik veriler, yerçekimi alanları sismik dalgalardan çok daha hızlı, ışık hızı ile hareket ettiğinden, sismik modellere kıyasla daha uzun uyarı süresine model oluşturmak için kullanılmıştır.[8]

Meksika

SASMEX olarak da bilinen Meksika Sismik Uyarı Sistemi, 1991'de faaliyete geçti ve 1993'te halka açık uyarılar vermeye başladı. Uyarıyı alan çeşitli eyaletlerin mali katkılarıyla Mexico City hükûmetince finanse edilir. Başlangıçta Meksiko'ya on iki sensörle hizmet veren sistem artık 97 sensörlüdür ve birkaç orta ve güney Meksika eyaletinde can ve mal korumak için tasarlanmıştır.

Amerika Birleşik Devletleri

ShakeAlert tarafından yayınlanan erken uyarı örneği

United States Geological Survey (USGS), Ağustos 2006'da Birleşik Devletler'in Batı Kıyılarına erken uyarı sistemi araştırma ve geliştirmeye başladı. Sistem ağustos 2009'da kanıtlanabilir hale geldi.[9] Çeşitli geliştirme aşamalarının ardından 2018 sonbaharında 2.0 sürümü yayına girdi. "Yeterince işlevsel ve denenmiş" sistemin Kaliforniya, Oregon ve Washington'u uyaran 1. aşamasına başlanmaya izin verildi.[10]

ShakeAlert 28 Eylül 2018'den itibaren halkı uyarabilse de, çeşitli özel ve kamu dağıtım ortakları mobil uygulamaları tamamlayana ve çeşitli acil durum uyarı sistemlerinde değişiklikler yapana kadar mesajlar dağıtılamadı. Halka açık ilk uyarı sistemi, 2018 Yılbaşı Gecesi'nde yayınlanan ShakeAlertLA uygulamasıydı (yine de yalnızca Los Angeles bölgesindeki sarsıntıya uyarı veriyordu).[11] 17 Ekim 2019'da Cal OES], mobil uygulamalar ve Kablosuz Acil Durum Uyarıları (WEA) sistemi kullanılarak Kaliforniya'da uyarı dağıtım sisteminin eyalette kullanıma sunulacağını duyurdu.[12][13][14] Kaliforniya, sistemlerini Kaliforniya Deprem Erken Uyarı Sistemi olarak adlandırır. 11 Mart 2021[15]'de Oregon'da ve 4 Mayıs 2021'de Washington'da eyalet çapında uyarı dağıtım sistemi devreye alındı ve Batı Kıyısı için uyarı sistemi tamamlandı.[16][17]

Küresel sistemler

Deprem Ağı

Ocak 2013'te Bergamo Üniversitesi'nden Francesco Finazzi, akıllı telefon ağlarına dayalı bir crowdsourced deprem uyarı sistemi geliştirmeyi ve sürdürmeyi amaçlayan Deprem Ağı araştırma projesini başlattı.[2][18] Akıllı telefonlar depremin neden olduğu yer sarsıntısını algılamak için kullanılır ve deprem algılanır algılanmaz uyarı verilir. Depremin merkez üssünden ve algılama noktasından daha uzakta yaşayan insanlar depremin yıkıcı dalgaları kendilerine ulaşmadan önce uyarılabilir. Kişiler akıllı telefonlarına Android "Earthquake Network" uygulamasını yükleyerek projede yer alabilirler. Uygulama, telefonun mesaj uyarılarını almasını gerektirir.

MyShake

Şubat 2016'da, Kaliforniya Üniversitesi (Berkeley)'deki (UC Berkeley) Berkeley Sismolojik Laboratuvarı, MyShake mobil uygulamasını yayınladı. Uygulama, sarsıntıyı kaydetmek ve bu bilgiyi laboratuvara iletmek için sabit ve güç kaynağına bağlı telefonlardaki ivmeölçerleri kullanır.[19][20] Sistem, büyüklüğü 4,5 veya daha büyük depremler için otomatik uyarılar verir.[20] UC Berkeley, Mayıs 2016'da uygulamanın Japonca sürümünü yayınladı.[21] Aralık 2016'ya kadar, uygulama dünyada yaklaşık 400 depremi kaydetti.[22]

Android Deprem Uyarı Sistemi

11 Ağustos 2020'de Google, Android işletim sistemi depremleri algılamak (ve verileri şirketin "deprem algılama sunucusuna" göndermek) için cihazlarda ivmeölçerler kullanmaya başlayacağını duyurdu. Milyonlarca telefon Android'de çalıştığı için bu, dünyanın en büyük deprem algılama ağını oluşturabilir.[23]

Başlangıçta, sistem yalnızca deprem verilerini topladı ve uyarı yayınlamadı (uyarıların Google'ın kendi algılama sisteminden değil, USGS'nin ShakeAlert sistemi tarafından verildiği ABD'nin Batı Kıyısı hariç). Android cihazlarca toplanan veriler, her ne kadar gelecekte Google'ın algılama yeteneklerine dayalı olarak diğer birçok alan için uyarılar verilmesi planlanmış olsa da yalnızca Google Arama aracılığıyla deprem hakkında hızlı bilgi sağlamak için kullanıldı.[23] 28 Nisan 2021'de Google, uyarı sisteminin Google'ın kendi algılama yeteneklerine dayalı olarak uyarı alan ilk ülkeler olan Yunanistan ve Yeni Zelanda'da kullanıma sunulduğunu duyurdu.[24] Google'ın uyarıları 2021 haziran ayında Türkiye, Filipinler, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan'ı kapsayacak şekilde genişletildi.[25]

OpenEEW

11 Ağustos 2020'de Linux Vakfı, IBM ve Grillo düşük maliyetli bir sismograf, bulutta barındırılan algılama sistemi, pano ve mobil uygulama için talimatlar içeren ilk tam açık kaynaklı deprem erken uyarı sistemini duyurdu.[26] Bu proje USAID, Clinton Foundation ve Arrow Electronics tarafından desteklenmektedir. Akıllı telefon tabanlı deprem erken uyarı sistemleri, deprem kırılma bölgesinin yakınında yoğun bir kullanıcı ağına bağımlıyken, OpenEEW bunun yerine depremlerin başlayabileceği uzak bölgelere konuşlandırılabilecek uygun fiyatlı cihazlar sağlamaya odaklandı. Bu sistemin tüm bileşenleri açık kaynaklıdır ve projenin GitHub depolarında mevcuttur.

Sosyal medya

Twitter ve Facebook gibi sosyal ağ siteleri, doğal afetlerde önemli rol oynar.[27] Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS), ShakeMaps'in daha hızlı oluşturulmasını sağlamak için sosyal ağ sitesi Twitter ile işbirliğini araştırdı.[28][29]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Metro, L. A. (19 Ekim 2021). "Metro has installed ShakeAlert earthquake early warning system at all bus and rail divisions". The Source (İngilizce). 19 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2022. 
  2. ^ a b Finazzi, Francesco; Fassò, Alessandro (2016). "A statistical approach to crowdsourced smartphone-based earthquake early warning systems". Stochastic Environmental Research and Risk Assessment. 31 (7): 1649-1658. arXiv:1512.01026 $2. doi:10.1007/s00477-016-1240-8. 
  3. ^ Podger, Pamela (July 2001). "Calistoga to get an earful of nation's first quake siren". napanet. 23 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2012. 
  4. ^ Zaicenco, Anton; Weir-Jones, Iain (September 2012). "Lessons Learned from Operating an On-site Earthquake Early Warning System" (PDF). Proceedings, World Conference on Earthquake Engineering. 15th (2012): 10. 12 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 28 Eylül 2012. 
  5. ^ "What is an Earthquake Early Warning?". Japan Meteorological Agency. 22 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2023.  Retrieved on 2008-06-29.
  6. ^ "Overview of the Earthquake Early Warning System" (Japonca). Japan Meteorological Agency. 12 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2008. 
  7. ^ Kumagai, Jean (June 2007). "A BriefHistory of Earthquake Warnings". IEEE Spectrum. 15 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2009. 
  8. ^ Lognonné, Philippe; Clévédé, Eric; Bernard, Pascal; Whiting, Bernard; Harms, Jan; Chassande-Mottin, Eric; Ampuero, Jean Paul; Barsuglia, Matteo; Juhel, Kévin; Montagner, Jean-Paul (22 Kasım 2016). "Prompt gravity signal induced by the 2011 Tohoku-Oki earthquake". Nature Communications. 7: 13349. Bibcode:2016NatCo...713349M. doi:10.1038/ncomms13349. PMC 5121411 $2. PMID 27874858. 
  9. ^ "News". shakealert.org. USGS. 5 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2021. 
  10. ^ "ShakeAlert Phase 1: Version 2.0 Went Live in October 2018". shakealert.org. 2018. 10 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ Lin II, Rong-Gong (2 Ocak 2019). "Long-awaited earthquake early warning app for L.A. can now be downloaded". Los Angeles Times. Los Angeles. 30 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2021. 
  12. ^ Snibbe, Kurt (15 Ekim 2019). "California's earthquake early warning system is now statewide". Mercury News. 7 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2019. 
  13. ^ Calma, Justine (17 Ekim 2019). "California's earthquake warning app: how it works and what comes next". The Verge. 31 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2019. 
  14. ^ "Wireless Emergency Alerts". ca.gov. 31 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2019. 
  15. ^ Walsh, Lucy (5 Mart 2021). "Oregon Rolls Out Public Alerting for Earthquakes on March 11, 2021". PNSN blog. Pacific Northwest Seismic Network. 6 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2021. 
  16. ^ "Alert & Warning Notifications". Washington Emergency Management Division. May 2021. 6 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  17. ^ "Entire U.S. West Coast Now Has Access to ShakeAlert® Earthquake Early Warning". USGS News. USGS. 4 Mayıs 2021. 4 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2021. 
  18. ^ Finazzi, Francesco (2016). "The Earthquake Network Project: Toward a Crowdsourced Smartphone‐Based Earthquake Early Warning System". Bulletin of the Seismological Society of America. 106 (3): 1088-1099. arXiv:1512.01026 $2. Bibcode:2016BuSSA.106.1088F. doi:10.1785/0120150354. Erişim tarihi: 10 Haziran 2016. []
  19. ^ Sanders, Robert (12 Şubat 2016). "New app turns smartphones into worldwide seismic network". Berkeley News. UC Berkeley. 13 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2021. UC Berkeley scientists today are releasing a free Android app that taps a smartphone’s ability to record ground shaking from an earthquake, with the goal of creating a worldwide seismic detection network that could eventually warn users of impending jolts from nearby quakes. 
  20. ^ a b Swann, Rachel (20 Aralık 2022). "MyShake app woke people hundreds of miles from California quake epicenter with shrill alarm". San Francisco Chronicle. 27 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2023. 
  21. ^ Sanders, Robert (21 Mayıs 2016). "Japanese-language MyShake app crowdsources earthquake shaking". Berkeley News. UC Berkeley. 23 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2021. 
  22. ^ Sanders, Robert (14 Aralık 2016). "Quake-detection app captured nearly 400 temblors worldwide". Berkeley News. UC Berkeley. 15 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2021. 
  23. ^ a b Stogaitis, Marc (11 Ağustos 2020). "Earthquake detection and early alerts, now on your Android phone". Google blog. Google. 11 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2021. 
  24. ^ Spooner, Boone (28 Nisan 2021). "Introducing Android Earthquake Alerts outside the U.S." Google blog. Google. 28 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2021. 
  25. ^ Lee, Fiona (15 Haziran 2021). "6 new features on Android this summer". Google blog. Google. 15 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2021. 
  26. ^ Foundation, Linux (11 Ağustos 2020). "IBM Announce New Earthquake Early-Warning Open Source Project". Linux Foundation Blog. Linux Foundation. 11 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2020. 
  27. ^ Dragović, Nataša; Vasiljević, Ðorđije; Stankov, Uglješa; Vujičić, Miroslav (20 Ağustos 2019). "Go social for your own safety! Review of social networks use on natural disasters – case studies from worldwide". Open Geosciences. 11 (1): 352-366. Bibcode:2019OGeo...11...28D. doi:10.1515/geo-2019-0028Özgürce erişilebilir. 
  28. ^ Mahalia Miller, Lynne Burks, and Reza Bosagh Zadeh Rapid Estimate of Ground Shaking Intensity by Combining Simple Earthquake Characteristics with Tweets 18 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Tenth U.S. National Conference on Earthquake Engineering
  29. ^ Zadeh, Reza (2 Mayıs 2014). "Using Twitter to measure earthquake impact in almost real time". Twitter Engineering. 23 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Deprem</span> yer kabuğunda beklenmedik anda ortaya çıkan enerji atımı

Deprem, yer sarsıntısı, seizma veya zelzele, yer kabuğunda beklenmedik bir anda ortaya çıkan enerji sonucunda meydana gelen sismik dalgalanmalar ve bu dalgaların yeryüzünü sarsması olayıdır. Sismik aktivite ile kastedilen, meydana geldiği alandaki depremin frekansı, türü ve büyüklüğüdür. Depremler sismograf ile ölçülür. Bu olayları inceleyen bilim dalına da sismoloji denir. Depremin büyüklüğü Moment magnitüd ölçeği ile belirlenir. Bu ölçeğe göre 3 ve altı büyüklükteki depremler genelde hissedilmezken 7 ve üstü büyüklükteki depremler yıkıcı olabilir. Sarsıntının şiddeti Mercalli şiddet ölçeği ile ölçülür. Depremin meydana geldiği noktanın derinliği de yıkım kuvveti üzerinde etkilidir, bu sebepten yeryüzüne yakın noktalarda gerçekleşen depremler daha çok hasara neden olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tsunami</span> doğal ya da yapay sebeplerden dolayı okyanus veya denizde meydana gelen ani kabarma

Tsunami [Japoncada liman dalgası anlamına gelen "津波" (つなみ) sözcüğünden] ya da dev dalga, okyanus ya da denizlerin tabanında oluşan deprem, gök taşı düşmesi, deniz altındaki nükleer patlamalar, yanardağ patlaması ve bunlara bağlı taban çökmesi, zemin kaymaları gibi tektonik olaylar sonucu denize geçen enerji nedeniyle oluşan uzun periyotlu deniz dalgalarıdır. Ayrıca kasırgalar da tsunamiye neden olabilir. Önceleri tsunami dalgalarına gelgit dalgaları da denmiştir. Tsunamilerin %80'i Pasifik Okyanusu'nda gerçekleşir.

<span class="mw-page-title-main">1960 Valdivia depremi</span> 9,5 büyüklüğünde Şilide yaşanmış Dünyanın en şiddetli depremi

1960 Valdivia depremi veya Büyük Şili Depremi, 22 Mayıs 1960 tarihinde tüm zamanların Richter ölçeği ile ölçülmüş en büyük depremi. UTC saat 19.11'de deprem moment magnitüd ölçeği ile 9,5 büyüklüğüne ulaşmış ve Şili'yi vurmuştur. Depremin merkez üssü başkent Santiago, Şili'nin yaklaşık 700 km güneyindeki Valdivia şehridir. Deprem Büyük Okyanus'ta yayılan tsunamiye sebebiyet vermiştir. Tsunami, 10.000 kilometre mesafedeki Hilo, Hawaii ve Güney Afrika'nın sahil bölgelerini tahrip etmiştir. Deprem kurbanlarının sayısının 1.000 ila 6.000 kişi civarında olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Android</span> Mobil işletim sistemi

Android, Google ve Open Handset Alliance tarafından, cep telefonları, tabletler ve televizyonlar için geliştirilmekte olan, Linux tabanlı, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Sistem açık kaynak kodlu olsa da, kodlarının ufak ama çok önemli bir kısmı Google tarafından kapalı tutulmaktadır. Google tarafından ücretsiz sunulmasının sebebi, sistemin daha hızlı ve çabuk gelişmesi, birçok popüler marka tarafından kullanılması ve bu sayede reklamlarının daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamaktır. Google, Android sistemi üzerinde çalışan Google Play marketteki oyun ve uygulamalar üzerinde aldığı reklamları yayınlayarak para kazanmaktadır. Android'in desteklenen uygulama uzantısı ".apk"dır.

<span class="mw-page-title-main">1906 San Francisco depremi</span> 18 Nisan 1906 Çarşamba günü yerel saate göre sabaha karşı 5:12de vuran yüksek şiddetli deprem

1906 San Francisco depremi San Francisco, CA ve Kuzey Kaliforniya'yı 18 Nisan 1906 Çarşamba günü yerel saate göre sabaha karşı 5.12'de vuran yüksek şiddetli depremdir. Depremin büyüklüğü genel olarak 7,9 Mw kabul edilir. Buna karşın depremin büyüklüğü en az 7,7 Mw en fazla 8,25 Mw olarak ileri sürülmüştür. Esas sarsıntı merkezi şehrin 2 mil (3 km) uzağında, denizdeki Mussel Kayalıkları'dır. Bölge; San Andreas Fay Hattı'ndan kaynaklanan bu depremle kuzey-güney doğrultusunda 296 mil (477 km) ikiye ayrılmıştır. Sarsıntı Oregon'dan Los Angeles'a; hatta denizden oldukça uzak olan Nevada'nın merkezine kadar geniş bir alanda hissedilmiştir. Deprem ve sonucunda oluşan büyük yangın, Amerika Birleşik Devletleri tarihinde meydana gelen en kötü doğal afet olarak kabul edilir. Deprem ve bunun sonucunda oluşan yangın sebebiyle ölenlerin sayısının 3.000'den fazla olduğu tahmin edilmiştir. Bu rakam Kaliforniya tarihinde bir doğal afetten dolayı ölen en fazla kişi sayısıdır. Depremin ekonomik etkileri, yakın geçmişte meydana gelen Katrina Kasırgası ile benzerlik göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">2010 Şili depremi</span> Şilide gerçekleşen büyük deprem

2010 Şili Depremi Şili'nin Maule Bölgesi sahilinde meydana geldi. 27 Şubat, 2010, 03:34 Yerel zaman, Moment magnitüd ölçeğinde 8.8 büyüklüğünde ve yaklaşık üç dakika süren bir deprem. Sarsıntıyı en kuvvetli hisseden şehirler- Mercalli şiddet ölçeği VIII (yıkıcı)- Talcahuano, Arauco, Lota, Chiguayante, Cañete ve San Antonio idi. Deprem Şili'nin başkenti Santiago'da Mercalli şiddetli ölçeğine göre VII olarak hissedildi. Sarsıntı, Arjantin'in pek çok şehrinde Buenos Aires, Córdoba, Mendoza ve La Rioja'da hissedildi. Sarsıntılar kuzeyde hissedildiği kadar Peru'nun güneyindeki şehri Ica'da da hissedildi. Tsunami alarmı 53 ülkede yayımlandı, ve tsunami Şili'nin Valparaíso denizinde 2.6 m yüksekliğinde kayıt edildi. Başkan Michelle Bachelet bir "Felaket durumu" ilan etti. Ayrıca ölülerin en az 723 kişi olduğunu teyit etti. Çok kişinin kayıp olduğu rapor edildi. Sismologlar, depremin çok kuvvetli olması nedeniyle gün uzunluğunu 1,26 mikro saniye kısalttığını ve dünyanın dönüş eksenini 3 inç veya 2,7 milyarsaniye oynattığını tahmin etmekteler. Depremin merkezi, Maule Bölgesi sahilinde, Curanipe'nin yaklaşık 8 km batısı ve Şili'nin ikinci en büyük şehri Concepción'ın 115 km kuzey-kuzeydoğusu. Deprem ayrıca, deprem merkezine yaklaşık 4.700 mil (7.600)km uzaklıktaki Birleşik Devletler New Orleans'ın kuzeyindeki Pontchartrain Gölü'nde durgun dalgaya sebep oldu.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki depremler listesi</span> Jeolojik liste

Bu liste, Türkiye'de ve etkisini gördüğü yakın çevrelerde şu ana kadar yaşanmış en şiddetli depremleri barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2011 Tōhoku depremi ve tsunamisi</span> 11 Mart 2011de Japonyada gerçekleşen deprem ve tsunami

2011 Tōhoku depremi ve tsunamisi, 11 Mart 2011 tarihinde, merkez üssü Japonya'nın Tōhoku bölgesindeki Oshika Yarımadası'nın 72 km doğusunda, Pasifik Okyanusu'nda 9,1 Mw büyüklüğünde meydana gelen deprem. Yaklaşık 6 dakika süren deprem bazı bölgelerde 40.5 metreye kadar ulaşan tsunamiye neden oldu. Tsunami dalgaları saatte 500 km hızla 6.372 km uzaklıktaki Amerika Birleşik Devletleri'nin Hawaii adalarını vurdu. Yerin 29 km derinliğinde olan deprem, yerel saatte 14.46'da gerçekleşti. Japonya hükûmeti, felaketi resmi olarak Büyük Doğu Japonya depremi olarak adlandırdı.

<span class="mw-page-title-main">Deprem mühendisliği</span>

Deprem mühendisliği, binalar ve köprüler gibi yapıları depremler göz önünde bulundurularak tasarlayan ve analiz eden disiplinler arası bir mühendislik dalıdır. Genel amacı, bu tür yapıları depreme karşı daha dayanıklı hale getirmektir. Deprem mühendisi, küçük sarsıntılarda hasar görmeyecek ve büyük bir depremde ciddi hasar veya çökmeyi önleyecek yapılar inşa etmeyi hedefler. Uygun şekilde tasarlanmış yapı mutlaka aşırı sağlam veya pahalı olmak zorunda değildir. Kabul edilebilir bir hasar seviyesini sürdürürken sismik etkilere dayanacak şekilde uygun tasarlanmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Google I/O</span>

Google I/O, Google tarafından San Francisco, Kaliforniya'da her yıl düzenlenen yazılım geliştiricilere yönelik bir toplantıdır. Google I/O, Google ve Android, Chrome, Chrome OS, Google API'leri, Google Web Toolkit, App Engine gibi açık kaynak kodlu web teknolojileriyle ortak olarak geliştirilen web ya da mobil tabanlı uygulamaları konu alan teknik birçok sunum ve tartışmadan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2018 Venezuela depremi</span>

21 Ağustos'ta Venezuela'nın kuzey kıyılarında yaklaşık 7,3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Caracas'ta tahliyelere neden olan deprem, Kolombiya, Guyana, Grenada, Barbados, Saint Vincent ve Grenadinler ve Saint Lucia'yı salladı. Depremden etkilenen, merkeze 100 mil uzaklıktaki Trinidad ve Tobago'da, kısa süreli telefon ve elektrik kesintileri yaşandı. Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi tsunami potansiyeli konusunda uyarıda bulunulmuş olsa da, bir tsunami beklenmemektedir ve sahil şeridinde tsunami dalgaları için bir uyarı yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">San Andreas Fay Hattı</span> ABD, Kaliforniyada bir kıta dönüşüm fayı

San Andreas Fay Hattı ya da San Andreas Kırığı, Kaliforniya boyunca yaklaşık 1200 kilometre (750mil) uzanan bir kıta dönüşüm fayıdır. Pasifik levhası ile Kuzey Amerika levhası arasındaki tektonik sınırı oluşturur ve sağ yanal atımlı bir faydır. Fay, her biri farklı özelliklere ve farklı derecede deprem riskine sahip üç bölüme ayrılır. Fay boyunca kayma oranı 20 ila 35 mm /yıl arasında değişir.

UC Tarayıcı Singapur/Çin merkezli mobil İnternet şirketi UCWeb tarafından geliştirilen bir web tarayıcısıdır. Asya'nın en büyük e-ticaret platformlarından Alibaba Group'a aittir. Hindistan ve Endonezya gibi Asya'nın en hızlı büyüyen pazarlarında Google Chrome'dan daha popülerdir.

<span class="mw-page-title-main">Katwarn</span>

Katwarn afet yönetimi, kamu güvenliği gibi alanlardan sorumlu resmi kurumların halkı afet, yangın, terör, çevre felaketleri gibi her tip tehlike durumunda coğrafi konuma göre hızlı bir şekilde uyarabilmesi ve yönlendirebilmesi için geliştirilmiş olan, yeni nesil bir bilgi ve uyarı sistemidir. Uyarı ve yönlendirmeler ağırlıklı olarak tüm akıllı telefonlar üzerinden bir uygulama yüklenmesi ile ve buna ek diğer farklı kanallar üzerinden yapılabilmektedir. Uyarı almak isteyen kişiler sisteme gönüllü ve ücretsiz olarak kaydolmaktadır. Bir güvenlik uyarısı tehlikeye maruz kalan kişilere, zamanında, her zaman ve her yerde ulaşabiliyorsa anlamlıdır. KATWARN sisteminin geliştirilme amacı bu felsefeden yola çıkmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2021 Girit depremi</span>

2021 Girit depremi, 27 Eylül 2021 tarihinde merkez üssü Yunanistan'ın Girit adası açıkları olan, 6.0 Mw büyüklüğünde meydana gelen deprem.

<span class="mw-page-title-main">P dalgası</span>

AP dalgası, sismolojide sismik dalgalar olarak adlandırılan iki ana elastik cisim dalgasından biridir. P dalgaları diğer sismik dalgalardan daha hızlı hareket eder ve bu nedenle bir depremden etkilenen herhangi bir yere veya bir sismografa ulaşan ilk sinyaldir. P dalgaları gazlar, sıvılar veya katılar yoluyla iletilebilir.

Ana sarsıntı, sismolojide bir dizideki en büyük depremdir, bazen öncesinde bir veya daha fazla öncü deprem olur ve hemen hemen her zaman birçok artçı deprem gelir.

<span class="mw-page-title-main">Deprem Ağı</span>

Deprem Ağı küresel düzeyde bir kitle kaynaklı akıllı telefon tabanlı deprem uyarı sistemi geliştirmeyi ve sürdürmeyi amaçlayan araştırma projesidir. Sistem, deprem dalgalarını algılamak için gönüllü katılımcıların özel akıllı telefonlarındaki yerleşik ivmeölçerleri kullanır. Bir deprem algıladığında, depremin yıkıcı dalgalarının henüz ulaşmadığı kişileri uyarmak için deprem uyarısı verir.

Advanced National Seismic System (ANSS), neredeyse gerçek zamanlı bilgi sağlamak için önemli depremler hakkında acil müdahale ekipleri, yetkililer, haber medyası ve halk için veri toplayan ve analiz eden Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) ile bölgesel, eyalet ve akademik ortakların işbirliği ile oluşturulan bir sistemdir. Bu veriler, hasarın ciddiyetini ve kapsamını tahmin etmek ve gereken müdahaleler hakkında verilen kararlara rehberlik etmek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Emergency Alert System</span> Amerika Birleşik Devletlerinde acil durum uyarı sistemi

Emergency Alert System, Amerika Birleşik Devletleri'nde AM/FM radyo, kablolu televizyon, dijital uydu ve karasal televizyonda kullanılan ulusal bir sivil uyarı sistemidir. Bu sistem sayesinde yetkili görevliler bu belirtilen platformlar üzerinden acil durum uyarı mesajları gönderebilmektedir.